Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:05
missa07
Abone

Babam mirasını sadece birine verebilirmi

Babam mirasını sadece birine verebilirmi

Kayıtsız Üye
Selamualeyküm Babam Ve Annem Hayattalar 3 Erkek Kardeşiz En Küçükleri Benim Babama Ve Anneme Ben Bakıyorum Babam Derki Oğlum O Abilerin Bize Bakmamakla Birlikte Bize Kötü Davrandılar Ve Hatta Dövdüler Sen Bize Zor Günümüzde Hep Koştun O Yüzden Ben Malımı Sana Devrediyorum Yalnız Onlara Hak Vermmeyeceksin Benim Vasiyetimdir Der. Bende Baba Allahtan Kork Onlarında Hakkı Var Dememe Rağmen Bu Düşüncesi Değişmedi Ne Yapabilirim Saygılarımla.


Cevap: Babam mirasını sadece birine verebilirmi

ehli-sunnet
MİRAS

1 – Soru: Miras malında erkek ile kadının (İslam hukukuna göre) müsavi olduğu hak var mıdır?

Cevap: İslam hukukunun hükümleri dikkate alındığında, erkek ile kadının mirasta müsavi olduğu yer, ancak miri arazinin taksiminde olmaktadır. Şu ciheti belirtmek isteriz ki; Türkiye’nin arazisi bugünkü şekliyle miri arazi değildir. Memluk arazi durumundadır. Bu itibarla mülk gibi taksimi gerekmektedir.
2 – Soru: Bir adam fakir olarak öldü. Geride kalan bir oğlu, babasının mirası ile zengin oldu. Babası için hacca gitmesi mi, yoksa çeşme ve benzeri bir hayır yapması mı evladır?
Cevap: Babasına hac farz olmadığına göre, insanlığa faydalı olan Kur’an kursu yapmak, talebelerini yedirip giydirmek, nafile olarak hacca gitmekten evladır.
3 – Soru: Kayıp olmuş ve hayatta olup olmadığına dair kesin bir bilgi olmayan bir kimsenin malını bir yakınının satması caiz olur mu? Şayet satılır ise, parasını bir hayır müessesesine verebilir mi?
Cevap: Kaybolmuş bir kimsenin malının varislerine taksim edilebilmesi için, o şahsın ölmüş olduğuna hükmedilmelidir. Bunun için de kaybolan şahsın doğup büyüdüğü yerdeki emsal ve akranına bakılır. Bunlar tamamen vefat edince, o şahsın da ölmüş olacağına hükmolunur. Bundan sonra malını varislerine şer’i usüle uygun olarak teslim etmek gerekir.
4 – Soru: Gayrimüslim bir kimsenin Müslüman oğlu, babasının ölümü üzerine varis olabilir mi?
Cevap: Olamaz. Zira din ayrılığı mirasçı olmaya mani hallerdendir.
5 – Soru: Annem, dedemden önce vefat etti. Bize bir ev, iki tarla, bir de arsa miras kalıyor. Yalnız babam, "Evden miras alamazsınız" diyor. Biz de onlardan alıp hayır müessesesine bağışlamak istiyoruz. Bu durum karşısında bize yardımcı olur musunuz?
Cevap: Sualinizde bir kapalılık var. Siz annenizden kalan malı bölüşmek hususunu soruyor iseniz, annenizden kalan
malı alabilirsiniz. Fakat dedenizden kalan malın size düşüp düşmediğini soruyorsanız babanız haklıdır.
6 – Soru: Dinimize göre kız ve erkeğin miras yüzdesi (hissenin mikyası) nedir?
Cevap: Oğlan 2/3, kız ise 1/3 hisse alır.
7 – Soru: Babam ölünce annem başka bir kocaya gitti. O adamdan anne bir kardeşlerim oldu ve nihayet annem de öldü. O kardeşlerim bana, annemin şahsına ait mallardan "Hakkın yok" deyip miras vermiyorlar. Bu hususu açıklamanızı rica ederim.?
Cevap: Sizin babalarınızın ayrı olması, babalarınıza ait malın taksirainde dikkate alınır. Sizin babanıza ait mal seninle annen arasında taksim edilir. Annenizin ikinci kocasının ölümü halinde, onun malı o adamdan olan çocuklar ile annen arasında taksim olunur. Annen ölünce, onun şahsına ait ne kadar malı varsa sen de, diğer adamdan olan evladı da hisse alırsınız.
