Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:41
missa
Abone

Kötülük yapan kişiye karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

Kötülük yapan kişiye karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

Kayıtsız Üye
kötülük yapan bir kimse ye nasıl bir tavır sergilemek lazım bana bu konu hakkında bilgilere ihtiyacım var ?


Cevap: Kötülük yapan kişiye karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

Desert Rose
kötülük edene bile iyilik etmek gerekir
2006- Eb’ul Ahvas (r.a.)’in babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah’ın Rasûlü! Dedim; Bir kimseye uğrarım fakat beni misafir edip ağırlamaz O’da bana uğradığında ben de ona onun yaptığının aynısını yapayım mı? Rasûlullah (s.a.v.): Hayır sen onu misafir et ve ağırla buyurdular.
Beni eskimiş elbiseler içerisinde gördü ve senin malın var mıdır buyurdular. Ben de her türlü maldan; deve ve koyundan Allah bana bolca vermiştir dedim. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): Öyleyse bu nimetin izi üzerinde görünsün buyurdular. (Müsned: 15323)
ž Tirmizî: Bu konuda Âişe, Câbir, Ebû Hüreyre’den de hadis rivâyet edilmiştir.
Bu hadis hasen sahihtir.
Ebû’l Ahvas’ın ismi; Avf b. Mâlik b. Nadle el Cüşemî’dir.
Akrihi kelimesinin anlamı onu misafir et anlamındadır.
Kıra ziyafet anlamındadır.
2007- Huzeyfe (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Herkes iyilik yaparsa biz de yaparız herkes haksızlık yaparsa bizde haksızlık ederiz diyen kimseler gibi olmayın, fakat kendinizi iyilik yapanlara karşı iyilik yapmaya kötülük yapanlara karşı da haksızlık yapmamaya hazırlayınız. (Tirmizî rivâyet etmiştir.)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen garib olup bu şekliyle bilmekteyiz.

Okudunuz mu?  Gece mezarlık ziyareti yapılır mı? Peygamberimiz (s.a.v.) yapmış mıdır?

İnsan başkasına haksızlık yapmaktan sakınacağı gibi, başkalarını haksızlık yapmaktan da alıkoymağa çalışmalıdır. Bu bir görevdir. Şu var ki, kendimize yahut bir başkasına yapılan haksızlığı giderme konusunda bazı İslamî ölçüler vardır. Bunlara uyulması gerekir.

Mesela, bir kötülük, bir haksızlık görüldüğünde onun el ile, olmazsa dil ile önlenmesi, o da olmazsa kalben o işe karşı olmakla mukabele edilmesi Peygamberimizin bir emridir. Bu hadis-i şerifi yetkili alimlerimiz şöyle açıklamışlardır: Münkeri yani kötülüğü el ile men etmek devletin ve diğer yetkililerin vazifesidir. Dil ile men etmek ise alimlerin, bu konuda bilgi sahibi olan kişilerin vazifesidir. Elinde bir yetki olmayan, o kötülüğü dil ile önleyecek ilim gücünden de mahrum bulunan kimseler ise kalpleriyle buğz edecekler, yani o kötülüğe iç alemlerinde karşı çıkacaklardır.

Okudunuz mu?  Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti

Buna göre, bir haksızlığa maruz kalındığında onun izalesi için yetkili makamlara müracaat etmek, o kötülüğü önleme gücüne sahip kişiler varsa onların devreye girmesini sağlamak gerekir. Bütün bunların bir sonuç vermediği hallerde ise kişinin o hakkını alması mahşer meydanındaki büyük hesap gününe kalmış demektir.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken 'aziz Allah şefaat ya Resulullah demek şirk midir?

Hakkını helal etme meselesine gelince, bu bir fazilettir; kişi kendi hukukuna karşı yapılan tecavüzleri dilerse affedebilir. Mümin kardeşinden gördüğü bir kötülüğe karşı, misliyle yahut daha fazlasıyla mukabele etmeyip af yolunu tutanlar, bunun büyük ücretini ahirette mutlaka görürler. Ancak haklarını isteme hakları da saklıdır. Tercih, kişinin kendisine kalmıştır.

Okudunuz mu?  Kıl kopması gusül gerekir mi

Yorum: Kötülük yapan kişiye karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

dindersi
Bu konuyla ilgili videonun açıklama kısmına yazmak için araştırma yaparken bu siteyi buldum , şöyle bir video yaptım konuyla ilgili

https://youtu.be/ik_LGK5nDyA


kötülük yapan kişiye, kötülük yapana ne yapmalı, bana kötülük yapanlara

Bu kategoride yer alan Eşim cinsel açıdan doyumsuz, artık dayanamıyorum. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kötülük yapan kişiye karşı tavrımız nasıl olmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.