Anasayfa
6 Aralık 2022, 0:31
missa0555
Editor

İslamda düşüğün hükmü nedir?

İslamda düşüğün hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
Düşük yapmak nifas sayılır mı konu hakkında dini hüküm nedir açıklar mısınız ?


Yanıt: İslamda düşüğün hükmü nedir?

Fetva Meclisi
Önce kısaca bilgi verip, detaylı açıklama yapmayı uygun görüyoruz:

1. Fıkıh kaynaklarında bu konuyla ilgili şu ifadelere yer verilmektedir: Nifasın / Loğusanın itibar edilmesi için, çocuğun büyük kısmının çıkması gerekir. Bu tamamen parçalar halinde de olsa loğusalık için yeterlidir. Hatta parmaklar veya tırnaklar gibi insanın yapısından bazı şeyler açıkça belli olan bir düşük ardından da loğusalık süreci başlamış olur. (bk. V. Zuhaylî, 1/466)

Bu tespit herkes için daha kolay ve daha kesin bir yoldur. Düşük için de belli bir zaman dilimi hesabından çok, bir insan şeklini hatırlatan bir uzvun gözle görülmesi metodu daha uygun olsa gerektir.

Eğer düşen çocuğu görme durumu olmamışsa, doktora veya ebeye sorarak karar verilebilir.

2. Şayet düşüğün organları belirlenmiş ise, anne lohusa sayıldığından kanı kesilmedikçe cinsi ilişkide bulunmak caiz değildir. Namazları kılmaz, oruçları da tutmaz. Farz oruçları sonra kaza eder.

Okudunuz mu?  Koltuk altı koku giderici abdest bozar mı?

Ama organlar teşekkül etmemiş ise cinsel ilişki yasak olmamakla beraber, kan devam ettiği takdirde cinsel yaklaşım sağlıklı olmaz. Bu durumda oruçlarını tutması ve namazlarını da kılması gerekir.

Lohusalık müddeti kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda bu süre, bir gün dahi olabilir. Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur. Azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır. (bk. Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, 2/331)

3. Kürtaj da düşük çocuk hükmündedir. Çocuğun azası belli ise kadın lohusa olur.

Düşük: İslâm Hukukunda "sakt" kelimesiyle anlatılan düşük sadece organları belirmiş olan düşüktür. Ama bütün organların belirmiş olması şart değildir. Saç ve tırnak gibi bazı organlarının belirmesi, çocuk sayılması için yeterlidir.

Böylece bir kısım organları belirmiş çocuğu düşen kadın, bununla lohusa olur ve normal doğumla ilgili bütün hükümler onun için de geçerli olur. Meselâ iddeti sona erer, çocuk düşmeden önce gördüğü kan âdet kanı olmaz.

Okudunuz mu?  Yeni Arapca Kız İsimleri ve Anlamları

Organları Belirsiz Düşük

Hiçbir organı belli olmayan düşük, çocuk sayılmaz ve bununla çocuğa ait hükümler geçerli olmaz.

Böyle bir düşükle gelen kan; nisaba ulaşırsa, yani âdetin en az miktarı olan üç gün sürerse ve öncesinde de bir tam temizlik geçmişse âdet kanıdır. Bu iki şarttan biri, ya da her ikisi eksikse hastalık kanıdır.

Organları Belirgin Olup Olmadığı Bilinmeyen Düşük

Kadın, meselâ tuvalette düşük yaptığı için, organlarının belirgin olup olmadığını bilmemesi halinde; bu düşürme olayı âdet günlerinin başlangıcına rastlamış ve bununla kan devam etmişse: âdet günleri sayısınca namaz ve orucunu kesinkes terkeder. Çünkü bu günlerinde ya âdetlidir ya da lohusadır. Sonra yıkanır ve temizlik âdeti kadar süre namazlarını şüpheli bir şekilde kılar. Çünkü lohusa olma ihtimali de vardır. Sonra âdeti kadar süre namazlarını yine kesinlik ifade eder tarzda kılmaz. Çünkü yine ya lohusadır veya adetlidir. Sonra yıkanır ve temizlik âdeti kadar süre -kırk günü doldurmuşsa- kesin tarzda kılar, doldurmamışsa dolduracak kadar sürede şüpheli bir şekilde, doldurduktan sonrakileri de kesin olarak kılar. Sonra bu minval üzere devam eder.

