Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:45
missa0
Abone

İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir?

İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir?

Kayıtsız Üye
İslamın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız


Yorum: İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir?

furkan
İslamda paylaşmak çok önemlidir. İslamda paylaşmanın en büyük yeri Zekat ve Fitre gibi ibadetlerdir. Bu ibadetler mal ile yapılır. Kendi malımızdan fakir bir insan ile paylaşarak İslamda paylaşmanın en büyük önemini ve örneğini görebiliriz.

Okudunuz mu?  Kafir cinlerden gerçekten korkmalımıyız ?

İnsanlar aldığı koyundan, inekten, tarladan, şirketten ve kazandığı her kuruştan nisap miktarını geçtiği sürece zekatını vermesi farzdır. Nisap miktarına ulaşamıyorsa fitre, sadaka gibi yollarla insanlar ile malını paylaşmalıdır.


Yorum: İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir?

Kuldurdileyen
Paylaşmak ve yardımlaşmak, Allah rızasını kazanmanın temiz yoludur ve zordur. Makbulü gizlisidir. Yardım yapılan yerden, kötülük görülürse gücenilmemeli, dillendirilmemesi gerekir. Dilsiz olmak gerekir, kızmamak gerekir, tatlı dil gerekir, gizlemek gerekir, böbürlenmemek ve gururlanmamak gerekir, insan için zordur. Paylaşanların işinin zorluğu azalır. Yardımlaşanların darlığı azalır.

Okudunuz mu?  Tacize göz yummak engellememek

Yorum: İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir?

seyit gazi
italyanca da riziko kelimesinin rızıkdan geldiği söylenir. rızık risk taşır, meçhuldur. insan kazandığını da yiyemez. insanlarda şöyle bir algı var; insan kazandığının kendisinin olduğunu zannediyor. insanlara ne kadar rahat soruyorlar, maaşın ne kadar veya ne kadar kazanıyorsun diye halbuki insanların kazandıklarında yolda kalmışların yetimlerin garib gurebanın hakkı vardır. Allah avc yolda kalmışlara (ihtiyaç sahiplerine) haklarını ver buyurur. o zaten onların haklarıdır. insanlar bir işe girince, memur olunca veya bir yere gelince; hayatlarını kurtaracaklarını sanıyorlar. bu ne kadar yanlış bir düşünce. bir müslüman da nasıl hayatını kurtardığı zannı olabilir. ve gerçekten Allah avc nin gücünün zenginlere haşa yetmediğine için için inanılıyor. ve bunu müslümanlar yapıyor. insan uzakda bir vaha görür, dili dışarıda büyük hayallerle o vahaya gider de, bakar ki hiç bir şey yok. yanı başında Allah ı buluvermiş. kıskıvrak ansızın yakalanıvermiş.

Okudunuz mu?  Ezel ve ebed nedir?

ayrıca teorisyener kuramcı filozoflardan birinin teziydi, hangisi olduğunu şimdi hatırlayamadım; toplumda herkesin eşit özelliklerde olmadığını, kimisinin sağlıklı kimisinin sağlıksız, kimisinin ticarete elverişli kimisinin elverişsiz, kimisinin de başka hususlarda daha yetenekli olduğunu dolayısıyla insanın sahip olduğu özelliklerde/sahip olduğu yeteneklerde toplumunda hakkı olduğunu ve insanın bu sorumluluğunu unutmaması gerektiğini söylemişti.

Okudunuz mu?  Farzdan önce getirilen kamet hakkında

ayrıca paylaşmak paylaştırmak; hak sahiplerine haklarını taksim edilmesine, insanın malının temizlenmesine, insanın mala olan düşkünlüğünün ve hırsının kırılmasına, böylelikle olanı da sağlık afiyetle yiyebilmesine, toplumda kıskançlığın hasedin hırsızlığın azalmasına, ihtiyaç sahiplerinin mülk sahiplerine dua etmelerine ve toplumda kardeşliğin yayılmasına vesile olur.

Okudunuz mu?  İslam'da eşcinsel olmanın hükmü nedir ?

insanın malı yiyip içtiğidir giydiğidir infak ettiğidir, gerisi varislerinindir.


seyit gazi
not : bu kuram teorisyenerleri de toplumun insan üzerindeki haklarını veya insanın sorumluluklarını unutmamasını da hayrına teorileştirmiyorlar. insanın maddeyi manaya tercih etmeye, biriktirmeye ve birikimlerini korumaya ve ayrıca bireyselleşmeye yöneltildiği kuramlarının neticesinde; insana, bir başkasının çıkarlarını kendi rasyonel çıkarlarına tercih etmesi hususunda sunabilecekleri hiçbir makul gerekçelerinin kalmayışına binaen bunları söylüyorlar.

Okudunuz mu?  Ezanla Kamet arası vakit nedir duaların kabul olduğu söyleniyor doğrumudur?

islamda paylaşma, islamda paylaşmak , dinimizde paylaşmanın önemi

Bu kategoride yer alan Bersisa Alimin Kandırılması Kafama Takılan Soru ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda paylaşma nasıldır? Paylaşmanın önemi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.