Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:30
missa96
Abone

Bir yazınızı okudum kafam karıştı ”Müslümanım mı inşaAllah mı ??

Bir yazınızı okudum kafam karıştı ”Müslümanım mı inşaAllah mı ??

Kayıtsız Üye
” Lütfen yazdıklarımı okumadan link atıp geçmeyin linkleri okudum ”’

Mezhepleri pek bilmiyorum ama ben Hanefi mezhebindenim fakat ben DİREK ‘Müslümanım ‘ diyemiyorum çünkü kendimi buna layık görmüyorum yani o kadar hatalarım günahlarım varken kalkıp kendimi direk ”Müslümanım !’ deyip kesin konuşmak bana hadsizlik gibi geliyor o yüzden ben de ”inşaAllah Müslümanımdır Rabbim kabul etsin” falan diyorum ne desem olmuyor ama hanefi mezhebinde ”Müslümanım” demek gerekiyor peki ben bir konuda başka mezhebin görüşünü kullanabilir miyim bu özgürlüğüm var mı ? ?

Okudunuz mu?  Salavat arabça yazılışı (arab harflari ile türkçe anlamı )

Bir de şunu soracağım hanefi mezhebinde ”Müslümanım” demekle oanki imandan bahsediliyor son nefesteki imandansa tabii ki onlar da ”Allah bilir ” diyorlar e peki önemli olan YAŞARKENKİ İMAN MIDIR BAĞLAYICI OLAN ? YOKSA ÖLÜRKEN Mİ ? TABİİ Kİ ÖLÜRKENKİ İMAN ÖNEMLİDİR O HALDE KİŞİNİN SON ANINI BİLEMEMESİNDEN ÖTÜRÜ ŞUAN NEKADAR MÜSLÜMANIM DESE DE HANGİ DERECE DOĞRU YAPMIŞ OLUR ?? Ozaman ‘müslümanım ama önemli olan Allah’ın Hükmüdür ” demesi uygun olmaz mı ? Böylece herkes ölürken imansız ölmenin (Allah korusun) yaşarken ki bütün mümin halini yok ettiğini ve geçersiz saydığını bildirmiş olmaz mıyız ? …

Okudunuz mu?  Hz. Ömer zamanında oluşturulan devlet kurumları

Allah hepimize imanlı ölüm nasip etsin bizleri müslüman olarak öldürsün AMİN ..


Cevap: Bir yazınızı okudum kafam karıştı ”Müslümanım mı inşaAllah mı ??

ehli-sunnet
Kardeşim Link istemiyorsunuz

Eğer yazıları tam okuduysanız
İmam-ı Rabbani r.a Ebu Hanefi’nin o sözünden kastını çok net ve gayet güzel bir şekilde izah etmiş
İmam-ı Gazali ‘de r.a İmam Şafii ‘nin r.a o sözünü gayet güzel bir şekilde izah etmiş ikiside olabilir bu durumda sorulunca Müslümanım demekte ne zarar var eğer müslümansanız tabi,..
Bide müslümanmısın diye sorulduğunda Müslüman değilim çünkü kendimi layık görmüyorum demekde çok yanlış olur…
İmam-ı azam Ben mü’minim dedi diye size illaki sorulduğunda Ben Müminim diceksiniz diye bir zorlamada yoktur…

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin kardeşlik ile ilgili hadisleri nelerdir

İmam-ı Rabbani Şöyle diyor:

Bu ikisi arasındaki fark, yalnız sözdedir.

Çünkü şimdiki iman söylenirken, elbette müminim, demeli, son nefesindeki iman söylenirken, inşAllah, o zaman da müminim demelidir. Fakat inşAllah diyerek şarta bağlamaktansa, her zaman, elbette demek, daha ihtiyatlı ve daha uygundur. (1/266, 2/67, 3/17)

Şafiiler son nefesi kast ederek, (İnşAllah mümin olarak öleceğim) demek istiyorlar. Elbette insan son nefesini bilemez. Çünkü imanlı yaşar kâfir olarak ölebilir, kâfir olarak yaşar sonunda iman eder, mümin olarak ölebilir.

Biz Hanefiler de, (Bu imanımı muhafaza edebilirsem, elbette mümin olarak ölürüm) diyoruz. (Elbette imanlı öleceğim) demiyoruz, (Bu imanım devam ederse elbette imanlı ölürüm) diyoruz. Burada, son nefese kadar imanımızdan şüphe etmiyoruz diyoruz, elbette imanlı öleceğiz demiyoruz.

İmam-ı Gazali şöyle diyor:

Okudunuz mu?  Göz göze gelmek günah mı?

İnşAllah,Allah izin verirse, Allah nasip ederse manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür.

İmam-ı Gazali hazretleri, Şafiilerin niye inşAllah dediklerini açıklarken buyuruyor ki:Şu dört husustan dolayı Şafiiler inşAllah diyorlar:

1- Ben elbette müminim, ben elbette âlimim demek kendini övmek sayılmasından korkarak inşAllah demişlerdir.

