Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:34
missa0
Abone

Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır

Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır

Kayıtsız Üye
Rekatlarda şaşıran kimsenin namazını sehiv secdesi kurtarır mı ?

öncelikle bu mübarek ramazan ayında Allahın rahmeti ve berekti üzerimize olsun.benim sualim bazı sıkıntılarımdan dolayı bazen namaz kılarken sanki bir rekat eksik veya fazla kıldığımı zannediyorum ama kesin olarak eksik veya fazla olduğunu hatırlayamıyorum.böyle durumlarda her seferinde sehif secdesimi yapmam gerekir yada namazı tekrarmı kılmam gerekir aydınlatırsanız
çok sevinirim.cenabı hak bütün müslümanların yar ve yardımcısı olsun.


Cevap: Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır rekatlarda şaşıran kimsenin namazını sehiv secdesi kurtarır

Ercan
Namazda kaç rekat kıldığımı şaşırıyorum ne yapmam gerekir?

Okudunuz mu?  Biz öldükten sonra ruhlarımız nereye gider mezarda dirilme diye bişey varmıdır?

Namazda rekat sayısını şaşıran, az olanı kabul edip devam etmeli ve sehiv secdesi yapmalıdır.
Örneğin; 2. rekat mı 3. rekat mı diye şaşıran 2 rekat olarak kabul etmeli ve namazın sonunda yanılma secdesine gitmelidir.
Bu durumda sehiv secdesi yapılan yanlışı telafi eder.

Eğer sürekli bu şekilde şüphe oluyorsa, bu şüpheleri dinlemeyin ve namazınıza devam edin. Çünkü vesveslerin dediği yapılırsa insanın peşini bırakmaz ve devamlı artar.


Cevap: Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır rekatlarda şaşıran kimsenin namazını se

Fetva Meclisi
Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzak olması gerekir. Şüphe ve tereddütler amelin değerini düşürür. Bu yüzden kıldığı namazın kaç rekât olduğunda ilk defa şüphe eden kimsenin bu namazı yeniden kılması gerekir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Sizden biri namazında kaç rekât kıldığı hususunda şüpheye düşerse namazı yeniden kılsın (İbn Ebî Şeybe, Mûsânnef, III, 435; bkz. Zeylaî, Nasbu’r-râye, II, 173).
Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekat kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekat sayısını esas alarak namazına devam eder. Hz. Peygamber, (s.a.s.) Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rekâtı esas alarak namazına devam etsin buyurmuştur (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâme, 132).
Buna göre dört rekâtlı bir namaza başlayan kimse, kıldığı rekâtın birinci rekât mı ikinci rekât mı olduğunda kuşkuya düşüp, bir tarafı tercih edemezse, kendisini bir rekât kılmış sayar ve birinci sayılan rekâtın ikinci; üçüncü sayılan rekâtın da dördüncü rekât olma ihtimali bulunduğu için, her bir rekâtın sonunda oturur ve tahiyyâtı okur. Böylece dört oturuş yapmış olur ve sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 165, 166).

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde geçen kız isimleri

Cevap: Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır rekatlarda şaşıran kimsenin namazını se

Darusselam
Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır

Bir kimse namaz kılarken kaç rek’at kıldığı (kaçıncı rek’atte olduğu) hususunda şüpheye düşerse ve bu hal ilk defa başına geliyorsa namazı yeniden kılar. Böyle sık sık şüpheye düşen kimse ise kanaatına (yani galip zannına) göre hareket eder, yeniden kılması gerekmez. Mesela; öğle namazını kılarken, üç mü kıldım, dört rek’at mı kıldım diye şüphe edip de üç rek’at kılmış oldu-ğuna hüküm verirse, ihtiyaten bir rek’at daha ilave eder. Bu husustaki tereddüt ve düşüncesinden dolayı da sehiv secdesi yapar. Ayağa kalktıktan sonra dört rek’at kıldığına hükmettiği takdirde oturur teşehhüt ve selamdan sonra sehiv secdelerini yapar. Kaç rek’at kıldığına karar veremediği zaman az olanı alır. Bu durumda bir rek’at daha kılar. Ancak tereddüt ettiği rek’atın, dördüncü rek’at olması ihtimalini dikkate alarak, oturup teşehhüd yapar. Ettehiyyatü’yü okuduktan sonra, kalkıp bir rek’at daha kılar. Namazın sonunda sehiv secdelerini yapar.

