Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:01
sizden5
Abone

Son Nefeste Tevbe Geçerli mi?

Son Nefeste Tevbe Geçerli mi?

BİRDÜNYAUMUT
Sevgili Arkadaşlar.
Geçen gün bir gazetede ”Son Nefeste, azrail görüldüğünde tevbe kabul olur. Bu husus Allah(C.C.)’ın bu ümmete hediyesidir.” denilmekte ve kaynak olarak Saadet-i Ebediyye gösterilmekte idi. Bu güne kadar öğrendiklerimizle birlikte yaptığım araştırma beni bunun tam tersi sonuçlara ulaştırdı. Sizlerde hak ve hakikatin ortaya konulması için bildiklerinizi yazarsanız çok hayırlı bir iş yapmış oluruz İnş
Allahu Teala.

İnsan hem iyilik hem de kötülük yapmaya uygun yaratılmıştır. Onun için zaman zaman isteyerek veya istemeyerek günahlara girebiliyor. Bu konuda Kur’anı Kerim de, Allah, kendisine şirk koşulmasının dışındaki istediği kimselerin bütün günahlarını bağışlar.(Nisa Süresi,48;116) buyurarak hangi günah olursa olsun affedebileceğini bildirmektedir.

Kitaplarımız da canı gönülden yapılan tövbenin Allah tarafından kabul edileceği ifade edilir. Nitekim Allah’u Teala, Ey iman edenler, nasuh tövbe ile tövbe edin ki Allah da sizin kabahatlerinizi affetsin ve altlarından ırmaklar akan cennetlerine koysun. (Tahrim Suresi, 8) buyurarak yapılan tövbelerin kabul edileceğini beyan eder. Ayette geçen nasuh tövbe ise şöyledir:

Okudunuz mu?  Bir kafir son nefesinde Kelime-i Şehadet getirirse Müslüman olur mu?

1-Allah’a karşı günah işlediğini bilerek, bu günahtan dolayı Allah’a sığınmak ve pişman olmak.

2-Bu suçu işlediği için üzülmek, Yaratıcıya karşı böyle bir günah işlediğinden dolayı vicdanen rahatsız olmak.

3-Bir daha böyle bir suça dönmeyeceğine dair bir karar içerisinde olmak.

4-Kul hakkını ilgilendiriyorsa onunla helalleşmek.

Tövbe için geçerli olan zamanın son sınırı hakkında şu hadis bize bir fikir vermektedir: Allah kulunun tövbesini, can boğaza gelmedikçe kabul eder. (Tirmizî, Deavât 100; İbn Mâce, Zühd 30) Ölüm kesinleşip, can boğaza geldiğinde ise, tövbe kabul edilmeyecektir.

Okudunuz mu?  Bir bayanın bir erkeğe onu sevdiğini söylemesi caiz midir ?

Son nefeste tövbenin kabul edilmeyişinin sebepleri şunlardır: İnsan o anda ümit sizlik halindedir. Hâlbuki tövbe, kişinin hayattan ümidini kesmediği bir ortamda olmalıdır. Son nefeste fertlerden teklif kalkar. O anda yapılan işler için iyi veya kötü denmez. Hâlbuki tövbe dünya işlerindendir ve teklif kalkmadan yerine getirilmelidir. Ahirette herkes pişman olacaktır, ancak o halleri tövbe olarak nitelendirilmeyecektir. 21 Zira son nefeste günahkârların pişmanlık duydukları an, teklifin olmadığı andır.22 Son nefeste yapılan tövbe kabul edilmediği gibi, o bir yok hükmündedir ve sonuç olarak hiç bir şey ifade et memektedir.23 Ömrü boyunca hiç tövbe etmeyenle, ölümü anında tövbe eden, sonuç itibarıyla aynı görülmektedir.24

Alıntı (Sorularla İslamiyyet)


Okudunuz mu?  El ihtiyar el hidaye farkı

Cevap: Son Nefeste Tevbe Geçerli mi?

