Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:43
missa0
Abone

Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?

Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?

Kayıtsız Üye
Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir dinimizin hükmü hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?

Müftü

Eşler karşılıklı rıza ile gebeliği önleyici tedbirler alabilirler. Bunun eski ve yeni bir çok yöntemi vardır. Yöntemlerin bir kısmı kadının hamile kalmasını engellerken bir kısmı da yumurtayı dışarı atmaktadır. Kadının hamile kalmasını engelleyen yöntemler içerisinde en yaygını ve ilk dönem Müslümanları tarafından da uygulanmış olanı azildir. Erkeğin cinsel ilişki sırasında sipermini dışarı akıtmasından ibaret olan azil, meşru kabul edilmiş ve Allah Resulü tarafından da yasaklanmamıştır.

Döllenmiş hücreyi dışarı atan yöntemler ise gebeliği önleyen azilden farklıdır. Zira bu yöntemlerde engelleme değil, cenini imha vardır. Bu yüzden fakihler tarafından çocuk düşürme başlığı altında değerlendirilmişlerdir. Gebeliği önleyici olarak bilinen fakat zaman zaman bunu engelleyemeyen, anne karnında oluşan cenini imha edip dışarı atma şeklinde fonksiyon icra eden spiral ise bu cihetle gebeliği önlemekten ziyade çocuk düşürmeye benzemektedir. Buna göre azil yapmak ya prezervatif kullanmak gibi yöntemlerle gebeliği önlemek caiz, üreyen hücreleri imha eden spiral gibi unsurları kullanmak ise caiz değildir.

Buhârî, Nikâh: 96; Müslim, Nikâh: 125-138.


Cevap: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?

Fetva Meclisi
spiral takmak günahmıdır

Okudunuz mu?  Kurban bayramı adını nereden almıştır

Çeşitli sebeplerle doğum istenmediği durumlarda, gebeliği önleyici tedbirlere başvurulması, ashab-ı kiram ile müctehidlerin çoğunluğu tarafından caiz görülmüştür. Ancak sahabe-i kiramın bir kısmı ile onların görüşlerine katılan bazı müctehidler ise gebeliği önleyici tedbirlere başvurmayı mekruh saymışlardır.
Gebeliği önleme yöntemlerinden biri de kadınların spiral kullanmalarıdır. Spiralin aşılanmış yumurtayı imhadan ziyade, aşılanmayı (hamile kalmayı) engellediği bildirilmiştir. Sağlık bakımından zararlı olmadığı sürece spiral kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, devamlı kısırlığa yol açan ilaç ve aletlerin kullanılması, sağlığı ilgilendiren kesin bir zaruret bulunmadıkça caiz görülmemiştir (Said Ramazan el-Butî, Mes’eletü Tahdîdi’n-Nesl, s. 20-24, Şam, 1975). Ancak bir kadının cinsel organına dokunmak veya bakmak sadece hastalık, doğum gibi zaruri hallerde caiz olur. Spiral yerleştirirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekir.

Okudunuz mu?  Gece mezarlığa selam verilir mi

Yorum: Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir?

Kayıtsız Üye
Biri 15 diğeri 3 aylık iki oğlum var küçük olmaları sebebiyle spiral taktım istiyorum dinen caizmi


arifselim
Spiral takılması eğer sağlığa bir zararı yoksa yani kalıcı bir şekilde kısırlığa neden olmuyorsa taktırmak caizdir. Ama burda ortaya bir başka haram çıkmaktadır ki oda avret yerinin gösterilmesi olur.

Okudunuz mu?  Tövbe edince günah hiç işlenmemiş gibi olur mu

– Bir kadının cinsel organına dokunmak veya bakmak sadece hastalık, doğum gibi zaruri hallerde caiz olur. Spiral yerleştirirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekir.


Kayıtsız Üye
Bu cevap çok işime yaradı.13 yìldır kardeşim olacak diye bekliyotum.Ama bugün öğrendim ki bu sebepten dolayı kardeşim olamazmış.Gerçekten çok üzülmüştüm bunu anneme göstericem umarım böyle işlarden vazgeçer.

Okudunuz mu?  Bu Sıkıntı Nasıl Giderilir??

Kayıtsız Üye
3 çocuğum var eşim 4. çocuğu istiyor birde rahatsızlığım var şiddetli ağrılarım oluyor beyincikte sarkma ve sınır ucu zedelenmesi rahatsızlığından dolayi 3. Çocuğum sezeryanla alındı bu durumda eşimden habersiz doğum kontrol hapı veya başka yöntem kullana bilir miyim


arifselim
Daima öncelik kadının yani annenin sağlığıdır. Bu konuda ciddi bir rahatsızlığın varsa eşine bunu doktor tarafından tehlikeli olduğunu söyleyebilirsin. Bu hak sana ait olsa da eşinle konuşarak halletmeniz en uygun olanıdır. Yoksa gizlemek başka sorunları doğurur.

Okudunuz mu?  Arada keşke bu benim başıma gelmeseydi demem günah mı

spiral caiz mi, spiral taktırmak günahmı, spiral taktırmak caiz mi

Bu kategoride yer alan Lanet ve beddua etmek günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gebeliği önlemek için kullanılan spiral dinen caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.