Anasayfa
31 Ocak 2024, 1:21
Sohbet
Yönetici

Kim neyi icat etmiş

Kim neyi icat etmiş

harunyahya
akÜ= Plante

VİnÇ =romali Vİtruvİus

matkap=g. Sommeİller

arŞİmed Burgusu =arŞİmed

robot= E. Sperry

radyoaktİvİte =a. Becquerel

radyum =curİe’ler

ampul =edİson

asansÖr =e. Otİs

balon =montgolfİer KardeŞler

barometre =torİÇellİ

barut(dumansiz) =schultre

benzİn Motoru =n. Otto

bİsİklet =k. Macmİllan- J.k.starley

buhar TrİbÜnÜ =parsons

buharli Gemİ(gelİŞmİŞ) =fulton

buz Makİnesİ =gorrİe

Çelİk(paslanmaz) =brearley

Çİmento =aspdİn

daktİlo =c. Latham..

denİzalti =ohn Holland

dİnamİt =nobel

dİnamo =pİcİnottİ

dİzel Motoru =dİezel

dokuma Makİnesİ =hargreaves

dÜrbÜn =lİppershey

fotoĞraf(İlk Şeklİ) =nİepce

gramofon =berlİner

hava Pompasi =gurİcke

helİkopter =sİkorskİ

hesap Makİnesİ =pascal

hoparlÖr =rİce/kellogg

jet UÇaĞi =ohaİn

kaĞit İmalİ(selÜlozdan) =dahl

karbÜratÖr =daİmler

kauÇuk =goodyear

kronometre =harrİson

lokomatİf =stephenson

matbaa =gutenberg

mİkrofon =berlİner

mİkroskop =janssen

mors Alfabesİ =samuel Mors

motosİklet =daİmler

naylon =du Pont Laboratuvari

neon Lambasi =claude

otomobİl(4 Tekerlİ) =benz- Daİmler

paraŞÜt =veranzİo

paratoner =benjamİn Franlİn

pİkap =edİson

pİl =volta

planÖr =otto Lİlİentahİ

projektÖr =sperry

radar =taylor Ve Young

radyo =marconİ

renklİ Fİlm =westcott

roket =goddard

rÖntgen TÜpÜ =coolİdge

seslİ Fİlm =ernst Ruhmer

Okudunuz mu?  Allahın emir ve yasakları nelerdir?

sİnema Makİnesİ =lumİere KardeŞler

telefon =graham Bell

teleskop =kepler-galİleo-

televİzyon =baİrd

telgraf =morse

telsİz Telgraf =marconİ

termometre =fahrenheİt-galİleo-celsİus-reaumur

teyp =poulsen

transformatÖr =stanley

uÇak =wrİght KardeŞler

zeplİn =kont Von Zeppelİn

dpt =p. Muller

elektron Mİkroskobu =knoll Ve Ruhka

geİger Sayaci =j. H. W. Geİger

hoverkraft =c. Cockerell

İnsÜlİn =bantİng Ve Best

karbon 14 Tarİhlemesİ =w. F. Wİllard

lazer =c.h. Townes

tÜkenmez Kalem =l. Bİro

aerosol =goodhue- Sİllİvon

ÇamaŞir Makİnesİ =hurley Machİne Co.

elektrİk SÜpÜrgesİ =cecİl Booth

uzunÇalar =peter Goldmark

vİdeo =a. Ponİatoff

yalan Makİnesİ =john Larson

yol İŞaretlerİ =perey Shaw


Cevap: Kim neyi icat etmiş

beyaz gelincik
paylaşım için sağol ALLAH RAZI OLSUN.