Mürid74
Kaldi ki son nefeste tevbe edebilcek iradeye, güce sahip olacak miyiz?!?
Ben böyle bir aniyi sizinle paylasmak isterim.
Sirtimda cikan bir iltihapi özel bir doktorda lokal anastezi ile temizlenmis ardindan dikis atildikdan sonra yaklasik 30 dakka sonra ameliyat bitmisdi.
Yardimci doktor bana hemen kalkmami söylemesine ragmen, biraz oturdukdan sonra ayaga kalkdim ve bekleme odasinda oturan esimi yanima cagirmisdim. Kontrol için yeni bir termin almak için beklerken birden ic bulantisi ve fena bir hal basdi bana ve esime kendimi iyi hissetmedigimi söyledim, ne olduysa bundan sonra oldu, adeta etrafimda bir kosusturma ve hareketlik oluyor ben ise bilincimi tam olarak kaybetmesem bile kendimi kontrol edemiyordum. O an kafamdan sorular gelip geciyordu "Acaba birazdan ölücekmiyim? Rabbimi ne zaman görebilirim?"
Beni bir odaya aldilar ve ayaklarimi yukari kaldirdilar ve burada bilincim yavas yavas gelmeye baslayinca ne oldugunu anlamaya basladim ve "Allah, Allah" diye icimden zikir etmeye basladim….

Ölüm ne zaman ve nerede bizi bulacagini kestirmek mümkün degil, kaldi ki böyle durumlarda insan çok degisik bir hal icersinde oluyor.Bundan dolayi günde yaklasik 70 kere tevbe eden Hz.Muhammed (a.s.m.) gibi yapamasak bile en azindan günde bir kere tevbemizi tazelememiz gereklidir

Allah (c.c.) yardımcımiz olsun!!!


Cevap: Son Nefeste Tevbe Geçerli mi?

peugeot_bor
Her zaman tövbe etmemiz lazım. Eğer son nefeste azraili gördüğümüzde tövbeler kabul olsaydı firavunda tövbe edenlerden sayılırdı.Çünkü firavun kızıl denizde boğulurken gözlerinden perde kaldırıldığı zaman tövebe etmişti tövbesi kabul edilmedi. Yunus süresi 90-92

Okudunuz mu?  Mekkenin fethinden sonra müslüman olmayanlar

Cevap: Son Nefeste Tevbe Geçerli mi?

_aSya_
sen ömrünce günah işle harama el uzat gıybet yap namazlarını kılma sonra azrail kapıya dayanınca tövbe yarabbim de ne kadar saçma… Rabbim ßizi ömrümüz boyunca tövbe edenlerden eylesin 🙁


HAMMADUN
İnsan, perde kalkmadıkça, tövbe kapısı açık olan, Rab’bi tarafından vadesi tastamam kendisine nasip edilen, ne bir nefes ileri, ne bir nefes geri bırakılan. Ne bir an ileri, ne bir an ileri alınabilin bir mühletin dahilinde, müflis veya muzaffer olabilmesi için son nefesine kadar beklenen, son nefesinden önce, ölümü tadarken dahi perdesi açılmayan, perde açıldığında hala isyan üzere veye iman üzere giden, isyan üzere gideni şeytan aleyyullana’nın çığlık çığlığa kabul ettiği, iman üzere gideni Rab’binin güler yüzüyle ve hoşnutluğuyla iltifatlara mazhar ettiği o yüce yaratan, o yüce yaratılanı, son nefesinden önceye, o muhteşem perdeye kadar beklemektedir.

Okudunuz mu?  Yapmadığımı düşündüğüm bir şeyi yapmış gibi hissediyorum

VE PERDE…..

Her halukarda gerçekleri gördüğünü sanan, gerçeklerin bir anda cesediyle kendi arasında ölüm adı verilen bir perde ile geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini gören, Rab’bine niyazlara başlıyan ve acziyetini o zaman anlayan, şeytan aleyyullana’nın BU BENİM dediği, o müflislerden olmayız inşaAllah. Bir tarafta senin hayatın boyunca kendisine dönmeni bekleyen dostun, diğer tarafta seni kendi batağına götürmek için kazanç hanesine senin isminide eklemiş ezeli düşmanın ve ebedi düşmanının elindesin. Allah muhafaza.

