Anasayfa
17 Ekim 2023, 21:16
Oruc
Yönetici

İki adet arası on beş günden az temiz kalanlar oruç tutabilir mi?

İki adet arası on beş günden az temiz kalanlar oruç tutabilir mi?

Kayıtsız Üye
iki adet arası onbeş günden az olan kadın on gün de tekrar adet olduysa onbeş güne tamamlayıncaya kadar yani kalan beş günde oruc tutabilirmi


Cevap: iki adet arası onbeş günden az temiz kalanlar oruç tutabilir mi?

Desert Rose
İki âdet arasındaki temizlik süresi en az on beş gündür(Hanbeli mezhebine göre on üç gündür (el-Muğnı, 1/310))
En uzun suresi hakkında belli bir sınır yoktur Bu temizlik suresi bazen aylarca hatta yıllarca sürebilir Ancak kanın devamlı akması gibi âdet belirlenmesine ihtiyaç olduğu zaman o kadının her ayda on gun adetli olduğu takdir edilir ve bu kadın diğer günlerde temiz sayılır.(el-Fetava’l-Hındıyye, 1/37, Tahtavı, s 112)


Cevap: İki adet arası on beş günden az temiz kalanlar oruç tutabilir mi?

esraa
Merhaba 15 günden az temiz kalan bir bayan orucunu nasıl ayarlamali. Mesela 13 gün temiz kaldı bu durumda iki gün daha oruç tutup sonra mı orucu bırakmalı yoksa asıl adet olması gereken zamana kadar orucuna devam mı etmeli. Lütfen bilgilendirir misiniz?


arifselim
Aslında yukarıda bu konuda kaynağından cevap verilmiştir. En az iki adetin arası 15 gündür. Bunu hesaplayarak gelen akıntıların adetten olup olmadığını bilir. Eğer iki gün erken gelen bu akıntılar adet kanaması ise bu durumda ibadetlerini bırakır çünkü bu adetin zamanının değişmesinden olabilir.


Kayıtsız Üye
6 gun adet gördüm daha on gun gecmeden yine oldum bu ozur sayilirmi oruc tutabilirmiyim kaç gun tutuyum veya hala devam ederse 15gunden sora orucumu adetli mi sayiyim


arifselim
Adet süren normal de 6 gün ise artık sonra gelen ufak akıntılar adetten sayılmazlar. 10 gün geçmeden gelen akıntı ise normalde adet değildir. ama adet kanaması gibi gelirse bu adetten olabilir çünkü adet düzeni bozulmuş olabilir.


Kayıtsız Üye
Bende gunlerdir bunu araştırıyorum ne yapacagimi bilmiyorum

Ben ayın 13de adet gördüm 4 gun normalde 10 gun sürüyordu doktor adet düzenleyici hap verdi 4 günü başladım 1 gun unutum oruc tuyorum ama akşamları peçeteme kan geliyor boy abdesti alıp niyetleniyorum bugün normal adetmiş gibi geldi oruç tutmak istiyorum ne yapmaĺiyım


arifselim
10 güne kadar gelen akıntılar adetten sayılır ve 10. günde gusül alıp ibadetlerine başla. Eğer adet düzenin değişirse artık ona göre hareket edersin.

Okudunuz mu?  Şevval orucunu tutmak için hangi saatte niyetleneceğiz ?

Kayıtsız Üye
Ramazanda adet oldum ve on gün olunca arefe aksamı abdest aldım ve ertesi gün adetim bitti fakat dün tekrar gelmeye başladı ve arada altı gün var namaz kılabilir miyim


arifselim
Artık bu durumda bu gelen akıntı adet kanı sayılmaz bu bir özür kanamasıdır. Adetin en fazla süresi 10 gündür bu 10 gün içerisinde olursa adetten denilebilir ama siz zaten bunu da geçirmişsiniz. İki adet arasındaki temiz kalma süresi ise en az 15 gündür.