Okudunuz mu?  Türkler hakkında ayet var mı ?

Eğer âdet günlerinden sonra böyle bir düşük yapmışsa; bu düşük, temizlik günlerine rastladığı için, temizlik âdeti kadar gün namazını şüpheyle kılar. Sonra âdetine rastlayan günlerde kesin olarak bırakır. Çünkü ya lohusadır ya da âdetlidir.

Bu son iki maddede anlatılan meselede göz önünde bulundurulan şey, şüpheye yer vermemek ve ihtiyatli olanla amel etmektir.


Yorum: İslamda düşüğün hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum
7 haftalik bir gebe, muayenesinde bebegin kalp atışını duymuş ve 1 hafta içinde tuvalette beklenmedik bir düşük yapmış ise ceninin tuvalete düşmüş olmasindan vicdanen rahatsızlık duymali mıdır dinen anne adayina gunah olur mu?


Yorum: İslamda düşüğün hükmü nedir?

arifselim
Aleykum selam. Allah hiç kimseye kaldıramayacağı yükü asla yüklemez. Elbette o anne üzülecektir ama elinde olmayan bir neden söz konusu olduğu için ona günah olmaz. Geçmiş olsun.

Okudunuz mu?  Ölen çocuklar hemen cennete gider mi ?

1234321
hayırlı akşamlar gebeligimi ögreneli 1hafta olmadı ögrendigim an kanamam başladı ilaçlar kullandım düşük olmaması için igne yaptırdım . fakat doktoruma gittigimde 5haftalık bebegimin oldugunu fakat düşmek üzere oldugunu söyledi henüz kalp atışını duymadık kan degerlerime baktı bebegin degerlerinin 11000 den 2000 e düştügünü söyledi ve doktorum şuan müdahale etmezsem ne kadar ilaç kullansanda dikkat etsende bebegin düşecegini söyledi ve kabul ettik ilaçla düşük yaptım ama vicdanen rahatsızım çok istedigim bebegimi kendim istegimle öldürmüş gibi hissediyorum oysa ki çok istiyorduk benek sahibi olmayı günahı war mı?


arifselim
Hayırlı günler çok geçmiş olsun. Eğer doktorun bebeğin öldüğünü söylemişse ve bunu yapmak zorunda olduğunu da söylemişse boşuna kendini üzme sana bir günahı olmaz. Bu yaşadığının sana ahirette bir kefaret ve cennet vesilesi olması dilemelisin.


Kayıtsız Üye
6 sene oncesine 4 haftalikken bir dusuk yaptim hiç birseyi belli degildi ve bana onu attirdilar. Şuan icim hiç rahat değil nasıl bole bisi yaptim die sizce hukmu nedir?

Okudunuz mu?  2+1 vitir namazı nasıl kılınır?

Selam2
Elinde olmayan bir şey için ne yapabilirsin ki. Kasıtlı olarak yapmadığın bir şey için kendine zulmetmeye hakkın yok.


