Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:02
missa02
Abone

İbn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri

İbn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri

Kayıtsız Üye
Ibn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri Katkıları


Cevap: Ibn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri

hande82
İBNİ SİNÂ

Büyük Türk bilginidir. Ailesi Belh’ten gelerek Buhara’ya yerleşmişti. İbni Sinâ, babası Abdullah, maliyeye ait bir görevle Afşan’dayken orada doğdu. Olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. 18 yaşında çağının bütün ilimlerini öğrendi. 57 yaşındayken Hemedan’da öldüğü zaman 150’den fazla eser bıraktı. Eserleri Latince’ye ve Almanca’ya çevrilmiş, tıp, kimya ve felsefe alanında Avrupa’ya ışık vermiştir. Onu Latinler Avicenna adıyla anarlar ve eski Yunan bilgi ve felsefesinin aktarıcısı olarak görürler.

İbni Sinâ, daha çocukluğunda, çevresini hayrete düşüren bir zekâ ve hafıza örneği göstermiştir. Küçük yaşta çağının bütün, ilimlerini öğrenmişti. Gündüz ve gece okumakla vakit geçirir, mum ışığında saatlerce, çoğu zaman sabahlara kadar çalışırdı. Pek az uyurdu. Kafası öylesine doluydu ki, uyanık iken çözemediği bir takım meseleleri uykusunda çözer ve uyandığı zaman cevaplandırılmış bulurdu.Bir keresinde, Aristo aaaafiziğini inceliyordu. Defalarca okuduğu halde bir türlü esasını kavrayamamıştı. Buhara çarşısında gezerken sergide bir kitap gördü. Mezat tellâlı, bunu satın almasını, bu sayede birçok meseleyi kolayca halledebileceğini söyledi. Bir mezat tellâlının bildiği kitabı bilememek, İbni Sînâ’ya çok güç geldi. Onun okuma huyunu herkes öğrendiği için, bilhassa kitap satıcıları kendisini tanıyorlardı. İbni Sînâ, kendisine tavsiye edilen Fârabî’nin Aristo’ya ait şerhini satın aldı. Bir defa okumakla, o çözemediği noktaların büyük bir açıklığa kavuştuğunu gördü: Şükür sana Yârabbi! diye secdeye kapandı ve Fârabî’nin yolunda fukaralara sadaka dağıttı. Oysa, İbni Sinâ doğduğu zaman Fârabî otuz yaşındaydı ve bu olay geçtiği sırada da hayattaydı.

Okudunuz mu?  Suffe nedir?

Buhara Emiri Nuh İbni Mansur’u ağır bir hastalıktan kurtardı ve bu yüzden de Samanoğulları sarayının kütüphenisinde çalışma iznini aldı. Bu sayede pek çok eseri elinin altında bulduğu için vaktini kitap okumak ve yazmakla geçirdi. Hükümdar öldüğü zaman o, henüz yirmi yaşındaydı ve Buhârâ’dan ayrılarak Harzem’e gitti: EI-Bîrûni gibi büyük bir şöhret ve değerin, onun çalışkanlığına, bilgisine değer vermesi, kendisini yanına kabul etmesi, beraber çalışması, hakkında kıskançlığa yol açtı. Bu yüzden takibata bile uğradı. Harzem’de barınama yeniden yollara düştü. Şehirden şehre dolaşarak nihayet Hemedan’a kadar geldi ve orada kalmaya karar verdi.

Okudunuz mu?  Çocuklara hicri yılbaşı nasıl anlatılır?

İbni Sînâ, çoğu fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili olarak 150 civarında eser yazmıştı. Farsça olan birkaçı dışında bunların hepsi Arapça’dır. Çünkü o devirde ilim eserlerini Arap diliyle yazmak âdetti. Arapça’ya bu bakımdan değer verilirdi. Bilhassa tıp ilmine dair araştırmaları son derece orijinal ve doğrudur. Bu yüzden doğu ve batı hekimliğine kelimenin tam anlamıyla, 600 yıl, hükmetmiştir. Kendisinden sonra yetişen Gazâli, Fârabî’yi’ ondan öğrenmiştir. Düşünce ve anlayış bakımından İbn-i Sina, Farabî ile İmam Gazâlî arasında bir köprü vazifesi görür. Yunan felsefesini İslâm ilmi olan Kelâm ile, yâni Tanrı bilgisiyle bağdaştırmaya uğraşmıştır. Eğer o gelmeseydi, Farabî’nin kurduğu temel Gazâli’nin yorumuyla gelişemeyecek, arada büyük bir boşluk hasıl olacaktı.

Okudunuz mu?  Hac ve umreye önce anne babayı mı yoksa eşi mi götürmek gerekir?

