Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:01
sizden01
Abone

150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?

150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?

hasbihal61
slm arkadaşlar!
1-ANKARA ile ŞEREFLİKOÇHİSAR ilçesi arası 150km seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?
2-Sabah veya Yatsı namazında cemaat gelmezse nasıl niyet etmek gerek? cemaat varmış gibimi yoksa tek namaz kılar gibimi? hafiften sesli okumak gerekmi? (yani arkada melerker felan cemaat olur duyum gibi şeyler) Allah razı olsun…

Arkadaşlar cevap verecek yokmu???


Cevap: 150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?

Hoca
< slm arkadaşlar!
forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/187209-seferilik.htmlseferilik 1-ANKARA ile ŞEREFLİKOÇHİSAR ilçesi arası 150km seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?
2-Sabah veya Yatsı namazında cemaat gelmezse nasıl niyet etmek gerek? cemaat varmış gibimi yoksa tek namaz kılar gibimi? hafiften sesli okumak gerekmi? (yani arkada melerker felan cemaat olur duyum gibi şeyler) Allah razı olsun…
Arkadaşlar cevap verecek yokmu??? >

Seferilik mesafesi 90 km dir ama Şehir sınırını aşmak gerekir.
Ankara ile Şereflikoçhisar ilçede olsa ayrı şehirlerdir ve seferilik geçerlidir.

Okudunuz mu?  Oruçlu İken yatağa sürtünme sonucu meni gelmesi ?

< 2-Sabah veya Yatsı namazında cemaat gelmezse nasıl niyet etmek gerek? cemaat varmış gibimi yoksa tek namaz kılar gibimi? hafiften sesli okumak gerekmi? (yani arkada melerker felan cemaat olur duyum gibi şeyler) Allah razı olsun… >
Cemaat olmasa kişi tek başına kılar. yani cemaat varmış gibi niyet edilmez bu uydurmadır.
Sesli okuma, cemaatle birlikte akşam, yatsı ve sabah namazını kıldırırkendir.
Tek başına kılan gecede olsa sesli okumaz.

Okudunuz mu?  Hocaların okuyuş farkı

Cevap: 150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?

hasbihal61
sağol Allah razı olsun !!


Cevap: 150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek?

gimsangoksel
sevgili kardeşim,seferi mesafesi 90 km olup nasıl gidileceği önemli değildir,uçak tren,yüksek hızlı tren,gemi,özel araba,bisiklet fark etmez.Sabah,akşam ve yatsı namazında imamla kılınacaksa farzda yüksek sesli okunur,cemaat yoksa varmış gibi niyet edilmez,iki kişi olsa cemaat olur,yüksek sesle cemaat olmadan okunmaz da.Ama siz evinizdesiniz okumak istiyorsunuz hafif bir edayla yapsanız size huşuv veriyorsa güzel olur.

Okudunuz mu?  Sivilceden abdest bozulur mu

EarthQuake®
< Seferilik mesafesi 90 km dir ama Şehir sınırını aşmak gerekir.
Ankara ile Şereflikoçhisar ilçede olsa ayrı şehirlerdir ve seferilik geçerlidir. >

Hocam iki cümleniz birbiriyle çelişiyor, Ş.koçhisar Ankara’nın ilçesidir ve Ankara sınırları içerisindedir, şimdi ilk sözünüze göre mi ikinci sözünüze göre mi hareket etmeliyiz?

Okudunuz mu?  Dna testi yaptırmak caiz midir?

< Sesli okuma, cemaatle birlikte akşam, yatsı ve sabah namazını kıldırırkendir.
Tek başına kılan gecede olsa sesli okumaz. >

Geceleyin tek başına namaz kılarken sesli okumanın efdal olduğunu belirten kaynaklar okumuştum forumda.


islamyolu
< Hocam iki cümleniz birbiriyle çelişiyor, Ş.koçhisar Ankara’nın ilçesidir ve Ankara sınırları içerisindedir, şimdi ilk sözünüze göre mi ikinci sözünüze göre mi hareket etmeliyiz? >
istanbul için sınır içi boyunca nereye gidersen git seferi sayılmıyor. bu diğer şehirlerimiz içinde geçerlidir. yani buluduğun yaşadıgın şehrin hududundan çıktıktan sonra seferilik sayılır. dolayısıyla Koçhisarda Ankaranın ilçesi ankaraya bağlıdır bundan dolayı. Seferi sayılmaz.

