Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:22
missa96
Abone

Cenazenin arkasından kaç gün mevüt okunur

Cenazenin arkasından kaç gün mevüt okunur

isa kurt
bunlar doğrumudur dğilse doğrusu nedir


Yanıt: cenazenin arkasından kaç gün mevüt okunur

Desert Rose
Müslümanlar evlenme, cenaze, sünnet münasebeti ve çeşitli vesilelerle mübarek gece veya günlerde mevlüd okutup, ziyafetler veriyorlar. Pek çok İslam ülkesinde adet haline gelmiştir. Yapmayan da kınanır olmuştur.

Okudunuz mu?  Hz.Ömere (r.a) Hanımını Şikayete Gelen Adam Ne Yaptı?

Mevlüd fıkhen vacip ve sünnet olmayıp güzel bir adet-i İslamiyedir. Pek çok hayırlı amelleri vesilelik, vasıtalık ciheti ile de makbuldür.

Bu adet peygamberimiz (SAV)’in vefatından sonra, "Sahavi” nin nakline göre hicri üçüncü asırda icat edilmiştir. Hangi tarihte icat edildiği malum değildir.

Okudunuz mu?  Güsul abdestinde gözün içini yıkamak

İbn-i Kayyumu’l-Cevzi ve Celalettin-i Suyuti’ye göre hicri yedinci asırda Erbil meliki el- Muzaffer Ebu Said tarafından icad edilmiştir. Celaleddin-i Suyuti, "Mevlid caiz değildir” görüşüne katılmamaktadır. İbn-i Hacer’il-Askalani gibi büyük müçtehitlerin sözlerine de dayanarak mevlid okutmak çok güzel bir İslam adetidir diye fetva vermiştir.

Okudunuz mu?  Her dinden kişiye hitap eden oyunlar

İbn-i Hacer’il-Askalani şöyle der: "Mevlid Hicretten üç asır sonra icad edilmiş güzel bir adettir. Çok iyi yönleri vardır. Dolayısıyla bid’at-ı hasededir. Güzel bir adet-i İslamiyedir” der. Sonra da şöyle devam eder: "Mevlidin meşruiyetine dair iyi bir delil buldum. Buhari ve Müslim’de sabit olmuştur ki, peygamberimiz (SAV) Medine’ye hicret ettikleri zaman Yahudilerin aşure günü oruç tuttuklarını görüyor. Sebebini sorunca: "Bu gün Allah’ın Musa (ASM)’ı firavunun zulmünden kurtarıp, firavunu denizde boğduğu gündür. Biz de Allah’a şükrederek bu günü oruç tutuyoruz” dediler. Bunun üzerine peygamberimiz (SAV): "Biz Musa (ASM)’a sizden daha yakınız” buyurarak orucu emretti.” Bundan anlaşılıyor ki, böyle bir günde Allah’a şükretmek tam yerindedir. Hz. Musa (AS) ‘a gösterilen saygı ve anma günü peygamberimiz (SAV) den esirgenmemelidir. Böylece Peygamberimiz (SAV)’in doğum gününde şükran ifadesi olarak okutulur.

Okudunuz mu?  Allah beni duyuyor mu

Sair günlerde, düğünlerde ve diğer zamanlarda okutulması da vesilelik yönüyle iyidir. Çünkü mevlid Allah’ı zikretmeye, Peygamberimiz (SAV)’e salavata, Kur’an okumaya, Müslümanların birbirini ziyaret etmelerine ve yemek yedirmek, fukaraya ikram gibi hayırlara vesiledir. İyiye, güzele, hayra vasıta olan şey iyidir, güzeldir. Şerre vasıta olan şeyin şer olduğu gibi…

Okudunuz mu?  Kocam oruç tutmuyor abdest almıyor

Zamanımızı mürşid-i kamili, büyük alim Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri "Mektubat” adlı eserinde şöyle der: "Mevlid-i nebevi ve miraciyenin okunması gayet nafi ve güzel adettir. Müstahsen bir adet-i İslamiyedir. Hayat-ı içtimaiye-i İslamiyenin gayet latif ve parlak ve tatlı bir medar-ı sohbetidir. Aşk-ı nebeviyi göstermeye ve tahrike en müheyyic, müessir bir vasıtadır. Cenab-ı Hak bu adet-i ebede kadar devam ettirsin.” AMİN ! diyerek Salavat okumayı emreder ve başka şekilde yapılacak olan dua, gazel, kaside gibi şeyleri yasaklar. Böylece güzel bir adet başlatırken pek çok istismarların, yanlış uygulanmaların önünü keser. Şimdiki hali ile kalır.
alıntı…

Okudunuz mu?  Namaz vaktinde idrar kaçırıyormuş gibi hissediyorum

Yanıt: cenazenin arkasından kaç gün mevüt okunur

Yakut
Allah razı olsun desert.rose kardeşim


tebareke saat kaçta okunur, tebareke kaçta okunur, ölünün arkasından kaç gün kuran okunur

Bu kategoride yer alan İçimdeki Kin, Nefret ve Öfkeyi atamıyorum bana yardım edin ne olur! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenazenin arkasından kaç gün mevüt okunur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.