Kayıtsız Üye
Logusaliktan sonra emzirdigim için 1 senedir adet görmüyordum ama geçen ay 2 gun ve bu ay sadece 2 gün adet gördüm ve namazımi bıraktım kılmadim. Bıraktığım vakitlerini borcunu ödemeli miyim?


arifselim
Bir adetin en kısa süresi 3 gündür. Bu durumda 3 gün boyunca kılmadığın namazlarını kaza etmene gerek yoktur. Ama bundan fazla kılmadıklarını kaza etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Meraba ben her ay 20gun temiz 10gun adetli oluyorum bu ay 30gun temiz 9gun adet gördüm adetim bitti 12gun sonra birdaha adet gördüm şimdi bu istihaza kanımı hayız kanımi ben namaz kilabilirmiyim bide ayın 15nde oldum bugünden itibaren mi adetli kabul etcem dedigim gibi yoksa namaz kilcammi iki adet arasi temizlik 15gun benim su an 12.gunde 3gun daha namazımı kilip 3gunden sonra namaz kilmicakmiyim


arifselim
Merhaba. Adet düzenin belli olduğu anlaşılıyor. 10. gününden sonra gelen bu akıntı adetten sayılmaz. Bu durumda bu akıntı istihaze kanıdır. Bu sadece namaz abdestini bozar.


Kayıtsız Üye
Geçen ay 20 gün lekelendim bunun 15 gün temizlik süresini hesapladiktan sonra kendimi adet li saydım bir hafta lekeler sürdü doktora gittim düzenleyici ilaç verdi 10 gün içtim ve şimdi adet oluyorum ama temizlik süresi 10 gün henüz özürlü mü sayili yorum yoksa adetmi ibadetlerim konusunda huzursuzum.Bu adet gibi yoğun bir kanama.


arifselim
Adetin düzene girmişse artık adetini 10 gün olarak hesap edeceksin. 10 günden sonra gelen akıntılar özür olarak sayılır. İki adet arasını da en az 15 olarak hesap edeceksin. İlk ay sıkıntı olsa da daha sonra düzene girecektir.


Kayıtsız Üye
Adetimin üstünden bir hafta geçti tekrar kanama başladı bir hafta boyunca kanama devam etti buraya kadar sorun yok özürlü olduğum için namazımı kıldım fakat hala devam ediyor kanama .normal adet bitiminden 15 gün geçmiş oluyor şimdi hükmen hastami yoksa ozurlumuyum

Okudunuz mu?  Niyet etmedim ama sabah ezanından sonra su içtim.

arifselim
İki adet arasındaki temizlik süresi en az 15 gündür. Bu kanamaların hangi kanama olduğunu senin bilmen gerekir. Genellikle kadınlar adet akıntılarını farkeder ve ayırabilirler. En doğrusu bir doktora görünmek olur. Geçmiş olsun.


Ze-hus
Ramazan’ın ilk günü adetten temizlenip orucumu tutmaya başladım. 12. Günde tekrar adet oldum. Şafii mezhebine göre 15 günü geçmeden tekrar adet olunursa tutulan oruçlar bola gidiyormuş. Bunun hakkında Bi fetva var mı? Yoksa mecbur 12 gün kaza orucu tutacam.


Şem’a
iki adet arası 15 günden az olursa ibadetler boşa gitmez bu yanlış bir bilgi.
15 güne kadar adet olmanız mümkün değil. 12 temizlik süresi olmaz en az 15 gündür


Kayıtsız Üye
2 adet arası en az 15 gün olan zamanı nasıl belirleyeceğiz 75 namaz vakti olarak mı yoksa 24saat×15 gün mü ??


arifselim
Adetle ilgili gerekli olan bilgileri her kadın öğrenmesi gerekir. Temizlenip namaza başladığın vakit ile o süre başlamış olur. Ta öbür vakit gelene kadar o şekilde hesaplarsın.


