Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:07
missa9
Abone

İçki bırakma ayeti varmıdır varsa hangisidir?

İçki bırakma ayeti varmıdır varsa hangisidir?

Kayıtsız Üye
arifan dergi geçmiş sayıda içki bırakma ile ilgili ayet


Cevap: içki bırakma ayeti varmıdır varsa hangisidir?

Desert Rose
İçki ile ilgili Ayet ve hadisleri buyur oku kardeş
ve bir değil beş düşün inşaAllah faydalı olur
tez vakitte bırakırsın

———

1- Nahl Sûresi, 67. âyet: Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden hem bir içki yapıyor hem de güzel rızık ediniyorsunuz. Bunda aklı eren kavim için elbet ibret vardır. Bu ayette içkinin güzel rızık olmadığı açıklanmıştır. Bu ayetin nüzulu ile, içkinin dinen tasvip edilmeyen bir madde olduğu anlaşılmasıyla birlikte çok sahabeler içkiyi terk etmişlerdi. Aslında bu ayetin inzali ile, içkinin ileride haram olacağı da anlaşılmıştı.

Okudunuz mu?  Kadılar hayız halinde abdest alırmı?

2- Bakara Sûresi, 219. âyet: Sana içkiyi ve kumarı sorarlar, de ki: Onlarda hem günah hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür.

3- Nisâ Sûresi, 43. âyet: Ey İman edenler! Siz, sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.

Okudunuz mu?  Ailelerin de rızası ve haberi doğrultusunda evlenmeden dini nikah yaptırmak caiz midir ?

Bu âyet-i kerime sarhoşken namaz kılmayı men etmiştir. Bu durumda beş vaktini hiç geçirmeksizin kılan bir sahabenin, gündüz iki namaz arasında içki içmemesi gerekiyordu. Aksi takdirde, yani gündüz iki namaz arasında içki içecek olsa, alkollü içkinin sarhoşluk edici tesiri geçmeyeceği için namazı kılamayacaktı. Belki yatsı namazından sonra içki içebilecekti. İşte bu durumda, yine büyük bir sahabe kitlesi daha içkiden tamamen vazgeçmişlerdi. Çünkü alkole alışmış olan vücutlar artık yavaş yavaş ondan uzaklaşıyordu.

Okudunuz mu?  Bebek Ninnilerini Dinle - Ninni Sesli Video - Bebeklere Ninniler

4- Mâide Sûresi, 90. âyeti: Ey İman edenler içki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bunlardan kaçının ki murada eresiniz.

5- Mâide Sûresi, 91. âyeti: Şeytan içkide ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi?

Okudunuz mu?  Peygamberimize neden muhammedül emin adı verilmiştir?

Bu son âyet ile alkollü içkiler kesin olarak haram edilmiştir. Sahabelerden Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: Biz içki âlemindeydik. Ben dağıtıyordum. Bir adam geldi İçki haram edildi dedi. Arkadaşlar derhal şu içki kaplarını dök, temizle emrini verdiler. O haberden sonra kimse ağzına içki almadı. (S. Nesaî, Eşribe 51/2)

(Yukarıdaki âyet meâlleri, merhum Hasan Basri Çantay’ın Kur’an-ı Hakim ve Meâl-i Kerim adlı tefsir kitabından alınmıştır.)

Okudunuz mu?  Yolda yürürken 55 tl buldum parayı aldım ve yedim haram olmuşmudur

İçki Hakkında Bazı Hadis-i Şerifler

1- Sarhoşluk veren her içki haramdır. (Buhari, Eşribe 4; Müslim, Eşribe 67,68)

2- Her sarhoşluk veren şey hamrdır (içkidir) ve sarhoşluk veren her şey haramdır. (Buhari, Eşribe 1; Müslim, Eşribe 73)

3- Bir şeyin çok miktarda alınması insana sarhoşluk veriyorsa, onun azı da haramdır. (Ebû Dâvud, Sünen, c.II, s.294)

4- Her sarhoş edici haramdır. Bir farak(küp) içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da haramdır. Tirmizi’de gelen rivayette tek yudumu da haramdır diye gelmiştir. (Ebû Dâvud, Eşribe 5; Tirmizi, Eşribe 2,3)

5- Şüphesiz buğdaydan da içki olur, arpadan da içki olur, kuru üzümden de içki olur, hurmadan da içki olur, baldan da içki olur. Ben her sarhoşluk verenden sizi men ediyorum. (Buharî, Eşribe, 74/2; Ebû Dâvud, Eşribe 20/4, Hadis No: 3677)

6- Ümmetimden bir taife olur ki alkollü içki içerler ve içkinin namını tebdil edip istedikleri bir ismi ona takarlar. (Ebû Dâvud, Eşribe, 20/6, Hadis No: 3689)

7- Şu muhakkak ki hamr (içki) deva değildir, bilakis marazdır (hastalık vericidir). (Müslim, Eşribe 12)

Okudunuz mu?  Hayanın artması için hangi duaları okumalıyım bana yardımcı olur musunuz?

8- İçki kötülüklerin anasıdır. Diğer bir rivayete göre de İçkiden sakınınız. Çünkü içki her türlü kötülüklerin anasıdır. (Hz. Osman (r.a.)’dan nakledilmiş.) (Dare Kutnî, Sünen, c.IV, s.247)

9- İçkiden sakınınız. Allah’a yemin ederim ki, içki ile iman bir yerde birleşmez. Yani biri diğerini çıkarır. (Hz. Osman (r.a.) dan nakledilmiş) (Nesaî, Eşribe 51/44)

10- Üç grup Cennete giremez:

Okudunuz mu?  Namazla ilgili hadisler

1- Minnet edici (başa kakıcı),

2- Anne, babasına isyankâr olan,

3- İçkiye müdavim olan (devam eden). (Hz.Osman (r.a.) den nakledilmiş) (Nesaî, Eşribe 51/46)

11- Cenâb-ı Hak, şaraba, içene, dağıtana, satana, alana, saklamasını isteyene, yüklenip götürene, satıp parasını yiyene lânet ediyor. (İbn-i Ömer (r.a.)dan naklen) (S. Ebû Dâvud, Eşribe 20/2)

Okudunuz mu?  Başkasına ait olan ÖTV indirimini kullanmak caiz midir ?

12- Sarhoşluk veren şeylerin on zümreye zararı dokunur: Bizzat sarhoşluk veren şeye, ham maddesini ezen veya sıkana, ezip sıktırana, satıcısına, satın alana, nakliyesi ile uğraşana, kendisine götürülen kimseye, bütün bu işlerden elde edilen kazancı yiyene, içene, içilmek üzere ikram edene. (Ahmed b. Hanbel,Eşribe 30/6, Hadis No: 3380)

13- Alkollü içkiler yasaklandığına dair vahiy geldiğinde, Resûlüllah (s.a.v.) pazara çıktı ve bunun alışverişinin de yasaklandığını bildirdi. (İbn-i Mâce, Eşribe 30/7)

Okudunuz mu?  Hz hamza, Peygamber efendimizden kaç yaş küçüktür?

içkiyi bırakma ayeti, Ayeti adı nedir lütfen

Bu kategoride yer alan Bilmeden zina yapmak ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçki bırakma ayeti varmıdır varsa hangisidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.