Kayıtsız Üye
Herkese slm benim arkadaşim birlikteliginden sonra gebelik olmamasj için ertesi gun hapi icti ve o ay gebelik kesesi olustu kese bostu ama hamilelik belirtileri oldu adet olmadi doktor 1 hafta sonra bebek kesede goruulur dedi ama keseyi dusuk yapti bu durumda çok uzuluyor hala kendini sucluyo bebegin olusumunu o hap engellemis olma ihtimali çok yuksek ama kese yi engelleyemedi bu dusuk diye geciyor peki o gorulmeyen bebek teki hakki hesabi nasıl olur bilmiyoruz kafamiz çok karisik


Kayıtsız Üye
Selaminakleykum ben 5 haftalik dusuk yaptım ufak bir et parçasıydı çok küçük olduğu için bu düşük ahirette karşıma çıkarım onu gördüm ona isim verdim ve fatiha okudum yani ruhunun oluşmuş olabileceğine inanarak bunu yaptım ahirette karşıma çıkar mı. ..

Okudunuz mu?  Öşür ile ilgili sorular

arifselim
Aleykum selam. Geçmiş olsun. Bazı alimlere göre çok küçük olarak düşük olsa bile ruh gelmiş olduktan sonra bu bebeğin anne ve babasına şefaatçi olacağı görüşü vardır. Sizde bunu dileyebilir ve dua edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Mrb 6 haftalık hamileydim düşük riski var dedi doktor3 gün önce düşük yaptım doktor parçayı getirmemiştir istedi götürdüm ama bakmadı bende eve geldikten sonra tuvalete bıraktım.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum3 yı
l önce 2.5 aylık düşük yaptım hiç bir uzvu yoktu sade keseydi isim koymadım dr dusugun nedenini öğrenmek için tahlile gönderdi. Yani ben onu toprağa vermedim 😢yanlismi yaptım gunahmi işledim çok özlüyorum onu 😢bazen şimdi olsaydı diye düşünüyorum ama tabiki RABBIM verdiği emanetini aldı emri basim üstüne.ahirette bebeğim benden davacı olurmu😔gomulmedigi için.


mum
Hayır davacı olmaz. Bu durum sürekli düşük yaşayan kadınların ceninlerine uygulanır bu mecburidir.
4 aylık olsaydı, neden isim vermediniz neden gömmediniz derdik.

Okudunuz mu?  Hatim Duası Türkçe Açıklamalı

Kayıtsız Üye
selamunaleykum ben 10 haftalik hamileyken kanamam oldu bir hafta sonra dusuk yaptim doktora gitim ama gelisme olmamış dusuk olabilir dedi hiç bisi yapmadılar düştüğünü gördüm tuvalete bana bir günahı olur mu?


mum
İstenmeden düşen bebeğin günahı olmaz. geçmiş olsun


Sarioglu
Selamin aleykum 5 bucuk aylik bebegimizi kaybettik yani düşük oldu bekliyoruz şuan dinimizce ne yapmamiz lazim beni bilgilendirirseniz çok sevinirim ne yapacagimi bilmiyorum


mum
İsim koyun, şekillenmiş ise yıkayın ve namazını kılın sonra gömün.
Allah size sağlıklı bebekler nasip etsin.


Kayıtsız Üye
Meraba, benim annem bir kaç gün önce evde düşük yaptı 10 gün sonra 4 aylık olucaktı. Bebeği gördük Eli yüzü belirgindi. Doktora gittik Bebeği de aldılar test yapmak için bize geri vermediler. Annem ağır kaldırdığı için düşük yaptı hepimiz çok üzgünüz Bebeğin cinsiyeti daha belli değildi ama biz isim verdik. Dinimizce ne yapmamız lazım. Annem ağır kaldırdığı için ahirette hesap verir mı? Gömmediğimiz için günaha girer miyiz?

Okudunuz mu?  Kefareti bilmeden oruç bozmak

vel Fecr
merhaba,
Allah teala bebeğin akıbetini hayreylesin.
annenize şifa versin.

anneniz ağır kaldırmasaydı çocuk ölmezdi gibi bir düşünce müslümanın işi değildir.
gaybı yalnız Allah teala bilir. sonuçta üstün takdir irade Allah tealadadır.
bundan dolayı annenizin ve sizin içiniz ferah olsun.
gömülmesine gelince bu konu çok teferruatlı bir konu, gömmedik diyede kendinizi sıkıntıya sokmayınız. yeis haline düşmeyiniz.
Allah teala sabır versin.


