Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:21
missa2
Abone

Kardeş ölmesi üzerine yemin etmek ve yemin bozma

Kardeş ölmesi üzerine yemin etmek ve yemin bozma

yeşim kaya
büyük oğlumla kavga sırasında yapacağıma dair kardeşinin üzerine yemin ettim san şöyle yapmazsam kardeşinin ölüsünü göreyim öpeyim dedim ettiğim yemini yapmadım çok yanlış biliyorum çocuğumun üzerinde yeminle güç gösterisi yaptım aklımca çok pişmanım inanamıyacağınız kadar huzursuzum neyapmalıyım bana yol gösterin yeminim gerçek olurmu Allah esirgesin rabbim bağışlasın lütfen yanıtlayın ne yapmalıyım


Cevap: Kardeş ölmesi üzerine yemin etmek ve yemin bozma

imamhatipli42
Yeminin geçersizdir kardeş.

ÜZERİNE YEMİN EDİLMESİ YASAKLANANLAR

PEYGAMBER, KÂBE, MELEKLER, GÖKYÜZÜ, ECDAT, HAYAT, RUH, BAŞKAN, SULTANIN HAYATI, SULTANIN NİMETİ, BİR KİMSENİN
TÜRBESİ VE EMANETE YEMİN ETMENİN YASAK OLUŞU

Okudunuz mu?  Kocamın beni bırakmasını ve soğumasını istiyorum

Hadisler

1711. İbni Ömer radıyAllahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki Allah Teâlâ sizin babalarınızın adı ile yemin etmenizi yasakladı. Yemin etmek isteyen kimse Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun."

Buhârî, Eymân 4; Müslim, Eymân 3. Ayrıca bk. Buhârî, Edeb 74, Tevhîd 13; Ebû Dâvûd, Eymân 4; Tirmizî, Nüzûr 9; Nesâî, Eymân 4; İbni Mâce, Keffârât 2

Müslim’in Sahîh’indeki bir rivayet şöyledir: "Kim yemin edecekse Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun."

Okudunuz mu?  Borç alınan parayı almamak zekat olurmu

Müslim, Eymân 3

Bir sonraki hadis ile birlikte açıklanacaktır.

1712. Abdurrahman İbni Semüre radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Putlara ve babalarınıza yemin etmeyiniz."

Müslim, Eymân 6. Ayrıca bk. Buhârî, Eymân 5; Nesâî, Eymân 10; İbni Mâce, Keffârât 2

Açıklamalar

Yemin kelimesi lugatta kuvvet ve sağ el anlamına gelir. Şeriat örfünde, verilen haberin bir tarafını, yani olduğunu veya olmadığını üzerine yemin edilen şeyle kuvvetlendirmektir. Yemin, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda karara ve iddiaya kuvvet vermek için ya Allah Teâlâ’ya kasem veya talak gibi bir şeye bağlı olarak yapılan bir akittir. Buna Türkçe’de ant denir. Meselâ, "VAllahi ben şu işi yaptım" veya yapmadım demek bir yemindir. "Ben şu işi yaparsam" veya "yaptıysam karım benden boş olsun" demek de bir şarta bağlı olarak yapılmış yemindir. Yemin ne üzerine yapılırsa, ona tâzim ifade eder. Tâzime, yüceltmeye lâyık olan yegane varlık ise Allah Teâlâ’dır. Bu sebeple Allah’tan başkası adına yapılan yeminler yemin sayılmaz. Şu kadar var ki, Allah’tan başkasını tâzim, büyültüp yücelterek herhangi bir kimse veya eşya üzerine yemin etmek, İslâm âlimlerinin bir kısmı tarafından kesin olarak haram kabul edilir. Başka bir kısım âlim ise, yemin eden kimse, üzerine yemin ettiği şeyi tâzim ve yüceltme inancına sahip olmadığı takdirde haram değil, mekruh olduğunu kabul eder.

Okudunuz mu?  Hz. Salih (a.s) İle İlgili Dini Hikayeler

Kasem suretiyle olan yemin ya, vAllahi, billahi, tAllahi denilmesi gibi Allah Teâlâ’nın zât ismine, ya, Rahmân, Rahîm gibi mübarek isimlerinden birine, veya izzet-i ilâhiye, kudret-i ilâhiye gibi zâtî sıfatlarından biri üzerine ant içmekle yapılır. Kasem ederim, yemin ederim, Allah’a andolsun, üzerime yemin olsun, şehâdet ederim, üzerime ahdolsun gibi sözler de birer yemin sayılır. Peygamberlere, Kâbe’ye, mahlûkattan birinin başına veya hayatına yemin edilmesi câiz olmaz; bunlar da yemin sayılmaz. Nelerin yemin sayılıp sayılmadığı fıkıh kitapları ile, ilmihal kitaplarında etraflıca ele alınır.

