Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:35
missa0
Abone

Dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir?

Dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir?

3176
Arkadaşlar dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir? Dinimizde bir kişinin saç boyaması hakkında bilgi verir misiniz ?

Allah razı olsun,
hakkinizi helal edin,


Cevap: Dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir?

Desert Rose
Hz.Peygamber, ashabına bağımsız bir kişilik kazandırmak için saçı vesakalı kına veya başka bir boya maddesi ile boyayabileceklerinibildirdi. Ebû Hüreyre (r.a)’tan nakledilen bir hadiste şöyle buyurulur:
"Yahudi ve Hıristiyanlar (saçlarını) boyamaz. Siz onların aksini yapınız: yani saçlarınızı boyayınız" (Buhârî, Enbiyâ, 50; Libas, 67; Müslim, Libas, 80; Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Nesâî, Zîne, 14).
Ancakhadisteki emir bağlayıcı olmayıp mendupluk bildirir. Nitekim uygulamadaHz. Ebû Bekir, Ömer, Ali, Ka’b ve Enes (r.anhüm) gibi bazı sahabelersaçlarını boyamamıştır.
Diğer yandan kullanılacak boyada siyah renk tercih edilmemelidir. Çünküsaç boyası genellikle yaşlı erkeklerin beyazlaşan saçları için sözkonusu olur. Siyah renk yaşlı kimseyi, olduğundan çok genç gösterir. Budurum kınalama veya boyayı amacından saptırabilir.
NitekimMekke’nin fethi günü Hz. Ebû Bekr’in yaşlı babası Ebû Kuhâfe’ninsaçlarının ağaç çiçekleri gibi beyazlaştığını gören Rasûlüllah (s.a.s)şöyle buyurmuştur:
"Bu beyaz saçı değiştiriniz ve siyahtan sakınınız" (bk. Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Nesâî, Zîne, 15; Ahmed b. Hanbel, I,165, 356, II, 261, 499, III,160, 322).
Ancaksaçı beyazlaşan kimse genç olursa, onun siyaha boyamasında bir sakıncagörülmemiştir. Nitekim Sa’d b. Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyinve Cerîr gibi sahabelerin bu rengi tercih ettikleri nakledilmiştir(Yusuf el-Kardâvî, el-Halâl vel-Harâm fil-Islâm, Terc. Mustafa Varlı,Ankara 1970, s. 102, 103).
Boya malzemesi olarak ALLAH elçisi kınayı tavsiye etmiştir: "Saçın beyazlığını değiştirmek için kullandığınız şeylerin en iyisi kına ve keten bitkisidir"(Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Tirmizî, Libâs, 20; Nesâî, Zîne, 16; IbnMâce, Libâs, 32; Ahmed b. Hanbel, V, 147, 150, 154). Hz. Enes b. Mâlik,Hz. Ebû Bekr’in saçlarını kına ve ketenle, Hz. Ömer’in ise yalnız safkına ile boyadığını nakletmiştir (el-Kardâvî, a.g.e., s. 103).
Sonuç olarak, erkekveya kadının beyazlaşan saçlarını sarı veya kızıl renge boyamalarımüstehap görülmüş; siyaha boyamaları ise, sağlam görüşe göre, caizgörülmemiştir. Ancak genç kimsenin siyah boya kullanmasında da birsakınca yoktur. Diğer yandan boya malzemesi olarak kına ve vesîmedenilen, boya sanayinde kullanılan bir bitkinin tercih edilmesi tavsiyeedilmiştir (Ibn Âbidîn, Reddül-Muhtâr, Terc. Ahmed Davudoğlu, Istanbul1982-1988, XV, 378, XVII, 314).

Okudunuz mu?  Kalben pişman olduğumu hissetmesem de içimde bir bozuntu var tövbe etsem kabul olur mu

Yorum: Dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir?

Kayıtsız Üye
chok teshekkur ederim chok iyi geldi bu bilgi. ben 29 yashindayim. 1. 2 tane beyaz sachlarim var. kashlarim dogaldan simsiyah bashka bir renk bana hich uymuyodu sanki parik giymish gibi duruyodu. bana eltilerim siyaha boyamamalisin dediler bende boyayamiyordum. bugün dushundim kimse bana sebebini anlatmadi ben de internetten arashtirayim dedim iyiki bu soruya tam ve net cevap buldum chok teshekkur ederim size! kolay gelsin! siteninze basharilarinin devamini dilerim!

Okudunuz mu?  Arkadaşlık hakkında hadisler

saçı siyaha boyatmak neden günah, siyah sac neden günah, siyah boya neden günah

Bu kategoride yer alan Hissizlik kalp kayması için dua ve tavsiyeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinimizde siyah saç boyası neden yasak edilmiştir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.