Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:18
missa01
Abone

Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?

Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum,
Ben mekruhu yapılması hoş karşılanmayan şey olarak biliyordum.(Allah ve Rasulu tarafından hoş karşılanmayan) Günahı da yasaklanan şey olarak. Bu siteye sigara ile ilgili bir sorum olmuştu, birisi sigara mekruh sen zaten günaha giriyorsun demişti.
Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?
Mekruh, günah ve haram kavramlarını örnek vererek ve birbirlerinden ayırd ederek açıklayabilirmisiniz?

"Hanefi âlimlerinden şeyh Muhammed Nihriri, uzman doktorun sözü ile veya tecrübe ile zarar verdiğini anlayan kimseye tütün içmek haram olur Böyle kesin anlaşılmadıkça, helal olduğuna fetva vermiştir."
Bana doktor biraz daha içersen ciğerlerinden su aldırıcaz demişti. Bu alime göre haram oluyordu. 2 ay bıraktım. Şimdi bana ömür boyu mu haram? Yoksa yine içebilir miyim az miktarda? Çünkü nefesimde açılma var.
Cevap için şimdiden teşekürler.

Okudunuz mu?  Peygamberlerde bulunması vacip olan sıfatlar

Cevap: Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?

Desert Rose
Mekruh, haramın bir derece aşağısıdır. Aslında haram ile mekruh arasında yakınlık vardır. Her ikisi de yasak olan şeyleri ifade etmek için kullanılır. İslâm bir şey hakkında haram veya mekruh hükmü vermişse, mü’minlerin o işleri yapmamaları gerekir.

Haram, kesin ve açık deliller ile yasaklanan, yapılmaması istenen fiillerdir. ‘İçki içmeyin, zinaya yaklaşmayın, rızık korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin’ gibi yasaklar buna örnektir.

Okudunuz mu?  Morgda bekletilen ceset kabir azabı görür mü? beklediği süre içinde neler görür neler hisseder?

Mekruh olan yasaklar ise haramdaki gibi kesin ve açık bir şekilde bağlayıcı değildir.

Bir fiilin mekruh oluşu (kerâhet), âyet veya hadislerde kullanılan ifade ve sözlerden daha açık anlaşılır. Bazı yasaklarda açıkça ‘kerahet’ sözü geçer, bazı âyet ve hadislerde geçen yasaklama pek açık olmayabilir, ya da bir işin yapılmaması özendirilir. Bu gibi durumlarda ‘mekruh’ olma hükmü ortaya çıkar.

Peygamberimizin bazı hadislerinde haram olan şeylerin ve mekruh olan bazı yasakların aynı anda sayıldığını görürüz. Demek ki bu ikisi arasında farklılık vardır. ‘Ana-babaya karşı gelmeyin’ kesin emri ile, ‘çok soru sormayın’ emri arasında açık bir fark vardır. Birisinin hükmü ‘haram’, diğerinin ise ‘mekruh’tur.

Okudunuz mu?  Caminin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkıları

Haramı işleyen genellikle cezaya çarptırılır. Mekruhu işleyene herhangi bir ceza verilmez. Yani İslâmda onun için tayin edilmiş bir ceza yoktur. Kesin deliller ile haram kılınan bir şeyi inkâr eden İslâmdan çıkar. Mekruhu inkâr eden ise yalnızca günahkâr sayılır.

Büyük alimler arasında mekruh’un tanımlaması konusunda farklı görüşler olsa bile, genel olarak mekruh, haram gibi açıktan, kesin, tehdit edici ve bağlayıcı olmayan deliller ile yapılmaması istenen işlerdir denilmiştir.

Okudunuz mu?  İslamda oral sevişme mekruh değil haramdır!

Haram ve mekruh arasında bazı yakınlıklar vardır. Her ikisi de yasaklanan ya da hoş karşılanmayan veya çirkin olan fiilleri ifade eder. Ancak haram, Allah ve Resulunun kesin ve bağlayıcı şekilde yapılmamasını istediği fiilleri kapsar. Buna şu nasslar örnek verilebilir:

"Size analarınız, kızlarınız… (ile evlenmek) haram kılındı" (en-Nisâ, 4/23).

"Müslüman bir kişinin malını onun gönül rızası olmaksızın (almak) helâl olmaz"

"Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin" (el-En’âm, 6/151).

Mekruhtaki yasaklık ise haramdaki kadar kesin ve bağlayıcı değildir. Bir fiilin kerahet derecesinde yasak oluşu ayet ve hadislerde kullanılan bazı ifadelerden ve kastedilen kavramlardan anlaşılır. Kerahet lâfzının veya kesin haramlık bildirmediğine dair bir karine bulunan nehiy sıygasının kullanılması, ya da nassla fiili yapmamayı özendirici ifadelerin yer alması, mekruhu haramdan ayıran belli başlı özelliklerdir.

Okudunuz mu?  Şanlıurfa nın geçim kaynakları nelerdir?

