Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:16
sizden96
Abone

Namazda abdestim bozuldu ve selam verip, namaza devam ettim ?

Namazda abdestim bozuldu ve selam verip, namaza devam ettim ?

konya442
Es Selamu Aleykum ,,

Teravih namazını kilarkene kendimi siktim ama sanki yellendim , ve selam verdim ama sonra dikkat cekmemek için namaza abdestiz devam ettim , ama 100% emin degilim yellendimi ve selam verip namazı bozdum. Kilar gibi yaptim ve namaz bittikten sonra abdest alip , ebür namazı kildik .

Bu durumda dinden cikilir mi ne yapmam lazim ? ?

Okudunuz mu?  Hz. Şuayb in kızlarının ismi nedir ?

Namazdada Ametuyu okuyordum ve Kelime-i Şehadet getiriyordum.


Cevap: Namazada heraldi abdestim bozuldu ve selam verip , namaza devam ettim ?

EarthQuake®
Soru: Büyük bir camide orta sıralarda, cemaatle namaz kılarken abdesti bozulan kişi nasıl hareket etmelidir?

Namaz kılarken abdesti bozulan kişi, hemen selam verip, namazdan çıkar. "Namaz kılarken kimin abdesti bozulacak olursa hemen namazdan çıksın. Eğer cemaatle kılınan bir namazda ise burnunu tutarak ayrılsın." (İbni Mace, Ebu Davud, Salat 236, no: 1114) (Gören burnu kanadı zannetsin, suizanna sebep olmasın.)

Okudunuz mu?  Birisinin veledi zina olup olmadığını nasıl anlarız??

Eğer saftan ayrılamıyorsa, olduğu yerde oturup namazın bitmesini beklemeli ve daha sonra abdest alıp namazını iade etmelidir. Dikkat çekmemek için namaza devam ederse bir şey okumadan namazın hareketlerini yapar.

"Sizden biriniz namaz sırasında yellenirse, (namazdan) ayrılsın (çıksın) ve yeniden abdest alıp namazı iâde etsin." ( Ebu Davud; hadis no: 205 Tirmizî; hadis no: 1164 Tirmizî, hasen bir isnadla rivâyet etmiştir.

Okudunuz mu?  Bilmeden namazı vaktinden önce veya sonra kılmak

Soru: Cuma namazında abdesti bozulan birinin, kalabalık olan cemaatin önünde geçmek zor ve imkansızsa, o anda ne yapması gerekir?

Namaz kılarken abdesti bozulan kişi, hemen selam verip, namazdan çıkar.

"Namaz kılarken abdesti bozulan, burnunu tutup namazdan çıksın."(İbni Mace) Gören burnu kanadı zannetsin, suizanna sebep olmasın.

Namazda abdesti bozulan kişi, şayet cemaatten çıkıp abdest alması mümkün değilse, olduğu yerde oturur. Namaz bittikten sonra yeniden kılar.

Okudunuz mu?  Hasta hastaneye gideceğini bilse ve oruca niyetlense orucu ne olur?

Cuma namazını kılarken bozulmuşsa ve herhangi bir şekilden yeniden abdest alıp cemaate yetişemedi ise, onun yerine öğle namazını kılar.

İmamın Abdesti Bozulursa

İmam, namaz anında iken abdesti bozulduğunda burnu kanamış veya buna benzer bir mazereti varmış izlenimi vererek cemaatten birisini mihraba çekip onu imam tayin edebilir. Namaza başlanıldığında imamlık yapmaya haiz biri imamın yerine geçerek imamlık yapabilir. Namaza başlanıldığında imamlık şartları kendisinde bulunmayan kişinin ise istihlâf yoluyla imamlık yapması caiz değildir.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimiz ümmetinden isim isim ne günah ve sevaplar islediğimizi biliyor mu?

Abdesti bozulan imam, yerine bırakacağı kişinin namazın tümünü cemaatle kıları birisi olmasına dikkat eder. Zorunlu olmadıkça cemaate sonradan katıları ve namazın bir kısmını kılamamış bulunan birisine imamlık verilmez. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa namazın normal rekâtlarının tamamlanmasıyla cemaate sonradan katılan, buna rağmen istihlâf yoluyla imam tayin edilen kişi namazın bitiminde selâm vermeden kendi yerine namazın tümünü kıları birisini bırakır. imamlığa geçen şahıs selâm verince o da namazının yarım kalan kısmını tamamlar.

Okudunuz mu?  Namazda Fatiha Süresini Okumak Şart Mıdır

Abdesti bozulan imamın yerine imam olan kişi, imamın namazı nerede bıraktığını kestiremiyorsa bunu imamdan sormaya lüzum duyuyorsa imam ona işaret yoluyla namazın neresinde kaldığını anlatmaya çalışır. Eğer bu mümkün olmaz, imam konuşursa namaz bozulur ve tekrarı gerekir.

Abdesti bozulan imam, yerine birisini imam tayin etmeksizin camiden çıksa veyahut boş bir alanda kılınan namazda safları geçerek ilerlese namaz bozulmuş olur. Ancak imamın, yerine birisini bırakmadan cemaati terkettiğinde hemen cemaatten birisinin imam olması halinde eğer imam henüz camiden çıkmamış olursa yerine geçenin kıldırdığı namaz kabul olur ve tekrarı gerekmez. Cemaatin tek kişi olması halinde ise, o kişi imamın yerine geçerek namazını tamamlar.

Okudunuz mu?  Anne babanın evladını eşinden boşanmayı zorunlu tutması

Sorularla İslamiyet


Cevap: Namazada heraldi abdestim bozuldu ve selam verip , namaza devam ettim ?

konya442
peki ya abdestin bozulursa ve sonradan selam verirsen , ve kilar gibi yaparsan ve secdede denileni dersen dinden cikilir mi acaba?


Cevap: Namazada heraldi abdestim bozuldu ve selam verip , namaza devam ettim ?

musab
hayır çıkılmaz kardeşim.

Okudunuz mu?  Vesveseden dolayı sehiv secdesi yapmak?

Kayıtsız Üye
1 – Teravih namazına gitmek istiyorum.ama çok sık yelleniyorum ne yapmalıyım

2 – Teravih namazında yellendim otururken selamı bekledim sonra abdest alıp namaza devam ettim namazı iade etmeliydim vakit gecti ne yapmalıyım bide yellediğim için altım pis olmuş teravihi öle kılmış oldum vakit geçti ne yapmalıyım yardım edin lütfen

Okudunuz mu?  Pijama ile namaz kılmak günah mıdır?

arifselim
1- Eğer yellenmen özür sayılacak kadar oluyorsa bu durumda bir abdestle bir vakit namaz içinde dilediğin kadar namazları kılabilirsin.

2- Abdestin bozulduğu an namazını terketmelisin selamı beklemene gerek yoktur.


namazdan nasıl çıkılır, namaz kılarken abdesti bozulan kişi, Namazda Selam verirken Abdest bozulursa

Bu kategoride yer alan Oruçluyken susuzluğa dayanamayıp bozarsak kazamı keffaretmi gerekir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda abdestim bozuldu ve selam verip, namaza devam ettim ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.