Kayıtsız Üye
Ben adet oldum on gun suruyo temizlenmem 16 gun sonra koyu kahverengi akıntım gelmeye basladi yani 6 gun temiz kalmis oldum 3 gundur devam ediyor adet gibi fazla değil ama normal akinti gibi az da değil bunu adetimden saymali miyim? Normalde duzenli adet olan bir insanım


arifselim
Eğer düzenli adet oluyorsan bunu adetten sayma. Ayrıca her kadın adet akıntısını mutlaka diğer akıntılardan ayrıt edebilmelidir. Sürekli bir düzen varsa bu şekilde hareket edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Bende yeni doğum yaptim. Adet düzensizliğin var en son 15 martta başladı 18 martta adetin bitti. Fakat 27 mart tekrar kan gördüm . Namaz kilmali miyim?


arifselim
Doğumdan sonra bir kaç ay içerisinde en geç adetin düzeni düzelmeye başlar. Adet akıntısını diğer hastalık akıntılarından ayırt edebilmelisin. Gerekirse doktora gidilmelidir.


Kayıtsız Üye
Eger dediginiz gibi bu adet deisikligi ise o zaman namazlari birakalimmi. Benimde ayni problem oldu. Ben 15 gun temiz olmadigim için su an namazlarima devam ediyorum. normal adetim bitti 9 gun sonra tekrar kirlendim ve sanki yine normal adet oluyorum.


mum
Adet degğişikliği bu kadar kısa olmaz olsa olsa bir iki veya üç gün zaman değişir
15 temizlik süresi geçmediği sürece ibadetlerinize devam ediniz

Okudunuz mu?  Savm-ı visal ile oruç tutmak ne demektir?

Kayıtsız Üye
Yardimci olursaniz çok sevinirim martin 22 sinde oglen vakdi adet oldum 10 gun surdu nisanin birinde yikandim iki gun evvel yine adet oldum yarin 15 inci gunum yarinda bütün namazlarimi kilmalimiyim yoksa yarin kılmamalimiyim


arifselim
Adet kanamalarını tanımanız gerekir. 15 gün dolduğunda ve bu akıntılar adet kanaması ise artık namazlarını bırakırsın. Ayrıca adet düzenini bilmen gerekir.


Kayıtsız Üye
İyi günler ben norlmalde her ayın 24 26si arası hasta oluyorum hasta olacağım zaman yolculuğa çıktım ve gittiğimde yerde hava degisiminden dolayı geç hasta oldum adet kanıda çok fazla olmadım normalde olduğumdan daha az miktarda leke leke oldum sonrasında şimdi tekrar hasta oldum ama en son gusül ile arasında 12gun var ama su an olduğum vakit tam vakti bu durum özür mu değil mi cevabınız için şimdiden teşekkürler


arifselim
İyi günler. Az şekilde gelen akıntılar eğer adetten gibi değilse demek ki adetinin düzeni değişmiştir yani şu an gelen akıntıyı adetten sayabilirsin. İki adet arasında en az 15 gün temizlik dönemi olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Merhaba
Ben 19.05.2017 de kimyasal gebelik gecirdim kanamam 6 gün sürdü 03.06. de kahverengi leke geldi oruca ve namaza devam edebilirmiyim yoksa kazami yapmaliyim?


arifselim
Merhaba. Düşük yaptıktan sonra akıntı kesilene kadar (bu süre en fazla 40 olabilir) oruç ve namaza ara verilmelidir. Kesildiğinde gusül alınır ve ibadetlere başlanır.


Kayıtsız Üye
1 – Benim adetim 7 gün sürüyor adetim bitti oruç tutmaya başladım 8 günün sonunda tekrar kanama olmaya başladı orucuma devam ediyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum

2 – Yani ibadete arami vermeliyim? düşük olunca 6 gün kanamam oldu yikanip ibadete devam ettim ama iki gündür leke geliyor. 40 gün olmadi daha düşük olali. Birde ben bir yerde okumustumki eğer bebegin eli ayagi belli olmussa lohusalik oluyomus benim kimyasal oldugu için bebek daha çok küççüktü vücudu olurmadigi için lohusalik oluyomu?

3 – Ben Doğum kontrol hapı ile düzenli adet görebiliyorum. Ramazanın Arife’sinde abdest aldım ilk günü orucumu tutabildim. Yani bu güne kadar hep oruçlarımı tuttum. Ama cumartesi günü ilacımı almayı unuttum ama pazar akşamı içtim tekrar. İlaç almayı unuttuğum için bugün kahverengi leke geldi. Yani adet başlangıcı gibi. Temiz kalma sürem 9 gün oldu daha. Şimdi oruçluyum bu durumda ne yapmalıyım

Okudunuz mu?  Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz (!)

