Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:43
missa09
Abone

Kaderde Evlenecegin Kişi Bellimidir Yoksa Degişirmi

Kaderde Evlenecegin Kişi Bellimidir Yoksa Degişirmi

Kayıtsız Üye
Kaderde Evlenecegin Kişi Bellimidir
Yoksa Degişirmi


Yanıt: Kaderde Evlenecegin Kişi Bellimidir Yoksa Degişirmi

Galus
Kader, bir iman rüknüdür ve şöyle tarif edilir: "Kader, Hak Teâlâ nın, ezelden ebede kadar olmuş ve olacak her şeyin, her şeyini ve her hâlini, zamanını ve mekânını, sıfatlarını ve özelliklerini ezelî ilmiyle bilip, ona göre, takdir etmesidir.”

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde adı geçen kafirler kimlerdir

Kaza ise, kaderde planlanan bir şeyin yaratılması, varlık sahasına çıkarılmasıdır.

Kâinatın altı devrede yaratılışından, insanın ana rahminde dokuz ayda teşekkülüne kadar her hâdise kaderi gösteriyor!.. Güneş sisteminden atom sistemlerine kadar her hikmetli tanzim, kaderi ilan ediyor!.. Elementlerin sayıları ve özellikleri, kaderden haber veriyor!.. Bitkilerin ve hayvanların cinslere, türlere ayrılmış olması, her türe farklı kabiliyetler takılması, hep kader ile olmuş!..

Okudunuz mu?  İsrafil meleği sura ikinci kez ne zaman üfleyecek?

Meleklerin, hayvanların ve cansızların sabit makamlı kılınması, insanların ve cinlerin ise imtihana tâbi tutulması, kader ile plânlanmış!.. Cennet ve cehennemin yaratılması, ilâhî ilim ile takdir edilmiş!. O menzillere hangi yollardan gidileceği de yine kader ile tespit edilmiş!.. Hangi güzel amele ne kadar sevap, hangi günaha ne kadar azap verileceği de kader ile tayin edilmiş!..

Okudunuz mu?  Kuranı kerim arapça rakamlar

Bir bilim dergisinde, insan bedenindeki harika nizam anlatılıyor ve ilâhî takdir konusunda çok güzel misâller sıralanıyordu. Ve yazı şöyle bağlanıyordu: "Bedenimizin tamamı bir yana, sadece baş parmağımız olmasaydı teknik ve medeniyet ortaya çıkmazdı.” Gerçekten de, bütün buluşlar, keşifler, sanatlar bir yönüyle, baş parmağa bağlı. O da diğer parmaklarla yan yana gelseydi, ne kalem tutabilirdik, ne kaşık, ne de çekiç. İnsanoğlu, bütün varlık âlemi bir yana, sadece başparmağına ibret nazarıyla bakabilse, ilâhî takdiri en açık bir şekilde görecektir.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde 114 surenin isimleri

Kader konusunda ezberledikleri birkaç soruyu durmadan tekrarlayan adamlar, kaderin bu aslî mânâsını hiç düşünmezler. Şu haşmetli kâinatın bir ezelî ilim ve takdirle, safha safha yaratıldığı akıllarından bile geçmez. Kaderin bu haşmetli tecellilerini seyredemedikleri gibi, çekirdekleri, tohumları, yumurtaları, spermaları, genleri de bu açıdan değerlendiremezler. Hâlbuki, bu küçük yaratıklar sanki cisimleşmiş birer plân, birer program… Allah’ın hârika takdirini ve ince hikmetini aklı başında olanlara ilan ediyor, ders veriyorlar.

Okudunuz mu?  Tarsus çöreği

Yorum: Dini Soru Cevap

Kayıtsız Üye
Evlenecegimiz kisi kaderimizde belli midir yani Allah tabiki kimi sececegimizi bilir fakat benim bir turlu anlayamadigim ben birinden çok hoslaniyorum ve bu kişiyle gorusuyoruz fakat evlilik su an mumkun değil bir sure daha lazim benim bu kişiyle gorusmem doğru değil biliyorum peki ben bu kişiyle iletisimi kessem eğer bu kisi benim kaderimde yaziliysa tekrar karsima cikar mi kacisim yok mu yoksa ben cabayi biraktigim için kopar miyiz baskasini bulunca anlasinca onunla mi olur? Bu konuyu bir turlu anlayamiyorum .

Okudunuz mu?  Manevi kirlilik nedir?

evleneceğin kişi değişirmi, evleneceğin kişi belli midir, evleneceğin kişi

Bu kategoride yer alan Kuranda ve Hadislerde o kadar mucize ve kerametten bahsediliyor. Peki günümüzde neler var? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kaderde Evlenecegin Kişi Bellimidir Yoksa Degişirmi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.