Okudunuz mu?  Kuran Hatim Programı için Davetiye

Kayıtsız Üye
Ben hep yeniden başlıyorum.Bau günahmi?


Kayıtsız Üye
Yeniden başlamayınız. Günahı yoktur ama gerek de yoktur


Kayıtsız Üye
Evet, aklım namaz sırasında bir şeye takılınca oluyor bu bende bazen.. sanki 2 kıldığımdan eminim Ama 1 kıldım gibi geliyor..
Namaz sırasında akla gelen herhangi şeylere takılmamak için öneriniz varmı? Bazen çok rahatsız edici oluyor.

Okudunuz mu?  Haramı beğenmek nasıl olur ?

Şimdiden Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Hocam namaz kılarken aklımıza başka başka düşünceler gelip ardını bırakmıyorsa okuduğumuz ayetlerin anlamlarını öğrenip düşünmek doğru bir davranış olduğunu düşünüyorum


Kayıtsız Üye
Hayırlı Ramazanlar ve Selamın aleyküm;

Bugün terâvih namazında hocanın anlattıkları yaptıklarımdan farklı olduğunu düşünüp kafam karıştı,

Okudunuz mu?  El ile istimna eden bir kişi bu haramı işlerken başkalarını hayal ediyorsa bundan dolayı kul hakkı meydana gelir mi ?

Dört rekat kıldığımda üçüncü rekata kalkmaya unuttuğumda ki sonra aklıma geldiyse yahut ikinci rekatta kalktıysam ki sonramadan onu fark etmişsem fazla rekat kılmadan sehiv secdesi geçerli midir? Öyle yapıyordum bugüne kadar çünki.


mum
3. rekata kalkmayı unuttuğunda hatırladığın anda kalkmalı ve sonunda sehiv secdesi yapmalısın.
Mutlaka bir diyanet islam ilmihali alıp okumalısınız bu temel dini bilgi içerir ve okumanız farzdır.

Okudunuz mu?  Kaza ve kader konularının özeti

AcizKul0
Selamın Aleyküm hocam.Soru soracaktım da sizlere namazda hangi rekatta kaldığımı unuttuğumda 2 mi 3 mü veya 3 mü 4 mü diye terettüdde kaldığımda ben çoğu zaman 3ü veya 4 ü seçer sehiv secdesi yapardım ama bugün biraz araştırınca minimum rekattan devam etmemiz gerekiyomuş.Tabi yaptığım yanlışsa eğer kaza etmem gerekir mi namazları hocam?Yani çok zor çünkü insan hatırlayamaz ki hocam ne zaman tereddüdde kaldığımızı nasıl hatırlayacağız ki kaza etmek için?Bir diğer sorumda namaz da derin nefes alıp verdiğimiz zaman çıkan o ses namazı bozar mı?Allah razı olsun hocam şimdiden…

Okudunuz mu?  Dargın kalmakla ilgili hadisler

AcizKul0
Hocam cevabınız için çok saolun.Peki düşük rekattan başlamayıp 3.rekattan başladığımda oluyodu bunun için yapmam gereken bir şey var mı?Yani iade veya kaza kılmam gerekir mi?


muvaffak
"Sizden biri namazında kaç rekât kıldığı hususunda şüpheye düşerse namazını yeniden kılsın." rivayetine bazı muhaddisler zayıf rivayet demişse de fıkıh imamlarından bu rivayeti kaynak alıp ictihad edenler olmuştur. Namazlarınızı kaza etmeniz gereklidir.

Okudunuz mu?  Evde hayvan beslemek caiz midir ?

namazı eksik kıldığını düşünmek, namazda kaç rekat kıldığını unutmak, namazda rekat sayısını unutmak

Bu kategoride yer alan İşe girebilmek için verilen para rüşvetmidir ?harammıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazlarda rekat sayısını şaşıran kimse ne yapmalıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.