Anasayfa
20 Kasım 2021, 8:26
missa07
Abone

İbn-i Sina ne buldu?

İbn-i Sina ne buldu?

Kayıtsız Üye
Sevili arkadaşlar ben uzun geniş bayağı derin bir araştırma yaptım ama İbn-i Sina’ nın nasıl bir buluş yaptıqını bulamadım bilenler lütfen yazsın…


Yanıt: İbn-i Sina ne buldu?

Desert Rose
İbn-i Sînâ ve Dünyaya Etkileri
Resul KESENCELİ

Dünyaca meşhur Türk bilgini olan İbni Sînâ için 17-23 Ağustos tarihleri İbni Sînâ haftası olarak kabul edilmiştir. İşte biz bu yazımızda bu meşhur bilginimizi tanıtmaya çalışacağız.

İbn-i Sînâ 980 yılında Buhara’ya bağlı olan Harmasyan şehrine yakın Afşana köyünde doğmuştur. Olağanüstü bir zekâya sahiptir. 10 yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiştir. 18 yaşına geldiğinde devrinin bütün bilimlerinde en yüksek seviyeye ulaşmıştır. İbn-i Sînâ sarf, nahiv, geometri, mantık, matematik, kimya, musiki, siyaset bilimi, tıp, fıkıh, fizik, felsefe, biyoloji, metafizik bilimlerini öğrendi. Fakat hangi konu ile ilgili çalışırsa çalışsın önce abdest alır, namaz kılar sonra da o meselenin halli için Allah’a dua ederdi. Her şeyin ondan geldiğinin farkında olduğu için dünyadaki tüm bilimlerin Allah’ın ilminin yanında hiçbir anlam ifade etmediğinin bilincindeydi.

Okudunuz mu?  Hz. Peygamber Hangi İsimleri Değiştirdi?

Buhara Sarayının zengin kütüphanesinde çalıştı, buradaki tüm kitapları ezberlercesine okudu. Yirmi yaşında Harezm’e gitti. Orada Birun ile tanıştı. Oradan Horasan’a ve Cürcan’a geçti. Cürcan’da Ebu Muhammed Şirazi kendisine yardımcı oldu. İlmi çalışmaları için bir yer tahsis etti. Ünlü eseri Kanun fi’t-Tıbb’ı burada yazdı. Bütün düşünürlerin hayatını araştırdı. En tanınmış eserleri Kanun fi’t-Tıbb, Eş-Şifa, En-necat’tır. Kendisi altı asır boyunca doğu ve batıdaki en büyük tabib kabul edilmiştir. Eserleri Asya ve Avrupa üniversitelerinde tek kaynak, yegâne kitap olarak okutulmuştur. Eserleri Latince, İbranice ve diğer dillere çevrilmiş, yüzlerce defa mükerrer baskıları yapılmıştır. Yaptığı tanım tesbit ve ilaçları günümüzde halen geçerlidir.

Okudunuz mu?  Satmak Için Dua

Civa buharıyla tedaviyi ilk defa kendisi bulmuştur. Kızıl hastalığını ilk kez kendisi tarif etmiş, mide ülserini ilk kez kendisi yazmış, bu hastalığın yemeklerle ilgili olduğunu açıklamıştır. Karaciğer hastalıklarını da en güzel açıklayan İbn-i Sînâ’dır. Kalp mide ve böbreklerin karaciğer hastalığından dolayı bozulacağını eserinde yazmıştır. Aynı zamanda göz hakkında geniş bilgiler vermiştir. Göz ile burun arasındaki kanalın varlığını ilk keşfeden bilgindir. Doğum hakkında geniş bilgiler vermiştir. Kalp ve kalp hastalıkları hakkında bilgi vermiş kalbin çalışma şeklini açıklamıştır. İbn-i Sînâ ilk kez damar içi şırıngasını yapmıştır. Tıpta ilk kez sondaları bulmuştur. Bu aletle mesaneye ilaç koyma ve bevli çıkartmayı başarmıştır. Avrupa ise buna ancak 800 yıl sonra 19. yüzyılda erişebilmiştir. Hareket, kuvvet boşluk, ışık, ısı, özgül ağırlık üzerine orijinal çalışmalarda bulunmuştur. Ameliyatlarda uyuşturucu narkozu bulan ve kullanan ilk kişidir. İlk kez şeker hastalığını keşfetmiş, idrarda şekerin olduğunu açıklamıştır.