Okudunuz mu?  Abdestli iken birşey yenilebilir mi?

Orada artık ne bir şefaatçisi nede bir rahmet dileyeni olan, yalnızlığa itilmiş, yardım edicisi ve kurtarıcısı olmayan bir halde olmak. Allah muhafaza.

İnsan islam gelir, islam yaşar, islam gidir.
İnsan islam gelir, küfürde yaşar, islam gider.
İnsan islam gelir, küffar yaşar, küffar gider.
İnsan islam gelir, islam yaşar, küfürde gider.
İnsan islam gelir inşaAllah Rab’binin rahmetiyle islam gider. İnşaAllah cümlemizde islam üzere gidip Peygamber Efendimizin şahitliğine mazhar oluruz..

Okudunuz mu?  Abdestsiz ve başı açık nikah kıyılır mı

allah-u Taala inşaAllah son nefesden önce, perde kaldırılmadan önce Rab’bini bilip, O’na tevbe’de bulunan, Allah’dan başka İlahın olmadığına ve Peygamber Efendimizin de Rab’bimizin KUL’u ve RESUL’ü olduğunu ikrar ile, şeytan aleyyullana’nın BU BENİM diyemediği kullarından eylesin inşaAllah.

Allah cümlemizden razı olsun. Amin.

Okudunuz mu?  Gusül abdestiyle (boy abdesti) namaz kılınır mı?

miroğlu
BİRDÜNYAUMUT Kardeş sözlerin doğru sana katılıyorum
<
Sevgili Arkadaşlar.
forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/170342-son-nefeste-tevbe-gecerli-mi.htmlSon Nefeste Tevbe Geçerli mi? Geçen gün bir gazetede ”Son Nefeste, azrail görüldüğünde tevbe kabul olur. Bu husus Allah(C.C.)’ın bu ümmete hediyesidir.” denilmekte ve kaynak olarak Saadet-i Ebediyye gösterilmekte idi. Bu güne kadar öğrendiklerimizle birlikte yaptığım araştırma beni bunun tam tersi sonuçlara ulaştırdı. Sizlerde hak ve hakikatin ortaya konulması için bildiklerinizi yazarsanız çok hayırlı bir iş yapmış oluruz İnş
Allah u Teala.
>

Yalnız bu olmadı işte:
< forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/170342-son-nefeste-tevbe-gecerli-mi.htmlSon Nefeste Tevbe Geçerli mi? Geçen gün bir gazetede ”Son Nefeste, azrail görüldüğünde tevbe kabul olur. Bu husus Allah(C.C.)’ın bu ümmete hediyesidir.” denilmekte >
Yalnız bir hatan var
Saadet-i Ebediyye inanmak
ona inanırsan bu gibi durumlar olabilir


Eşrefoğlu
< sen ömrünce günah işle harama el uzat gıybet yap namazlarını kılma sonra azrail kapıya dayanınca tövbe yarabbim de ne kadar saçma >
Ne yapsın tövbe etmesin mi?

Okudunuz mu?  İşitme engelliyim askerlik bana muaf mı?

Kayıtsız Üye
azrail a.s görünce tövbe kabul olurmu olmaz mı diye tartışmak yersiz en doğrusunu Allah c.c bilir.
ancak azrail a.s görünce tövbe ye dil döner mi dönmezmi diye tartışılırsa bence daha uygun olur arkadaşlar


Kayıtsız Üye
Nisa 17 ve 18 i okuyun. Yukarıda yazılanların ne kadar gereksiz olduğunu anlarsınız. Özetle soru sormadan önce Müslüman olarak inandığımız din bize ne söylüyor diye düşünüp en azından bir kere de olsa kuranı okumak lazım. Selam ve dua ile.

Okudunuz mu?  Bir çok ama çok büyük bir günah işleyen ama pişman olan ne yapmalıdır intihar mı etmelidir ?

günah batağında boğulmak

Bu kategoride yer alan Sınav Günü Oruç Tutmayıp, Kaza Etsem Olur Mu ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Son Nefeste Tevbe Geçerli mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.