Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:40
missa96
Abone

Tilavet secdesi ile ilgili Hadisler

Tilavet secdesi ile ilgili Hadisler

Kayıtsız Üye
tilavet secdesi ile ilgili Hadisler


Cevap: tilavet secdesi ile ilgili Hadisler

Berât1
Hadis No : 2751Ravi: İbnu ÖmerTanım: Resulullah (sav), içerisinde secde ayeti olan süreyi okur, (ayetler geldikçe) secde ederdi, biz de secde ederdik. Öyle ki (izdiham sebebiyle) namaz dışı vakitlerde alnımızı koyacak secde yeri bulamadığımız olurdu.
Kaynak: Buhari, Sücudu’l-Kur’an 9, 8, 12; Müslim, Mesacid 103, (575); Ebu Davud, Salat 333, (1411, 1412, 141

</B>
Hadis No : 2752Ravi: Rebi’a İbnu AbdillahTanım: Hz. Ömer (ra) cuma günü, minber üzerinde (hutbe verirken) Nahl süresini okumuş, secde ayetine gelince, minberden inip secde yapmış, halk da onunla birlikte secdeye kapanmıştır. Müteakip cumada da (aynı şekilde) aynı sureyi okumuş, secde ayetine gelince: "Ey insanlar, biz secde ayetlerine uymuyoruz. (Bunlar okununca) kim secde ederse isabet eder, kim de secde etmezse üzerine günah yoktur" der ve Hz. Ömer (ra) secde etmez. (Buhari’nin bir rivayetinde şöyle denmiştir: "Allah, secdeyi dilemezsek farz etmemiştir.")
Kaynak: Buhari, Sücudu’l-Kur’an 10; Muvatta, Kur’an 16, (1, 206)

Okudunuz mu?  Kuranda ve Hadislerde o kadar mucize ve kerametten bahsediliyor. Peki günümüzde neler var?

</B>
Hadis No : 2753Ravi: Ebu HüreyreTanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ademoğlu secde ayeti okur ve secde ederse şeytan ağlayarak ayrılır ve: "Yazık bana, insanoğlu secdeyle emredildi ve secde etti, mukabilinde ona cennet var. Ben de secdeyle emrolundum ama ben itiraz ettim, benim için de ateş var" der."
Kaynak: Müslim, İman 133, (81)

Okudunuz mu?  Ana baba hakkı ile ilgili şiirler

</B>
Hadis No : 2754Ravi: Ebu Temimeti’l’HüceymiTanım: Ben sabah namazından sonra vaaz u nasihat ediyordum, bu esnada secde (ayeti okuyor ve secde) ediyordum. İbnu Ömer (ra) beni yasakladı. Ama ben O’nu dinlemedim. O üç sefer yasaklamayı tekrarladı. Sonra dönüp: "Ben Resulullah (sav)’ın arkasında namaz kıldım. Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer ve Hz. Osman (ra) ile de namaz kıldım. Onların hiçbiri güneş doğuncaya kadar secde yapmazlardı" dedi.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 335, (1415)

Okudunuz mu?  Ruh Ölümsüz Müdür?

</B>
Hadis No : 2755Ravi: Amr İbnu’l-AsTanım: Resulullah (sav) bana Kur’an’dan onbeş secde ayeti okuttu. Bunrdan üçü Mufassal sürelerdedir. Hacc süresinde de iki secde ayeti var.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 328, (1401); İbnu Mace, İkamet 71, (1057)

</B>
Hadis No : 2756Ravi: İbnu AbbasTanım: Şad süresi azaim-i sücud’dan değildir.Nitekim ben Resulullah (sav)’ı o sürede secde edip: "Davud (as) bu secdeyi tevbe secdesi olarak yaptı, biz ise şükür olarak yapıyoruz!" dediğini işittim.
Kaynak: Buhari, Sücudu’l-Kur’an 3, Enbiya 39; Ebu Davud, Salat 332, (1409); Tirmizi, Salat 405, (577); Nesai

Okudunuz mu?  Müzik dinleyerek uyumak günah mıdır?

