Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden3
Abone

Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum

Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum

hayko12345
Tüm abilere ablalara selamlar gönderiyorum ilk olarak.
Arkadaşlar ben bir yemin etmiştim ancak yeminimi tutamadım zaten o yemin ederkenki öfkeyle ne yapacağımı şaşırdım gerçi bir gün bozulacaktı kesin olarak bozulmamasına imkan yoktu ama ben bozdum kendimi çok çok çok kötü hissediyorum.
Ne yapmam gerek kendimi affettirmek için kaç kere tevbe çekmem gerek lütfen yardım edin arkadaşlarım.


Cevap: Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum lütfen yardım edin.

maydın
Kardeşim yeminini bozduğun için keffaret çıkarman gerekir.

Okudunuz mu?  Mai müstamel olan su sadece farz ve sünnet olan gusül veya abdestte kullanılan su mudur?

Aşağıdaki linkten yemin keffaretini bulabilirsin.


Cevap: Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum lütfen yardım edin.

hayko12345
Orada 3 gün oruç tutmak diyor okullar açıldı ama oruç tutamam hele fitre hiç veremem ama çok çok lazımsa oruç tutabilirim başka alternatifler varmıdır?


Cevap: Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum lütfen yardım edin.

Galus
Yemini bozmanın keffâreti

kardeşim umarım sorunlarına cevap bula bilirsin.

Kur’ân-ı Kerim’de: "(Yeminin) Keffâreti ailenize yedirmekte olduğunuzun orta (derece) sinden, on yoksulu doyurmak, ya onları giydirmek, yahud bir köle azad etmektir. Fakat kim (bunları) bulamazsa, üç gün oruç tutması lâzımdır. İşte bu, and (yemin) ettiğiniz vakit (onları bozmanın) keffâretidir. Yeminlerinizi muhafaza ediniz. Allah âyetlerini size böylece açıklıyor. Ta ki şükredesiniz" (el-Mâide, 5/89) buyurulmuştur.

Rasûl-i ekrem (s.a.s)’in döneminde, yemin keffareti için yoksula ne kadar verildiğini izah için, İmâmu Buhâri "Kitabu’l Keffâret" adı altında, ayrı bir bölüm ayırmıştır. Keffâretlerde illet kesin olarak belli değildir. Bu yüzden kıyas yoluyla, hükmü benzer olaylara uygulamak imkanı bulunmaz, keffaretler kitap ve sünnetteki sıra gözetilerek yerine getirilir (Buhârî, Sahih, VII, 235-240). (Yusuf KERİMOĞLU)

Bir fidye – âyet-i kerîmede de belirtildiği gibi – bir fakiri tam bir gün doyurmaktır. Bir günde ise iki öğün vardır.

Fidyeler, yalnız bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakirlere de verilebilir. Ramazan içinde verilebileceği gibi, evvelinde veya sonunda da verilebilir. Fakirleri sabah – akşam günde iki öğün doyurmak suretiyle olabileceği gibi, öğünlerin parasını vermek suretiyle de olabilir. Para toptan da verilebilir, her gün ayrı ayrı da…

Oruç tutma gücünde olmayan kimse, fidye verebilecek kadar zengin de değilse, yapacağı iş, Allah`tan afv ve mağfiret dilemektir. Fidye vermek mecburiyeti, onun üzerinden kalkmıştır.

Fidye miktarı fitrede olduğu gibidir.

Fitrenin Miktarı Ne Kadardır?

Fitre başlıca 4 madde üzerinden verilir:

1 – Buğday veya buğday unundan. Bunun vâcib olan miktarı, yarım sa` (520 dirhem: 1667 gr.) dır.

2 – Arpadan veya arpa unundan. Bunun miktarı ise, bir sa` (1040 dirhem: 3333 gr.) dır.

3 – Her türlü kuru üzümden. Bunun miktarı da bir sa` (3333 gr.) dır.

4 – Kuru hurmadan. Bunun miktarı ise yine 1 sa` (3333 gr.) dır. Bu 4 gıda maddesinden herhangi birine göre fitre verilebilir.