Yanıt: Kim neyi icat etmiş

neva
tşkler bu bilgiler için faydalı olacağına inanıyorum…


Soru: Kim neyi icat etmiş

rehnüma
Bunlarda islam aleminin yüz akları mevlam onlar gibi olanların sayısını çoğaltsın şimdikilere örnek olması temennisi ile. Ali Bin Abbas :( ? – 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan bilim adamı. Kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.
Ali Bin İsa : ( 11. yüzyıl ) İlk defa göz hastalıkları hakkında eser veren Müslüman bilim adamı.
Ali Bin Rıdvan : ( ? – 1067 ) Batıya tedavi metodlarını öğreten islam alimi. Ammar : ( 11 yüzyıl ) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan müslüman bilim adamı.
Battani :
( 858 – 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.
Beyruni : ( 973 – 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, amerikave japonyanın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni amerika kıtasının varlığını kristof colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir.

Cabir Bin Eflah : ( 12. yüzyıl ) Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.
Cabir Bin Hayyan : ( 721 – 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalana bileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.
Cahiz : ( 776 – 869 ) Zooloji İlminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.
Cezeri : ( 1136 – 1206 ) İlk sistem mühendisi ve ilk siberrnetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak ingiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir..
Ebu Kamil Şuca : ( ? – 951 ) Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini.
Ebu’l Vefa : ( 940 – 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.
Ebu Maşer : ( 785 – 886 ) Med-cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgindir.

Farabi : ( 870 – 950 ) Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.
Fatih Sultan Mehmet : ( 1432 – 1481 ) İstanbulu feth eden ve Havan topunu icad eden yivli topları döktüren padişahtır fatihin kendi icadı olan ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu..
Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17. yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü.
Huneyn Bin İshak : ( 809 – 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin. İbni Cessar : ( ? – 1009 ) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.
İbni Fazıl : ( 739 – 805 ) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.
İbni Firnas : ( ? – 888 ) Wright kardeşlerden önce 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim.
İbni Haldun : ( 1332 – 1406 ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan büyük bir islam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanı. İbni Heysem : ( 965 – 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alim. Galile teleskopunun arkasındaki isim.
İbni Macit : ( 15. yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.
İbni Sina : ( 980 – 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör’ e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.
İbni Yunus : ( ? – 1009 ) Galile’den önce sarkacı bulan astronom. Sabit Bin Kurra : ( ? – 901 ) Newton’ dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk islam bilgini. Matemetik ve astronomi alimi.


elif
< Bunlarda islam aleminin yüz akları mevlam onlar gibi olanların sayısını çoğaltsın şimdikilere örnek olması temennisi ile. >
amin inşAllah
Allah razı olsun her ikinizden de


Şema
Saati Kim İcat Etti?

Okudunuz mu?  Uzatma harfleri nelerdir ?

Saatin insan hayatındaki büyük rolü herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Kolumuzda, cebimizde taşıdığımız, masamızın üzerinde bulunan,ya da duvarda asılı saat sayesinde, günün hangi zamanında bulunduğunuzu kestirir ,belirli zamanlarda yapılması gereken şeyler için davranışımızı böylece ayarlarız. Saatin bir başka görevi de,belirli iki olgu arasındaki zaman çizgisini (yani geçen zamanı) tayin etmektir.

Okudunuz mu?  Bekaretini kendi bozmuş kadın

Taş devrindeki insanlar için zaman ölçüleri gayet basitti. Güneşin doğuşu ve batışı,yıldızların gökyüzünde belirip kaybolmaları, onların ilkel hayatındaki zaman ölçümü için yeterliydi. Topluluklar yerleşik bir karakter alınca, yani belirli bir çevrede yerleşince, ilkel yöntemlerle de olsa tarıma başlayınca, zaman ölçümü daha büyük bir değer kazandı. Ekilen tohumların belirli zamanlarda sulanması, hayvanların düzenli zaman aralarıyla beslenmesi ve bunlar gibi zamanla bağıntılı daha başka bazı şeyler sözkonusuydu.

Okudunuz mu?  İblis ve şeytan arasındaki fark nedir?