4 – Merhaba. Ben doğum yaptım ve yaptıktan sonra 8 ay adet gormedim. İlk adetimde ise doğum kontrol için spiral taktirdim. Bu takılan aletten dolayı sürekli kalamam oluyor. Örneğin adetim bittikten 7 gün sonra kahverengi akıntı gelmeye başladı ve sürekli devam ediyor. Temizlik süresi olan 15 gün dolduktan sonra da devam ediyor. Bu durumda adet olmayı beklemeli miyim yoksa 15 gün sonunda adet mi sayılırım? Not: gelen akıntı adet kanı renginde değil koyu kahverengi.


arifselim
1- Adetin sürekli 7 gün sürüyorsa orucuna devam etmelisin. Daha sonra gelen akıntılar adetten sayılmaz.

2- Düşük yapan kadın, cenin küçük veya büyük olsun lohusa sayılır. 40 güne kadar gelen akıntılar böyle değerlendirilir.

3- Çok zaruret olmadığı sürece bu haplar kullanılmamalıdır. Normal adet görmüşsen iki adet arasındaki temizlik süresi olan 15 günü esas al.

4- Merhaba. Akıntın sürekli oluyorsa iki adet arasını on beş gün olarak kabul ederek hareket etmelisin. Kahverengi akıntı da adet akıntısı olabilir. Gerekirse doktora görünmen doğru olur.


sevdegul17
Ben 8 gün adet oldum ve temizlendim. sonra 13 gün geçti ve ben de tekrar akıntı oldu.Normalde daha geç olması gerekiyordu.Bu gelenin özür mü yoksa adet kanı mı olduğunu nasıl bileceğim?Bu durumda namazımı ve orucumu tutmalı mıyım?


arifselim
Bu gelen özürdür adet değildir. Adet sayılması için en az 15 gün temiz kalman gerekiyor. Gusül almana gerek yoktur. Namaz ve oruçlarına da devam edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Ben ramazan girerken adet gördüm.. Şuan tekrar adet sancısı ve koyu renkte kanama başlangıcı arada 12 gün gecti bugün 13. Gün temiz kan değil.. Bu durumda ne yapmalıyım oruç ve namaz devam etmek gerekmi.. Özür kanaması değil kirli ve sancılı geliyor normal adet hallerim…


arifselim
Önceki adetin ile şimdi gelen arasında en az 15 gün temizlik süresi olmalıdır. Bu süre geçmeden adet olarak kabul edilmez. Normalde adet düzenini yani kaç günde bir geldiğini iyice bilmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Ramazanın başıda aded oldum on iki gün sonra tekrar oldum ama ne oldugunu anlamadım oruçumu tutup namazımı kılarsam günahmı yoksa başka bir hastalık olabilirmi bide sibrar takılı

Okudunuz mu?  Gargara yapmak orucu bozar mı ?

arifselim
Adetinin üzerinden 15 gün geçmediği sürece bu akıntılar adetten sayılmaz. Namaz ve orucuna devam edebilirsin. İki adet arasındaki temizlik süresi en az 15 gün olmalıdır.


Adsiz
Ben 28 gün oldu adetim kesilmedi ben 10 günden sonra namaz da kıldım orucumuda tuttum ama şu ıki gündür arttı acaba yeniden mi olmuş oluyorum orucumu tutmalimiyim 15 dediğiniz aralık ne oluyor 10 günden sonrası mi


arifselim
10 günün dolduktan sonra yeniden 15 günü temiz olarak kabul edersin. Çünkü iki adet arasındaki en az temizlik süresi 15 gün olmalıdır. Bu süre dolduktan sonra geleni ise yeni bir adet olarak kabul edilir.


Kayıtsız Üye
Spraylden sonra adet günlerim çok değişti temizlendikten 10 gün sonra adet görebiliyorum bazı aylarda özre giriyormu namaz kılabilirmiyim Kuran tutup okuyabilirmiyim?


