Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:16
missa03
Abone

Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?

Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?

Kayıtsız Üye
Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?


Cevap: Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?

Muhasibi
Dinimize göre bir insanın mesul olması için akıllı olması gerekir. Bu durumda buluğ çağına gelmemiş çocuklar ve akli dengesi yerinde olmayanlar mesul değildir. Bunlar ne kabir azabı ne de cehennem azabı çekerler.

Okudunuz mu?  Üç kardeşlerde vasıl.b.ata ile eşarinin sorusu

Akli dengesi yerinde olmayanlar iki kısımda değerlendirilir:

Birincisi: Doğuştan veya çocukken akli dengesini kaybedenler. Bunlar için hiçbir sorumluluk yoktur.

İkincisi: Büluğ çağına erdikten sonra akli dengesini kaybedenler. Bunlar büluğ çağından akli dengesini kaybettiği zamana kadarki yaptıklarından mesuldurlar, işledikleri günahlardan dolayı hesaba çekilirler.

Okudunuz mu?  Kocanın kadın üzerindeki hakkı nedir?

Ancak ehli iman olarak akli dengesini kaybetmiş ise hastalığının geçmişteki günahlarına keffaret olması umulur. Zira akli dengenin olmaması bir hastalık olup, Allah Teala hastalıkları günahlara keffaret olarak kabul eder.


Cevap: Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?

islamyolu
< Dinimize göre bir insanın mesul olması için akıllı olması gerekir. Bu durumda buluğ çağına gelmemiş çocuklar ve akli dengesi yerinde olmayanlar mesul değildir. Bunlar ne kabir azabı ne de cehennem azabı çekerler. >

İmam Rabbani hazretleri diyorki mektubatında ; Aklı dengesi doğuştan bozuk olan biri öldügünde . ne cennete nede cehenneme gider. Öldügünde Toprak olur demektedir. buda ek bilgi olsun istedim.

Okudunuz mu?  Seyda Sultan Muhammed Konyevi (ks) Hayatı

Cevap: Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu?

Guray
bir ekte ben yapıyım Allah’ın izniyle

Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- akıl hastalarının dini yükümlülüklerden tamamen muaf tutulduğunu şu sözü ile ifade etmiştir:
"Üç kimseden kalem kaldırıldı: Büluğ çağına erinceye kadar çocuktan, uyanıncaya kadar uyuyandan ve şifa buluncaya kadar akıl hastasından." (Tirmizî, Hudûd, 1)

Okudunuz mu?  İmtihan ile ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
aklı dengesi yerinde olmayanlar çocuklar gibidir peygamberimiz bir hadisinde gençlik delilikten bir şubedir buyuruyor imamı rabbaninin içtihadı alimlerin görüşünün çoğunluğuna uymamaktadır deliler toprak olmaz çocuk iken ölenler ile beraber mahşerde bulunup hesaba çekilmeden cennete girseler gerektir


zekeriya
imamı qazali ihyau ulumiddin eserinde araf ehlinden bahsederken araf ehli ehli necat yani kurtulmuşlar zümresi diye bahseder ehli necat zümresi kafirlerin ve müşriklerin çocukları mecnun yani deliler araf ehlinden olup bir müddet arafda bekletilip sonra cennete qireceklerdir diye yazmışdır.

Okudunuz mu?  Ruku ve secdede ne denir

akıl hastalarının günahları, Aklını kaybedenin ahireti, Akıl hastalarının ahiretteki yeri

Bu kategoride yer alan Eşim beni aldatıyor mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akli dengesini kaybeden kişi işlediği günahlardan sorumlu olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.