8 – Soru: Biz altı kardeşiz. Babamın yanında kalan iki kız, bir de oğlan kardeşim var. Bunlar bakıma muhtaç durumda. Üçümüz ise, çalışıyor ve kendi geçimimizi sağlamaya uğraşıyor ve aynı zamanda babamıza yardım ediyoruz. Kardeşimin birinin maddi imkanı daha fazla olduğu için, babama daha fazla para yardımı yapıyor. İkimizin yardımı ise, ona nisbetle daha az. Onun yardımı daha çok diye, babam kalkıp da malından ona daha fazla verebilir mi?
Cevap: Ölen kimsenin arkaya bırakacağı mal, dinimizin miras hükümlerine göre taksim olunur. Ölen kimsenin bu istikamette yapacağı vasiyet geçersizdir. Çünkü varis için vasiyet yoktur. Babanız hayatta iken evladına bir hibe verecek ise, oğlan ve kız ayırmadan, herhangi bir ayırım yapmadan müsavi hibede bulunabilir. Sünnete uygun olan budur.
9 – Soru: Bir kadın, memluk arazide, kocasından kalan mirastan dinen kaçta bir hisse alır?
Cevap: Ölen adamın çocuğu varsa, sekizde bir (1/8) hisseye sahiptir. Çocuk yoksa (1/4) hisse alır.
10 – Soru: Ölen bir şahsın kızının kızı ile kızı bulunsa mirasçı olabilir mi?
Cevap: Dini hükümlere göre mirasın taksim edilmesinde, ölenin kızı varken, kızının kızı (zevil-erham’dan olduğu için) mirasçı olamaz.
11 – Soru: Miras almaya engel olan haller var mıdır, varsa nelerdir?
Cevap: Bir kimse vefat ettiği zaman, onun varisi olan kimselerin miras alabilmeleri için, mirasçı olmaya engel olan bir halin bulunmaması lazımdır. O haller: Din ihtilafı, dar ihtilafı, kölelik ve katil olmak üzere dörttür. Din ihtilafı; bir Müslüman ile gayrimüslim arasında miras hükümleri cari olmaz. Bunlardan biri diğerine varis olamaz. Dar ihtilafı; iki ayrı devletin tabiyetinde olmaktır. Bu hüküm, iki Müslüman arasında cari olmayıp, iki gayrimüslim hakkında caridir. Mürisini öldüren bir katil, onun malına mirasçı olamaz. (Köle ve kölelik ahkamı cari olmadığı için ondan söz açılmamıştır.)
12 – Soru: Bir kimse evlenmiş, bu evlilikten bir çocuğu olmuş. Çocuğun anası ölünce babası o yavruyu bir camiye bırakmış. O zavallıyı bir kimse alıp büyütmüş, evlendirip ev bark sahibi yapmış. Daha sonra kendisini cami kapısına bırakan babası ile tanışmış. Buna eski (asıl) babasından miras düşer mi?
Cevap: İkinci şahıs onun nesep itibariyle bir şeyi olmadığı için elbette ilk babasının mirasını alır.
13 – Soru: Ben küçükken babam ölmüş. Amcamın oğlu, annemle evlenmiş ve babamın malını teslim almış. Bununla beraber beni de büyütmüş. Kendisinin annemden çocuğu olmuş. Ben 20 yaşına gelmiş bulunuyorum. Babam ölünce, malından geri kalan miras, bir liste ile tesbit edilmiş. Üvey babamın listedeki bu malda hakkı var mı?
Cevap: Babanın bıraktığı mal, sana ve annene kalır. Üvey babana bir şey kalmaz.
14 – Soru: Mirasta kadın ve erkeğe eşit verilen paylar dolayısıyla erkeğin kadına hakkı geçiyorsa, bunun izalesi ve dinen paylaştırılmasının nasıl olacağını açıklayınız?
Cevap: Fazla miras alan kimsenin, haksız olarak aldığı kısmı, hak sahibine vermesi gerekir. Mirasın dini usüle göre taksimi, feraiz ilminin esaslarına uygun biçimde dağıtılması ile olur.
15 – Soru: Miras olarak intikal eden maldan varislerin bir kısmının alıp bir kısmının alamadığı hak var mıdır?
Cevap: Asab-ı feraizden bir kimse var iken, zevil-erham; yakın asabe varken de uzak asabeler hak alamazlar.