Hoca
spiral kanama yapar bilginiz olsun
Adet kanı bellidir, gelen adet kanı olmayabilir dikkat edin


Kayıtsız Üye
tup bebek tedavisinden sonra adetim düzensiz oldu adetim 15 gun sürüyo ve sadece lekelenmem oluyu iki adet arasi temiz gun en az 12 gun ise 13.gun lekelenmenin basalamsi adet sayilir mi


Hoca
İki adet arası temizlik hanefiye göre 20, şafiiye göre 15 gündür
Yani en az 20 gün temiz sayılırsınız. Siz adet gününüzü karıştırıyorsunuz, eski adet gününüz kaç gün ise hala o kadardır ama fark etmelisiniz


Nehir
Adetim her ay 11 veya 12 gün sürer. Ama arada 20 gün temiz kalırdım. Bu ay 14. Gün geldi kahverengi akıntım. İlk günü temiz sayıp, 15 günden sonrasını adetimin başlangıcı olarak hesaplayıp, 10 gün eklemem mi gerekiyor. Yani bugün 14 gün temiz günün üzerine 10. Günüm. Yarınmı başlamalımıyım yoksa bugün mü namazıma.


imam
iki adet arası 15 günden az olursa akıntıyı istihaze sayar


Kayıtsız Üye
Hocam düzensiz adet görüyorum galiba,son üç ayı hatırladığım için son üç ayda temiz kalma sürelerimi yazacağım..
Şubat ayında iki adet arası temizlik sürem 22, 23gün falan oldu. Mart ayında 19 gün oldu bu ayda 12,13 gün falan oldu temiz kalma sürem. 15 günden az temiz kalınırsa o adet sayılmıyor dedi Nihat hatipoğlu, bu ay 13 olduğu için iki gün daha oruç tutup namaz kılabilir miyim?..

Okudunuz mu?  Göğüs masajı yapmak orucu bozar mı?

mum
< bu ay 13 olduğu için iki gün daha oruç tutup namaz kılabilir miyim?.. >
15 gün her kadın istisnasız temiz kalır. İbadet edin ama bir uzman kadına danışın çünkü adet günleri bu kadar kısa süre içinde değişmez.


Kayıtsız Üye
Ben mayıs 1 de adet gördüm 5 de bıttı bugün yenıden basladı arası 11 12 gun orucumu bozdum cunku normal edet gıbı gelıyor ne yapmam lazım bundan sonrakı gunlerı tutayımı yoksa bıtesıye kadar tutmayayımmı


arifselim
İlk dediğin tarihte gelen kesin adet ise şimdi gelen adet hükmünde olmaz. Çünkü en az 15 gün temizlik süresi vardır. Bu konuda uzman bir doktora görünmek gerekir.


Kayıtsız Üye
Benim adetim 5mayısta oldu ve 12 çi gün tekrar kanama başladı 15 ci güne kadar orucumu tuttum şimdi devam edecekmiyim bilemedim düzenleyici kullanıyorum normal gününe daha var


mum
< normal gününe daha var >
Adet gnünüze zaman varsa oruç tutun


Kayıtsız Üye
Adet bitiminden 6 gun sonra yine az ve leke şeklinde başlayan sonra biraz artan ve 10 gün süren bir adet gördüm. Doktor kistim oldugu için adet düzenleyici hap vermişti Bu kist patlaması olabilirmiş emin değilim. Kirli ve koyu kahve siyah gibi bir rengi oluyordu. 10.günden sonra 1 gün oruç tutum 2.gün normal adet zamanım geldi ve çok yoğun bir şekilde adet görüyorum. Oruç tutmalı mıyım bilemedim.

