Anasayfa
8 Nisan 2022, 18:11
missa5
Abone

Cünüp dolaşanın herşeyi tersine gider

Cünüp dolaşanın herşeyi tersine gider

MUSTAFA K
Sorum şu : Halk arasında şöyle bir rivayet dönüyor ”cünüp dolaşırsan herşeyin tersine gideceğine dair söylentiler var ” bu düşünce doğru mudur yoksa dedikodu dan mı ibaret , en kısa zamanda cevabınız beklıyorum, şimdiden teşekkur edrim verecek olduğunuz cevap için.


Cevap: cünüp dolaşanın herşeyi tersine gider

Desert Rose
Cünüp iken yemek yeme, su içmek, yatmak ve Allah’a zikretme gibi eylemlerde bulunmak caizdir. Hz. Âişe (r.an), "Rasûlullah (s.a.s.) cünüp olarak yatmak istediği zaman namaz abdesti gibi bir abdest alırdı." demektedir. (İbn Mâce, Tahare, 99).

Okudunuz mu?  Adetliyken Allah yazılı yüzük takılır mı

Ebû Hüreyre’den rivayet olunduğuna göre, cünüp iken, Rasûlullah (s.a.s.) ona rastlamış. Ebu Hüreyre gizlice oradan sıvışıp gitmiş. Bunun üzerine Peygamber (s.a.s.) onu araştırmış. Geldiği zaman ona neredeydin ey Ebu Hüreyre! diye sormuş; kendisi de, " Ya RasûlAllah, ben cünüp iken bana rastladınız. Gusletmedikçe huzurunuzda oturmayı uygun görmedim diye cevap vermiş. Hz. Peygamber (s.a.s.) "Mümin necis olmaz" buyurmuştur." (Buharî, Gusl, 23; İbn Mâce, Tahare, 80).

Okudunuz mu?  İhlas süresini tesbih Çekiyorum Hepsinde Besmele Çekmeyi unutuyorum günahamı giriyorum?

Rasûlullah (s.a.s.), cünüplükten yıkanmak istediği zaman ilk önce namaz abdesti gibi bir abdest alır, bilâhare yıkanırmış. Nitekim Hz. Âişe (r.a.), Peygamberimizin boy abdesti alışını şöyle anlatıyor:

"Peygamber (s.a.s.) cenabetten yıkanmak istediği zaman, ellerini yıkamayla başlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi bir abdest alırdı. Sonra ellerini suya sokup, saç diplerini oğuştururdu, bilâhare avuçları ile üç defa başına su dökerdi. En sonunda suyu tüm vücuduna dökerdi." (Buharî, Gusül, 1)

Okudunuz mu?  Pala bıyık bırakmak caiz mi?

Cünüplükte fazla beklememek ve ilk namaz vaktinden önce gusül abdesti almak gerekmektedir. Bir namaz vaktini hiçbir özür yokken cünüp geçiren kimse sorumlu duruma düşer.

Ali (r.a.), Rasûlullah’ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "İçinde resim, köpek ve cünüp bulunan eve melekler girmez. " (Ebû Dâvud Libas,129; Nesâî, Tahare,167) Hadisten de anlaşıldığına göre guslü geciktirerek cünüp kalmaya devam etmek ve namaz vaktini geciktirmek tehlikelidir. Hadiste kastedilen cünüplük, namaz vaktini geçirmeye sebep olan cünüplüktür.

Okudunuz mu?  Hint Kınası ve abdest

Cünüplük insanı yaşanan faal hayatın dışında tutar. Cünüp dolaşmak bir mümini rahatsız eder. Çünkü nafile namaz bile kılmak istese bunu yapamaz. Oruç tutamaz.

Cünüp olana haram olan şeyler:

1. Namaz kılamaz. Allah (c.c.), cünüp olan kişinin temizleninceye kadar namaza yaklaşmasını, yasaklamıştır:

Okudunuz mu?  Geçmişteki bir olayı unutamamak

"Ey iman edenler… Cünüp iken de gusledinceye kadar namaza durmayın. " (en-Nisa, 4/43).

2. Kadın hayız olursa orucunu bozar ve daha sonra kaza eder. Adet ve lohusa dışındaki cünüplük hali, oruca mani değildir. Fakihler, cünüplükten temizlenmenin orucun sıhhatinin şartı olmadığı üzerinde ittifak etmişlerdir. Çünkü cünüplüğün giderilmesi mümkündür, cünüp olarak sabahlayıp temizlenmeyen kimse yahut sabah vaktinden önce temizlenen hayızlı kadın, sabah vakti girdikten sonra yıkanırsa o günün orucu geçerlidir.

Okudunuz mu?  Odanın duvarına resim asmak

3. Cünüp olan kişi Kur’an okuyamaz. Cumhûr’a göre cünüp olan kişinin Kur’an okuması haramdır. Hz. Ali, "Cünüplükten başka hiçbir şey O’nu (Rasülullah’ı) Kur’an okumaktan alıkoyamazdı." (Ebu Dâvud Terceme Şerhi, I, 405; Nesâî, Tahare, 170) demiştir.

4. Kur’an’a el süremez, kendisine Kur’an okunmaz. "Şüphesiz bu, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur’an’dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. " (el- Vâkıa, 56/77-79).

Okudunuz mu?  Kızıma nasya ismini seçtim uygunmudur,Kur'an,da nasya ismi geçiyo rmu ?

5. Kâbe’yi tavaf edemez.

6. Mescide giremez. Camide iken ihtilâm olan kişi, hemen mescidi terketmelidir. Kapıların kapalı olması halinde zarurete binaen caizdir. Rasûlullah, "Şu evlerin (kapılarını) çeviriniz. Çünkü ben mescidi hayız ve cünüplere helâl görmüyorum" buyurdular. (İbn Mâce Tahare, 126).

Okudunuz mu?  Hayat anlamsız geliyorsa ne yapmalıyız

7. Namaz kıldıramaz. Cünüp olduğu halde unutarak cemaate namaz kıldıran kişi, hatırlar hatırlamaz namazı terk etmeli ve guslederek namazına devam etmelidir.

Selim TEKİN


gusul almadan önce tuvalete gitmek şartmı

Kayıtsız Üye
Kardes cenabet olduk işenip sonramı gusül almak gerekir yoksa gerekmezmi babam öyle dedi işenmeden gusül olmaz dedi


Cevap: Cünüp dolaşanın herşeyi tersine gider

Şema
< işenip sonramı gusül almak gerekir >
Cünüplükten hemen sonra yıkanmak isteyen idrar yapmalı veya kırk adım yürümeli ki kalan meni çıksın ve sonra yıkansın

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebi usul kitapları

Kayıtsız Üye
Merhaba benim kafama hep takılıyo cünüp gezenin işleri ters gider mi yoksa sadcee bir söylenti mi bu ?


Adil
Namazını kaçırmadığı sürece bir sıkıntı yaşamaz.


Şem’a
Namazlarını kaçıran kişinin işleri ters gider


cünüpken işler ters gider mi, cenabet olunca işler ters gider mi, cenabetken işler ters gider mi

Bu kategoride yer alan Hava çok soğuk su ile gusül almasam olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüp dolaşanın herşeyi tersine gider Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.