Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:29
sizden95
Abone

Günah işleyenleri uyarmak zorunda mıyız?

Günah işleyenleri uyarmak zorunda mıyız?

Türkiye
Sa din kardeşlerim benim 1 arkadaşım kafayı kül hakkıyla bozdu ve çevresindeki herkesi her şeye karşı uyarmaya başladı çevresindekiler onun kendilerini uyarmasını istemiyor fakat o da uyarmasam günaha ortak olurum diyor ama ben bu konu hakkında 1 araştırma yapmak istedim bunun üzerine buraya geldim din kardeşlerim görüşleriniz nelerdir ?
arkadaşım 1 de hakarete de kul hakkı diyor bunu da dikkate alın lütfen


Yorum: Günah işleyenleri uyarmak zorunda mıyız?

Kayıtsız Üye
Eğer günah konusunda uyarması fitneye sebep olacaksa anlatmayabilir kendini zorlamasın arkadaş.


Yorum: Günah işleyen bir kişiyi sürekli uyarmak zorunlumu?

Kayıtsız Üye
Günah işliyorum yada sevap işlediğim çok nadir diyim annem de sürekli beni uyarıyor (aynı evdeyiz ve sürekli dediğim gerçekten sürekli haftada bikaçkez kaç senedir durum aynı bu halde tamamen çekilmez oluyor reşit değilim evden ayrılamıyorum)beni uyarmak zorunda olduğunu yoksa ahirette yakasına yapışıcağımı söylüyor ama uyarıları beni sinir ediyor ve günah işlemeye devam ediyorum oda uyarmaya devam ediyor bağırıp çağırıyorum artı günah kazanıyorum günah işlediğimi biliyorum günahları sevapları biliyorum.Beni sürekli uyarmak zorundamı?

Okudunuz mu?  İslamda ağaç aşılamak caiz mi?

Yorum: Günah işleyenleri uyarmak zorunda mıyız?

1sallagitsin1
sonuçta bu sana sevapta kazandırır bir günahı engellemek güzel şeydir ama bile bile o harammı engellemiosan haramdır bence


Kayıtsız Üye
S. a. Bir insanı kul hakkı için uyarmak onu kul hakkından men etmektir. Eğer bunu arkadaşınız çokça yapıyorsa demekki çevrenizde kul hakkı çok yeniyor demektir. Şöyle düşünün geminiz su alıyor ve bir kişi elinde kovayla sürekli suyu boşaltmaya çalışıyor. heralde ona kızmazsınız. Zaten kızarsanız geminiz batar. O kişini sürekli uyarmasını gerektirecek davranışlarınıza dikkat ederseniz sorun düzelir. Aksi halde uyarmasını istemiyorsanız, Arkadaşım bir daha beni uyarma, sana hakkımı helal ediyorum sen görevini yaptın demeniz yeterlidir ki bu da gemi batarsa batsın demek. Selamlar

Okudunuz mu?  Vesveden yoruldum

emirhan uysal
Hakaret kul hakkıdır.
Üstelik arkadaşınızın bu işi yapması gerçekten çok muhteşem bir olay.Ona sizde yardım etmeli ve hakkı tavsiye etmelisiniz nitekim ayet de şu vardır.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Arkadaşınıza ortak olmalı ve onun için bu uğurda ölmeyi bile göze almalısınız.Bu dünya fanidir ve Allah için ölenler baki kalacaktır İnşaAllah


Kayıtsız Üye
Başkasına bir günahından dolayı karışmak caizmi? Yani karışmak derken, o kişi günah işlediğini biliyor. Ve sende ona, bu günah yapma desen veya bu günahı terk et desen, bu caizmidir? Hatta bu her müslümana farzmı?

Okudunuz mu?  Müslüman olmak isteyen birine öncelikle ne söylemek gerekir? ne yapmak lazım?

Ve o kişi sinirlenip sanane senin karışmaya hakkın yok dese bu söz günahmıdır? (Yani müslümanlar birbirine bunu yapmak zorundamı yani uyarmak veya günah işleme demek, zorunda ise ozaman sanane demesi günahmı)