Şu hadis-i şerifte haram ve mekruh fiilleri birlikte görmek mümkündür:

"Şüphesiz Allahü Teâlâ, analara saygısızlık göstermeyi, kız çocuklarını diri diri gömmeyi, verilmesi gereken hakkı önlemeyi ve hak edilmeyen şeyi istemeyi haram kılmıştır. Yine Allah, dedikoduyu, çok soru sormayı ve malları heder etmeyi sizin için mekruh görmüştür"

Mekruh anlamı taşıyan nehiy sıygasına şu ayet örnek verilebilir:

"Ey iman edenler, Cum’a günü namaza çağrıldığı zaman, hemen Allahı anmaya koşun ve alış-verişi bırakın" (el-Cum’a, 62/9).

Okudunuz mu?  Mahreçlerin çıkış sesleri

Bu ayetteki, "alışverişi bırakınız" sözü, "alış-veriş yapmayınız" anlamında, haramlık bildirecek bir nehiy uslûbudur. Ancak buradaki yasaklama, bizzat alım-satıma yönelik olmayıp, alım-satım fiilinin dışındaki bir durumdan kaynaklanmış olmaktadır. Bu da, cuma namazı sırasında yapılacak alış-verişin namaza gitmeyi engellemesidir. Bu yüzden cuma namazı ile yükümlü bulunmayan kadın, çocuk veya gayri müslimlerin bu saatte alış-veriş yapmaları caiz görülmüştür.

Yasağın dış bir sebebe dayanması yüzünden Hanefîler böyle bir alışverişe "tahrimen mekruh" derler ve akdi geçerli sayarlar. Çoğunluk fakihlere göre ise, bu alış-verişin hükmü haramdır.

Okudunuz mu?  İlişki sonrası meni gelmezse gusül alınır mı

Bazen fiilin yapılmamasını özendirici bir ifade kullanılmış olabilir. Meselâ; Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Mehrin en iyisi en kolay olanıdır" Bu hadiste mehirde aşırı gidilmemesi teşvik edilmektedir.

Hanefîlerde, haram ve mekruh kavramları, diğer mezheplere göre ban farklılıklar gösterir. Hanefîlere göre, haram; Kur’ân, mütevâtir veya meşhur sünnet gibi kesin bir delil ile kesin ve bağlayıcı tarzda, yapılmaması istenen fiildir. Zina, ribâ, şarap içmek, kan ve murdar ölmüş hayvan eti yemek gibi… Haramın hükmü ise; fiili işleyenin cezaya çarptırılması, o fiilin haramlığını inkâr edenin kâfir ve mürted sayılmasıdır.

Okudunuz mu?  Zina yaptım. Kocam öğrendi ve beni boşadı. çok pişmanım ölmek istiyorum

Cevap: Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?

Kayıtsız Üye
Adamın bacağını kestiren, kanser eden, pasif içicilikle etrafındaki müslüman kardeşlerini zehirliyen bir şeye caiz diyenin aklından zoru vardır. RasulAllah’ın (sav) yanında içseydin hemen burnunu tıkardı o pis kokudan. Kaldı ki Allah bize (hakikatte) pis olan şeyleri yasak, temiz olan şeyleri helal kıldı. Elini vicdanına koy da söyle, "Sence sigara temiz mi?" veya "Temiz olan bir şey ağzını ve üstünü rahatsız olunan bir kokuyla kaplar mı?" veya "Hangi helal şey senin ömrünü kısaltır, nefes darlığı verir veya hasta eder?". Sigaraya haram diyememizin tek sebebi (ki haramdır demeyi çok isterdim) ayet ve hadislerde geçmeyişidir. O yüzden mekruh diyorlar ve emin ol harama yakın bir mekruh, yani tahrimen mekruh. Tahrimen mekruh da vacibin terkidir, yani vitir namazını kılmayınca nasıl Allah sana sorar, sigara içince de bunun hesabını sorar. İçen herkes inşaAllah bir an önce bırakır. Bari içerken Allah’ın sevmediği bir şey yaptığınızı bilerek yapın. "Bu da günah mı olur ya?" diyip dininizin yanında imanınızı da zedelemeyin.

Okudunuz mu?  Hz Muhammed İle İlgili Şiirler

Yorum: Mekruh olan şey günah ta oluyor mu?

Kayıtsız Üye
Adamın ciğerinden su alacaklar, hala içecem diyor. Sigara haramdır birader, haram. Mekruh değil, çünkü bir cinayet aracıdır; içeni de öldürür, içmeyeni de.

Çok merak ediyorum, sonun ne oldu. Sene 2011’de yazmışsın. Bu kafayla çoktan mefta da olmuş olabilirsin.

Okudunuz mu?  Ayıp videolar izliyordum nasıl temizlenebilirim

mekruh günah mıdır, mekruh günah mı, tahrimen mekruh günah mıdır

Bu kategoride yer alan Meleklerin Görevleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mekruh olan şey günah ta oluyor mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.