Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:50
sizden07
Abone

Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru

Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru

istanbul2688
Arkadaşlar müzik dinlemenin dinen uygun olmadığını okumuştum. Bugüne kadar dinledik alışkanlık olmuş yani insanın kulağı birşeyler istiyor.

Ben de dedim ki madem ki kulağım birşeyler dinlemek istiyor MP3 çalarıma Kur’an Hatmi attım onu dinliyorum; sevap beklemiyorum yalnızca müzik dinleyip günaha girmektense Kur’an dinlerim hem kulak aşinalığım olur diye düşündüm.

İnternette araştırdım bir iki site "hoparlörde çalgı aletidir, hoparlörden Kur’an dinlemek caiz olmaz" diyorlar.

Okudunuz mu?  Hırsıma engel olamıyorum...

Bende şöyle düşündüm; şimdi bıçağı adam kesmek için kullanırsan kötüdür, ekmek kesmek için kullanırsan iyidir.

Madem bir teknoloji var o teknolojiyi tamamıyla reddetmek yerine güzel bir şekilde kullnamak daha akıl karı değil mi ? biz böyle her teknolojiye sırtımızı dönersek tabii ki gavur aya çıkar biz bakarız… Teknolojiyi elde edeceğiz ve onu güzel yerlerde kullanacağız, bu daha uygun değil mi ?

Okudunuz mu?  Anne ve babanın ayrı yatması?

Yanıt: Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru

imamhatipli42
hiçbir sakıncası yoktur kardeş dinleyebilirsin.

"Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzere Allah’ı anarlar.”(Âl-i İmrân, 3/191)


Yanıt: Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru

Allahın1Kulu
"imamhatipli42" yazdığın Ayet acaba yatarken içinde geçerlimi gece oluyor mesela yatarken dua okuduğumuzda oluyor bir sakıncası var mı ?

Okudunuz mu?  Su olmayan yerde nasıl gusül alınır

Yanıt: Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru

imamhatipli42
< "imamhatipli42" yazdığın Ayet acaba yatarken içinde geçerlimi gece oluyor mesela yatarken dua okuduğumuzda oluyor bir sakıncası var mı ? >
Evet kardeşim uzanmış vaziyette de okunabilir hiçbir sakıncası yoktur insan her an Rabbini zikretmelidir.


Kayıtsız Üye
Benim gibi işitme engelli biri devamlı hoparlörden geliyor… Mikrofon ve hoparlör aletiyle duyurorum.. O zaman bize hiç sevap yok mu…

Okudunuz mu?  Tuvaletten sonra akıntı vesvesesi

Şem’a
< Mikrofon ve hoparlör aletiyle duyurorum.. O zaman bize hiç sevap yok mu… >
Sevabı yok diyen kim? Elbette sevabı var hatta kulağıyla duyandan belki daha fazla sevabı vardır


duzgunomer
Caiz değildir. Bu aletlerden, sadece öğrenmek niyetiyle dinlenebilir. Mesela, namaz surelerini bilmeyen, bunlardan öğrenebilir. Bunun hariçinde, sevab kazanmak niyetiyle dinlemek caiz olmaz.
Ses çıkaran eğlence âletleri, davul, dümbelek, zilli maşa, ney, kaval, hoparlör, hepsi birer çalgıdır. Çalgı, kendiliğinden ses çıkarmaz. Ses çıkarmak, yani kullanmak için, davul tokmağını gergin deriye vurmak, neyi üflemek, kavala ve hoparlöre söylemek lazımdır. Bunlardan çıkan ses, bu çalgıların hâsıl ettiği sestir. Üfleyen ve söyleyen insanın sesi değildir. Hoparlörden işitilen Kur’an-ı kerim, hoparlörün hâsıl ettiği seslerdir.

Muhyiddin-i Arabi hazretleri buyuruyor ki:
Eshab-ı kiramdan Ebu Hüreyre hazretlerinin haber verdiği hadis-i şerifte, (Bir zaman gelir ki, Kur’an-ı kerimi mizmarlardan yani çalgılardan okurlar. Böyle okuyanlara ve dinleyenlere hiç sevab verilmez. Allahü teâlâ bunlara lanet eder) buyuruldu. (Müsamere)

Okudunuz mu?  Kürtçe mevlütün tamamını ama okunuş halini istiyorum

Mizmar çalgı demektir. Hoparlör de, mizmardır. Bunun gibi, birçok hadis-i şerif, Kur’an-ı kerimin teyp ve hoparlör gibi çalgı çalınan âletlerde okunacağını haber veriyor. Hoparlörle Kur’an-ı kerim, mevlid okumak, dinlemek, ibadeti değiştirmek olur yani bid’at ve günahtır. (S. Ebediyye)

Bu sebeplerden dolayı, bir ihtiyaç olmadan Kur’an-ı kerimi kasetlere, bilgisayara ve cep telefonlarına almamalıdır.


vel Fecr
camilerde ezanı hoparlörden vermesinler bari söyleyelim.

Okudunuz mu?  Kerahat vakti nedir

yada televizyondan kabeyi canlı izlemeyelim günaha gireriz.

birine kuran okuma tabiki diyemediğimiz gibi hoparlörden çıkanıda dinleme diyemeyiz.
ben neden birinin ameline engel olayım ki ?


Kayıtsız Üye
Müzik dinlemek neden haram olsun ben bunu anlamadım? O kadar ilahiler var şiirler var müzik şarkı bunlar da gelişmiş şiirlerdir bence bukadar da dünyadan kopmamak lazım.

Okudunuz mu?  Yüzümü silerken beyaz şeyler görüyorum

vel Fecr
< Müzik dinlemek neden haram olsun ben bunu anlamadım? O kadar ilahiler var şiirler var müzik şarkı bunlar da gelişmiş şiirlerdir bence bukadar da dünyadan kopmamak lazım. >
şuna değinmek istiyorum. dünyadan kopmamaktan kasıt ara sıra insan haram işleyebilir ise ben buna karşı gelirim. böyle bir anlayış olamaz. böyle bir hüküm vermekten Allah’a sığınmak gerekir. neslin devamı için iaşe karşılamak için dünyadan gerektiği kadar kopmamak konusu ayrı bir konudur. ( şarkı ile alakalı değil genel manada değinmek istedim )

Bu kategoride yer alan Bir insan düşünce yüzünden şirke veya küfre girer mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hoparlörden Kur’an dinlemek Hakkında Soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.