Kayıtsız Üye
Selam ben dört haftalık hamileydim ilaçla düşürdüm iki çocuğum var büyük ölüm otizimli bakmak ağır dışarı çıkınca çok hiper aktiv oluyor insanların tepkileri beni hep alatiyor kocamda içiyor gece eve geç geliyor hep tartisoruz hayat çok sıkıyor beni bu tarafdanda bu çocuk geldi onuda istəmədən bu sebepler yüzünden düşürdüm çok üzülüyorum bunun günahı nedir


vel Fecr
ben alim yada fıkıh uzmanı değilim.
islamda kısas vardır değil mi ? birini öldürdüysen sende öldürülürsün recm edilirsin bu : 1
sizin bir haftalık anne karnında embriyo olduğunuzu ve annenizin sizi ilaçla öldürdüğünü düşünün bu : 2
o çocuğun ahirette karşınıza çıkıp sizden hak talep ettiğini düşünün bu : 3
ona ne hesap vereceğinizi düşünün bu da : 4

Okudunuz mu?  Mastar nedir ve bana mastarları açıklarmısınız semai mastar kıyasi mastarı detaylı olarak öğrenmek istiyorum

şuan islami şeriata göre yönetilmemiz Allah katında bu gibi cezalardan mahrum bırakalıcağımız anlamına gelmez.
Allah teala adildir. ahirette herkesin hak ettiğini Allah teala verecektir.

siz bu yaptığınızla dünyada bir karşılık almamış olabilirsiniz ama ahirette alacaksınız hemde elem bir şekilde.
ha 1 aylık bebeği öldürmüşsün ha 1 yaşında bebeği öldürmüşsün ne farkı var ? sonuçta bir canlıyı kasten katletmişsiniz.
bebek veya insan farketmez nefsi duygulara göre katledilmez. o zaman bir adam gelsin sizin tipinize baksın beğenmesin ve sizi tipinizi beğenmediğinden dolayı öldürsün. soruyorum ne farkı var ? sen birileri bir şey der diye öldürmüşsün başkasıda tipini beğenmemiş hepsinin altında nefis var.
Allah teala kararan kalbinizi aydınlığa kavuştursun.

yapacağınız şey samimi bir tevbe ile islama 4 elle sarılmaktır. belki umulur ki affolunursun.


Kayıtsız Üye
Merhaba!
6 gün önce düşük yaptım, gebeliğin 12 haftasındaydım, çocuğu alabilir miyim diye sorduğumda, doktor bana çocuk 2 hafta önce öldüğünü ve çocuktan eser kalmadığını dedi. Ben çocuk hakkında hiç bir şey bilmiyorum lohusa mi oluyorum. Ve bana şefaatçi olur mu?

Okudunuz mu?  2. Abdülhamit kara çarşafı yasakladı mı

Ensar
Ergenlikten önce vefat eden çocuk, anne karnında vefat eden çocuk ailesine şefaatçi olur.
Allah Rasulü şöyle buyuruyor;
"Düşük çocuklarınıza isim veriniz. Çünkü onlar âhirette sizin için yüksek dereceler kazandırmak üzere öncülerinizdir. (Câmiü’s-Sağîr, III/1074)
Henüz küçükken Vefat edenlerin Anne ve Babası sabredip ecrini Allah cc den alacağı günü beklesin bu çocuğu vefat edenler için müjdedir.

Sabredenlere mükâfatları hesapsız ödenecektir. (Zümer sûresi (39), 10) .


dinimizde düsük yapmak, islamda düsük yapmak, dinimizde düşük yapmak

Bu kategoride yer alan Nasıl Dua Edeceğimi Bilmiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda düşüğün hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.