İlk insanlar,bu bakımdan "güneş saati"nden yararlandılar. Toprağa dikilen uzun bir çubuk en basit güneş saatiydi.Çubuğun toprağa düşen gölgesinin uzunluk veya kısalığıyla zaman ölçülüyordu. Çubuğun gölgesi güneşin gökyüzündeki durumuna göre uzalıp kısalacağından,bu en ilkel saat "güneş saati" diye tanımlanmıştır. Sonra soma "güneş saati" daha geliştirildi. Taştan ya da tahtadan uzun sütunların kullanılmasına başlandı. Bu sütunların üzerinde veya çevresinde çizgilerle işaretlemeler yapılmıştı. Gölgenin düştüğü her çizgi belirli bir zamanı ifade ediyordu.

Okudunuz mu?  Sema ve Semah ne demek?

Geliştirilmiş ve titiz ayrıntıları olan güneş saati,Hristiyanlık döneminden yaklaşık olarak 1000 yıl önce Babil`liler tarafından kullanılıyordu. O çağ insanlarının "60" sayısından temellenen "altılı" bir sayı sistemleri vardı. Sonradan eski Mısır`da, Yunanistan ve Roma`da da aynı sayı sistemi geçerli olmuştur. Çağdaş astronomide ve günü 12 ya da 24 saate bölmemizde hala bu sistemin etkisinden izler vardır.Geliştirilmiş güneş saati büyük ölçüde yararlı oluyordu ama,geceleri ve bulutlu havalarda işe yaramıyordu. Bu sakıncayı farkeden insanlar,zamanı daha kapsamlı verebilecek bir gereç (alet) düşündüler. Böylece "su saati" icat edildi. Zamanımızdan 4500-5000 yıl önce, Çin`de, Mısır`da ve Mezopotamya`da bu saatten yararlanılıyordu. Su saatleri çeşit çeşitti.En çok kullanılan tip, tam bir günde yani 24 saatte boşalan büyükbir su kabından ibaretti. Alttaki bir delikten yavaş yavaş akan suyun seviyesi için,kabın içinde çizgilerle işaretlemeler yapılmıştı. Her çizgi belirli bir "birim zaman"ı ifade ediyordu. Suyun seviyesi bu çizgilerden birine varınca, saatin başındaki görevli bağırarak durumu bildirir,yani saatin kaç olduğunu söylerdi.

Okudunuz mu?  Kuran okumanın mükafatı ve insana faydası nedir ?

Çinliler bir kaptan başka bir kaba akan.biriboşalınca öteki kabı dolduran suyla zamanın belirlendiği daha değişik bir "su saati" kullanıyorlardı. Eski Yunanlılar ve Romalılar, su saatlerinin daha da geliştirilmiş tiplerini yaptılar.

İskenderiye şehrindeki Yunanlı bir saatçi, tarihte ilk kez silindirler ve çarklarla kendi kendine çalışan bir su saatini gerçekleştirdi. Bu arada insanın bilgisi artmış, görüş ufukları daha genişlemişti. Zamanı ayrıntılarıyla bilmek gereğini duymuştu. Bunun için "kum saati,"ni tasarladı ve bu için irisini uyguladı. Kum saati, Ortadan çok dar bir boğazla birbirine bağlantılı, biçimi ve hacmi eşit iki ayrı bölmeden meydana gelmiş cam bir kaptı. Bölmelerden üstteki çok ince kumla doluydu. Buradaki ince kum dar bağlantı boğazdan akar ve varım saat içinde aşağıdaki bölmeyi doldururdu. Sonraları, cam bölmeler çizgilerle işaretlendi. Çeyrek saatler, hatta daha küçük zaman parçalarının belirlenmesi yoluna gidildi.

Okudunuz mu?  Erkek çocuklara Cebrail ismi koymak caiz mi?

