Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:53
missa
Abone

Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir?

Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm…bazı sorum olacak
1-elimdeki sigara paketi bitince sigarayı bırakacam bir daha içmeyecem dedim adağım olsun dedim böyle bir şey olur mu adak yerine geçer mi buda
2-adağı tutmamanın veya bozmanın kefareti nedir
şimdiden ALLAHÜ TEALA RAZI OLSUN


Cevap: Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir?

Desert Rose
Adak adadığın için mutlaka bir hayvan alıp kesmen gerekir.
Genel olarak adak adayıp hayvan ismini belirtmeyen kişi, Kurban olabilecek bir hayvanı kesmek zorunda.
Koyun keçi deve veya sığır
Adak nasıl adanır? adak hakkında kısaca bilgi

ADAK (NEZIR)

Allah’u Teâlâ’ya ibâdet maksadıyla mükellef olmadığı halde mübah olan bir işi yapmayı kararlaştırmak, kişinin öyle bir ameli kendisine vâcip kılması ve bunu yapacağına dair Allah’a söz vermesine Adak denir

Okudunuz mu?  Zina nasıl olur nedir

Allah rızası için yapılan adaklar Allah katında geçerlidir Yalnız Allah’ın rızası gözetilirse böyle bir ibâdetten sevap elde edilir Sırf Allah rızası için oruç tutmak, sadaka vermek, Kur’an okumak namaz kılmak gibi Ancak sırf dünyevî bir maksat uğruna yapılan adaklar geçerli değildir "Falan bir işim olursa şu kadar oruç tutacağım", veya şu kadar sadaka vereceğim demek gibi Buna benzer dünyaya yönelik isteklerin olması halinde yapılan adaklarda sırf dünyevî bir arzu taşıdığından ibâdetlerde aranan ihlâs ve Allah rızası özelliği kaybolmuş oluyor Aslında böyle bir adak Allah’ın takdirini değiştirmez Mukadder ne ise o olur Fakat her ne olursa olsun "falan işim olsun, şöyle böyle oruç tutacağım, sadaka vereceğim" gibi adakları yaptıktan sonra mutlaka yerine getirmek vâcip olur

Okudunuz mu?  Subhaneke yazılışı

ADAK KURBANI:
Adanilan sey bazen kurban olabilir Bu durumda su iki hususa dikkat edilmelidir:
1- Kurban davar, sigir ve deve gibi dört ayakli hayvanlardan olur Tavuk, kaz ve hindi gibi iki ayakli hayvanlardan kurban olmaz
2- Kurbanin etinden onu adayan kimse ile usûl ve füru yiyemezler Kurbanin eti fakirlere tasadduk edilir Sayet yerlerse yedikleri miktarin degerini fakirlere vermeleri gerekir
Kaynak: Fetvalar 10


Cevap: Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
– Dua okumak adaktan sayılırmı ve unutulan adak için nasıl bir kefaret vardır

– Bişi sorucam şu işim olsun 1 hafta sigara içmicem desek böle bişi varmıdır bozulursa ne olur

– Bir sorum var adak ile ilgili. Adağın tutarını fakirlere veya hayır kurumuna verebilirmiyiz, Kurban kesmek yerine para karşılığını..?

Okudunuz mu?  İçki içilen evin bereketi kaçar mı ?

Yorum: Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir?

arifselim
– İbadet cinsinden olan herşey adak olarak adanabilir. Unutulan adak hatırlandığında yerine getirilmelidir.

– Böyle bir şey adamak da adak olur ve yerine getirilmelidir.

– Bir adak ne olarak ve nasıl adanmış ise sadece öyle yerine getirilmelidir. Eğer kurban kesmek adanmışsa bunun yerine para verilemez. Bu geçerli olmaz.


Kayıtsız Üye
Iyi bayramlar Ben eğer sağlık sorunu yaşamazsam alkol içmiycem dedim tekrar içsem ne olur?


arifselim
Allah’a verilen söz tutulmalıdır yok eğer söz bozulmuşsa ayrıca yemin kefareti vermek gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben bir adak adamistim oglum saglikli haberini alirsam her sene için adak yapacm diye. Fakat bu adagimi yerine getirememekten korkuyorum. Bu adagimi baska bir sekilde telafi edebilir miyim? Ne yapmam gerekiyor. Yardimci olursaniz çok sevinirim

Okudunuz mu?  Hadislerle Az yemenin fazileti

arifselim
Gücün yettiği sürece her sene yerine getirmek zorundasın. Yerine getirmediğinde Tövbe istiğfar edersin ve imkan oldukça yerine getirmelisin. Adak adamak bir borçtur ve adak adarken bunu düşünmek gerekir.


Tuba ozdemir
Selamun aleykum ben soyle bir adak diledim doğru bilmiyorum nezaman sabah kazasi olursa ogun içinde bir cuz ve beş tane yasin okucam dedim Allah’a bu soyledigim adak yerine geciyormu okumadigim zaman gunah mi


arifselim
Aleykum selam. Elbette bu adak ibadet cinsinden olduğu için geçerli bir adaktır. Şartlar oluştukça yerine getirmen gerekir. İnsanın kendisine bu tür yükleri yüklemesi doğru değildir.

Okudunuz mu?  Tevbe İstiğfar Duası

Kayıtsız Üye
Bi sorum olacaktı
Benim bir olmasını istediğim dileğim var fakat gerçekleşmesi biraz zor bu yüzden adak adamak istiyorum
Acaba adak adarsam dileğim yüzde yüz gerçekleşir mi
Aslında isteğim olmayacak gibi değil ama ben adak la garanti etmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim


ACİLSERVİS
İsteğin olsun diye adak adanmaz. Öyle bir şey yok.


