Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:42
Sohbet
Yönetici

Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?

Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?

meftunnn
Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?
Gelen yemin sorularını şöyle özetleyebiliriz. Deniyor ki: Bazı konularda kızınca yemin ediyoruz. Öfkemiz geçince de pişmanlık duymaya başlıyor, yemini bozmak istiyoruz. Böyle hallerde ne yapmalıyız?

Yeminimizde durmalı mıyız? Duramaz da bozarsak kefaretini mi vermeliyiz? Ayrıca bozulan yemin için ne kadar kefaret ödememiz gerekir onu da bilemiyoruz. Bilgi verirseniz nasıl davranacağımızı bilecek, bozduğumuz yemin borcuyla kalmamaya dikkat edeceğiz..

Cevap: Yemin öyle her kızdığınızda rast gele söylenecek basit bir cümle değildir. İnsan hayatında ancak çok mecbur kaldığı yerlerde yemin eder. Çünkü yemin Allah’ın isimleriyle olur. "VAllahi, billahi, tAllahi" gibi kutsal sözlerle yapılır. Allah’ı, kutsal isimleriyle şahit tutmak ise basit bir söz değildir.
Bu sebeple çok mecbur kalmadan yemin etmemeli, ama yemin yapılmışsa onda da sebat etmeli, sözünüzde durmalısınız.
Ancak, günah olan bir işi yapmaya yahut da sevap olan bir işi yapmamaya yemin etmişseniz bu yeminlerinizde durmaktansa bozarak kefaretini vermeyi tercih etmeniz daha doğru olur. Çünkü böylesi yeminde durmakta fayda yok, zarar ise çoktur.
Mesela, biriyle küs durmaya, evine gitmemeye, ona iyilik yapmamaya yemin etmek bozulmayacak yemin değildir. Öyle ise küs durmayıp konuşmalı, evine gitmeli, iyilik yapmalı, böylece bozduğunuz bu yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelisiniz.
Gelelim kefarete: Ne midir bozulduktan sonra verilecek yemin kefareti?
– On tane fitre miktarı parayı ayırıp on yoksula ayrı ayrı yemin kefareti olarak vermektir. Mesela, bu sene fitreyi on liradan vermişseniz on tane fitreyi, yani yüz lirayı yemin kefareti olarak ayırıp yoksullara dağıtmalıdır.
Böylece yoksula yardım etmiş olmanın hürmetine bozduğunuz yeminin günahından kurtulmuş olacağınızı düşünebilirsiniz. Zaten kefaret, silmek demektir. Bozulan yeminin günahını silmiş olursunuz yoksula verdiğiniz on tane fitre yardımıyla.
Ancak yemin kefaretini ödemenin kendine mahsus şartı vardır. Şöyle ki:
– Bir yoksula bir günde birden fazla yemin kefareti verilemez. Bu sebeple, yoksulun aile fertlerine de ayrı ayrı birer fitre kefaret gönderilebilir. Böylece on ihtiyaç sahibine ayrı ayrı birer fidye vermekle kısa zamanda kolayca kefaret borcu ödenebilir.
Kefareti vekille vermek de mümkündür. İtimat edeceğiniz birine verirseniz, o sizin adınıza ihtiyaç sahibi kalabalık öğrencilere, başka yoksullara da dağıtarak ulaştırabilir. Yemek masrafına da kullanılabilir.
-Şayet yeminini bozan kimse, on tane fitre verecek maddi güce sahip değilse, aralıksız üç gün oruç tutar. Bozduğu yeminin kefaretini üç gün aralıksız oruçla ödemiş olur. Birinden borç para alarak kefaret ödemek zorunda kalmaz.
Özetleyecek olursak diyebiliriz ki:
-Bir kötülüğü yapmaya, yahut da bir iyiliği yapmamaya yemin eden kimse, yemin ettim diye o kötülüğü mutlaka yapmaya, o iyiliği yapmamaya çalışmamalıdır. Tam aksine, o kötülüğü terk etmeli, o iyiliği yapmalı, böylece bozmuş olduğu yeminin de kefaretini vermeyi tercih etmelidir.
Yemin konusunda bir mühim noktaya daha dikkat çekmek isterim.
Yeminin en korkuncu, yalancı şahitliklerde yapılan yalan yemindir. Bu yeminin kefareti yoktur. Yalancı şahitlikteki yeminin vebalinden kurtulmak, yalan yeminle yok edilen hakkın, sahibine tekrar iadesini sağlayarak, mağdurla helalleşmekle ancak mümkün olabilir. Bu yüzden, şahitliklerde yalan yere yapılan yemin ‘Ocakları söndürür, yalancının başına belaları yağdırır!’ ikazıyla tarif edilmiştir. Zaten bilen insan da yalancı şahitlik yapmaya cesaret edemez.