seyit gazi
uyaracağınız kimselere, yakınlıklarına lafdan anlamalarına göre; uyardığınız fiillere de önemlerine göre öncelik verebilirsiniz. ayrıca uyardığınız hususların aslını bilmeniz ve örnekliğini de göstermeniz gerekir ki, söylediğiniz sözün bir karşılığı olsun. ayrıca hayatınız başkasının etrafında şekillendiği, insanların etrafında gezdiğiniz zaman; bu neydi, sana ne, ne işin var o zaman burada gibi karşılıklar alabilirsiniz ama hayatınız kendinizin etrafında döndüğü ve kendinizi temsil ettiğiniz zaman ise istediğiniz şeyi söyleyebilirsiniz, söylediklerinizin yadırganıp yadırganmaması gibi bir durum olmaz, kendi tavsiyenizi vermiş, kendi uyarınızı yapmış olursunuz. hatta bundan sarfı nazarda etmemek gerekir. biraz birbirine benzer konulardır… ben birisini davetten veya emri bin maruf nehyi anil münkerden sakındırmaktan, haya ederim. davet, sabır ve merhamet; marufu emretmek çirkinliklerden men etmek ise örneklik ve ilim gerektirir ve bunları da herkes kendince yapabilir. emri bin maruf nehyi anil münker, bu ümmetin görevidir özelliğidir. hatta eskiden islamın şartı altıdır derlermiş. emri bin maruf nehyi anil münker de islamın altıncı şartı olarak gösterilirmiş. ancak bu hususlarda şeytanın kolaylıkla giriş yapacağı hususlardır. insan kendini boş yere oyalayıp, üstüne zarar da verebilir. dediğim gibi ben kimseyi davetten veya emri bin maruf nehyi anil münkerden sakındırmam. suyun damlaya damlaya mermeri delmesi misali, hangi sözün ne zaman nerede kalbe gireceği belli olmaz. bu da her zaman güzellikle olmayabilir ancak biraz hareketlerin mühasebeleri yapılabilir, faydaları ve zararları gözden geçirebilir, insanların ihtiyaçlarına ve muratlarına göre herkesin durumu özel olarak değerlendirilerek, insanlara yaklaşılabilir. sadece kendinizi temsil ederken, kendinizken ve ait olduğunuz yerdeyken, bunları o kadar düşünmeye de gerek kalmaz. hareketlerinizin ve sözlerinizin yadırganması gibi bir durum olamaz.

Okudunuz mu?  Aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek ölen şehiddir hadisi

Kayıtsız Üye
Bunuda açıklayabilirmisiniz?: Hocam, üniversitede bayan kardeşlerimiz var. Onlara örtünmelerini ve diğer dini konuları anlatmam da bir sorun var mı?
Bu görevi siz bayanlara bırakın. Kaş yaparken göz riski taşımamanız açısından doğrusu böyledir. Siz öncelikli olarak kendinizi koruyun. Allah yardımcınız olsun.

Okudunuz mu?  Aşık Olmak Günah mıdır?

Bi erkeğin kadına anlatması caiz değil midir ? Veya tam tersi?

Yazdığınızı anlamadım?


seyit gazi
ayrıca ben bu hususlarda önceliğin; kulluk şuuru, bunun hayata yansıtılmasındaki kopukluklar ve lakaytlıklar, insanın ne aradığı ve neyin peşinde koştuğu sorularının cevablarında olduğunu düşünüyorum. bunların farkında olunulmadığı, ikincil üçüncül tavsiyelerin veya uyarıların fayda vereceğini düşünmüyorum. bunun sorgulamasını da insanın kendisinin yapması gerektiğini düşünüyorum. bu insanlara belletilecek veya öğretilecek bir husus değildir. insanlara kendilerinin muhasebelerini yapmalarının fırsatı tanınmalıdır. bu hususda da şeytanın kolaylıkla giriş yapabileceği kapılar: karşıdaki kimseyi suçlayıp veya tartışma ortamına girip insanların bu muhasebeden uzaklaştırılması, insanı kendisini suçlamaya yöneltip kendinin iflah olmayacağı düşüncesine sebeb olunması ve hayatında düzeltmelere gitmesinin gözünde zor gösterilmesi veya hayat böyle, insanlar böyle, zaman böyle, bu işler böyle yapacak bir şey yok gibi gibi söylemlerle; yuvarlak ve flu söylemlere bağlanıp, işin içinden sıyrılınması ve benzeri yanlışlardır.

Okudunuz mu?  Bu yaptığım göz zinası'na girermi ?

seyit gazi
< Bunuda açıklayabilirmisiniz?: Hocam, üniversitede bayan kardeşlerimiz var. Onlara örtünmelerini ve diğer dini konuları anlatmam da bir sorun var mı?
Bu görevi siz bayanlara bırakın. Kaş yaparken göz riski taşımamanız açısından doğrusu böyledir. Siz öncelikli olarak kendinizi koruyun. Allah yardımcınız olsun.
Bi erkeğin kadına anlatması caiz değil midir ? Veya tam tersi?
Yazdığınızı anlamadım? >

