Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:23
missa06
Abone

Farz Namazında İmamla Dua Okunurmu

Farz Namazında İmamla Dua Okunurmu

Kayıtsız Üye
Cemaatle Farz Namazı Kılarken Cemaatte Kamet Getirirmi Imam Duayı Sesli Okursa Cemaate Okurmu Veya Imam Sessiz Okursa Cemaat Okurmu Teşekkürler Allah’a Emanet Olun


Cevap: Farz Namazında Imamla Dua Okunurmu

Desert Rose
Hanefi Mezhebine göre kıraat yok yani fatiha ve zammı süre okunmaz ama diğerleri okunur
Tekbir getirme ruhu ve secdede tesbih okuma ve tahiyyat gibi

Şafii mezhebinde ise her şey okunur


Cevap: Farz Namazında Imamla Dua Okunurmu

Kayıtsız Üye
Ubade’t-îbnu es-Samit radiyAllahu anh’dan: Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Her kim ki, "Fatiha’t-ul-Kitabı" okumazsa onun namazı yoktur."

Okudunuz mu?  İş Ortamında Küslük

Ubade’t-İbnu es-Samit radiyAllahu anh’dan, şöyle dedi: Bir sabah namazında Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in arkasında idik. Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem Kurân okurken, kıraati ona ağırlık verdi. Namazdan bitince (cemaate hitaben) zannedersem sizler imamınızın arkasında (Kur’ân) okuyorsunuz dedi? Biz de: Evet ya Rasûlullah hızlıca (size yetişebilmek için okuyoruz) dedik. Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem; İmamınızın arkasında "Fatiha’dan" başka bir şey okumayın, zira "Fatiha’yı" okumayanın namazı yoktur" dedi

Okudunuz mu?  Kabeyi ilk görünce yapılan dua reddolunmaz, hadisi sahih midir?

Reca İbnu Hayve’den, şöyle dedi: Bir gün Ubade’t-İbnu es-Samit radiyAllahu anh’ın yanı başında namaz kılıyordum ki, imamın arkasında (Fatiha’yı) okuduğunu duydum. Namazı kıldıktan sonra, dedim ki: "Ya Eba Velid, sen imamla olduğun halde arkasında (Fatiha’yı) okuyor musun? dedi ki: Yazıklar olsun sana (Fatiha’sız) namaz yoktur (bilmez misin?)

Enes İbnu Malik radiyAllahu anh’dan: Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem (bir gün) ashabına namaz kıldırdı. Namazdan bitince, yüzünü ashabına çevirerek dedi ki:

Okudunuz mu?  Evdeki haklarımız nelerdir?

İmam okuduğu halde siz de (arkasında) namazlarınızda okuyor musunuz? Hepsi sukut ettiler. Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem bu sorusunu üç kere tekrar etti. Birisi veya birkaçı dediler ki: Evet Yâ Rasûlullah biz bunu yapıyoruz. Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Bunu yapmayın. Sizden biriniz imamın arkasında, içinden olmak üzere sadece "Fatiha’yı" okusun.

Ebu Hureyre radiyAllahu anh şöyle dedi: Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Fatiha" okunmayan namaz yeterli değildir. Dedim ki: Peki Yâ Rasûlullah, eğer imamın arkasında olursam? dedi ki: Elimden tutarak: "Fatiha’yı" içinden (kendi kendine) oku buyurdu

Okudunuz mu?  Ölen kişinin kabir azabını hafifletmek için hangi duayı okumamız gerekir?

Ebu Hureyre radiyAllahu anh şöyle dedi: Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki: Her kim ki namaz kılar da o namazında "Ümmü’l-Kur’ânı’ okumazsa, o namaz güdüktür sonra güdüktür, (yani) tamam değildir dedi. (Müslim’in rivayetinde ise bu sözü üç kere tekrar etti şeklinde gelmiştir.)

(Ravi diyor ki): Bunun üzerine dedim ki: "Ya Eba Hureyre! İmam sesli okuduğunda nasıl yapayım? "Fatiha’yı" içinden okursun. Zira ben Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem işittim ki: Şöyle buyurdu. Allahu Teâla buyurdu ki: Ben "Fatiha’yı" benimle kulum arasında yarı yarıya taksim ettim. (Yarısı benim yarısı kulumundur.) Ve kulumun istediği onundur." Kul, Elhamdu lillahi Rabbi’I-alemin dediği zaman Allah da: Kulum bana hamd etti der. Kul, Errahmanirrahim dediği zaman, Allah da: Kulum beni sena etti der. Kul, maliki yevmiddin dediği zaman, Allah da: Kulum beni temcid etti (ve bir defada: Kulum bana tebyiz eyledi dedi.) Ve buraya kadar benim. Kul iyyake na’budu ve iyyake neste’in dediği zaman, Allah: Bu kulumla benim aramda ve kulumun istediği hakkıdır der. Kul İhdına’s-sırata’l-müstakim sıratallezine en’amte aleyhim ğayri’l-meğdubi aleyhim ve-la’d-dâllîn dediği zaman, Allah: İşte bu kulumundur ve kulumun istediği hakkıdır" buyurur

Okudunuz mu?  Ezan ile Kamet Arasında Yapılan Dua Nasıl Olur?