Bu fitreler aynen hurma, buğday, üzüm olarak verilebileceği gibi, kıymetleri para olarak da verilebilir. Hattâ kıymetlerinin para olarak ödenmesi, daha da efdaldir.

Kişinin fitresini verirken kendi malî imkânını ve zenginliğini göz önünde bulundurarak, fitresini bu 4 gıda maddesinden birinin kıymeti üzerinden ödemesi gerekir.

Meselâ çok zengin olanlar fitrelerini hurmanın değeri üzerinden ödemelidirler. Çünkü en yüksek fitre miktarı hurmadır. Onun o zenginliğine münasib olan, fitresini hurma üzerinden ödemektir. Artık zenginlik derecesine göre, kuru üzüm, arpa ve buğday olmak üzere fitre ödenecek gıda maddesi değişir. Her yıl Ramazan ayında, müftülükler bu 4 gıda maddesine düşen fitre bedellerini ilân ederler. O bedellere göre fitreyi ödemek mümkündür. (Mehmet Dikmen)

Sorularla İslamiyet


hayko12345
Ama arkadaşlar fitre veremem daha 13 yaşındayım ama oruç belki tutabilirim ama çok zor olur benim için oda acaba daha küçük olduğum için affedilirmi yoksa 3 gün oruçmu tutmak zorndayım başka çözüm varmı?

Okudunuz mu?  Kızım bana anne Haşa Allah nasıl oluşmuştur dedi ne diyeceğimi şaşırdım

ARFOCOLOR
üzülmek istemiyorsan oruçlarını tut kalbin rahat olsun kardeşim


hayko12345
3 gün tutarsam kalbim rahat olur günahım affolur değilmi?


fanihayat
aleyna aleyküm selâm,

Kardeş, ettiğin yemin türü çom önemli, çünkü bazı yeminler keffareti gerektirir bazısıda gerektirmez. Kuranı Kerim’de Allahu teala yemin hakkında şöyle buyurur.

Okudunuz mu?  Sabah Namazına Kendi kendine Uyanıyorum

Allah sizi, yeminlerinizdeki ‘rastgele söylemelerinizden, boş, amaçsız sözler’den dolayı sorumlu tutmaz; fakat kalplerinizin kazandıklarından dolayı sorumlu tutar. Allah bağışlayandır, yumuşak davranandır. (Bakara Suresi, 225)

Ahidleştiğiniz zaman, Allah’ın ahdini yerine getirin, pekiştirdikten sonra yeminleri bozmayın; çünkü Allah’ı üzerinize kefil kılmışsınızdır. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı bilir. (Nahl Suresi, 91)

Okudunuz mu?  Kim benim bir sünnetimi ihya ederse 100 şehit sevabı alır

Allah, yeminlerinizin (keffaretle) çözülmesini size farz (veya meşru) kıldı. Allah, sizin mevlanız (sahibiniz, yardımcınız)dır. O, bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tahrim Suresi, 2)

Yeminlerinizi kendi aranızda, bir bozuculuk unsuru edinmeyin; sonra sapasağlam basan ayak kayar ve Allah’ın yolundan alıkoyduğunuz için kötülüğü tadarsınız. (Ayrıca) Büyük azap da sizin içindir. (Nahl Suresi, 94)

Okudunuz mu?  Şirk koşmak nedir?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum . Ben 2_3 kere icki icmiyecem diye yemin etmistim bunlarin bazilarinda kurana el bastim . Ickiyide canim çok istiyordu yeminimi bozdum icim icimi yiyor kafamda sürekli vicdan azabi gibi tuaf seyler oluyor çok pismanim ama kendimi de çok kotu hissediyorum bul durum dan com rahatsizim ne yapmam lazim bir yardımcı olursaniz memnun olurum simdiden Allah razı olsun ..

Okudunuz mu?  Gebe bir kadın orucunu kaza etmekle beraber fitre vermesi gerekir mi?

mum
< 2_3 kere icki icmiyecem diye yemin etmiştim >
3 tane yemin kefareti vermen gerekir


yemin bozdum, yemini bozdum islamisorular

Bu kategoride yer alan Kavga ettiğimiz kişi ile helalleşme başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.