Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:22
Namaz
Abone

Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve açıklam

Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve açıklam

Kayıtsız Üye
Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve açıklamasını yazar mısınız? Kişi namazda Allah ile nasıl konuşur?


Cevap: "Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız” anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve

Muhasibi
Değerli kardeşimiz;

Okudunuz mu?  Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?

İlgili hadisin kaynağı: (Kenzu’l-Ummal, h. no: 18923).

Hadisin Arapça’sı şöyledir:

للمصلي ثلاث خصال
يتناثر البر من عنان السماء إلى مفرق رأسه، وتحف به الملائكة من لدن قدميه إلى عنان السماء، ويناديه مناد لو يعلم المصلي من يناجي ما انفتل

Hadisin manası:

Okudunuz mu?  Nihat hatipoğlu şükür namazı

"Namaz kılan kimse için üç haslet vardır:

– Gök yüzünden başının ortasına kadar hayır, iyilik serpilir.

– Ayaklarının yanından gök yüzüne kadar melekler onu kuşatır.

– Bir münadî(çağırıcı) ona şöyle nida eder/çağırır: "Eğer namaz kılan kimse (namazında)kiminle münacat ettiğini bilseydi, ondan/namazdan hiç ayrılmazdı”

Okudunuz mu?  Namaz niçin farz kılınmıştır?

Bir açıklama ve değerlendirme:

Bu hadis sahih hadis kaynaklarında yer almamıştır. Muhammed b. Nasr bu hadisi Hasan-ı Basrî’den mürsel olarak nakletmiştir. Bu da hadis rivayetinin zayıf olduğunu göstermektedir.

Bununla beraber, bu hadisin -özellikle konumuzla ilgili ifadesinin- manasının sahih olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, namazın Allah’a karşı yapılan bir münacat(bir yakarış, bir yalvarış, bir kulluk seremonisi) olduğuna şüphe yoktur. Nitekim, Hakim’in rivayet ettiğine göre peygamberimiz şöyle buyurdu: "Biriniz Namaz kılmaya başladığında, o rabbine münacatta bulunmuş olur. O halde ona karşı nasıl münacatta bulunduğuna dikkat etsin”(Hakim, 1/236)

Okudunuz mu?  Cenaze Namazı Kılnıdıktan Sonra Cenazenin Kefenini Açıp Bakmak(yüzüne) Caizmidir

Hadiste yer alan "Münacat” kavramı, karşılıklı konuşmaktan ziyade kulun rabbine yalvarıp yakarması manasına gelir.

"Eğer namaz kılan kimse kiminle münacat ettiğini bilseydi..” ifadesinin açıklaması şöyle olabilir:

Her ne kadar bütün namaz kılanlar kiminle münacat ettiğini; yani Allah ile münacat ettiğini biliyorlarsa da, hadiste bunun hakkıyla bilinmediğine, gaflet perdesi altında bu şuurun aktif çalışmadığına işaret edilmiş ve insanların namazlarında daha dikkatli olmalarının gereğine vurgu yapılmıştır.

Okudunuz mu?  Kul hakkı namazı var mıdır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve açıklam

Kayıtsız Üye
” Fatih-a Süresini Okurken Yüce Rabbimizle Konuşuyoruz


kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz namazdan hiç ayrılmazdınız, namazda kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz

Bu kategoride yer alan Farz ve nafile namazda fatiha dan sonra istediğimiz kadar zammı sure okuyabilirmiyiz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kiminle konuştuğunuzu bilseydiniz, namazdan hiç ayrılmazdınız anlamına gelen hadisin kaynağını, orijinalini ve açıklam Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.