Anasayfa
24 Ocak 2024, 12:11
sizden7-2
Abone

Allaha ortak koşmak (şirk) ne demek?

Allaha ortak koşmak (şirk) ne demek?

Osmanlı Torunu
< ALLAH’A ORTAK KOŞMAK (ŞİRK) NE DEMEK?

Allah Kuran’da her türlü günahı dilerse affedeceğini söylerken, affetmeyeceği tek günahın ona ortak koşulması olduğunu söyler. Bu yüzden bu konu belki de bizim hayatımızdaki en önemli konudur. Çünkü Allah korusun, böyle bir durum her insanın başına gelebilecek en büyük felakettir. Ortak koşmak demek, Allah’a birilerini eş tutmak, onun yanında başka tanrılar olduğunu söylemek, yaratıcının olmadığını savunmak, inançsızlık, puta tapmak, onun indirdiği kitabın yanına başkalarını katmaktır. Ortak koşmanın çok büyük ve affedilmez bir günah olduğunu bildiğimizden dolayı herhangi birine sen ortak koşuyorsun diyemeyiz. Belki bu durumda, Allah katında iftiracı bile olabiliriz. İşi var diye namaz kılmayana, eğlenceyi ibadete tercih edene, hatta Allah’ın haram kıldığı şeyleri yapana bile sadece günahkâr diyebiliriz. Bu çok önemli bir ayrıntıdır, gözden kaçırmayalım günahkâr farklı bir şeydir, ortak koşan farklı bir şey. >
acıba sadece bu demekmidir eğer buysa Elhamdulilah ki Allah cc’den başka kimseye ibadet etmedik kulluk etmedik onun varlığını inkar etmedik ama bazen nefsimize yenik düştük günah işledik töbe eettik töbe ettik gene işledik gene işledik ve gene töbe ettik nefsimize yenik düştük namazımı da bıraktık cami dışında namaz kılmaz olduk camiyede çok gitmez olduk ya 2 vakit ya 3 vakit acıba Bu Allah’a ortak koşmaktanmı sayılır Elhamdulilah ki şindi Bir gün oleceğimiz aklımıza geldi ve töbe ettik inşAllah töbemizi bozmayacağız da bu yaptıklarımız şirk koşmakmıdır

Okudunuz mu?  Günümüzde Kız Aileleri neden erkeklerden çok şey ister oldu bununda vebali yok mudur?

Cevap: Allah’a ortak koşmak (şirk) ne demek?

imam
İSLAMDA ŞİRK

Sözlükte "bir şeyi ortak yapmak, birden fazla kişiye tahsis etmek, ortak kabul etmek ve ortak saymak" manalarına gelen şirk, ıstılahta, Yüce Allah’ın ilahlığında, sıfat ve fiillerinde ve Rab oluşunda ortağı, benzeri ve eşinin olduğunu kabul etmeyi ifade eder. Yapılan ibadetlerde Allah’tan gayrısını gözetme ve riya gibi kötü hasletler için de şirk kelimesi kullanılmıştır.

Okudunuz mu?  Birkaç konu ile ilgili sizden ve hocalarımızdan yardım isteyeceğim

Allah’a şirk koşmak günahların en büyüğüdür (Buharı, Edeb, 6; Müslim, Îmân, 38). Şirk ve küfrün Allah tarafından bağışlanmayacağı bildirilmektedir: "Şüphesiz ki Allah, kendisine eş koşulmasını asla bağışlamaz, bundan başkasını (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa, gerçekten pek büyük bir günah işlemiş olur." (Nisâ, 4/48, 116). (bk. Müşrik)

Okudunuz mu?  İmtihanım: Ağır hastalık...

Cevap: Allah’a ortak koşmak (şirk) ne demek?

Tuana_
Günahları tekrarlamak fasıklıktır.

Kulların hayatında Allah’tan başkasına boyun eğme, itaat etme, kulluk yapma ve insanlardan bir kısmının diğerleri için Allah’ın kitabına ve otoritesine dayanmayan; başka otoritelere dayalı kanunlar, değer yargıları ve ölçüler benimsetme şeklinde ortaya çıkar. Bundan sonra, Allah’a imandan ve İslam’dan söz edilemez. Bu, apaçık şirk, küfür, fısk ve isyandır…

Okudunuz mu?  Adetliyken gusül almalımıyım

Kula kulluk etmekte şirktir.

1-Allah dışında birilerini putlaştırmaktır. (10Yunus/18) Allah’ın dışında birilerine veya bir şeylere olağanüstü güçler ve nitelikler yakıştırarak hem onlara kul olmak hem de diğer insanların onlara kul olmasına zemin hazırlamaktır.

Belki Allah’a yaklaşmak için onları aracılar görerek, belki onlardan medet bekleyerek ama sonuçta onların önünde alçalarak ve diğer insanların da büyük umutlarla onların önünde alçalmasına yol açarak en büyük suç işlenmektedir.

2-Allah dışında birilerini din belirleyici olarak görmektir. (9Tevbe/31) Allah adına, din adına, peygamberler adına ortaya konan uydurmalara ve hurafelere inanmak ve bunları insanlara yaymaktır.

Okudunuz mu?  Cünüplüğü gidermek için aldığım gusül abdesti ile namaz kılmak ve Kuran okumak

İnsanlara bir hurafeyi din olarak göstermekten daha büyük bir suç, daha büyük bir zulüm ve daha büyük bir kul hakkı olabilir mi? Allah’ın bildirdiklerine aykırı konularda bir şeyleri helal veya haram ilan etmek (16Nahl/116) hem onlara uyan insanların yaşamını mahveder hem de Allah’ın dini lekelenmeye çalışılmış olur.