Abdullah İbnu Amr radiyAllahu anh şöyle dedi: Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem (ashabına hitaben) Benim arkamda olduğunuz halde (Kur’ân) okuyor musunuz diye sual etti? (Sahabeler) dediler ki: Evet Yâ Rasûlullah süratli bir şekilde okuyoruz. (Bu cevap üzerine) Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: (İmamın arkasında) "Fatiha’dan" başka bir şey okumayın

Okudunuz mu?  Bismillahirrahmanirrahim izhasinAllahi billahime semihehi ALLAH

Yezid İbnu Şerik şöyle dedi: Ömer İbnu’l-Hattab radiyAllahu anh’a dedim ki:
İmam’ın arkasında iken "Fatihat’uI-Kıtab’ı" okuyabilir miyim? Evet okursun dedi. Ve tekrar dedim ki: Sen okuduğun halde de mi Yâ Emir’el-Mu’minin? dedi ki: "Evet ben okusam da" buyurdu

Not: sahabelerden ve Tabi’inden ehli ilmin ekserisinin ameli bu hadisler üzeredir. Sahabelerden, Ömer İbnu’l-Hattab, Ali İbnu Ebi Talib, Aişe Binti Ebi Bekr, Ebu Hureyre,Enes İbnu Malik, İbnu Abbas, İbnu Ömer, İbnu Mes’ud, Muaz İbnu Cebel, Ubey İbnu Ka’b, Ubade’t-İbnu es-Samit, Abdullah İbnu Amr radiyAllahu anhuma daha isimlerini zikretmediğimiz birçok sahabe vardır.

Okudunuz mu?  Zina yapmanın günahı

Kaynaklar:

:Buhari(756) Müslim(394) Ebu Davud(822) Tirmizi(247) Nesei(2/137) ve Ibnu Mace(837)
:Ahmed(5/316/322) Ebu Davud(823) Tirmizi(311) Nesei(2/141) Buhari Cüz’ünde(60/226)
Darekutni(1/318) İbnu Hibban(1776) Hakim(1/238) Beyhaki Süneninde(2/164) ve Kıra’atta(98) İbnu Ebi Şeybe(1/373) ve Tahavi(1/215) hasen bir senedle rivayet etmişlerdir.
:Abdurrazzak(2771) hasen bir senedle rivayet etmiştir.
:Buhari Cüz’ünde(224) Darekutni(1/340) Tahavi(1/218) Abdurrezzak(2765) Beyhaki Kitab’ul-Kıra’atta(121) Süneninde(2/166) Hatib(13/176) Ebu Ya’la ve Taberani Evsat ta Mecmauz zevaid(2/110) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.
:İbnu Huzeyme(490) ve İbnu Hibban(1780) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.
:Müslim(395) Ebu Davud(821) İbnu Mace(838) Malik(1/84) İbnu Huzeyme(489) İbnu Ebi Şeybe(1/375) İbnu Hibban(1775) Buhari Cüzünde(15/68/65/72) Abdurrezzak(2767) Ebu Avane(2/138) Beyhaki(2/38) Beyhaki Kitabul Kıraat’da(52) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.
Buhari Cüz’ünde(57) ve Beyhaki Kitab ‘ul-Kıraatta(138) hasen bin senedle rivayet etmişlerdir.
Bu hadisi Buhari Cüz’ünde(45) Beyhaki(2/167) Hakim(1/239) Darekutni(1/218) Tahavi(1/218) ve Abdurrezzak(2776) Hasen bir senedle rivayet etmişlerdir.

Okudunuz mu?  Sürekli aklıma şirke düşme korkusu var

Cevap: Farz Namazında İmamla Dua Okunurmu

imam
Hanefide imamla namaz kılarken dua okunmaz
Şafii de ise cemaatle namaz kılarken dua okunur


imamla namaz kılarken dua okunurmu, cemaatle namaz kılarken dua okunurmu, imam namaz kıldırırken dua okunurmu

Bu kategoride yer alan Hac sağlık personeli soruları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Farz Namazında İmamla Dua Okunurmu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.