estağfurullah güzel kardeşim, ben bildiklerimi ve düşüncelerimi paylaşıyorum. bir insanın karşı cins ne kadar önceliğidir ? tabiki bazı insani ilişkiler kurulabilir de, ihtiyatı elden bırakmamak gerekir. en azından karşı cins almaya meyledebileceği, bir destek hissedebileceği veya bir uyarıya muhtaç olduğu zaman destek olunabilir. bu hususda genç bir kıza bakıyorum, dünyanın tavsiyesini verirsin, anlamamaya tartışmaya veya yargılamaya dönebilir ama bir ablası bir teyzesi, ah kızım ah yavrum diyor bağlayıveriyor veya bir hemcinsi derdini paylaşabiliyor arkadaşlık yapabiliyor. her zaman hareketlerin sonuçları değerlendirilerek hareket edilmelidir ancak karşı cinse karşı çoğu hususda, ihtiyatlı olmak gerekir. geçen bir mesaj okudum, pırlanta gibi de bir delikanlı. ne yaptığını bilmiyor kendi hareketlerini sorgulamıyor. diyor ki bakışmışlar etmişler kızın birinden hoşlanmış, bu iş böyle olmaz evlenelim demiş. dedim aslan gibi çocukmuş ama anlatırken diyor ki, kızın kolundan tuttum uyardım diye anlatıyor, kızı bakmakla suçluyor.kendi nasıl kolundan tutuyor hiç farkında bile değil. bunlar komik şeyler. rencide etmek için söylemiyorum ne yaptığının farkında olunmayan şeyler.

Okudunuz mu?  Namazda imama yetişemeyen nasıl davranmalı?

Kayıtsız Üye
Seyit gazi abi ne dediğini gerçekten anlamadım. Okadar çok zor anlatmışsınki, buarada ben trde oturmuyorum o yüzdende çok anlamıyorum. Yani aslında türkçem iyi ama o kadar şeyden caizmi değilmi anlayacak kadar veya olumlumu olumsuzmu onları malesef anlamıyorum..


seyit gazi
estağfurullah güzel kardeşim ben de ilk başta anlamamışım ayrıca karmaşık anlatmış da olabilirim. mesela sen örtünmeyen kardeşlerimizi uyarıyorum dediğinde, ben türkeye de ilahiyatta okuduğunu zannetmiştim. ilahiyatta hanım kardeşlerimiz niye örtünmüyorlarmış ki, bilen insanlarda böyleyse demiş farklı şeyler düşünmüştüm. çünkü diğer fakültelerde insanlara örtünmelerini açıkca tavsiye etmek o kadar olağan değildir. ama türkiyede olmadığını öğrenince iş değişiyor. yazdıklarımın hiçbirini yazmazdım. davet veya insanları uyarmakda böyle bir şey işte, karşındaki insanı tanıyıp ihtiyacına yönelik cevab vermek gerekiyor. doğru konuşmakla veya doğru konuştuğunu sanmakla olmuyor.

Okudunuz mu?  Kuran arapçası öğrenmek için hangi kaynaklardan istifade edilmesi gerek?

ecnebi diyarındaysanız tabi birbirinize daha fazla sahip çıkmak durumundasınız. karşınızdaki insan sizin onu; yargılamadığınızı, suçlamadığınızı, ona sahip çıktığınızı düşünürse; o kadar yadırgamayacaktır. ve önceliği şuurunu ve kimliğini kaybetmemeye vermek gerekebilir. karşı cins hususunda da daha dikkatli olmak gerekir. bu durumda kadınların sorumluluğu daha önceliklidir, daha etkilidir. onlar gibi düşünüp büyükleri akıl verebilir, akranları arkadaşlık yapabilir dertlerini paylaşabilir. benim de sizi ilk başta anlamadığım gibi karşıdaki insanı daha iyi anlamak, her zaman daha isabetli sonuç doğuracaktır. biraz da hareketlerin nasıl sonuçlar doğurduğu gözden geçirip ona göre davranabilirsiniz. yani fayda vermeyen veya zarar veren davranışlara dikkat etmek gerekebilir. karşı cins hususunda da dikkatli olmak gerekir. ne caizdir ne caiz değildir bir şey diyemem, açıkca haram olan şeylerden uzak durdukca, birbirini seven müslümanlar olarak hareket edin işte. siz oralarda yaşadığınız problemleri daha iyi bilebiliyorsunuz, hanımlarda birbirlerinin problemlerini daha iyi bilebiliyor. ecnebi diyarında birbirinize karşı sorumluluklarınız biraz daha fazladır. müslüman müslüman kardeşini gavura bırakmaz. bunu severek ve önemseyerek yaptığınızı bilen birisi de fazla kötü tepki vermeyecektir. karşı cins hususunda da mesafeyi korumak gerekir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken ağızdan su kaçması gusüle engel mi ?

münkeratı işleyen tanıdığımız olmasa

Bu kategoride yer alan Yüz Güzelliği İçin Dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Günah işleyenleri uyarmak zorunda mıyız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.