Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:00
Sozler
Yönetici

İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi

İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi

Kayıtsız Üye
İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi nedir bilgi verir misiniz


Cevap: İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi

Muhammed
Yalan yere söz vermek, vaadde bulunmak, dilin bir afetidir. Söz verip yerine getirmemek, münafıklık alametidir. Maalesef günümüzde, insanları kandırmak için vaatte bulun-mak, yalan yere söz vermek çok artmıştır. Oysa Allahu Zülcelâl bir ayeti kerimede şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Sözlerinizi yerine getirin.” (Maide; 1) Hz. Peygamber (sav) de bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur: "Üç şey kimde bulunursa -oruç da tutsa namaz da kılsa- o, münafıktır; konuştuğu zaman yalan söyleyen, verdiği sözden cayan ve itimat edildiği halde emanete ihanet eden.” (Buhari, Müslim)
Abdullah bin Ömer (ra) vefat edeceği sırada şöyle demişti: "Kureyş’ten bir adam benden kızımı istemişti. Ben de söz verir gibi oldum. Allah’a yemin ederim ki nifakın üçte biriyle O’nun huzuruna varamam. Kızımı o adama nikâhladığıma siz şahit olun.”
İşte Verilen sözde durmak böyledir. İnsan veremeyeceği şeyleri vaadetmemeli ve tutamayacağı sözler söylememelidir. Dil, insanlara söz vermek için adeta yarışır ama nefis, çoğu zaman Verilen sözü yerine getirmeye yanaşmaz. Onun için en iyisi, insan tutabileceği sözler vermelidir. Söz verirken de "inşaAllah” demek çok güzeldir. Bununla beraber, bir kimseye söz verdiği birşeyi verip sonradan onu geri almak, sözünde durmamaktan daha çirkindir. Hatta Hz. Peygamber (sav) böyle kimseleri, kustuğunu yiyen köpeğe benzetmiştir.
Şunu unutmayalım ki yalan yere söz vermek, Allahu Zülcelal’in gazabına sebep olan çirkin bir sıfattır. İyi bilmemiz lazımdır ki insanlar bize güvenir ve verdiğimiz sözlere inanırlarsa bunun karşılığı olarak Allahu Zülcelâl de bize emin bir kimse olmayı nasip edeceği gibi ahirette de büyük mükâfatlar verecektir.

Okudunuz mu?  Bismillahirrahmanirrahim ilahisi sözleri

İslamda Emaneti Korumak
emaneti korumakla ilgili ayet – islamın emanete verdiği önem

Emanete ihanet etmemek, dinimizin titizlikle üzerinde durduğu ahlaki görevlerimizden biridir. Korunmak ve saklanmak amacı ile insana verilen maddi ve manevi her türlü eşya emanet sayılır. Emin olmak aynı zamanda peygamberlerin sıfatlarındandır.

Okudunuz mu?  Asker bayram mesajları

Kur’anı Kerim’de; "Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder” (Nisa 58) buyurulmuştur. Bir önceki konuda belirttiğimiz hadis-i şerifte emanete hıyanet eden kimselerin ikiyüzlülüğünbelirtilerini taşıdıkları vurgulanmıştır. Emaneti inkar etmek, korumamak ya da kötüye kullanmak hep hıyanet sayılmıştır.

Para ve mal cinsinden olan emanetler, maddi emanet sınıfına girer. Bunların korunması, istendiğinde eksiksiz olarak sahiplerine geri verilmesi gerekir. Özellikle devlet malının korunmasında özel bir dikkat gösterilmelidir. Çünkü o mallarda yoksul ve yetimlerin hakları olduğu gibi, bizden sonraki kuşakların da hakarı vardır.

Allah’ın emir ve yasakları ile bize anlatılan kişi veya devlet sırları hep manevi emanetlerdendir. Bütün görevlerimiz, aklımız, sağlığımız, ailemiz ve onun her türlü güvenliği de manevi emanetlerdendir.

İçinde okuduğumuz okul, gezdiğimiz yol, dinlendiğimiz park gibi kamuya ait mallar toplumsal emanetlerdendir. Bunlara iyi bakmak ve görevlerimizi yapmak, bu emanetleri korumak demektir. Çünkü Allah;

"Ey mü’minler, Allah’a, peygambere hainlik etmeyin. Bile bile aranızdaki emanetlere de hainlik etmeyin” (Enfal 27) buyurmuştur.

Emanete ihanet etmemek, birey ve toplum yaşamı için son derece önemli bir konudur. Aksi halde ulus ve devlet felakete sürüklenir. Güven kalmaz ve toplum zarar görür.

Okudunuz mu?  İnsanı küfre götüren sözler nelerdir?

