Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:51
sizden03
Abone

İnsanlardan önce dünyada cinler mi yaşıyordu?

İnsanlardan önce dünyada cinler mi yaşıyordu?

mslmn
İnsanlardan yani Hz.Adem’den önce dünyada cinler yaşıyordu diye bir şey duydum doğru mudur?


Cevap: İnsanlardan önce dünyada cinler mi yaşıyordu?

Desert Rose
Ben yeryüzünde kendime bir halife yaratacağım. (Bakara, 2/30)

ayetindeki halife tabiri, dünyanın, insanların hayatına elverişli şartlara sahip olmazdan evvel, yeryüzünde idrakli (düşünen) bir mahlukun bulunmuş olduğuna ve o mahlukun hayatına o zamandaki yerin evvelki vaziyetleri muvafık ve müsait bulunduğuna işarettir.

Okudunuz mu?  Cünüpken alış veriş yapmak caiz midir

" خَلِيفَةً Bu tâbir, arzın, insanların hayatına elverişli şeraiti hâiz olmazdan evvel arzda idrakli bir mahlûkun bulunmuş olduğuna ve o mahlûkun hayatına, o zamandaki arzın evvelki vaziyetleri muvafık ve müsait bulunduğuna işarettir. خَلِيفَةً tâbirinin bu mânâya delâleti, mukteza-yı hikmettir. Amma meşhur olan mânâya nazaran, o idrakli mahlûk, cinlerden bir nevi imiş; yaptıkları fesattan dolayı insanlarla mübadele edilmişlerdir."(1)

Okudunuz mu?  İstidraç olayını anlatırmısınız? Yani ALLAHın günahkar kullarına kurduğu tuzak

Abdullah İbn Ömer (r.a.):

Cân oğulları diye anılan cinler, Adem (a.s)’in yaratılmasından iki bin yıl evvel yeryüzünde idiler. Yeryüzünü fitne ve fesada vermek suretiyle bozdukları ve kanlar döküp cinayetler işledikleri için, Allah onlara karşı meleklerden müteşekkil bir ordu gönderdi. Melekler tarafından iyice hırpalanan bu fesatçılar denizlerdeki adalara sığınmak suretiyle canlarını kurtarabildiler. Bunun üzerine Cenab-ı Hak meleklere: Muhakkak ben yeryüzünde bir halife yaratacağım…. dedi.

Okudunuz mu?  Gusül alırken kapı çalması ve guslü yarıda bırakıp devam ettirmek hakkında

İbn-i Abbas şöyle diyor:

"İnsan çamurdan yaratıldı. Yeryüzünde ilk önce cinler yaşarlardı. Onlar arzda kanlar akıttılar, birbirlerini öldürdüler. Allah, onlara İblisin komutasında meleklerden askerler gönderdi. İblis ile onun komutası altında bulunanlar, öteki cinlerle savaşarak, onları denizlerdeki adalara ve dağların etrafına sürdüler. Bu zaferi kazandıktan sonra İblisin kalbinde gurur doğdu ve: Ben, kimsenin yapmadığı bir iş yaptım diye övündü. Allah onun kalbinde doğan bu gururu bildi. İblisin yanındaki melekler bunu bilmiyorlardı. Cenab-ı Hak, İblisin yanında bulunanlara: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım dedi. Buna karşılık olarak melekler: Sen, bizim kendilerini tenkile memur edildiğimiz cinlerin yaptığı gibi orada fesat çıkaracak ve kanlar dökecek birini mi yaratacaksın? dediler…"(2)

Okudunuz mu?  Abdestsiz dini kitap okunur mu

İnsanlardan sonra kıyamet kopup ikinci bir diriliş ile ebedi hayat olan ahiret hayatı başlayacaktır. Ne Kur’an da ne hadislerde insanlardan sonra dünyanın başka mahluklar ile devam edeceğine dair bir işaret ve emare olmadığını biliyoruz.

Dipnotlar:


(1) bk. İşaratü’l-İ`caz, Bakara Suresi 30. Ayet Tefsiri

Okudunuz mu?  İçimden bir ses senin imanın yok diyor.

(2) bk Taberi,Tefsir,I,195-214;Tarih,I/1,107-112;


Cevap: İnsanlardan önce dünyada cinler mi yaşıyordu?

mslmn
Allah razı olsun.

Bu kategoride yer alan Öldükten sonra nasıl helalleşilir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsanlardan önce dünyada cinler mi yaşıyordu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.