Yanıt: Babam mirasını sadece birine verebilirmi

ehli-sunnet
VASİYET

16 – Soru: Çocukları olmayan bir ailenin erkeği, karısına hitaben, "Ben senden evvel ölürsem, bütün mallarım ve evim senin; sen de ölürsen malların hem senin hem de benim vereselerim arasında taksim olunsun" diye vasiyet etse şer’an caiz midir?
Cevap: "Varise vesayet yoktur" mealindeki Hadis-i Şerif gereğince karı ve kocanın birbiri lehine vasiyette bulunmaları sünnete aykırıdır.
17 – Soru: Mirasçı olarak şahıslar lehine vasiyette bulunulmayacağını biliyoruz. Acaba bundaki hikmet nedir?
Cevap: Böyle bir tercih, mirasçılar arasında kırgınlığa yol açar. Bu zarara "Varisler için vasiyet yoktur" Hadis-i Şerifi ile set çekilmiş olmaktadır.
18 – Soru: Vakıf bir malda, o vakfı yapan kimsenin ileri sürdüğü şartlara riayet etmek lazım mıdır?
Cevap: Şartın dinimize aykırı bir tarafı yoksa, ona riayet göstermek lazımdır. Zira, "Vakıfın şartı, şariin nassı gibidir."
19 – Soru: Damadıma malımı mülkümü ve servetimi tümüyle versem ve devretsem, bu caiz olur mu?
Cevap: Malınızı ona tapulayıp diğer mirasçıları malınızdan mahrum bırakmamak şartı ile, malınızın başına nezaretçi (bakıp gözetici) olarak koyabilirsiniz.
20 – Soru: İki kızı, bir oğlu olan şahıs, ileride kendisine bakması için oğluna bir miktar mal bağışlasa ve kızlar bu hibeye razı olmasa, o kimsenin hibesi geçerli olur mu?
Cevap: Hukuki bakımdan geçerli olursa da, dini yönden kerahet vardır. Kerahet olan işte de hayır yoktur.


Soru: Babam mirasını sadece birine verebilirmi

ehli-sunnet
MİRASTA AYRIM YAPILABİLİR Mİ?
– Soru: Malımı sağlığımda evladıma versem, bir miktarını da kendim için ayırıp en küçük oğluma bağışlasam dine uygun bir hareket yapmış olur muyum?
Cevap: Kendiniz hayatta iken malınızı çocuklarınız arasında hibe yoluyla dağıtmak yoluna gidebilirsiniz. Ancak, vereceğiniz hibeler, birbirine denk olmalıdır. Zira Peygamber Efendimiz (sav), "Evladınız arasındaki vergide eşitlik gösteriniz" buyurmaktadır. Adaletten ayrılan dalalete düşmüş olur. Bir de kara günleriniz için, kendinizi idare edecek kadar bir malı kendi mülkiyetiniz altında bırakınız.

