Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:05
Terimler
Abone

Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

elif07
Cünüb olan her kadın ve erkeğin ve hayız ve nifâstan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır. (İbn-i Âbidîn)

Guslü tembellikle ve hafife almadan terk eden dinden çıkmaz ise de büyük günah işlemiş olur. Gusülsüz gezen, namaz kılamaz. Namaz kılmamak insanı küfre sürükleyen büyük günahlardandır. Böyle bir kimsenin de imanını kaybetmesi çok kolay olur. Onun için guslü geciktirmemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ buyuruyor ki:
Şu üç şeye devam eden, gerçek dostumdur. Bunları terk eden de, gerçek düşmanımdır. Bu üç şey, namaz, oruç ve cünüplükten gusüldür.) [Beyheki]

Okudunuz mu?  Zekat nedir? İslamda zekat kavramı

Allahü teâlânın düşmanım dediği ve rahmet meleklerinin uzak durduğu bir kimsenin evinde huzur, bereket diye bir şey kalır mı?

Yatsı namazını kıldıktan sonra cünüp olanın sabah namazına kadar guslünü tehir etmesi caiz ise de hemen yıkanması elbette çok iyi olur. İmam-ı Gazali hazretleri, (Cünüp olup gusletmeden bir namaz vaktini geçirene, ateşten gömlek giydirilecektir) buyuruyor. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok azap görür. Mesela, öğle ezanından sonra cünüp olanın öğle namazını kılmamış ise, ikindi vaktine öğleyi kılacak kadar zaman kalınca gusletmesi farz olur. Farzı yapmak çok sevap, yapmamak büyük bir günahtır.

Okudunuz mu?  Zerafet Veya Zarafet Nedir?

Âyet-i kerîmede meâlen buyruldu ki:

Eğer, cünüb iseniz (yıkanmak, gusül abdesti almak sûretiyle) temizleniniz… (Mâide sûresi: 6)

Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüb geçirirse, çok acı azâb görecektir. (Hadîs-i şerîf-Zevâcir)

Bir kimse cünüb olsa, gusül abdesti almadan bir namaz vakti geçse, o kimseye ateşten gömlek giydirilecektir. (İmâm-ı Gazâlî)

Okudunuz mu?  Yakin Nedir? İslamda Yakin Kavramı

İmam-ı Gazali Hz Kıyamet ve Ahiret kitabında buyurdularki iki kişi farklı günler rüyama girdiler ikiside Gece gsul abdestini almamaktan uyuya kalmaktan ( dolayısıyla Sabah namazıda tedbirsizlik yüzünden gecirmiş olmaktan )

(Cünübe, sarhoşa rahmet meleği yaklaşmaz.) [Bezzar]

(Gusletmek için kalkana, üzerindeki kıl sayısınca sevap verilir, o kadar günahı affolur, Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ meleklerine, "Bakın bu kulum, gece üşenmeden kalkıp emrime uymak için guslediyor. Şahid olun ki, bunun günahlarını af ve mağfiret eyledim" buyurur.) [Gunye]

Okudunuz mu?  Vesk nedir? İslamda vesk kavramı

Kirlenince çabuk gusül abdesti alın! Çünkü Kirâmen kâtibîn melekleri cünüb gezen kimseden incinir. (Hadîs-i şerîf-Ey Oğul İlmihâli)

Resim, köpek ve cünüb kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez. (Hadîs-i şerîf-Müslim, Zevâcir)


Cevap: Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

TAPUSUZ
İnşAllah bu yazı sayesinde bu tür durumda olanlar kendilerini düzeltip,ateşten gömleği giymeye aday olmazlar.Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Ebu Leheb kimdir? Ebu Leheb hakkında ansiklopedik bilgi

Yanıt: Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

kalay34
Allah razı olsun kardeşim gerçekten çok önemli konu inşaAllah nasıl gusül ediliride farzları ve sünnetleriyle adapları ile bizlerle paylaşırsan seviniriz
Allah’a emanet ol


Soru: Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

yusbay
Allah senden razı olsun konunun ehemmiyeti büyük bizimle paylaştığın için taşekkürler

Okudunuz mu?  Ulu'l-Emr Nedir? İslamda Ulul Emr Kavramı

iliman
< Şu üç şeye devam eden, gerçek dostumdur. Bunları terk eden de, gerçek düşmanımdır. Bu üç şey, namaz, oruç ve cünüplükten gusüldür.) [Beyheki] >
saolasin bilgiler için


Muhammed
Gusül abdestinin dindeki yeri ve önemi nedir kısaca

Dinimizde imandan sonra namaz gelir. Namaz dinin temelidir.
Namazın doğru olması için de, abdestin ve guslün doğru olması, şartlarına uygun olması lâzımdır. Cünüb olan her kadının ve erkeğin ve hayzdan ve nifâstan kurtulan kadınların gusül abdesti alması farzdır.

Okudunuz mu?  Öşür nedir? İslamda öşür kavramı

gusül abdestinin önemi, guslün önemi, boy abdestinin önemi

Bu kategoride yer alan Anne ve Baba Nedir? İslamda Anne Baba Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.