Okudunuz mu?  Hz.Ali nerede doğmuştur ve Annesi kimdir?

Eseriyle Avrupa düşünürlerini derinden etkilemiştir. Avrupa’da "Avicenna" diye tanınan İbn-i Sînâ en büyük bilgin olarak kabul görmüştür. Tüm bilimsel eserlerinin yanı sıra tasavvuf ile ilgili eserler yazmıştır. Kitabu’n-nefi adlı eseriyle psikolojinin kurucusu olarak kabul edilmiştir. İbn-i Sînâ’ya göre Allah bütün ispatların temelidir: "Vacibü’l-Vucut"tur. Bürhan yoluyla bilinemez. O’nun ne tarifi ne illeti vardır. Bilakis kendisi bütün mevcudata delildir. Böylece metafizikten tasavvufa geçer. Mevcudat Cenab-ı Hakk’ın "Vacibü’l-Vucut" olması sebebiyle zaruri surette vücut bulmuştur. Bu sebeple eşya üzerinde Allah’ın ezeli inayeti vardır. İbn-i Sînâ bu ilahi ahlakı uzun uzun tahlil eder ve buradan asıl beşeri ve ameli ahlaka geçer. Ruhi kuvvetler ve ahlaki faziletler arasındaki ilişkileri inceler. Yani ilk nokta son noktadır fikrini doğrular. Tüm bilimlerde temel amacın ve erişilecek son noktanın Allah olduğunu ispatlar. Ezelden ebede çok güzel köprüler kurar, ibret levhaları gösterir. İbn-i Sînâ’nın Şifa adlı eseri bir felsefe ansiklopedisidir. Diğer eserlerine gelince Kanun fi’t-tıb meşhur tıp kitabıdır. Necat ve işaret adlı kitapları ve Aristo’nun felsefesini anlatan yirmi ciltli Kitabü’l-İnsaf’ı başta gelen eserleridir. İbni Sînâ, Kimya alanında da çalışmış ve önemli keşiflerde bulunmuştur. Bu hususta Berthalet, kimya ilminin bugünkü hale gelmesinde İbn-i Sînâ’nın büyük yardımı olduğunu söyler. Bu çalışmaları ve etkileriyle İbn-i Sînâ doğu ve batı kültürünü geliştiren büyük bilginlerden biri olduğunu gösterir. Bütün bunlardan başka çok güzel şiirler yazmıştır. Hatta Türkçe olarak yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Yani aynı zamanda şair edebiyatçı kimliği de bulunmaktadır. İbn-i Sînâ’nın Kanun fi’t-Tıb adlı eseri 12. yüzyılda Latinceye çevrildi. Bu eser batı tıp aleminde patlama tesiri yaptı. Çağın Fransa’nın en meşhur tıp fakülteleri olan Montpellier ve Lauvain Üniversitelerinin temel kitabı Kanun fi’t-Tıb olmuştur. Durum 17. yüzyılın ortalarına kadar devam etti. İbn-i Sînâ 700 yıl Avrupa’nın tıp hocası oldu. 600 yıl önce Paris Tıp Fakültesi’nin Kütüphanesinde bulunan dokuz ana kitabının en başında İbn-i Sînâ’nın Kanun fi’t-Tıb adlı eseri yer almaktadır.

Okudunuz mu?  Hz ishak kıssası önemli

Bugün hâlâ Paris Üniversitesinin Tıp Fakültesi öğrencileri St. Germain Bulvarı yanındaki büyük konferans salonlarında toplandıklarında Müslüman doktorun duvara asılı büyük boy portresiyle karşılaşırlar. Bu iki portre İbn-i Sînâ ve Er-Razi’ye aittir.

İbn-i Sînâ 1037 tarihinde Hemedan’da mide hastalığından vefat etmiştir. Kendisine tüm insanlığa yaptığı katkılarından dolayı şükranlarımızı arz ederiz.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken takıntılar

Yanıt: İbn-i Sina ne buldu?

ehli-sunnet
İbni Sina : ( 980 – 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör’ e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.

Okudunuz mu?  Kef-he-ye-ayn-sin-gaf huruf-u mukattasında, ayn harfinde meddi lazım var mı ?

