Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:15
missa5
Abone

Haccın çeşitleri nelerdir kaç günde tamamlanır?

Haccın çeşitleri nelerdir kaç günde tamamlanır?

Kayıtsız Üye
Haccın çeşitleri nelerdir.? Hac kaç günde tamamlanır ? konular hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Haccın çeşitleri nelerdir kaç günde tamamlanır?

meryemgül1
HAC EN AZ 4-5 GÜNDE TAMAMLANIR.

Hac çeşitleri (maddeler halinde)

Üç türlü hac vardır:

1- İfrad hac: Bu haccı yapana müfrid hacı denir. İhrama girerken, yalnız hac yapmaya niyet eden kimsedir. Mekke’de oturanlar, yalnız müfrid hacı olur.

2- Kıran hac:
Bu haccı yapana kârin hacı denir. Hac ile umreye niyet eden kimsedir. Önce umre için tavaf ve sa’y edip, sonra ihramını çıkarmadan ve tıraş olmadan, hac günlerinde hac için, tekrar tavaf ve sa’y yapar.

3- Temettü hac: Bu haccı yapana mütemetti hacı denir. Hac aylarında [yani Şevval Zilkade ile, Zilhiccenin ilk on gününde] umre yapmak için ihrama girip ve umre için tavaf ve sa’y yapıp ve tıraş olup ihramdan çıkar. Memleketine gitmeyerek, o sene, terviye gününde veya daha önce, hac için ihrama girerek, müfrid hacı gibi hac yapandır. Yalnız tavaf-ı ziyaretten sonra da sa’y yapar.
Kârin ve mütemetti hacıların şükür kurbanı kesmesi vaciptir. Temettü veya Kıran haccı yapanlardan, kurbanlık hayvan bulunmaması veya alınamaması sebebiyle, kurban kesme imkanı olmayanlar, üç gün Hac esnasında, yedi gün Hac’dan sonra olmak üzere on gün oruç tutarlar. İlk üç günün, ihrama girdikten sonra hac ayları içinde ve kurban bayramının ilk gününden önce Mekke’de tutulmuş olması zorunludur. Kurban kesme imkanı elde edilebileceği ümidiyle bu üç günlük orucun son vaktine kadar geciktirilmesi yani Arefe günü tamamlanmak üzere 7, 8 ve 9 Zilhicce günlerinde tutulması efdaldir.
Temettü Haccında bu oruç henüz Hac için ihrama girmeden Umre ihramından sonra da tutulabilir.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimize şiirler

Cevap: Haccın çeşitleri nelerdir kaç günde tamamlanır?

Hoca
HACC’IN ÇEŞİTLERİ

Hac; farz, vacib ve sünnet olmak üzere üç kısma ayrılır. Gerekli şartlara sahip olan her müslümana ömründe bir defa hac etmesi farzdır. Hac yapmayı adayan kimsenin hac etmesi vaciptir. Yine, başlanmış iken bozulan nafile bir haccı kaza etmek de vaciptir. Farz haccı yapmış olan kimsenin, birden fazla yapacağı haclarla, henüz yükümlü olmayan çocuğun yapacağı hac nafiledir. Umre ise, hac ayları dışında da yapılabilen sünnet bir ibadettir. Gerek farz, gerek vacib, sünnet veya nafile hac üç çeşide ayrılır. İfrat, temettü’ ve kıran haccı.

Okudunuz mu?  Peygamberlerin insanlar arasından seçilmesinin sebebi nedir?

1. İfrat Haccı: Mikatta ihrama girerken yalnız hac yapmaya niyet edilince, buna ifrat haccı denir. Bu haccı yapana da "müfrid" denir. Bunda, umre yapılmaksızın yalnız hac ibadeti ifa edilir. Akabe cemresini yapıncaya kadar ihramda kalır. Akabe cemresinden sonra dilerse kurban keser. Çünkü ifrat haccı yapana kurban kesmek vacib değildir. Dilerse nafile olarak keser. Sonra tıraş olur veya saçlarını kısaltır ve ihramdan çıkar.

