Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:46
sizden02
Abone

Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ?

Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ?

emniciba
Mesela secdede eller tam nerede parmakların acıkmı kapalımı ayaktayken eğilirken ruku da bunlrı ve bunların dısında kalanları izah edecek var mı ?


Cevap: Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ?

HAMMADUN
Her safhası için ayrı ayrı izahat mı istiyorsunuz.


Cevap: Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ?

HAMMADUN
Kıyamda gözler sabit bir noktada olmak kaydı ile ve cemaatle kılınan namazda omuzlar sağınızdaki ve solunuzdaki kardeşinizin omuzuna sıkı sıkıya sabitlenmiş olarak bulunur. Eğer solunuzda yoksa sağınızda, eğer sağınızda yoksa solunuzdaki cemaatin omzuna muhakkak sabitlemeniz gerekir. Her ikiside yoksa niyet ile sabitleyiniz.

Okudunuz mu?  Yemin Kefareti Aralıklarla Ödenir Mi

Sol el göbeğinizin altında olmak üzere, sağ elinizin serçe ve baş parmağını sol elin bileğini kavrayacak biçimde açarak bileği kavrayıp işaret orta ve yüzük parmağınızda bitişik olmak üzere sanki sol kolunuz koparıldığında sağ elinizin kavrayan parmakları arasında sabit kalacakmış gibi tutmanız gerekiyor.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre fatihayı yarıda bırakmak ve imama yetişmek

Ruku’ya varırken hemen eğilmeden eller yan tarafa doğru bırakılıp yanınızdaki cemaatin eline değmeyecek halde sanki askerde hazırol vaziyetinde durur gibi vücuda yapışık vaziyette iken eğilmek ve eğilirkende üzerinizde sanki cübbe varmış gibi ellerinizi dizinizin üzerine sabitleyip belinize ağırlık vermemek üzere kollarınıza dayanmanız ve sırtınızın da mümkün olduğunca yere paralel olarak durmasını sağlarken baldırlarınızda önceleri ince bir ağrı hissedecek şekilde eğilmeniz gerekiyorki yine gözler secdeye sabit olarak ayrılmayacaktır. Bele kuvvet vermek yok. Kuvvet tamamen ellerde ve kolda. Cemaat genelde kola yüklenmeyip tüm ağırlığı bu halde iken bele verdiğinden çoğunlukla bel hastalığına yanlış uygulamadan dolayı müptela olabilmektedir. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Oruç keffaretimi 2 ay oruç tutmak yerine 60 kişiyi doyurarak yapsam olur mu?

Tekrar kıyama kalkarken kolların hafif bir yaylanması ile yine bele yük bindirmeden doğrulup eller yanlara alınarak semi Allahu limen hamideh ve Rabbena Lekel Hamd deme süresi içerisinde kıyamda durulması yine vücudun kendisini toplaması için gerekli olan minimum süreyi ihtiva eder. Burada da minimum beş saniyeden az olmamak kaydı ile kıyamda durulur.

Okudunuz mu?  Yatırım amaçlı banka hesabındaki parayla fon alıp satmak, faize girer mi?

Secdeye giderken, secdeye balıklama dalmakda yine sıhhi bakımdan sakıncalıdır. Eller yine dizler üzerine konarak dizler yere sabitlendiğinde ellerin dizlerden ayrılarak secde mahalline hafif açık olarak konulmasında ve yine gözlerin sabitlenen noktadan asla ayrılmaması sağlanarak alnımız yere konur ve orta parmak kaş hizasını geçmemek kaydı ile yere sabitlenir. Burada da dirsekler hafif açık ve yine belimize yük yüklemeden alnımız ve ellerimizde kuvvet olmak üzere SUBHANE RABBİYEL ALA deriz. Minimum üç kez olmak üzere. Bu arada ayak baş parmak ve diğer parmaklar secdeye bakacak şekilde yere sabitlenirler. Sağ ayak sabitken sol ayak bilekten oynayarak yere paralel gelecek şekilde sol ayağın üzerine oturulur. Bu esnada vucud kamburu çıkartmamak kaydı ile dik tutulur.
Aynı şekilde tekraren ikinci secde yapılır ve ayak tabanları ile değil, ayak parmaklarının üzerinde kalkılarak ayaklar kıyamda yere düz bir şekilde basar.

Okudunuz mu?  Mümin ile Müslüman aynı şey mi?

Eğer cemaat sıkışık ise, Ayak aralarımızı, arkadaki cemaatin kafasının ayaklarımızın arasına sığacak açıklıkta ve arkadaki cemaate zahmet vermeyecek şekilde açılması ve ayakların birleştirilmemesi gerekmektedir.

Eğer cemaat daha da sıkışık ise, Önümüzdeki kardeşimizin sırtına secde etmektede herhangi bir mahsur yoktur. Daha sıkışık bir ortamda ayakta secdeye kadar yolu vardır. Bunlar mecburiyetler hali olmak üzere müstesna hallerdir. İnşaAllah böyle bir mecburiyet hali hasıl olmaz.

Okudunuz mu?  Namazda sesli Yarabbi Şükür demek namazı bozarmı

Rabbim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


Cevap: Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ?

emniciba
Allah tuttuğunu altın kaçırdığını gümüş etsin Allah razı olsun da secdede orta parmak kas hızası nasıl gecmıcek aklıma gelen ılk seymı bı yanlıslık yok dımı ?tekrar Allah cumlemızden razı olsun . . .

Okudunuz mu?  Namazda e ı u harfleri ile a i ü harflerini karıştırmak

Hoca
< Mesela secdede eller tam nerede parmakların acıkmı kapalımı ayaktayken eğilirken ruku da bunlrı ve bunların dısında kalanları izah edecek var mı ?
>

bu mezhebe göre az da olsa değişiklik gösterir.
örneğin: Hanefi mezhebine göre Eller göbeğin hemen altına bağlanır ama Şafii mezhebinde eller göbeğin hemen üstüne bağlanır.

Okudunuz mu?  Hürmet i müsahere nedir

hangi mezheb?


emniciba
Hanefi mezhebinde de bu forum da varmı namaz nasıl kılınır diye bir ling mum hocam ?


HAMMADUN
Allah Razı Olsun MUM HOCAM.

İnşaAllah bir link değil, hazine bulduk. Muhakkak eksiklerimiz vardır. İnşaAllah bu linklerden takiple eksiklerimizi gideririz.

Rab’bim Sizden ve Cümle kardeşlerimizden Razı Olsun. Amin.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken avret yerleri dübür ıslandımı ıslanmadımı ovalamalımıyız

emniciba
Hammdun a katılıyorum hocam Allah razı olsun . . .

Bu kategoride yer alan Mezi abdesti gerektirir mi (Gusül abdesti değil) ? yoksa yıkamak yeterlimidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılarken ki fiziki haraketler nasıl ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.