Hocam 6 mayista adet donemim bitti. 12 mayista tekrar adet sancısı ile leke seklinde daha sonrasinda az az koyu kahverengi şekilde kanamam oldu ve 11 gün devam etti. Ben iki adet dönemi 15 günlük temizleme süresi olduğunu bilmediğim için ve adet gördüğümü zannettiğim için 16 mayıs ve akabinde oruç tutmadım. 10 gunden sonra ozre girdiğini bildiğim için 10.günün geçmesini bekledim ve 22 mayıs ‘ta oruç tuttum. O gün normal adet görmeye başladım 23 mayista da yoğun kanamam olmasına rağmen özüre girdiğini düşündüğüm için orucumu tutup bozmadım. Yorumlardan anladığım kadarıyla benim ilk altı günü tutup sonrasındaki yani 22 mayıstan itibaren oruç tutmamam mı gerekirdi? ben ilk altı günü hataya düşerek tutmadım kazasını tutacağım inşAllah kabul olur da 22 mayıs ve 23 mayıs da tuttuğum oruçlar kabul olur mu yoksa onların da sonrasinda kazasını tutmalı mıyım? 22 mayıstan itibaren normal adet gördüğüm için oruç tutmam mı gerekir? ikilemde kaldığım için bugün sahura kalkmama rağmen niyetlenmedim oruç tutmayacağım bir sorun olur mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Oruç ayı ile ilgili görseller

mum
Adet bittikten sonra tekrar aset görmezsiniz hanımların en önemli hatalarından şunu baz alıcaksınız adetimiz bitti bryaz akıntı gördünüz ondan sonra gelen her leke ve kan istihaze yani özür kanıdır.
Tutulan hiç bir oruç boş olmaz.
Adet olduğunuza kanaat getirdi iseniz o tuttuğunuz günleri ramazan sonu birer gün Kaza edersiniz

Şimdi size yazacağımı bir yere kayıt edin unutmayın.
Örnek.mesela adete yakın pazartesi leke (bulanık,kirli çamur rengi veya yeşilimsi) gördünüz salı da devam etti çarşamba günü de aynı lekeler var ise gusül alıp ibadetinize devam edeceksiniz sizden gelen istihaze özür dür.
2. Örnek .pazartesi aynı lekeden gördünüz ibadeti bıraktınız salı çarşambaya kadar zamanda lekeler içinde kırmızılık olur ise yani adetin başlama nişanı siz adresinizdir gününüzü bekliceksiniz beyaz şeye görünce bitti gine kanaat getirip gusül alıcaksınız ondan sonraki gelen her kan ve lekeleme istihaze yani özür kanıdır her vakit abdest tazeleyip ibadetinize başlarsınız.

Bir kadın kendisini bilmesi gerekir kendisi hüküm vermelidir hayız yaklaşır ken hanımlar vücutları ödem yapar aşırı sinirli olurlar göğüsler de hassasiyet olur adet bitince bunların hepsi de biter


Kayıtsız Üye
Merhaba. Ben adet olmak için ilaç kullanıyorum ve ilacı içmeyi unutunca adet görüyorum. Normal de adetim 21 inde falan oluyor. İçmeyi bir gün unuttum ve 3 mayısda adet gördüm.12 mayısda bitti 9 gün sürdü yani. 21 mayısda da asıl adetim başladı. Siz 15 gün kuralı var diyorsunuz buna göre ben 27 mayısa kadar temiz sayılırım bu yüzden tutuyorum orucu. Benim asıl merak ettiğim konu şu, 3 mayıs da gördüğüm adet, ilacı içmeyi unuttuğum için gördüğüm adetti ve 9 gün sürdü. Şimdi ki gördüğüm ise adet ise her ayın 20 lerinde gördüğüm asıl adetim. Şimdi ben 3 mayıs daki adetin sonunu baz alarak hesaplıyorum. Ama asıl adetim o değil. Farkedermi bunu merak ediyorum. Orucu tutmam doğrumu değilmi?


mum
< 3 mayıs daki adetin sonunu baz alarak hesaplıyorum. Ama asıl adetim o değil. Farkedermi bunu merak ediyorum. >
İlaç kullanmamadan dolayı özür kanı olabilir dikkad edin
Çünkü adetiniz 12 sinde bitip asla 21 inde başlamaz

Okudunuz mu?  Orucu bozduğunu bilmeden mastürbasyon yaptım

Kayıtsız Üye
13 gün temiz kaldım sonra kan gelmeye basladi bende orucu biraktim ama sonradan iki adet arasinin 15 gun olmasi gerektigini ogrendim ne yapmaliyim

Adetim duzenli değil 13 gun temiz kaldiktan sonra kan geldi ve orucu biraktim kanama 6 7 gun devam etti bu adet mi sayilir


mum
< iki adet arasinin 15 gun olmasi gerektigini ogrendim ne yapmaliyim >
İbadetinize devam edin


Kayıtsız Üye
Ayın 19 da adet bitti. 11gun temiz kaldım daha sonra tekrar kanama geldi adet olmaya 10 gün kala aradaki onbes günü tamam lamalimiyim yoksa orucu namazı birakmalimiyiz ongun geri gelmiş olabilir mi ameliyat geçirdiğim için düzensiz oluyorum da


mum
Şafii ve hanefi mezheplerine göre İki hayız arasındaki en az temizlik süresi on beş gündür ona göre davranın..