Okudunuz mu?  İmam Nikahı kuran da var olduğu kaçıncı ayette geçmektedir?

2. Temettü Haccı: Hac aylarında önce umre için ihrama girip, umreyi tamamladıktan sonra, aynı yılın hac aylarında hac için yeniden ihrama girerek yapılan hacca "temettü’ haccı" denir. Burada umre ve hac ayrı ayrı ihramla ifa edilmektedir. Bu çeşit haccı yapana "mütemetti" denir. Temettü’ haccı yapacak olan kimse, mikatta umre niyetiyle ihrama girer. Mekke’ye ulaşınca tavaf ve sa’yeder, tıraş olur veya saçlarım kısaltır. Böylece umreyi tamamlayıp ihramdan çıkar. Normal elbiselerini giyer, ihramlı olmayanlara mubah olan şeylerden yararlanır. Sonra Zilhicce’nin sekizinci günü veya daha önce Mekke’de kaldığı evde ihrama girer, kudüm tavafını yapar, diğer hac amellerini tamamlar. Bir haccın temettü haccı sayılması için, umre ile haccın aynı hac mevsimi içinde yapılması gereklidir. Hac mevsiminden önce umre yapıp, sonra hac mevsiminde hac yapmak, temettü’ haccı olmadığı gibi, bir yıl umre, sonraki yıl hac yapmakla da temettü’ meydana gelmez. Mikatlrın dışında kalan belde ve ülkelerden gelen hacılar, (afakîler) uzun süre ihramda kalmamak için, daha çok temettü’ haccını tercih ederler. Burada umre ile haccı, aynı hac mevsiminde ayrı ihramlarla birlikte yapmaya muvaffak kıldığından, Allahu Teala için bir şükür kurbanı kesilir. Bu kurban, Akabe cemresi taşlandıktan sonra, tıraştan veya saçları kısaltmazdan önce, kurban bayramı günlerinden birinde kesilir. Kurban kesmeye gücü yetmeyen kimse, hac sırasında arefe günü bitmek üzere üç gün, bayram günleri çıktıktan veya kendi beldesine döndükten sonra yedi olmak üzere toplam on gün oruç tutar.

Okudunuz mu?  Kabuk bağlamış yara gusle engel midir?

3. Kıran Haccı: Aynı hac mevsimi içinde umre yaptıktan sonra ihramdan çıkmadan yapılan hacca, "kıran haccı"; bu haccı yapana "karin" denir. Kişi, umre ile haccı beraber yapmak üzere ihrama girer; umreyi tamamlar, ihramdan çıkmaz; ihramın gereklerine riayet ederek hac fiillerine başlar, kudüm tavafını yapar, Arafat’ta durur, bayramın birinci günü Akabe cemresini attıktan sonra kurbanını kesip tıraş olur, ihramdan çıkar. Temettu’ ve kıran haccı yapanlara şükür kurbanı kesmek vaciptir, ifrat haccı yapanın böyle yükümlülüğü yoktur, dilerse nafile kurban kesebilir. Kıran haccında da şükür kurbanı kesemeyen kimse, bayramdan önce üç gün, evine döndükten sonra yedi gün olmak üzere, on gün oruç tutar. Allahu Teala şöyle buyurur: "Güvene kavuştuğunuz zaman hac zamanına kadar umre ile faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser, kurbanı bulamayan, üç gün hacda, yedi gün de döndüğünüz zaman olmak üzere tam on gün oruç tutar. Bu, ailesi Mescid i Haram civarında oturma-yanlar içindir." (Bakara Suresi 196. Ayet) Temettu’ veya kıran haccı yapan kimsenin şükür kurbanı kesmeye gücü yetmez ve kurban bayramından önceki üç gün orucu da tutmamış bulunursa, sonraki yedi günü de tutması gerekmez. Bunun yerine kurban kesmesi gerekir. Kurban kesemeyecek durumda ise ihramdan çıkar, fakat bu kez, iki kurban lazım gelir. Birisi temettü’ veya kıran kurbanı, diğeri kurban kesmeden ihramdan çıktığı için ceza kurbanıdır.