Kayıtsız Üye
Adak kaç parçaya bölünür kimlere verilir akrabalara verilirmi?


arifselim
Adak belirli sayılara bölmek şart değildir. Çevrede bulunan ve özellikle de ihtiyaç sahiplerine dağıtmak gerekir. Adak kesen kişinin soyundan yukarı doğru soyundan geldiği dedesi, nenesi, babası, annesi ve bunun aşağısında oğlu, kızı ve torunları yiyemez. Diğer akrabalara verilebilir.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm 1 hafta önce boyumun uzaması için şöyle dedim Allahım inşAllah boyum uzar adak adıyorum dedim sen kabul et dedim peki uzamazsa napıcam ? Ve 1.80 falan boyum olsun dedim nasıl iptal edicem 🙁 ?

Okudunuz mu?  Lâ meşhûde illAllah ne demektir?

imam
iptali yok bu işin. boy uzarsa adağını yerine getirmelisin ama uzamazsa yapacağın bir şey yok.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm.Ben uc dort tane isteğim için gercek olursa Allah cc uc gun oruç tutacağıma dair adak adadım.Sorum hepsi için tuttugum bu adağımı hepsi gerceklesincemi yapmalıyım yoksa bu adaklarima zaman farkı olsada yada gerceklesmeyen için olsada her biri için mi uc gün orucumu tutmalıyım.Bunu adagimdan kacmak için değil eksik yanlış yapmak istemiyorum.


ACİLSERVİS
Allah’a şu olursa bunu yaparım olmazsa yapmam demek bir nevi pazarlığa benzer. Mümkün olduğunca adak adamaktan uzak durmak gerek. İşin olursa sadaka ver daha hayırlı olur.

Okudunuz mu?  Hacamat sünnet midir

Senin niyetin nasılsa o geçerli olur. Adak adarken niyetin tümüne bir ise birdir yok ayrı ayrı düşündüysen üçer üçer adağını yerine getirirsin.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm 17 yaşındayım sevdiğim bir kız vardı eğer bu kız benle çıkarsa 10 açı doyururum dedim kendime ve Bi kaç arkadaşıma o kız çıkma teklifimi asla kabul etmedi ama biz onunla çıkmıştan ötesini yaşadık benim olursa beni severse de demiş olabilirim Adak adarken emin değilim çok güzel günlerimiz oldu oda beni sevdi etti ama ben adağımı gerçekleştirecek parayı o ara denkleştiremedim şimdi beni ortada bıraktı gitti görüşmüyoruz istemediğini söyledi ailevi mevzulardan dolayı. Ben bu adağı yapmak zorundamıyım halen?


arifselim
Aleykum selam. Bu yaptığın şey haramdır ve caiz değildir. Helal olmayan bir kız ve erkeğin bir araya gelmeleri haramdır. Adadığın şey gerçekleştiği takdirde sözünü yerine getirmelisin. Ne şekilde adadığını ne söylediğini senin bilmen gerekir.

Okudunuz mu?  Şafi bir erkekle hanefi bir bayanın evliliği nasıl olur?

KayıtsÜye
Merhaba,
Ben ablama "başvurduğum işe alınırsam seni dil kursuna yazdıracağım adağım olsun" dedim. Kendisi de bunu istemediğini ihtiyacı olmadığını dile getirdi. Ne yapmalıyım?


arifselim
Merhaba. Adak adanmışsa bu yerine getirilmesi gerekir. Yerine getiremediğin bu adağın için ilk fırsatta yerine getirme imkanın olduğunda yaparsın. Bu imkan olmazsa tövbe istiğfar edilmelidir.


Kayıtsız Üye
selamünaleyküm ben derslerimi geçersem 33 yasin okuyacağım diye adak adamıştım bu adak yerine geçiyor mu ? Bir de 33 yasini okumayıp kefaretini verebilir miyim?


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. İlk fırsatta sadece adağını yerine getir. Kefaret vermek yok.


Kayıtsız Üye
Dinimize göre haklı sebeple boşandım.bu musibet olaydan kurtulursam dana keseceğim dedim.ancak maddi durumum onu yerine getirme imkanım yok.çok bunalımlı durumda iken söylemiş olduğum bu sözüm için ne yapabilirim.selamlar

Okudunuz mu?  Karşı cinsle yakın arkadaşlık

Ensar
Bizler genel olarak adak adama şartını tavsiye etmesekte kişi böyle adakları kendine şart koşabiliyor. Nezaman maddi imkanınız bu adağı yapmaya yeterse ozaman adadığınız kurbanı kesersiniz.


Kayıtsız Üye
Şu işe girersem maaşımla her sene kurban bayramında ailemle sevdiklerimle ihtiyaç sahipleri ile birlikte yiyebileceğimiz bir koç bir koyun kesicem dedim zihnimde. Bunları uzun bir süre yapamadım. Yapamayınca aileme söyledim. Sonra gizlice kurban bayramı olmayan bir gün ilkini kestirdim. Değişik zamanlarda yine kestirdim. Şimdi kurban bayramı dışı kestirdiklerim olur mu? Ailemle yedim olur mu? Borç kalan seneleri kesmeli miyim? İlla kurban bayramı mı yoksa farklı zamanlarda kestirsem olur mu? Keffaret gerekir mi? Keffaret nedir? Dünya işi için adamak yanlış bir hareketmiş bunu sonlandırmanın bir yolu var mı? Yoksa devam mı etmeliyim? Cevap verirseniz çok sevinirim.

Okudunuz mu?  Besmele ile haram işe başlamanın hükmü nedir? sigaraya besmele ile başlamak gibi

adak nedir, adak nasıl adanır, adak nasıl yapılır

Bu kategoride yer alan Hayale dayalı hikaye-roman yazmak caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak nedir nasıl yapılır yerine getirmemenin hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.