Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız?

Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız?

gunahkar35
s.a bir bilen varmı bilmiyorum ama şöyle bir durum var;

Dedem ölmeden önce mallarımdan bir camiye hayır olarak verin diyerek babama vasiyette bulunmuş. Bende dedim ki çevremizde bir camiye yardım gerekmemekte lakin madem bir yardım edeceksin okumak isteyen evlenmek yada hasta birine yardım et dedim sizce illede camiye mi yoksa hayır olsun diye verilmiş bir sözden benim dediklerime de yardım yapabilir mi ????

Okudunuz mu?  Kız Kuzeni Rehbere Eklemek Konuşmak Günah mı?

vasiyet yerine getirilmezse ne olur


Yorum: Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız?

arifselim
Vasiyet İslam dininde meşrudur ve bu kitap, sünnet ve icma ile sabit olmuştur. Bakara sûresinin 180. âyetinde: "Birinize ölüm geldiği zaman, eğer bir hayır bırakacaksa anaya, babaya, yakınlara uygun bir biçimde vasiyet etmek, Allah’tan korkanlar üzere bir borçtur’ buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Alışveriş bonus caiz mi?

Dedenin vasiyetini baban bir camiye bir miktar bağış yaparak yerine getirsin. Yine fakirlere veya muhtaç olan ihtiyaç sahiplerine de bağışta bulunabilirsiniz.


Yanıt: Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız?

gunahkar35
ama agbı vasıyet degıl kendılıgınden solemıs yanı sızden bana para kalırsa kı kalmıs o parayla bır camıye yardım edecem demıs bende dedımkı baba sukur burdakı camılerın yardıma ıhtıyacı yok ama cevremızde çok ac fakır okuyamayan evlenemeyen hasta ınsanlar var yapcaksan onlara yap dedım yanı sartmıdır camıye yardım etmesı ?

Okudunuz mu?  Küfür yazılarını okumak günah mı

Soru: Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız?

aziz83
< ama agbı vasıyet degıl kendılıgınden solemıs >
güzel kardeşim vasiyet illa bir kağıda yazılmış belge demek değildir..sözlü olarak söylenebilir..benim burdan anladığım babanızın söylediği vasiyet hükmündedir ve Ölenin bıraktığı malın üçte biriyle, yaptığı vasiyetleri yerine getirmek varisler üzerine vaciptir.

Okudunuz mu?  Namazda ki bu yanlışlık namazı bozar mı?

Kayıtsız Üye
Bence evet . Dinsel hükümlülüğünü pek bilemem ama vasiyetler yerine getirilirse merhumun gönlü rahat eder . Kabrini rahat yatar . Ben olsam şöyle düşünürdüm ki babanızda öyle düşünmüş olmalı . Camiye eğer yardım edersem , birçok insan bundan yaralanacak ve bir kişöye yardım etmek yerine bir çok kişiyi bir anda mutlu edip,yardım edebilirim . Ama camiye bir miktar para verip ,geri kalanıylada hasta , okuyan , fakir insanlara verebilirsin. Bu arada başınız sağ olsun..

Okudunuz mu?  Namaz kılarken bir sorun ortaya çıkıyor

Kayıtsız Üye
İyi günler.sevdigim erkek arkadaşımı dayısının kızıyla evlendirmek istiyorlar annesi ölmeden vasiyet etmiş o kızla evlen diye oda beni seviyor benle evlenmek istiyor bunun günahı var vasiyetini yerine getirmek zorunda mı?


arifselim
Hayırlı günler. Bu kişinin annesinin vasiyetine uymasına imkan varsa ve uygun ise bunu yerine getirmesi güzel olur. Ama yerine getirmek zorunda değildir ve bu vasiyet bağlayıcı bir vasiyet sayılmaz.

Okudunuz mu?  Karşı Cinsle Kötü Niyetli Olmadan Arkadaşlık Kurmak

Kayıtsız Üye
Bir kişi ölmeden önce cenazesine kimin katılıp katılamayacağını vasiyet edebilir mi? Teşekkürler


Ensar
Bu tür vasiyetler yerine getirilmezler, vasiyette yapılacak şeyllerin bu ve benzeri şeylerin yazılması o vasiyetin illa yapılacağı zorunluğu yoktur. Mezara gelen kişinin o kişiye güzel şahitlik yapması umulur ve bu vasiyet yapılmaz.

Okudunuz mu?  Kafein abdest bozar mı

vasiyet yerine getirilmezse ne olur, vasiyeti yerine getirmemek, vasiyeti yerine getirmemek günah mıdır

Bu kategoride yer alan Sevdiğimiz kafirler var onların ahirette durumu ne olacak? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölen bir yakının vasiyetini yerine getirmek zorunda mıyız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.