Okudunuz mu?  Zevk suyu hissedilir mi

Mekkelilere ve mikat sınırları dahilinde oturanlara temettü’ veya kıran haccı yoktur. Onlar yalnız ifrad haccı yaptıklarından şükür kurbanı kesmeleri gerekmez. (el-Kasanî, Bedayiu’s-Sanayi’, II, 167; ibnü’l-Hümam, Fet-hu’l-Kadîr, II, 199 vd., 214, 288-294; el-Meydanî, el-Lübab; l, 192 vd.; ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, III, 99,113; ez-Zühaytî, a.g.e, 111,133 vd.)

Okudunuz mu?  Doğa sevgisi ile ilgili şiirler

hac kaç günde tamamlanır

Kayıtsız Üye
hacı olmak için kaç gün gerekli

Adamcağız hac kaç günde tamamlanır diye sormuş, onun sualine cevaptan başka herşey yazılmış. Soru mu anlaşılmadı acaba? Günümüz şartlarında en kısa 5 günde tamamlanır sevgili kardeşim. Diyanet İşleri Başkanlığının en kısa hac grubunün süresi bu. En pahalısı da. Allah’a emanet olun. 🙂

Okudunuz mu?  Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Kayıtsız Üye
Evet bence de verilen cevap olmamış. Hiç olmazsa en sonunda özet gibi bişey yapılsaydı da cevabı da araya sıkıştırsaydınız. Mekkelilerden başkasına Kurban kesmeden yapılabilecek bir hac var mı o da anlaşılmıyor, 5-10 kere daha okuyalım bakalım belki bişeyler anlarız.

Okudunuz mu?  Akıntı sadece kadınlarda mı olur kızlardada olurmu?

mum
hacı olmak için kaç gün gerekli

< Günümüz şartlarında en kısa 5 günde tamamlanır >
Arefe gü
nü orda olan bayramın 4. günü eve döner. İmkan varsa tabi.
4 günde hac tamamlanabilir.


Kayıtsız Üye
bu dini siteler lafı dolaştırıp duruyor ve net cevap vermiyor. yahu hac en erken ne zaman başlar? hacda ihrama girmek en erken ne zaman olur. Mesela şevval ayında ihrama giriliyor. fakat bu ihramdan ne zaman çıkılabilir. zilhicce ayına kadar ihramlı olmak mümkün değil ki?
kopyala yapıştır cevaplar cevap değildir.

Okudunuz mu?  Günlük konuşmalarımızda kullandığımız dini ifadeler

arifselim
Bu dini siteler dediğin çoğu sitelerde çok değerli hocalarımız cevap veriyor. Bir yorum yazarken saygımızı koruyalım. Zahmet ederek bir İslam ilmihali veya bir fıkıh kitabını açıp okursan yada bir müftülüğe giderek dini önemli bir konuyu öğrenmek için zahmete girersen aklında bu tür sorularda kalmamış olur. Aslında verilen cevaplar tamamen doğrudur ve yanlış bir bilgi yoktur. Hac mevsimi dışında olan ihrama girilmesi konusunda fıkıh kitaplarımızda geçen ifadeleri aynen buraya ekliyorum:

– Hac ile ilgili menâsikin ilki olan ihrama bu aylar içinde girilir. Ancak Hanefî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre, mekruh olmakla birlikte hac aylarından önce de ihrama girilebilir.(Şafii mezhebine göre ayetteki hac ayları ifadesi, Zilhicce ayının ilk dokuz günü ile onuncu günün gecesini; Maliki mezhebine göre ise, Şevval, Zilkade)

Okudunuz mu?  Kürtçe mevlit yazarları kimlerdir?

– Şâfiî mezhebine göre, bu vakitten önce hac için ihrama girilmez, girilirse bu ihram, hac için değil umre için geçerli olur.(Şirbînî, II, 223)


hac kaç günde tamamlanır, hacı olmak için kaç gün gerekli, hac kaç gün sürer

Bu kategoride yer alan Hz.Muhammede neden muhammedul emin deniliyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haccın çeşitleri nelerdir kaç günde tamamlanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.