Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:55
missa04
Abone

İstanbul ile ilgili gezi yazıları

İstanbul ile ilgili gezi yazıları

Kayıtsız Üye
İstanbul ile ilgili bir gezi yazısı örneği arıyorum İstanbul hakkında gezi yazısı yazar mısınız ?


Cevap: istanbul ile ilgili gezi yazıları

Desert Rose
İstanbul Gizemli Sarnıcına Bir gezinti
Sultanahmet Camii (1617) ve Ayasofya (537), iki büyük imparatorluğa başkent olmuş İstanbul’un en çok gezilen yerleri arasında ilk sırayı alır. Tüm dünyada Blue Mosque (Mavi Cami) olarak tanınan Sultanahmet Camii ve antik dünyanın sekizinci harikası sayılan Ayasofya ile birlikte burada görülecek o kadar çok yer var ki İstanbul’un tarihi yarımadasını gezmeye bir gün yetmez. Topkapı Sarayı’ndan başka İstanbul’un en eski anıtı kabul edilen dört bin yıllık Dikilitaş ve antik hipodrom kalıntıları arasında yer alan Yılanlı ve Örme sütunlar, Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan İbrahimpaşa Sarayı, Haseki Sultan Hamamı, Alman Çeşmesi, Mozaik Müzesi ve tarihi evlerin yer aldığı Sultanahmet’in bir başka görmeye değer yeri ise Yerebatan Sarayı’dır.

Okudunuz mu?  Neden Hanefilere midye haramda Şafiilere değil

6.yy İstanbul’unun su deposu olarak inşa edilen ve bugün tavanının üzerinden Eminönü-Zeytinburnu tramvay hattının geçtiği sarnıcın günümüze kadar gelmiş olması şaşırtıcıdır. İstanbul’a ait kaynaklarda Yerebatan Sarayı’ndan başka Bazilika Sarnıcı veya Bizans Sarnıcı olarak da anılan bu çok özgün ve gizemli mekan, zamanla yere batmış bir sarayı andırdığı kadar Kapadokya’daki yeraltı kiliselerine de benziyor. Bir başka rivayet de isminin sarnıcın yakınındaki eski bir bazilikadan geldiği şeklinde.

Okudunuz mu?  Kocam benimle yatmıyor,ilgilenmiyor, hal hatrımı hiç sormuyor sanki ben hiç yokmuşum.

Tam 336 mermer sütunu bulunan Yerebatan Sarayı yanlışlıkla bir başka Bizans eseri olan Binbirbirdirek Sarnıcı ile karıştırılır, 4.yy’a tarihlenen ve 212’si günümüze kadar gelen 224 sütunlu Binibirdirek Sarnıcı İstanbul’un bir başka tarihi mekanıdır.

İstanbul’un en büyük sarnıcı olan Yerebatan’ın, Ayasofya meydanına açılan Yerebatan caddesindeki küçük kapısı kolayca fark edilmez ama içine girdikten sonra karşılaştığımız ve ışıklandırılmış sütun ormanın sudaki yansımaları ile birlikte yarattığı görüntüden etkilenmemek olanaksızdır. İmparator 1. Justinyen tarafından yaptırılan (532) sarnıcın büyüklüğünün kaynaklardaki farklı rakamlar nedeniyle 10 bin metrekare civarında olduğunu anlıyoruz. 12 x 28 sıra halinde dizilen sütunlar üzerinde tuğla ile yapılmış çapraz tonozlar yer almaktadır. Her biri sekiz metre yüksekliğindeki sütunlar beşer metre aralıklarla yerleştirilmiştir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin cenazesini kim kaldırdı?

Suyu 19 km uzaklıktaki Belgrad Ormanı’ndan Cebeciköy Kemeri ile getirilen ve Bizans İmparatorluğu’nda olduğu gibi daha sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde kentin su ihtiyacını karşılamak için kullanılan sarnıcın mevsimlere ve zamana göre değişen su seviyesi mermer sütunlar üzerindeki izlerden anlaşılmaktadır. Bir dönem kaderine terkedilen Yerebatan’ın zemini, barajlarda olduğu gibi zamanla biriken çamur nedeniyle yükselmiş.

Okudunuz mu?  Selam vermenin sevabı nedir?

Yerebatan’a 1980’li yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerebatan’a sahip çıkar. Önce tabanda biriken bir metre yüksekliğindeki çamur temizlenmiş ve orijinal tuğla taban ortaya çıkarılmış. Ayrıca gene bu temizlik esnasında ortaya çıkan ve çamurun içinde kaldığı için o zamana kadar bilinmeyen Meduza heykelleri bugün sarnıcın en çok ilgi gören yerlerinden. Meduza kafaları sarnıcın bir köşesindeki iki sütunun altına ters çevrilmiş olarak yerleştirilmiş. Antik dönemde yüzüne bakanların taş kesildiğine ve kenti kötülüklerden koruduğuna inanılan Meduza başlı sütunlar sarnıcın girişe göre sol arka köşesinde görülebilir. Sarnıç gezisinde diğer sütunlara da dikkat edilmelidir. Zamanında farklı tapınaklardan getirilerek burada kullanıldığı anlaşılan sütunlar içinde, kimisi üzerindeki gözyaşı motifiyle diğerlerinden ayrılırken pek çoğu Korint üslubundaki başlıklarıyla dikkat çeker.

Okudunuz mu?  Fatiha duası

Yerebatan Sarnıcı, bugün su seviyesinin biraz üstünde yapılan bir platform üzerinde yürünerek gezilebiliyor. Bu platform ile birlikte oluşturulan sahnede ziyaretçilere canlı müzik sunulduğu gibi zaman zaman sufi veya klasik müzik konserleri de düzenleniyor. Yerebatan sarnıcı 2008 yılından itibaren İstanbul Uluslararası Şiir Festivali’ne ev sahipliği yapan mekanlar arasında yer alacak.

Okudunuz mu?  Sabrı cemil mi sabrı celil mi

İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan Yerebatan Sarnıcı her gün 9-18 saatleri arasında 3 YTL (yabancılara 10 YTL) karşılığı bir biletle gezilebiliyor.

İstanbul’un Gizemli Sarnıcı;
Yazı ve Fotoğraf: Timur ÖZKAN


Cevap: istanbul ile ilgili gezi yazıları

Kayıtsız Üye
Güzel gözlemlerle yazılmış değerli bir konu

Okudunuz mu?  Hastalık ve Musibetler ile ilgili hadisler

istanbul ile ilgili gezi yazısı, istanbul hakkında gezi yazısı, istanbulla ilgili gezi yazısı

Bu kategoride yer alan Sanki Hayatım Elimden Kayıp Gidiyor Ve Ben Öylesine İzliyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstanbul ile ilgili gezi yazıları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.