– Soru: Bir kimse kız çocuklarını evlendirdikten sonra bir tarla satın alsa ve "Bunda kız çocuğunum emeği yoktur" diyerek tarlayı oğlunun üzerine yazdırsa dinen bir mahzur var mıdır?
Cevap: Çocuklar ister bekar ister evli olsunlar. Bir malın alınmasında emekleri geçsin veya geçmemiş bulunsun, anne veya baba, onlara bir hibede bulunurken adaletten ayrılmamalıdır. Birine verip diğerini mahrum bırakmak mekruh görülmektedir. Evlat arasında hibede, sevgi ve paylaşımda adaletsizlik, evladın baba ve anneye gücenmesine sebep olduğu gibi, kardeşler arasında bulunması lazım olan sevgi ve bağlılığı temellerinden sarsmaktadır. Kardeşlerin arasına, baba eliyle ekilen bu soğukluk tohumunun sonradan temizlenmesi çok zor olmaktadır.

Veselam

Okudunuz mu?  Dünyaya gönül verme (zahid ol) ki Allah seni sevsin İnsanların elindekine göz dikme ki insanlar seni sevsin hadisi n

Kayıtsız Üye
baba malını evlatlarının birine verebilirmi

Baba malını istediğine verebilir mi


Şema
Baba ölmeden önce malını dilediğine dağıtabilir ama bir çocuğuna verip diğer çocuklarını mahrum bırakması adaletsizliktir


Kayıtsız Üye
Babam ve annem sağ ve yanlız bir evimiz var abim dava açarsan kazanırmı

Okudunuz mu?  Abdest Duası Eşhedü en la ilahe illAllahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasuluh

Kayıtsız Üye
Baba sagken iki erkek biri kız olmak üzere uc cokcuktan biri kız diğeri erkek Olmak üzere iki kisiye miras bırakır ise küçük Erkek cocuguna bırakmaz ise dava açıp hakkını alabilir mi


arifselim
Babanın evlatları arasında adil olması gerekir ama ölmeden malını dağıtabilir. Artık geri alınması ancak onların rızasına bağlı olmuş olur.

Okudunuz mu?  Abdest almak için makyajı çıkartmak gerekir mi

Kayıtsız Üye
Slm babamin mirasini dort kardesin izni olmadan bir kardes ihale yoluyla sata bilirmi bizler karsiyiz fakat kendinin durumu çok iyi ihaliye verip parayi bastirip alacagim diye bizi zora kosuyor ihaliye bizim maddi durum el veemediginden katilamiyoruz meseni bir sekilde anlasmiya hiç yaklasmadi hep zor kullaniyor ne yapmamiz gerekiyor bu durumu engelemek için

Okudunuz mu?  Ramzan orucuna arapça niyet ve okunuşu (ve savmel ğadi min şehri ramazane neveytü)

Kayıtsız Üye
Babam yıllarca annemi bir kadınla aldattı ve şimdi onunla evlendi üzerine de ev verdi . İleride babam bu kadından önce vefat ederse kadına dava açmam durumunda herhangi bir hak iddia edebilir miyim


arifselim
Dini olarak evlenmiş olduğu kadın yine dini açıdan ölen kocasının malından miras olarak hakkı olur. Resmi açıdan ise bu meseleyi bir avukata danışmanız gerekir.

Okudunuz mu?  Camlar ile ilgili sloganlar

Kayıtsız Üye
Slm biz uc kardesiz iki erkek bir kiz kardesim var erkek kardesim bizden habersiz babamla beraber tarlayi satip bize hak vermediler benim oturdum evide almis orda oturuyo ne yapa biliriz cvp bekliyorum lütfen acill


emre
Baba malını istediğine satabilir. Ortağı değilseniz size sormasına gerek yok.