Su ve kum saatlerine yandaş olarak, bazı çevrelerde belirli zaman çizgileriyle işaretlenmiş çok uzun mumlar da kullanılıyordu. Yanıp eriyen mumun ulaştığı çizgi, bu arada ne kadar zaman geçtiğini belirtmekteydi.

M. S. 1000 yılında, Papa II. Silvester batıda ilk rakkaslı saati yaptı. Önceleri rakkaslı saatlerin çarkları,kadranları pratik bakımdan güçlükler çıkaracak ölçüde büyüktü. Sonradan bu sakıncalar giderildi. Rakkaslı saatler daha mükemmelleştirildi. 1232 yılında, Mısır Sultanı Almanların İmparatoru II. Frederick`e "horologium" diye tanımlanan bir saat gönderdi. Bu saat sarkaç yerine asılı bazı ağırlıklar ve çarklarla çalışıyordu. Gerçek anlamda ilk "çarklı saat`in bu olduğu söylenebilir. Aradan geçen zamanla, Württemberg`li Henry De Wieck adında bir Alman çarklı saati daha geliştirdi. 1364 yılında, Fransa Kralı V. Charles,De Wieck`i Paris`e çağırdı ve kraliyet sarayının kulelerinden birine bir saat yapmasını istedi. 8 yıl çalışan De Wieck, şimdi "Adalet Sarayı" diye bilinen yapının kulelerinden birinde bu saati yaptı.Sözkonusu saat 1850 yılının sonlarına kadar çalıştı. Bu saatin makine aksamı yaklaşık olarak 300 kiloydu.

Okudunuz mu?  Müslümanlar, yılbaşı gecesi ne yapmalı?

Mekanik Saat Mum Saati

1509 yılında, Nürenberg`li Alman saatçi Peter Henlein, madeni parçalardan ilk cep saatini yaptı. Henlein,çelik yay yerine domuz kılı kullanmıştı. Bu ilk cep saati "Nürenberg Yumurtası" diye tanımlanır. 1583 yılında, Galileo (Galile), "pandelum" diye tammlanan gerçek ve bilimsel ilkelerle çalışan rakkası keşfetti. Galileo,bir ipe bağlı ağırlıkların yani sarkaçların büyüklüğü ne olursa olsun, ipin uzunluğu değişmedikçe aynı süre içinde sallantılarını tamamladıklarını ortaya koymuştu. Böylece, rakkasın bir salıntısı bir saniyede tamamlanan rakkaslı saatlerin yapımı gerçekleştirildi. 1728 yılında, İngiliz John Harrison ilk kronometreyi yaptı.

Okudunuz mu?  Aile büyüklerimize karşı saygı sevgi içeren davranışlar nelerdir?

Güneş saatinden başlayarak belirli bir doğrultuda süregelen çalışmalar, modern saatçiliğin çıkış noktasına ulaşmıştı.


ali4377
yazıklar olsun iyi akşamlar denir buna heralde,hiç müslüman türk yokmu yauv bizimkiler millet bişeyler icadederken uyuyorlarmıymış

hımm müslümanlar bişey bulamamış sanmıştım:( helal olsun diyelim,inşAllah dediğiniz gibi islam icatcıları çoğalıp dünyada söz sahibi olur inşAllah

Okudunuz mu?  Namaz kılmanın anlamı nedir?

yusuf0571
televİzyon =baİrd keşke icat etmeseydi


kevasor47
hocam ALLAh bunlara öyle bir şey vermişki bir de ALLAHtan geldiğini bilseydi ne güzel imanlı cennete girerlerdi ALLAH razı olsun


ismail55
Allah razı olsun


vherghkwh3
Teşekkür ederim ödevime yardımcı oldunuz


sivaslı58
sana katılıyorum kevasor47


farabi neyi bulmuştur, ibni sina ne icat etmiştir, farabi neyi icat etti

Bu kategoride yer alan Cfr nedir? kısaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kim neyi icat etmiş Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.