Eserleri Batı dillerine Latince yoluyla çevrilerek Avicenna diye şöhrete ulaşan İbni Sinâ, yanlış olarak bir süre Avrupa’da İranlı hekim ve filozof olarak tanınmıştır. Bunun da sebebi, eserlerini Türkçe yazmamış olmasındandır… Bununla beraber, batılılar da kendisini Hâkim-i Tıb, yani hekimlerin piri ve hükümdarı olarak kabul etmişlerdir. 16 yaşındayken pratik hekimliğe başlayan İbni Sinâ, resmî saray doktorluğu da yapmıştır. Ama şöhreti her ne kadar tip ilmiyle ilgiliyse de asıl kişiliği, Ortaçağda uzun süre tartışma konusu olan Tanrı varlığının mutlak bir zorunluluk olduğu konusundaki Kelâm meselelerine getirdiği kesin çözüm yolundan ileri gelmektedir.

Okudunuz mu?  Zengin baba fakir olan büluğa ermiş evladı için kurban kesebilir mi?

Matematik, astronomi, geometri alanlarında geniş araştırmaları vardır. İnsan bilgisinin Tanrıyı ve kâinatı mutlak şekilde anlamaya elverişli olmadığını söylerken, aklın varlığını kabul eder. İnsandan bağımsız bir ruhun varoluşu, İbni Sînâ’ya göre Tanrıdan yansıyan bir delildir. İbni Sînâ, tıp araştırmaları yaparken bazı hastalıkların bulaşmasında göze görünmeyen birtakım yaratıkların etkisi olduğunu, yani mikropların varlığını sezmiş ve bu bilinmeyen mahluklardan eserlerinde sık sık bahsetmiştir. Mikroskobun henüz bilinmediği bir devirde böyle bir yargıya varmak çok ilginçtir.

Şifa adlı eseri bir felsefe ansiklopedisidir. Diğer eserlerine gelince bunlar arasında en tanınmış olanlarından: el-Kanun fi’t-Tıb isimli kitabı tamamen bir tıp ansiklopedisidir. Necât ve İşârât adlı kitapları ve Aristo’nun felsefesini anlatan yirmi ciltlik Kitâbü’l-İnsâf’ı başta gelen eserlerindendir.İbni Sina kimya alanında da çalıştı ve önemli keşiflerde bulundu. Bu hususta Berthelet, kimya ilminin bugünkü hale gelmesinde İbni Sina’nın büyük yardımı olduğunu söyler.Bu çalışmaları ve etkileriyle İbni Sina Doğu ve Batı kültürünü geliştiren büyük bilginlerden biri oldu. Bütün bunlardan başka İbni Sina çok güzel şiirler yazdı. Hatta Türkçe olarak yazmış olduğu şiirler de vardır.
İbni Sina, 1037 tarihinde Hemedan’da mide hastalığından öldü.

Okudunuz mu?  Ayak ayak üstüne atmak günah mıdır

İbn-i Sina’nın asıl büyüklüğü doktorluğundadır. Şifâ adındaki 18 ciltlik ansiklopedisi, ismine rağmen tıptan çok matematik, fizik, aaaafizik, teoloji, ekonomi, siyaset ve musiki konularını içine alır. Onun tıp şaheseri, kısaca Kanûn diye bilinen el-Kanûn Fi’t-Tıb adlı büyük kitabıdır. Eser, fizyoloji, hıfzıssıhha, tedavi ve farmakoloji bahislerine ayrılmıştır. Konular dikkatle incelendiğinde İbn-i Sina’nın bugünkü tıp için bile geçerli olan pek çok ileri görüşleri bulunduğunu; mesela mikroskop olmadığı halde, hastalıkların ‘mikrop’ mefhumuna benzer yaratıklarca meydana getirildiğini sezebildiğini görürüz.

Okudunuz mu?  Herkesin kısmeti var mıdır?

İbn-i Sina’nın Kanûn adlı eseri XII. yüzyılda Latince’ye çevrildi ve Batı tıp aleminde bir patlama tesiri yaptı. Roma’nın Galen’i de, Er Razi’de ilimde eriştikleri tahtlarından indirildiler ve çağın Fransa’sının en meşhur tıp fakülteleri olan Montpellier ve Lauvain Üniversiteleri’nin temel kitabı Kanûn oldu. Durum XVII. yüzyılın ortalarına kadar böyle devam etti ve İbn-i Sina, 700 yıl Avrupa’nın tıp hocası oldu. Altı yüzyıl önce Paris Tıp Fakültesi’nin kütüphanesinde bulunan 9 ana kitabın en başında İbn-i Sina’nın Kanûn’u yer almıştır.
Bugün hala Paris Üniversitesi’nin tıp fakültesi öğrencileri St. Germain Bulvarı yanındaki büyük konferans salonunda toplandıklarında iki Müslüman doktorun duvara asılı büyük boy portresiyle karşılaşırlar. Bu iki portre, İbn-i Sina ve er-Razi’ye aittir.


Cevap: Ibn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun ibni sinadan

Okudunuz mu?  Kendini Allah özelinde hissetmek günah mıdır?

