Anasayfa
29 Temmuz 2023, 14:48
sizden02
Abone

Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır?

Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır?

srpl86
selamun aleykum

geçmişten namaz borcum. bunları kaza etmek istiyorum fakat nasıl kılacağım hakkın fikrim yok. sadece farz gibi mi yoksa daha farklı bir şekilde mi kılınır?
yardımcılarınızı beklıorum.


Cevap: Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır?

emniciba
Hemen kısaca her vakıt ıcın erkekler 1 ezan 1 kamet getırıp bayanlar sadece ezan okuyup;
sabah(2) öğle(4) ikindi(4) akşam(3) yatsı bunların hepsi farz olanlar (4 farz ,3 vitir)
nıyet te :YARABBİMİM niyet eyledım senın rızan ıcın uzerıme en son kaza kalan falan namazının kazasını kılmaya ALLAHUEKBER

Okudunuz mu?  Allah'ı dost olarak görmek

Cevap: Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır?

imamhatipli42
Kaza namazları nasıl kılınır?

Vaktinde kılamayıp kazaya kalan namazları altı vakti bulan veya daha çok olan bir kimse kaza namazları arasında bir sıra gözetmediği gibi, kaza namazları ile vakit namazları arasında da bir sıra takibi yapmaz.

Okudunuz mu?  Cennetteki Yerini Görmeden Ölmez (Açıklama)

Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında istediği ve müsait olduğu her zaman kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Meselâ, vaktinde kılınamamış olan bir ikindi namazı yatsıdan sonra, bir yatsı namazı da öğleden sonra kılınabilir.

Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur.

Okudunuz mu?  Deaş'ın Bayrağı

Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:

Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.

Okudunuz mu?  Bir Ayet Hakkında Açıklama Gerekiyor(Muminun 5-6)

Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir.
Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir.

Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar.

Aynı namazları kazaya kalmış olanlar bu namazı cemaatle kılabilirler. Fakat farklı farklı namazları kılmaya kalkanlar tek bir cemaat olamazlar; ayrı ayrı kılmaları gerekir.

Kaza namazlarını, mümkünse evde kılmayı tercih etmelidir. Şayet bu namazlar mazeretsiz olarak kazaya bırakılmışsa bir günah sayılacağından bunu teşhir etmek uygun olmaz.

Ahmed Şahin

Okudunuz mu?  Talak Suresi 12.Ayetin Tefsiri

Cevap: Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır?

srpl86
Allah razı olsun. çok tesekkürler


geçmiş namaz borçları nasıl kılınır, borç namazları nasıl kılınır, namaz borçları nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Şeytanın azabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Geçmiş namaz borcu nasıl kılınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.