Detaylı bilgi için tıklayın…

forumduasi.com/misafir-sorulari/150674-islamda-verilen-sozu-tutmanin-onemi.htmlİslamda verilen sözü tutmanın önemi


Cevap: İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi

Kayıtsız Üye
gerçekten çok önemli bir konuya değin missiniz.arkadaşıma gönderdim ders alsın diye teşekkür ederim.


Cevap: İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi

Kayıtsız Üye
hepinize çok teşekkür ederim ödevim bitti sayenizde 🙂

Okudunuz mu?  Vatan sevgisi atasözleri

Kayıtsız Üye
Gece dersçalışmak için kalkacağıma rabbime söz verdim ama istediğim saatte kalkamadim rabbime verdiğim sözü yerine getiremedim ne yapmalıyım


Şema
< rabbime verdiğim sözü yerine getiremedim ne yapmalıyım >
tevbe et istiğfar et. çaba sarfedip tedbir almışsan Allah affeder günahın yoktur ama bilerek ihmal etmişsen günahtır tevbe gerekir.

Okudunuz mu?  Muharrem Ayı ve Aşure Günü ile ilgili sözler

Kayıtsız Üye
Ben birisine ona yıllar önce ona kahve ısmarlıyacağım için söz vermiştim aradan uzun zaman geçmesine ve ben bu sözü tutmak istememe rağmen bir türlü kısmet olmadı (ayrıca bu sözü verdiğim kişiyede defalarca teklif etmeme rağmen o kişi ne istedi ne istemedi) bu durumda benim ne yapmam gerekir vebali varmıdır ?

Okudunuz mu?  Zamanın Önemini Anlatan Sözler

Şema
< bu durumda benim ne yapmam gerekir vebali varmıdır ? >
Sözünüz yerini bulsun diye yine siz fırsat kollayın ve ona ikram edin 🙂


Kayıtsız Üye
Kuzenime almanyaya gidecegimize dair söz verdim, benim sözümun üzerine plan yaptı vs. Ama ben çalıştığım için ve iş yeri izin vermediği için gidemiyoruz, işten ayrılıp sözümü tutmam daha mi hayırlı olur? Bu sözümü muhakkak yerine getirmelimiyim yoksa şartlar bunu gerektirdi deyip işime devam mi etmeliyim?.

Okudunuz mu?  İnsan ve İnsanlık Üzerine Özlü Sözler

arifselim
Bir konuda yemin edildiğine eğer zaruret bir durum ortaya çıkarsa veya daha hayırlı bir durum ortaya çıkarsa o zaman yemin bozulabilir. Yemin bozulduktan sonra yemin kefareti gerekir.


Kayıtsız Üye
Arkadaşım bana senin mahkemende şahitlik yaparım beni yazdırabilirsin dedi fakat son dakika da caydı bud durum söz müdür? çünkü hem kırıldım hemde güvenimi sarstı gerçek arkadaşlık bu mudur?

Okudunuz mu?  Sağlık ve temizlik ile ilgili atasözleri

arifselim
Yalancı şahitlik değilse bunu yapması yanlış ve hatadır. Şahitliği Allah için yapmak her müslümanın bir görevidir.


Kayıtsız Üye
öncelikle merhaba.bundan birkaç sene önce şirket aracı kullandığım bir işte çalışıyordum ve arabayı sürttüm.bir tanıdığımın arkadaşı olan bir oto tamircisine gittik ve sürtmeden kaynaklı hasarı giderdi.karşılığında da para istemedi kendisi dahil oradaki personele yemek ısmarlamamı istedi ben de kabul ettim.ancak beni tamirciye götüren arkadaş gerek yok diyerek vazgeçirdi benim de boşluğuma geldi ve kabul ettim.ancak yakın zamanda öğrendim ki arabayı tamir eden kişi intihar etmiş ve hayatını kaybetmiş.ben de verdiğim sözü tutmadığım için çok fazla vicdan azabı çekmekteyim.bu durumda borcu konuştuğumuz şekilde yemek olarak mı ödemeliyim ve o kişinin ailesine ulaşmam biraz zor ama borcu ailesine mi yoksa o niyetle başka bir ihtiyaç sahibine de ödesem olurmu?şimdiden teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Hüsnü zan (olumlu düşünme) ile ilgili sözler

arifselim
Merhaba. İslam verilen sözü tutmamızı emretmiştir. Vakit geçirmeden ilk fırsatta söz yerine getirilmelidir. Çünkü söz vermek bir borç gibidir. O kişi senden bunu istemişse olduğu gibi yerine getir. Eğer vefat etmişse ailesine ulaşmak gerekmez bu sözünü şimdide yerine getirebilirsin.


islamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi, söz verip tutmamak hadis, islamda söz vermek

Bu kategoride yer alan Paranormal olay videoları izlemenin bize zararı olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda verilen sözü tutma ve emaneti korumanın önemi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.