Cevap: Allah’a ortak koşmak (şirk) ne demek?

melankoliq
Başka bir varlığı (haşa) Allah tan daha çok seversen eğer bu bir şirktir.Bu yüzden insanın her zaman dikkat etmesi gerekir ki çoğu zaman başka şeylere dalıpta Allah ı unuttğu oluyor.Kendimden örnek vereyim,ben hayvanları çok severim,geçmişte eve aldığım hayvanlarım çok olurdu.Onlarla ilgilenmekten işi gücü çoğu şeyi bırakır onlara dalardım.Ve Allah ın hikmeti işte civcivlerim ve balıklarım arasında en sevdiğim sebepsiz yere ölürdü.Çok sevdiğim kedim kaybolur birdaha gelmezdi.Büyük bir hayal kırıklığı yaşar ve ardından Rabbimi hatırlardım.İbadetlerime başlayınca kedim bir süre sonra eve gelirdi tekrar ibadetlerimi unutup kendisyle ilgilendiğim günler yine kaybolurdu ve ben yine ibadetlerime devam ederdim.Neyi çok sevip ilgilensem kaybederdim fakat çok şükür kısa süre sonra farkına vardım.Meğer yüce Rabbim benden başka kimseyi çok sevme,beni unutma diyormuş.Elhamdulillah şimdi ibadetlerimide yerine getiriyorum sevdiğim hayvanlarımada bakıyorum.Tabii Allah ımı sevdiğim kadar değil.Farkına varışımın en önemli faydası şuanda beslediğim hayvancıklarımı kaybetmemem oldu.

Okudunuz mu?  Büyünün olduğunu nasıl anlarız

Şu zamane gençleri şimdi sanatçılara yoğunluk vermiş durumdalar malesef.Dikkat edinde ismail yk nızı,keremceminizi kaybetmeyesiniz:) 🙂


Guray
maalesef şirkin çok yaygın olduğu bir dönemdeyiz. Çok uzun anlatılması gereken bir konu bu ancak fikir oluşturması açısından kısaca yazmak gerekirse ;

Bir şeyi (iyi veya kötü, , hoşumuza gitsin veya gitmesi) Allah dışında başkasından bilmek şirktir.

Okudunuz mu?  Black Friday (Kara cuma) Noel

Açık şirk Allah dışında başka bir yaratıcıyı ilah edinmektir. Müslümanların yapmadığı bir şey.
Gizli şirk yaratıcıyı Allah olarak bilip insanlara , nesnelere yada kendine pay çıkarmaktır. Örneğin Ben bu yazıyı Allah bana güç kuvvet verdi ben yazdım diye inanırsam buda gizli şirk olur.

Okudunuz mu?  Dinen müzik yasak mı?

"Oysa Allah sizi de, yaptığınız şeyleri de yaratmıştır." (Saffat / 96)

(Savaşta) onları siz öldürmediniz, fakat Allah onları öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı. Mü’minleri, tarafından güzel bir imtihanla denemek için Allah öyle yaptı. Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. (Enfal /17)


hakan aydın
gevurlar bunu çok yapıor ama türklerdende var mesela bir resim veya araba yapmıştır adamın teki bunu bn yarattım derse Allah’a şirk koşmaya girer ve çok büyük günahtır çnkü yaratmak sadece Allah a mahsustur


Kayıtsız Üye
Hocam benimde bir sorum olacak.
Ben gençken daha doğrusu ergenken counter strike isimli bir oyun oynuyordum silahlı bir oyun bu oyunda arkadaşlarım bana ateş edince bazen oyunda ölmüyordum onlar nasıl ölmezsin ya falan diye sorun töve haşa ben Tanrıyım.Allm.. diyordum.şuan 28 yaşındayım namazlarımı kılıp elimden geldiğince diğer ibadetlerimi de yapmaya çalışıyorum ama bu durumdan da oldukça pişmanım hani keşke yapmasaydım falan diyorum tabiki de oldu yani bende büyük şirk koşup
dinden çıkmış affedilmeyecek günah işlemiş sayılırmıyım. Benim de affım yok mu yani bu durumdan çok rahatsızım.

Okudunuz mu?  Sen olmasaydın Ya Muhammed! evreni yaratmazdım uydurma mı

Kayıtsız Üye
bence yoktur bu benim düşüncem hani küçüksün bilmediğin hiçbirşeyden sorumlu değilsin


Kayıtsız Üye
Değerli kardeşimiz.hayatı boyunca şirk üzerinde yaşamış ve bu şekilde ölmüş insanların ebedi olarak cehennemde kalacağı ku anı kerimde belirtilmiştir.ama şirk koşupta iman edip tövbe yapanların imanın kabul olacağı açıkça kur an da belirtilmiştir. affonulmayacak günah yoktur.
(ALLAHTAN ÜMIT(umut)KESMEYİN ALLAH BAĞIŞLAYICIDIR VE BAĞİŞLAMAYI SEVER.

Okudunuz mu?  Evde küçük yavru su kaplumbağası beslemek caiz mi ?

şirk ne demek, şirk koşmak nedir, şirk koşmak ne demek

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti ve tekrar tekrar alma vesvesesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allaha ortak koşmak (şirk) ne demek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.