AHMED ŞAHİN


Cevap: Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?

meçhul_100
faydalı bilgiler için saol…RABBİM razı olsun kardeşim..
selam ve dua ile..

Okudunuz mu?  Dinimizde intiharın vebali nasıldır?

Yanıt: Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?

meftunnn
< faydalı bilgiler için saol…RABBİM razı olsun kardeşim.. >

Rabbim cümlemizden razı olsun can kardeşim…Selam ve duayla…


Yorum: Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz?

Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm abilerim acil yazin ben iddaa oynamicam diye yemin edip tobe ettim lakin o an korktum basima kotu bir olay geldi bayide kuponu baskasi caldi benim ustume kaldi sonra bende o parayi kendi cebimden verdim ama sonradan yemin ettim tobe ettim adam kapima filan geldi tehdit etti sucum olmadigi halde parayi bem odedim zor durumda kaldim korktum yemon ettim tobe ettim ama iddaa oynamak istiyorum bana bisi soleyin durumum yok zaten oryc tutuluyomus 3 gun kefaret için cevabiniz nedir abilerim ablalarim lütfen acil

Okudunuz mu?  Kapanmanın verdiği huzur

kayblan
Aleykümüsselam. yeminini bozmamışsın zaten oynamamışsın parayı senin vermiş olman yeminini bozmaz.


cansu1canci
Ben hamileyken testler bozuk çıkınca çocuğum sağlıklı doğsun söz veriyorum Rabbim kapancam dedim ve kapandim şimdi bu sözümü yerine getiremedim kefalet nedir


arifselim
Eğer söz verdiğin gibi tesettüre girmişsen bir şeye gerek yoktur. Sözünü bozmuşsan yemin kefareti gerekir. Ancak Allah’a verdiğin sözde durmalısın. İnsan rabbine karşı nankör olmamalıdır. Bugün öyle ama yarına ne olacağımız belli değildir.

Okudunuz mu?  Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

Kayıtsız Üye
Ben kendi ewimin eşimin mutlulugum üzerine yemin ettim ama o yemini bozdum. Bir kisiye değil hatta iki kisiye birden soz vermis odugum yemin ettigim durunu anlatyin Ve çok huzursuzum ne yapmalıyım iki kisiye dedigim için 6 gün mu oruc tutmaliyim lütfen msjimi yanıtlayiniz

Okudunuz mu?  Davet Ve Sohbet sohbetin gerekliliği ve usulü

mum
Allah’ın adıyla yemin etmek caiz değildir yemin sadece Allah’ın adıyla olur Çünkü Peygamberimiz SallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur Allah’ın adı dışında birine veya bir şeye yemin eden Allah’a ortak koşmuştur Sizinki yemin sayılmadığı için kefaret oruca gerek yok Ama ciddi tövbe etmeniz gerekir sadece Allah’ın adıyla yemin ediniz

Okudunuz mu?  Bir insana veya hayvana lanet etmek..

Kayıtsız Üye
Kurana el basarak yemin ettim.Öğrenciyim burs alıyorum bu durumda kefaret mi öderim yoksa kefaret orucumu tutarım.


ACİLSERVİS
Ne olduğunun bir önemi yok herkes kendi gücünü kendisi bilir. Gücü yeten 10 fakiri sabah akşam doyurur yani 10 fitre miktarı para öder. Gücü yetmeyen ardı ardına 3 gün oruç tutar.

Okudunuz mu?  Esma-i nebi arapça metni

yeminini bozan ne yapmalı, yeminini bozan kişi ne yapmalı, yemini bozan ne yapmalı

Bu kategoride yer alan İslamiyette çarşaf giymenin önemi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bozduğumuz yeminin borcunu nasıl ödeyeceğiz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.