Okudunuz mu?  Biri namaz kılarken müzik dinlemek

Kayıtsız Üye
Merhaba bizim meselemiz biraz karisik benim babam 7ay önce öldu biz sekiz kardeşiz bizim findik bahcelerimiz var köyde abim var bizim arazilerimizin bir kismi büyük abimin o yurt disinda calisarak aldi ama tapular babamin üstüne ve annem halamla degis yani halam dayimla evli anlaşmali olarak birbirlerine haklarini verdiler annemin tapusuda babamin üstüne kücük abim miras paylasimi için dava acmis biz annemin ve abimin. Tarlasini nasıl koruyacaz. Babam evdeki abime bakmak şartiyla bağis yapmis ama noterde bu bozulurmu yada omahkeme acti diyeköyümüz satilirmi biz henüz mal paylasimi istemiyoruz

Okudunuz mu?  Dört mezhebe göre abdest nasıl alınır? Farzları sünnetleri nelerdir?

Selam2
Burada tartışılan mesele dinidir. Gördüğüm kadarı ile senin sorunun resmiyetle alakalıdır. Bir hukuk sitesi veya büroya danışmanda fayda var.


Kayıtsız Üye
anne baba sag iken ewlat anne babadan hak talep edebilirmi miras alabilirmi dava acabilirmi .


emre
Baba sağ iken malın tek sahibidir. Başkasının malında neden senin hakkın olsun ki.

Okudunuz mu?  Mezara yeşillik dikmek günahları hafifletir mi

Kayıtsız Üye
Babam vefat etti 3 kardesiz babamin 2. Esi var babam hayatta iken abime ev verdi biz kardesler olarak raziyiz bu duruma fakat 2. Es mahkemeye verdi tapu iptali için diğer mallalardan hakkina düseni vercegimiz halde abimize babamin kendi istegiyle verdigi eve mahkeme aciyor kazanir mi ve bu durumda ne yapabiliriz tesekkürler

Okudunuz mu?  Halı ve elbisedeki domuz yağı lekesi nasıl anlaşılır?

Kayıtsız Üye
babam hasta yatalakken abime birmiktar para vermiş ben bu para için dava aça bilirmiyim hak ita edebilirmiyim


arifselim
Baban hayatta iken malında özgürdür. Hayatta iken veya yatalak iken abine verdiği parada hak iddia edemezsin. Ancak vefat ettikten sonra mirasta hak iddia edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Altı kız kardeşiz.Annem babam sağ ben eşimle birlikte annemle babamın işlerini yapıyor onlara bakıyoruz.kardeşlerine ara sıra bizlere yardımcı oluyor. damatlardan sadece benim eşim bakıyor annemden eşime Dedeman anneme sağlığında verdiği
Bir tarlayı eşime bağışladı.bunun hükmü nedir? Bunun günahı varmıdır?

Okudunuz mu?  Göbek alma ile ilgili hadisler

arifselim
Hayatta olan birisi malında özgürdür. Dilediğine malını verebileceği gibi satma hakkına da sahiptir. Eğer bir vefat olursa o zaman herşey farklı olur ama onlar hayatta iken mallarını diledikleri gibi kullanabilirler.


Kayıtsız Üye
ben evlat ayırt etmem deyipte mirasını bir cocuguna veren anneden de babadanda şüphe ederim malın mülkün tek sahibi hz Allahtır biz insanlara esit dagıtmak düser tabi işin içine cıkar girdimi insanlar Allahı bile tanımıyolar ne diyim ben annemede babamada hakkımı yiyen herkese maddi ve manevi hakkımı haram ettigim için sıkıntım yok onlar düsünsünler artık rabbim ne demiş kul hakkıyla gelme


baba malını istediği evladına verebilirmi, baba malını istediği evladına verebilirmi hukuk, baba sağlığında mal verebilir mi

Bu kategoride yer alan Ezan nedir, Ezan neden okunur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Babam mirasını sadece birine verebilirmi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.