Cevap: İbn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri

Kayıtsız Üye
çok güzel olmuş elinize sağlık…


Kayıtsız Üye
bence ibnisina tam bir bilim adamıııı. teşekküre gerek yokkk


seyit gazi
herkes ibni sinaları anlatır. kimse kimseyi kandırmasın… ben kimsenin bir ibni sina olmak istediğini veya bir ibni sina yetiştirmek istediğini düşünmüyorum. kimse babasının, kocasının, oğlunun ibni sina olmasını istemiyor. memuriyetten vazgeçemeyeceksin, akademide kürsüden vazgeçemeyeceksin, aileden vazgeçemeyeceksin; ondan sonra da ibni sina mı olacaksın ? bunu yapanlara müslümanlar manyak diyorlar, sorumsuz diyorlar. nasıl memur olmazsın sen, memura top mu işler. zihniyete bak memur ol hayatını kurtar, Allah zenginlerin yollarını bağlayamıyor mu ? ilim yolculuk ister, vazgeçmek ister, meşakkat ister. her cevherin işlenmesini ister. her toplumdan çıkacak deha sayısı bellidir. toplumların sermayeleri de insanlardır. bir millet kendi içinden çıkacak olan bir einsteinı köreltecek olursa, bedellerini öder. bedeli zillettir. ne güzel anlatıyoruz zorluklarla mücadele etmen, ayakta kalman lazım diyoruz; Allahdan başka bir nefes sıhhat bir lokma rızık bağışlayan mı var. doğuda da batıda da ilim adamları hemen çoğu zaman bir şeylerden vazgeçmişlerdir. batıdakilerde çalışmalarını bağlı olduğu kurumlardan gizli yürütmüş yeri geldiği zaman onlardan da uzaklaşmışlardır.

Okudunuz mu?  Bize zulmeden birine beddua etmek

kim ki çocuğunun evlilik hayallerini kuruyor, torununun okul hayatını planlıyorsa, yazları şuraya gideriz emekli olunca da şuraları gezeriz diyorsa; o dünyanın kölesi olmaya dünden razıdır. dünya böyle bir yer değil. nasıl zamanında gayrimüslimler ekmesine biçmesine baktı, dünya yandı umurlarında olmadı, yunanlar 500 sene savaş görmedi, mohaçmış viyanaymış napolyonmuş pedroymuş kazıklı voyvodaymış umurlarında olmadı işlerine güçlerine baktılar, islam şeriatına boyun eğdiler; bugünde herkes işine gücüne bakma peşinde, ne kadar kendileri kabul etmeselerde boyunlarına geçirilen köle prangalarına dünden razılar. dünyaya adalet tesis edeceksin, kurulu düzenlere karşı söz söyleyeceksin ama bomba yemeyeceksin evin yurdun kalacak öyle mi ?

Okudunuz mu?  Nafile oruçlarda sabah ezanına kadar yemek yenirse oruç kabul olur mu

kimse kimseyi kandımasın biz köleliğe de zillete de dünden razıyız. maaşımız yatsın borçlarımız ödensin emekli olana kadar bir de bir yazlık alabilirsek küçük bir beldeye yerleşebilirsek aliyyül ala. o arada Allah korusun karılarımızı kızlarımızı mı soymuşlar olur o kadar, bu kadar da yobaz olmamak lazım.

bizden de ibni sina yetişir… tıp fakültesini bitirir hemen çalışmaya memuriyete başlar; bir taraftanda akademide yoluna bakar, maaşı yatar; gittiği her yerde kırmızı halılar önüne serilir; ben biraz bu uğraştığımız ilimlerin illiyetlerini sebeblerini öğrenmek istiyorum, biyolojik fizyolojik temellerine inecem dersin: tabi paşam biz senin maaşını yatırmaya sana akademik rütbeler vermeye devam edelim derler; sonra bu yetmedi ben yaradılışa inmek istiyorum, dini konulardaki fıkıhdaki tefsirdeki siyerdeki eksiklerimi gidermek istiyorum diyeceksin, hay hay paşam kürsün burada dursun sen bize bakma kafana göre takıl diyecekler; sonra ortaya bir tez koyacaksın, vay aslanım tam aradığımız tezdi seni tebrik ederiz diyecekler. hesap defterleri işleyecek, baba memnun, karı memnun, çocuk memnun herkes memnun olacak.

Okudunuz mu?  Büyüklerinizi sayın, küçüklerinizi sevin ile ilgili ayet ve ayet numarası

ben sizin yaşadığınız dünyada yaşamıyorum herhalde ben de sorun var.


ibni sinanın matematiğe katkıları, ibni sina hayatı ve matematiğe kazandırdıkları, ibni sina ve matematik

Bu kategoride yer alan Bacak Bacağa Atarken Ayağın Kıble Yönünde Olması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İbn-i Sinan Matematiğe Katkısı Ve Türk Islam Dünyasındaki Yeri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.