Okudunuz mu?  Ölümden korkmak günah mıdır? Ölümden korkmak istemiyorum

Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de Tîn, Zeytin, Semâ, Tûr, Târık gibi mahlûkatından bir çok şeye yemin etmiştir. Bu yeminler ya o şeylerin şerefinin yüksekliğine dikkat çekmek içindir; ya da ibarede adı zikredilmemiş bir şey vardır. Yani bu gibi yeminler, Tîn’in Rabbi hakkı için, Târık’ın Rabbi hakkı için takdirindedir.

Okudunuz mu?  Yeni Arapca Kız İsimleri ve Anlamları

Hadisimizde özellikle babanın zikredilmesi, bu şekilde yemin etmenin Arap toplumunda, evlâtlar ve insanlar arasında yaygın olması sebebiyledir. Yemin etmek mecburiyeti varsa Allah’a yemin edilmeli, aksi takdirde susmak daha hayırlıdır. Hadisin yukarıda zikredilen kaynaklarında onun çeşitli rivayet tarikleriyle ve farklı şekillerde nakledildiğini görürüz. Nevevî’nin tercih ettiği rivayet, her birinin ortak noktasını teşkil etmektedir. Câhiliye devrinin etkili olan âdetlerinden biri de putlar üzerine yemin edilmesi idi. Putperestliğin şirk olduğu ve dinimizin bunu şiddetle yasakladığı bilinen bir gerçektir. İslâm, putlarla ilgili her türlü inanış, davranış ve yaklaşımı tamamen yasaklayıp ortadan kaldırmıştır. Dolayısıyla putlar üzerine yapılan yeminlerin hiçbir kıymeti olmadığı ve asla yemin sayılmayacağını Peygamber Efendimiz kesin bir şekilde ifade etmiştir. Çünkü putlara yemin edenler onları yüceltmiş, büyük tanımış ve kutsamış olmaktadırlar. Bu tavrın en büyük şirk ve küfür olduğunda hiç tereddüt yoktur.

Okudunuz mu?  Kuru Kahve yemenin zararların

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Yemin, yemin edileni tâzim ve yüceltme olduğu için, sadece Allah’ın adına veya Allah’ın sıfatlarına yapılabilir.

2. Babalar veya başka yaratılmışlar üzerine yapılan yeminler geçersiz olup, tâzim ve yüceltilmeye lâyık olan sadece Allahtır.

3. Putlar ve benzeri batıllar üzerine yemin etmek haram kılınmış olup, onları yüceltmek küfürdür

Okudunuz mu?  Üvey ablamın (babalarımız ayrı) çocuğuyla bana nikah duşer mi ?

Cevap: Kardeş ölmesi üzerine yemin etmek ve yemin bozma

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun kardeşim faydalı bilgiler verdin


Kayıtsız Üye
1 – Kur’an a el basarak annemin òLüsü uzerine yemin etmeye zorlandim bu gecerli bir yemin mi ?

2 – Ben bugün içerisinde bir şeyi okuyacagima annemin üzerine yemin ettim ama geç tuttum sozumu sizce Ne yapmaliyim

Okudunuz mu?  Tevekkül ile ilgili yazı

arifselim
1- Anne veya başka biri üzerine edilen yemin geçersizdir. Ama kuran üzerine yemin etmek geçerlidir.

2- Anne veya başka bir sevdiği üzerine yemin etmek geçerli değildir. Bir şey yapmana gerek yoktur bunun için.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun kardeşim aydınlattığın için 🙂


Kayıtsız Üye
Nişanlım alkolü bırakmazsam ölünü görüyüm diye yemin etti sözünü tutmazsa bana bişey olur mu 🙂

Okudunuz mu?  Ruhi Sıkıntı Için Dua

arifselim
Senin alkolü bırakman Allah’ın bir emri değil midir? Bu en büyük haramlardandır tövbe et ve bundan sonra asla içme. Nişanlının dediği söz ise yemin sayılmaz ama bedduadır. Allah dilerse tutar dilemezse tutmaz.


Kayıtsız Üye
Ben içmiyorum o iciyo o benim üzerime yemin etti ama hala içmeye devam ediyor


Kayıtsız Üye
Sigara icmiyeceime dair kardeşimin üstüne yemin ettim yemin kabul olurmu bozarsa m günahı nedir


Kayıtsız Üye
Merhaba.
Yapdigim bir seyi yapmadim diyerek oglumun cani uzerine yemin etdim.lakin çok rahatsizim.gozume uyku girmez.ne yapmaliyim?tavsiyeniz ne?

Okudunuz mu?  Aşure günü neden kutlanır

abdullahbiri
İnsanlar üzerine yemin dediğiniz sadece bedduadır. Çocuğunuza annenize babanıza beddua etmeyin. tövbe edip Allah’tan af dileyin.


birinin üzerine yemin edip bozmak, birinin üzerine yemin et
mek ve bozmak
, yemin bozmak

Bu kategoride yer alan İşyerinde sorunlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kardeş ölmesi üzerine yemin etmek ve yemin bozma Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.