Okudunuz mu?  Evlilikle ilgili bir istişare

Hoca
< Hocam iki cümleniz birbiriyle çelişiyor, Ş.koçhisar Ankara’nın ilçesidir ve Ankara sınırları içerisindedir, şimdi ilk sözünüze göre mi ikinci sözünüze göre mi hareket etmeliyiz? >
Kardeş herhangi bir çelişki yok.
Kendisini ilgilendiren şehrin çıkış levhasıdır.
Ankaraya bağlı olması durumu değiştirmez.

Okudunuz mu?  Kaza namazında ezan okumak ve kamet getirmek hakkında soru

< istanbul için sınır içi boyunca nereye gidersen git seferi sayılmıyor. bu diğer şehirlerimiz içinde geçerlidir. yani buluduğun yaşadıgın şehrin hududundan çıktıktan sonra seferilik sayılır. dolayısıyla Koçhisarda Ankaranın ilçesi ankaraya bağlıdır bundan dolayı. Seferi sayılmaz. >
Bir şehrin hududu, şehrin "çıkış" levhasıdır, il sınırı değildir.
istanbul ili, bazı ilçeleriyle tek şehir halini aldığı için durum farklıdır.
Ankara ve Şereflikçhisar tek şehir değillerdir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti ve Kelime i Şehadet

sabahattin10
Arkadaşlar seferilik hususunda alimler arasında ihtilaf vardır. Peygamber efendimiz ”3 günlük yola giden seferidir.” demiştir. 3 günlük yolu bazı alimler km olarak almışlar ve o dönemde deveyle 90km olduğu için böyle olmuş. Ama bazı alimler 3 günlük yolu saat olarak anlamışlar ve 18 saat yol gidenler seferidir diyorlar. Neden 18 saat? Gece yol gidilmez; bu yüzden gece sayılmıyor. O dönemde yola çıkanlar öğleden önce 3 saat, öğleden sonra 3 saat gidiyorlardı. Günde 6 saatten 18 saat oluyor.
Seferilikte saati dikkate alan alimler; ”Molaları çıkarın 18 saat yol giderseniz seferi olursunuz.” diyorlar.
Birde şöyle bir şey var. Bazı alimlere göre yolcu namazı sünnettir. Bazı alimlere göre ruhsattır; dileyen alır, dileyen terk eder. İmam-ı Şafiye göre seferi serbesttir; dilerse namazı 4 rekat kılabilir. Siz seferi olmadığınız halde namazı seferi olarak kılarsanız; namazı kılmamış olursunuz. Ama seferi olduğunuz halde namazı tam kılarsanız en fazla mekruh işlemiş olursunuz; ama mekruh olan harama tercih edilir.

Okudunuz mu?  Şehitlik istemek ve bu konuda görülen rüyalar

Hanefilerde seferilik 15 günden az olmak şartıyladır; Şafilerde ise 4 gündür. Eğer bizler bu hususta hanefilere uyarsak; şafilere göre namazımız kabul olmaz. Ama eğer şafilere uyarsak ortada tehlike kalmaz. Yine en fazla mekruh işlemiş oluruz; ama mekruh olan harama tercih edilir.

Okudunuz mu?  Erkek İmam ve Kadın Cemaat

Bu hususta ihtiyatlı olan görüş; yolculukta saati dikkate alarak 18 saatlik yol gitmektir. tehlikesi olmayan görüş budur.

Selam ve dua ile…


hasbihal61
İSLAMYOLU & MUM hocalarım.
arada kaldım gibi gene, bende ona karar veremiyordum zaten:)
MUM hocamın açıklaması şehir açısından daha yakın geldi gibi…. Allah(cc) kabul eder inşAllah…

Bu kategoride yer alan Dini nikahlı eşim beni boşamadan biz ayrılmadan başkasıylan resmi nikah yapmış bu caizmi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

150 km uzak mesafe seferi olunuyormu? yoksa şehir hududunu çıkmasımı gerek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.