Kayıtsız Üye
Merhaba efendim bir sorum olacak. (Mayısın 12 sinde adet oldum.mayısın 16 sinde bitti.ve be mayısın 31 de adet oldum.yeniden.normal mıdır. )ayrıca adetimizi adetin başlama tarihinden mi 21- 22 gün olcak yoksa.temizlendigimiz.günden itibaren mi 21 yada 15.gün olacak. Umarım anlata bolmisimdir


mum
Temizlik süresi gusül aldığınız günden itibaren başlar.


Kayıtsız Üye
Adetlerinde düzensizlik var.mevsimsel olarak geciktigi veya erken olduğu zamanlar Oluyor.6 adettir düzeniydi.genelde 21_23 gün de bir adet oldum.ramazan girince 13.temizlik gününde hastalandım.ilk gün lekeydi 14.gün arttı ve sancı başladi.orucu bıraktım.((geçen yılda baharda ayni sıkıntıyı yaşamistim.doktor adet kanaması dediği için 15 günü beklemeden namazı biraktim))6 gün sonra tekrar başladım.temizlikten 11 gün sonra tekrar kanama ve sancı başladı.özür kanını nasıl hesaplayacağım.?15 güne kadar tutup orucu bıraktıktan 2 gün sonra kanamam biterse gusül olup oruca başlasam olur mu?iki adet birbirine karıştı.


mum
Yapmanız gereken 15 günlük temizlik süresinin bitmesini beklemek daha sonra ne zaman adet başlarsa ona göre hareket edin.


Kayıtsız Üye
Merhabalar, ben ramazanın 3. Günü kanama gördüm sonraki günün öğlenine doğru kanamam çoğalmaya başladı, yani tam olarak adet oldum. Sonra 9. günde beyaz akıntıyı gördüm ve gusül abdesti aldım. Sonra 11. günde kanamam beyaz akıntıyla karışık geldi 13. günün bitiminde yine gusül abdesti aldım. Beyaz akıntı geldi sadece 13 günde. 16. günde emin olamadığım nokta gibi kırmızılık vardı beyaz akıntıda. Ben önceden de hep böyle aralıklı kanamalar görüyordum hep. Yani ilk adet kanamasından sonra genelde 25. Günde adet oluyorum ben şimdi temizlik zamanlarımı nasıl anlayacağım? Şafii mezhebindenim lütfen yardımcı olun

Okudunuz mu?  Oruç tutmayana hizmet etmek

mum
9. günden sonra adet değildiniz. Temizlik sürenizde en az 15 gün, daha sonra adet belirtilerini takip edip karar vermelisiniz.


Kayıtsız Üye
Soru 1
Merhaba acil cevap lütfen 15 Mayıs’ta adet oldum normalde 22 sinde abdest almam gerekiyordu ama coraspirin kullaniyorum 23’ünde abdest aldım 24 Mayıs’ta oruca niyet ettim ve şimdi adet oldum 6 haziran bugün 15.gun temiz olma günümün bozmalimiyim yoksa bugün orucumu tutmalimiyim hayırlı günler

Soru 2
Merhaba bir sorun olacak. Ben her adetimde genelde 10 günü geçiyor. Ramazan ayını hesaplarken söyle yapıyorum mesela ben 4 haziran ikindi vakti adet oldum. 14 haziran ikindi de temizleniyorum ama o 14 haziran günü sabah dan abdestsiz olduğum için o gun oruç tutacak miyim yoksa 15 ‘inde mi başlayacağım. Eğer 15 ‘inde başlarsak 11 gün oruç tutmamış oluyorum.


arifselim
cevap 1

Merhaba. İki adet arasında 15 günlük en az temizlik süresi vardır. Bu süren dolmuşsa ve gelen akıntılar adetten ise oruç tutmazsın.