Allah swt razı olsun desert rose


Yanıt: İbn-i Sina ne buldu?

zerzebil
57 yaşa sığan bunca emek..
Allah nasip edince ve azmedince oluyor demek ki..


oğuzhocam
el kanunfi’t -tıp(1593)
kitabü’l necat (1593)
risale fi-llmü’l -ahlak(1880)
işaret ve’l-tembihat(1892)
kitabü’ş -şifa(1927)


Kayıtsız Üye
Ya galiba ölümsüzlük iksirini bulmuş ve birisi elini carpmış iksir şişesi kırılmış

Okudunuz mu?  Çocuğa Şiddet Günahmı ??

Desert Rose
< Ya galiba ölümsüzlük iksirini bulmuş ve birisi elini carpmış iksir şişesi kırılmış >
yok artık daha neler
öyle bir iksir olabileceği nerden uydurulmuş
hem eminim ki böyle bir iksiri bulmuş olsaydı
bir kazaya mahal vermemek için onu içmek
için elini çabuk tutardı.ezelden ilahi takdir değişmez kanun kul fani
Baki olan sadece Allah’u Teala’dır


hjgtygdrefgty
ibn-i sina mikrop denilen organizmayı bulmuştur


Kayıtsız Üye
adam tıp hakkında yenilikler yaptı


Kayıtsız Üye
İbni Sina Neyi Bulmuştur

Okudunuz mu?  Allah'a ve peygambere kızmak

Mekanik,Hava ve Rüzgar Konusunda İbn Sina, mekanikle de ilgilenmiş ve Aristoteles’in hareket anlayışını eleştirmiş; bilindiği üzere, Aristoteles, cismi hareket ettiren kuvvet ile cisim arasındaki temasın ortadan kaldırıldığında, cismin hareketini sürdürmesini sağlayan etmenin ortam olduğunu, yani hava olduğunu söylüyor ve havaya biri cisme direnme ve diğeri cismi taşıma olmak üzere birbiriyle bağdaşmayacak iki görev yüklüyordu.İbn Sina bu çelişkili durumu fark etmiştir ve yapmış olduğu gözlemler ile hava ile rüzgârın güçlerini karşılaştırarak, Aristoteles’in haklı olabilmesi için havanın şiddetinin rüzgârın şiddetinden daha fazla olması gerektiğini ortaya koymuştur; Kİ bir ağacın yakınından geçen bir ok, ağaca değmediği sürece, ağaçta ve yapraklarında en ufak bir kıpırdanma yaratmazken, rüzgar ağaçları sallamakta ve hatta kökünden kopartabilmektedir; öyleyse havanın şiddeti cisimleri taşımaya yeterli değildir. Çeşitli Konularda İbn Sina bir çok alanda çalışmış önemli bir bilim adamıdır. Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bir çok bilgi ve becerin konusunda önemli insanlar arasına girmiş olan, İbn Sînâ (980-1037) matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları ve astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ciddi çalışmalar yapmıştır. İbni Sina Astroloji ve simyaya itibar etmemiştir, Dönüşüm Kuramının doğru olup olmadığını yapmış olduğu deneylerle araştırmış ve doğru olmadığı sonucuna varmıştır. İbn Sînâ’ya göre, her element sadece kendisine özgü niteliklere sahiptir. Bu nedenle daha değersiz metallerden altın ve gümüş gibi daha değerli metallerin elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Tıp Konusunda Doktorların Piri Olan İbni Sina’nın Eserleri Avrupa üniversitelerinde tam 600 yıl temel kitap olarak okutulmuştur. Tıp alanında aşağıda zikrettiğimiz konularda büyük ilerlemeler kaydetmiş ve insalığa ışık tutmuştur.

Okudunuz mu?  Emekli Parası Haram mıdır?

1 Hastalık yayan küçük organizmalar, 2Civa ile tedavi, 3 Pastör’ e ışık tutması, 4 İlaç bilim ustası, 5 Dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, 6 Botanik ve zooloji ile ilgilendi, 7 Fizikle ilgilendi, 8 Jeoloji ilmi


Kayıtsız Üye
Tıp ilminde icadları vardır.


ibni sina neyi buldu, ibni sina neyi icat etti, ibni sina ne buldu

Bu kategoride yer alan Ben istemiyerek çok kul hakkı yedim nasıl bu acıdan kurtulurum? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İbn-i Sina ne buldu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.