Çünkü hikmet ehli bir zata sormuşlar, doğru olduğu halde, çirkin olan şey nedir diye, o da, (Doğru olarak da, kişinin kendisini övmesi çirkindir) buyurmuştur.

Bir kimseye doktor musun, âlim misin diye sorulunca, doktorluğu kesin olduğu halde, sırf övünmemek için, inşAllah doktorum demesi yanlış olmaz.

Bir âyet-i kerime meali:
(Kendinizi tezkiye etmeyin, temize çıkarmayın, övünmeyin.) [Necm 32]

Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Âlimim diyen cahildir.) [Taberani] (Âlim övünmez, övünen, gerçek âlim olamaz.)

2- Her zaman Allah’ın adını anmak için inşAllah denir.

Bir âyet-i kerime meali:(Bir işi inşAllah demeden yarın yapacağım deme.) [Kehf 23, 24]

Sadece şüpheli şeylerde değil, kesin olan şeylerde de inşAllah denir.

Bir âyet-i kerime meali:(İnşAllah Mescid-i harama gireceksiniz.) [Fetih 27]

Bunu bizzat Allahü teâlâ bildiriyor. Siz Mekke’yi fethedeceksiniz buyuruyor. İnşAllah demeyi öğretmek için böyle bildiriyor.

Peygamber efendimiz de, ölmek kesin olduğu halde, inşAllah öleceğiz diyor.

Mezarlığa uğrayınca buyuruyor ki:
(Esselamü aleyküm, ey müminler diyarı, inşAllah biz de sizlere ulaşacağız.) [Müslim]

3- Hakiki imana kavuşmuş, kâmil iman sahibine de, imanı zayıf olana da mümin denir. Kâmil mümin anlamında inşAllah müminim diyorlar.

Burada inşAllah demeleri ben mümin değilim demek değildir. Kâmil mümin, gerçek mümin olurum inşAllah anlamındadır.

Bir âyet-i kerime meali:
(İşte bunlar, gerçek müminlerdir.) [Enfal 4]

Bir kimse kendisinin kâmil mümin olup olmadığında şüphe etmesi yanlış değildir. Bu anlamda (İnşAllah müminim) demek caiz olur. Burada mümin olmaktan şüphe edilmiyor, kâmil mümin olmaktan şüphe ediliyor. İman, ibadetle kâmil hâle gelir. Ancak ibadetlerimizin kâmil olduğunu bilemeyiz. İnşAllah kâmil iman sahibiyim anlamında, (inşAllah müminim) demek caiz olur.

4- Son nefeste imansız ölmekten korkulur.

Hiç kimse garanti imanlı öleceğini bilemez. Eğer imansız ölürse bütün iyi amelleri yok olur. Amellerin kabul olması son nefeste imanlı ölmeye bağlıdır. Oruçlu kimseye kuşluk vakti oruçlu musun diye sorulsa, (Elbette oruçluyum) der. Ancak akşamdan önce orucu bozulursa, oruçluyum demesinin hükmü kalmaz ve yalancı sayılır. Orucun sahih olması için akşam ezanına kadar orucun bozulmaması şarttır.

İmanın sahih olması için de son nefeste de imanlı olmak şarttır. Bir kimse, imanlı yaşar kâfir olarak ölebilir, kâfir olarak yaşar sonunda iman eder, mümin olarak ölebilir. Artık kâfir olarak yaşamasının hiç kıymeti kalmadığı gibi, imansız ölenin de mümin olarak yaşamasının hiç kıymeti olmaz.

Ebüdderda hazretleri, (İmansız ölmekten korkmayan imansız ölür) buyuruyor.

Bir âyet-i kerime meali:(İşlerin akıbeti, sonucu Allah’a aittir.) [Hac 41]

İman, sahibini Cennete koyar. Oruç, Allah’ın hakkını öder. Akşama kadar devam etmeyip bozulan oruç, oruç sayılmayacağı, borcu ödeyemeyeceği gibi, son nefese kadar, devam etmeyen iman da, sahibini Cennete koyamaz. Bu, artık iman sayılmaz. İşte bu sebeplerden dolayı inşAllah müminim demişlerdir. Son nefeste de imanla ölürüm inşAllah anlamındadır. (İhya)

[Yukarıda, İmam-ı Gazali hazretlerinin bildirdikleri Şafii mezhebine göredir.

Biz Hanefiler, (Elbette müminim) demeliyiz.]


Yanıt: Bir yazınızı okudum kafam karıştı ”Müslümanım mı inşaAllah mı ??

konya442
Dinimiz o kadar kolay ki biz zorlatiyoruz dua ile

Okudunuz mu?  Sabah Kalktığında İdrar Yapamama

inşAllah müslümanım, yok diyorlar demek

Bu kategoride yer alan Vefat eden kişinin ilk bayramı olması nedeniyle fatiha okunurmu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir yazınızı okudum kafam karıştı ”Müslümanım mı inşaAllah mı ?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.