Cevap 2

Adetin başladığı andan hesap et. Sonuncu gün İmsak vaktinden öncesine denk geliyorsa o gün oruç tutarsın. 4 Haziranda adet başlamış ve 10 gün sürüyorsa o zaman 13 haziranda adetin bitmiş olur.


Kayıtsız Üye
– Iki adet arası 13 gün temiz kaldıktan sonra adet oldum orucumu bozmalı miyim.?

– 19 Mayıs’ta adet gördüm 5 haziran da yine adet oldum aradan 12 gün geçti şimdi ben 3 gün daha oruç tutup namaz kılayım mı


@hmet
– 13 gün temiz kalınmaz en az 15 gün temiz sayılırsınız.

– sizin yanlış hesaplıyorsunuz, iki adet arası asla 12 olmaz.


Kayıtsız Üye
Ben on gün adet gördüm gusül aldım oruç niyetlendim sabah kalktığımda tekrar adet oldum ve halen devam ediyor şimdi oruç tutuyorum ama namaz kılıp Kur’an okumuyor um namaz kılmam gerekirmi ben Hanefi mezhebindenim


arifselim
Bu durumda sen adetli değilsin. Çünkü zaten adetin en uzun olan 10 günlük süresini doldurmuşsun. Artık bu gelen akıntılar için ayrıca gusül almana gerek yoktur. Sadece namaz abdestin bozulur ve temizlenmen gerekir. İbadetlerinin hepsine devam edebilirsin.

Okudunuz mu?  Mezi gelmesi orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
Bir ay önce rahim amilyati gecirdim.kisa bir sure sonra normal adetimi gördüm.ancak 7 gun temiz kalip iki gun normal adet kanamasi seklinde kanamam oldu.uc gun temiz kaldim yine kanamam oldu o da bir gun surdu.amilyattan dolayi duzenimin bozuldugunu doktor soyledi bu durum ozur kani mi acaba?


arifselim
Normal adet olduktan sonra henüz 15 gün geçmeden arada gelen bu akıntılar adetten sayılmaz ve özür sahibi sayılırsın. Bu zamanlarda gelen akıntı sadece namaz abdestini bozar ve temizlenmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Normalde iki adet arası 15 gün deniyor adet düzeninin değişmesinden dolayı 15 günden az olduğunda ibadeti bırakın demişsiniz benim genelde iki adet arası değişiyor bazen 17 bazen 19 gün oluyor bu sefer 14 günden sonra yani 15.günde oldu yine de ibadetime devam etmeli miyim bırakmalı mıyım


arifselim
Evet, yinede 15 günü temiz olarak sayar ve ondan sonra adetin başlayabilme süresi başlamış olur. İki adet arasındaki en az temizlik süresine uyulması gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben polikistik over hastasıyım adetlerim bu yüzden hep düzensiz bazen 35 ,40 gün arayla adet oluyorum bazen 15 ,20 gün arayla Nisan ayinin 10’unda adet oldum 17sinde temizlendim 29 unda tekrar kanamam oldu 12 gün temiz kaldım oruçtum ama bozmadım 15 gün kuralını öğrendiğim için. Şimdi ben ne yapmalıyım 15.güne kadar oruç tutup kanama devam ederse 16. gün özürlü halimden çıkmış mi oluyorum.İbadetlerimi bırakmalı miyim


Ensar
Merhabalar sevgili kardeşimiz, 10. Günden sonra özür sayılmaktadır, bu durumda orucunuzu tutabilirsiniz. Allah tuttuğunuz oruçları kabul buyursun, kalın selametle


iki adet arası 15 günden az olursa, iki adet arası kaç gün olursa özür sayılır, iki adet arası kaç gün olmalı

Bu kategoride yer alan Ramazanda 3 gün yemin kefaret orucu tutsam kabul olur mu nasıl yapmam lazım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İki adet arası on beş günden az temiz kalanlar oruç tutabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.