Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:02
missa02
Abone

Bacak Bacağa Atarken Ayağın Kıble Yönünde Olması

Bacak Bacağa Atarken Ayağın Kıble Yönünde Olması

Kayıtsız Üye
Otururken bacak bacağa atarken ayağın kıble yönüne doğru olması mekruhmudur? Mesela uzanırken uzatmak mekruh ?


Yorum: Bacak Bacağa Atarken Ayağın Kıble Yönünde Olması

Omer Faruk
Sevgili kardeşim,

Ayak ayak üstüne atma’nın, ya da ayağımızı kıbleye doğru uzatmanın yasak olduğuna dair ne Kur’an’dan ne de sahih sünnetten bir delil yoktur. Öyleyse buna rağmen bu davranışın günah ya da hoş görülmeyişinin sebebi nedir?

Okudunuz mu?  Hz. Ebubekirin Fiziksel Özellikleri Şemaili

Sebebi tamamen ahlakidir. Bizim kültürümüzde (dikkat edin dinimizde değil) bir büyüğün yanında ayak ayak üstüne atmak, ya da bir büyüğün yanında ayakları uzatarak oturmak ahlaki kabul edilmez. Hanefi mezhebinde ÖRF de hüküm kaynaklarından kabul edildiği için Türk toplumu içinde yaşayan Hanefi alimler ayak ayak üstüne atmayı ve ayağı uzatarak yatmayı kibir sebebi saymışlardır. Tabii bu bütün alimlerin ortak görüşü değildir.

Okudunuz mu?  Gurur, kibir ve onur nedir?

Sonuç olarak, Ayak ayak üstüne atmak ve kıbleye doğru ayak uzatmanın dini olarak hiçbir sakıncası yoktur. Ancak Türk kültürüne göre saygısızlıktır. Dine göre sakıncası olmamasına rağmen, kültürümüzde dine aykırı olmayan bu tür saygı içeren davranışları da toplum içi çatışmaları önlemek için dikkate almak gerekir.

Okudunuz mu?  Mukabele nasıl yapılır?

Selametle…

Bu kategoride yer alan İsim beğenmemek günah mıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bacak Bacağa Atarken Ayağın Kıble Yönünde Olması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.