Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:24
itikad
Yönetici

Ahiret Kavramı nedir ?

Ahiret Kavramı nedir ?

ehli-sunnet
1. Ahiret: Son, her şeyin sonu demektir. Dinimize göre ise; bu dünyanın sona ererek yeni ve ölümsüz (sonsuz) bir hayatın başlamasına Ahiret denilir.

2.Ahiret kelimesinin sözlük anlamı, son ve sonra olandır. Dini inançlara göre ahiret ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam eden hayatın adıdır.

3.Yeniden dirilme ile başlayıp sonsuza kadar sürüp gidecek olan hayata ahiret hayatı ve bu hayatın geçtiği aleme de ahiret alemi veya öteki dünya denir.

Okudunuz mu?  Allah'ın Rahmetinden Umut Kesmemek

Cevap: Ahiret Kavramı nedir ?

Hoca
a. Kelime Olarak Âhiret

Âhiret lâfzı, "e-h-r"kökünden ism-i fâil olan "âhir"kelimesinin müennesidir. ‘Evvel’in karşıtı bir sıfat olan bu kelime ‘son, sonra gelen’ anlamına gelmekte olup çoğulu "evâhir"dir.
Âhirete, âhiret denilmesinin sebebini izah sadedinde ise iki yaklaşım vardır. Bunlardan birincisi, âhiretin, kendisinden evvel olan dünya hayatından sonra gelmesidir. İkinci görüşe göre ise, varlıklara ve onları kuşatan hayat boyutuna yakın olması anlamında içinde bulunduğumuz hayata dünya, uzak ve sonradan gelecek olana da âhiret denilmiştir.

Okudunuz mu?  Kursat Otcu ya Cevap

b. Dinî Terminolojide Âhiret
Âhiret, Kur’ân’da dünya hayatından sonra sonsuz yeni bir hayat boyutuna ad olarak kullanılmıştır. Birinci hayat için ‘ûlâ’ ikinci hayat için ‘âhir’ ifadelerinin kullanması bunu göstermektedir.
Âhiret terimi kelâmî eserlerde şöyle tarif edilmiştir: Âhiret, kıyametin kopmasından başlayıp ebediyyen devam edecek olan ikinci hayattır ki, ba’s (öldükten sonra dirilme), haşr, hesap, mizan, şefaat, sırat, Cennet, Cehennem gibi bütün olay ve aşamaları içine alır.
Esasında, her insanın ölümüyle, o insanın âhireti başlamakta ve ebediyete kadar devam etmektedir. Buna göre insanların bir kısmı hayatın dünya boyutunu yaşarken, diğer bir kısmı da âhiret boyutu içine girmiş olmaktadır.

Okudunuz mu?  Mucize çeşitleri nelerdir?

Cevap: Ahiret Kavramı nedir ?

Hoca
AHİRETE İMAN KAVRAMI

Mü’minlerin akidelerini teşkil eden iman esaslarından birisi de ahiret gününe inanmak tır. Kur’an, bizden gaybi olan ahiret alemine yakinen, (kesin inançla) inanmamızı istemektedir. İsrafil (a.s.) birinci defa sura üfürdüğünde kıyamet kopacak, her şey yok olacaktır. İkinci defa üfürdüğünde ise herkes dirilecektir. İnsanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyyen devam edecek olan zamana ahiret denir. Sonra siz kıyamet gününde muhakkak diriltileceksiniz. (Müminun, 16) Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar, ahirete de kesin inanç ile inanırlar. (Bakara, 4)

Okudunuz mu?  İmanın Güzellikleri

Ahiret gününde dünyada kim ne işlemişse karşılığı tam olarak verilecektir. Bir ayet-i Kerimede şöyle buyuruluyor: Kafirler öldükten sonra hiç dirilmeyeceklerini zannederler. Ey Muhammed! De ki, Hayır! Rabbime yemin ederim ki öldükten sonra yeniden dirilecek-siniz. Sonra da yaptıklarınız size bildirilecektir. Bu Allah’a çok kolaydır. (Teğabün, 7)

Okudunuz mu?  Dört büyük meleğin görevleri nelerdir?

Her şey gibi dünyanın da bir sonu vardır. Bir gün gelecek her yaratılan şey gibi dünya da yok olacaktır. Her şey yok olduktan sonra insanlar Allah’ın emriyle tekrar dirilecektir. Herkes dünyada işlediğinden sorguya çekilecek, her yaptığının karşılığını görecektir. O gün insana iman ve salih amelden başka hiç bir şey fayda vermeyecektir. İslam’ı seçen ve gereklerini yerine getirenler cennete; batılı seçenler ise cehenneme gidecektir.

Okudunuz mu?  Allah Tektir, Tek Olanı Sever

Cevap: Ahiret Kavramı nedir ?

Üye
hem kısa hem geniş açıklamalar var teşekkürler.


Kayıtsız Üye
çok sagolun
Ahret, sonraki hayat demektir.


istanbul
çok sağulun bana çok yardımcı oldunuz sizin sayenizde ödevimi yaptım


Kayıtsız Üye
her şeyin sonu demektir.


Kayıtsız Üye
ahiretten çok korkuyoruuumm

Okudunuz mu?  Allahın varlığı hakkında şüpheye düşmek

Kayıtsız Üye
Tşk 🙂 benim için çok iyi oldu.


al sana cevap
ahiret ölümden ve kıyametten sonra olan hayattır. ahiretten korkman için bir sebep yok. yeterki Allahın emirlerini yerine getir. :))


Kayıtsız Üye
abi benden buyuk oldugun kesinde sorması ayıp kaç yaşındasın konun dışında ama cevap verirsen sevinirim ABİ 😀

Okudunuz mu?  Ahiret inancının delilleri nelerdir?

ahiret kavramı nedir, ahiret kavramı, ahiret kavramı hakkında bilgi

Bu kategoride yer alan Melekler Nasıl Varlıklardır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahiret Kavramı nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.