</B>
Hadis No : 2757Ravi: İbnu Mes’udTanım: Resulullah (sav) Ve’n-necmi suresini okudu ve secde-i tilavette bulundu, beraberindekiler de secde ettiler. Ancak, aralarında bulunan Kureyşli bir ihtiyar yerden bir avuç toprak alarak alnına götürdü ve: "Bu bana yeter" dedi. İbnu Mes’ud der ki: "Ben sonra bu herifin kafir olarak öldürüldüğünü gördüm. Bu Ümeyye İbnu Halef idi." (Metin, Buhari’deki metindir)
Kaynak: Buhari, Sücudul-Kur’an 4, 1, Menakıbu’l-Ensar 29, Meğazi 7, Tefsir, Necm; Müslim, Mesacid 105, (676)

Okudunuz mu?  Eşcinsel olanların cenazesi nasıl yıkanır?

</B>
Hadis No : 2758Ravi: Zeyd İbnu SabitTanım: Resulullah (sav)’a Ve’n-necmi süresini okudum, bunda secde etmedi.
Kaynak: Buhari, Sücudu’l-Kur’an 6; Müslim, Mesacid 106, (577); Ebu Davud, Salat 329, (1404); Tirmizi, Salat

</B>
Hadis No : 2759Ravi: Ebu SelemeTanım: Ebu Hüreyre (ra)’den naklettiğine göre, Ebu Hüreyre İza’s’Semaun-şakkat suresini okudu ve secde etti. Ben kendisine: "Ey Ebu Hüreyre seni secde eder görmüyor muyum!" dedim. Bana: "Resulullah’ı secde eder görmemiş olsaydım, bende secde etmezdim!" cevabını verdi.
Kaynak: Buhari, Sücudu’l-Kur’an 7, 6, Ezan 100, 102; Müslim, Mesacid 107; Muvatta, Kur’an 12, (1, 205); Ebu

Okudunuz mu?  Kardeşlik ile ilgili vaazlar

</B>
Hadis No : 2760Ravi: Ebu HüreyreTanım: Biz Resulullah (sav)’la İza’s-Semaun-Şakkat süresinde ve İkra’ bismi Rabbikellezi halaka süresinde secde ettik.
Kaynak: Müslim, Mesacid 108, (578); Ebu Davud, Salat 331, (1407); Tirmizi, Salat 402, (573, 574); Nesai, İft

</B>Hadis No : 2761Ravi: İbnu AbbasTanım: Resulullah (sav) Medine’ye (hicretle) geldiği günden beri mufassal surelerden hiç birinde secde etmemiştir.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 329, (1403)

Okudunuz mu?  Hz Meryem Kimdir

</B>
Hadis No : 2762Ravi: AişeTanım: Resulullah (sav), geceleyin yaptığı tilavet secdelerinde şöyle derdi: "Yüzüm, kendisini yaratan (maddi ve manevi çeşitli cihazlarla techiz, tezyin ve) tasvir eden, ilahi güç ve kudretiyle onda işitme ve görme duyguları açan Zat’a secde etti."
Kaynak: Ebu Davud, Salat 334, (1414); Tirmizi, Salat 407, (608); Nesai, İftitah 71, (2, 222)

Okudunuz mu?  İslam dininde kocasını aldatan kadının hükmü nedir?

</B>
Hadis No : 2763Ravi: İbnu AbbasTanım: Bir adam gelerek dedi ki, "Ey Allah’ın Resulü! Gece uyurken rüyamda kendimi gördüm. Sanki ben bir ağacın arkasında secde yapıyorum. Ben secde yaptım, secdem üzerine ağaç da secde yaptı. Onun şöyle söylediğini işittim: "Allah’ım, secdem sebebiyle bana sevab yaz, onun hürmetine günahımı dök, onu senin nezdinde bana azık yap. Kulun Davud’dan kabul ettiğin gibi, onu benden kabul et." İbnu Abbas (ra) der ki: "Bundan sonra, Resulullah (sav)’ın secde ayeti okuduğunu, (tilavet secdesi sırasında) o adamın kendisine, ağacın sözü olarak haber verdiği duanın aynısıyla dua ettiğini işittim.
Kaynak: Tirmizi, Da’avat 33, (3420)

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimize neden Mustafa ismi verildi

tilavet secdesi ile ilgili hadisler, tilavet secdesi ile ilgili ayetlerve hadisler, secde ayetleri sahih hadisler

Bu kategoride yer alan Kene vucuda gömülür mü ayakları ile birlikte başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tilavet secdesi ile ilgili Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.