Anasayfa
4 Şubat 2024, 13:51
Kavramlar
Abone

Kuddise Sirruh Ne demek ?

Kuddise Sirruh Ne demek ?

ehli-sunnet
Daha çok Allahü teâlânın sevdiği kullar olan evliyâdan birinin ismi anılınca veya yazılınca, onun sırrı (içi) temiz ve mübârek olsun mânâsına söylenen veya yazılan duâ, hürmet ve saygı ifâdesi.
İki kişi için "Kuddise Sirruhümâ"
ikiden çok için "Kuddi se sirruhüm" denir.

Okudunuz mu?  Cennet Ne Demektir?

İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin babası Abdülehad hazretlerinin üstâdı (hocası) ve Hindistan evliyâsının büyüklerinden Abdülkuddûs kuddise sirruh, oğluna yazdığı bir mektubunda buyuruyor ki: "Oğlum! Vaktin kıymetini bil. Gece-gündüz ilim öğrenmeye çalış. Her zaman abdestli bulun. Beş vakit namazı sünnetleri ile ve ta’dîl-i erkân (rükûda, kavmede yâni rükû’dan kalkıp ayakta iken, iki secdeyi yaparken ve celsede yâni iki secde arasında oturmada bütün âzâlar, organlar hareketsiz kaldıktan sonra, Sübhân Allah diyecek kadar durmak) ile, huzur (kalben Allahü teâlâ ile berâber olmak) ve huşû (Allahü teâlâdan korkmak ve tevâzu hâli) ile ve şerîatin sâhibinin (Peygamber efendimizin) bildirdiği gibi kılmaya çalış. Bunları yapınca, dünyâda ve âhirette sayısız nîmetlere kavuşursun." (M. Hâşim-i Keşmî)

Okudunuz mu?  Salah Ne Demektir?

Cevap: Kuddise Sirruh Ne demek ?

Sumame
Kaddesellahu bir esrarihilaliyye ne demektir?


Cevap: Kuddise Sirruh Ne demek ?

Muhammed
kuddise sırruhu nedir kısaca sözlük anlamı

  1. "Sırrı ve hakikatı muazzez ve müşerref olsun" mealinde bir hürmet ifadesidir.(S- Sahabe-i Kiram Hazeratına RadıyAllahu Anh denildiğine binaen, başkalara da bu manada söylemek muvafık mıdır?Elcevap: Evet, denilir. Çünkü Resul-i Ekrem’in bir şiarı olan Aleyhissalatü Vesselam kelamı gibi RadıyAllahu Anh terkibi, sahabeye mahsus bir şiar değil, belki sahabe gibi Veraset-i Nübüvvet denilen Velayet-i Kübrada bulunan ve makam-ı rızaya yetişen Eimme-i Erbaa, Şah-ı Geylani, İmam-ı Rabbani, İmam-ı Gazali gibi zatlara denilmeli. Fakat örf-ü ulemada Sahabeye, RadıyAllahu Anh; Tabiin ve Tebe-i Tabiine, Rahimehullah; onlardan sonrakilere, Gaferehullah; ve Evliyaya, Kuddise Sırruhu denilir. M.)
Okudunuz mu?  Allah'ın kutsal rakamı 786 ? ?


Cevap: Kuddise Sirruh Ne demek ?

Darusselam
KUDDİSE SIRRUH

(قدس سرّه)

Vefat eden velîlerin ismi anılırken kullanılan bir dua cümlesi.

Ölen bir müslüman için rahimehullah, rahmetullahi aleyh (Allah rahmet etsin) veya radıyallāhu anh (Allah ondan râzı olsun) cümleleri kullanılır. İlk dönem zâhid, âbid ve sûfîleri için de bu tabirler kullanılmış, vefat eden ulemâ nasıl anılırsa sûfîler de öyle anılmış, hatta çok defa bunlardan Cüneyd, Şiblî, Zünnûn şeklinde ve herhangi bir ifade eklenmeden söz edilmiştir. Zâhidler ve sûfîler hakkında bilgi veren Ebû Nuaym’ın Ĥilyetü’l-evliyâǿ, Sülemî’nin Ŧabaķātü’ś-śûfiyye ve Kuşeyrî’nin er-Risâle adlı eserlerinde bu gelenek devam ettirilmiştir.

Okudunuz mu?  Hükümet-i Adl Ne Demektir?

kuddise sirruh ne demek, kuddise sirruhu ne demek, kuddise sirruhu ne demektir

Bu kategoride yer alan Vakfe Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuddise Sirruh Ne demek ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.