Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:12

Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi?

Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi?

m.deniz
Soru: Vaazlarda çokça duyduğumuz bir söz hakkında sormak istiyorum: Sevdiğini ölçülü sev, bir gün düşmanın olur; sırrını dışarı verir. Buğz ettiğine de ölçülü buğz et, bir gün dostun olur; söylediğinden utanırsın. Bu söz, hadis midir? Hadis ise kaynağını belirtir misiniz?
Cevap: Ebu Hureyre radıyAllahu anhtan rivayete göre, şöyle demiştir:
Sevdiğini ölçülü sev, belki bir gün düşmanın olabilir. Kızdığına da ölçülü kız, belki bir gün dostun olabilir. (Tirmizî, Birr ve’s-Sıla, 60)

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim okurken başörtüsü takmak gerekir mi?

Tirmizî: Bu hadis garîb (senedinin bir veya birkaç tabakasında râvî adedi bire düşen hadis) olup, sadece bu senetle ve bu şekliyle bilmekteyiz. Eyyûb’tan başka senet ile de rivayet edilmiş olup Hasan b. Cafer’den gelmiştir. Ali’den gelen bir isnadla bu kimsenin rivayet ettiği hadis zayıftır. Sahih olan rivayet, bu hadisin Ali’den mevkuf olarak yapılan rivayetidir.
Bu rivayet, aşağıdaki ayetle birlikte düşünüldüğünde daha da bir anlam kazanmaktadır:

Okudunuz mu?  Yüzüsuyu hürmetine duanın hükmü nedir?

İyilikle kötülük bir olmaz. O halde sen kötülüğü en güzel tarzda uzaklaştırmaya bak. Bir de bakarsın ki seninle kendisi arasında düşmanlık olan kişi candan, sıcak bir dost oluvermiş! (Fussilet, 41/34)
s.vakfı


Cevap: Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi?

AKBİLE
aslında ne kadarda güzel ve anlamlı bir cümle gerçektende hayatta herşeyi düşünerek yapmak ve ölçülü olmak gerek insanın başına ne geleceği belli değil

Okudunuz mu?  Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı

Yorum: Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi?

seyit gazi
muaviye ra unda bir sözü var: birisiyle aranda bir halatın ince bir lifi kadar bir bağ kalmış olsa dahi onu koparma, zaman gelir senin hayrın onda olur, zaman gelir onun hayrı sende olur veya bir hayra şefaatci olmak durumunda kalırsınız, diyor. aslında bu tür ilişkiler nadasa bırakıldığında, aradan hissiliğin ve laubaliliğin kalmaması neticesinde; değişik bir şekilde hayırlı ve seviyeli arkadaşlıklar devam ettirilebiliyor. eskisi kadar yakın olmasada eskisinden daha güzel oluyorlar. o bağın koparılması da aslında sadece ego tatmini oluyor, bir gereği bir faydası da olmuyor.

Okudunuz mu?  Bir kişi hem alıcı hem satıcı olabilir mi

Yorum: Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi?

Kuldurdileyen
Sen şunu seveyim dediğinde sevebiliyormusun? Ben yapamıyorum. Sevdiğinde ölçülü konuş dersen onu yapabiliyorum. Sen bir nesne gösterip bundan nefret et dersen ben bunu yapamıyorum. Nefret ettiğinde ölçülü konuş dersen bunun üzerinde besmele ile mücadele veriyorum halen çalışıyorum. Çocuğum oldu, sadece Allah ın kulu ve Rabbimin emaneti dedim ve asla sevgisinin Rabimin sevgisinden yüksek olmadığı için kendimi Allah tan şanslı hissettim. Yaşı gelince kendisine ben söylemeden yanımda namaza başladı onun için Rabbime şükr ettim ve kendimi şanslı saydım. Keza hanıma da hiç bir şey demedim o da kendi yanımda başladı orda da Allah a çok şükr ettim. Bunlar benim en çok korktuğum şeylerdi ve büyük yardım aldım. Bin Şükr olsun ona. Sevgide ölçülü ol ve nefrette ölçüü ol bunu ben yapamadım. Hadis mi bilmiyorum? Sence? Bilen varsa aydınlatsın bizi bende merak ettim.

Okudunuz mu?  Diş ağrısı, kabir azabının üçte biri derler, bu konu hakkında bir hadis var mıdır

sevdigini olculu sev

Bu kategoride yer alan Astral seyahat diye birşey var, mümkün müdür? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sevdiğini ölçülü sev, kızdığına ölçülü kız sözü hadis mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.