Anasayfa
23 Kasım 2023, 6:43
hakkinda
Yönetici

Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz?

Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz?

Kayıtsız Üye
Dört büyük kitap hakkında zeburu hagi halk kullanıyor dini bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz?

Desert Rose
TEVRAT:
İsminin Anlamı: Kanun,öğreti
Vahyedilen Peygamber: Hz. Musa(as)
Diğer İsimleri: Ahd-i Atik,Ahd-i Kadim(her ikiside eski ahit,eski anlaşma anlamlarına gelir.)
Gönderilen Toplum: İsrailoğulları(yahudiler)
Günümüzdeki Durumu: Tahrif edilmiş bir kitap olarak bulunuyor.

ZEBUR:
İsminin Anlamı: Yazılı şey,kitap
Vahyedilen Peygamber: Hz. Davud(as)
Diğer İsimleri: Mezmurlar(Melodik bir şekilde okunan söz anlamına gelir.)
Göderilen Toplum: İsarailoğulları(yahudiler)
Günümüzdeki Durumu: "Mezmurlar" adı altında Tevrat içerisinde bir bölüm olarak yer almaktadır.Tahrif edilmiştir.

İNCİL:
İsminin Anlamı: Müjde,öğreti,öğretici
Vahyedilen Peygamber:Hz. İsa(as)
Diğer İsimleri: Ahd-i Cedid(yeni ahit,yeni anlaşma anlamına gelir.)
Gönderilen Toplum: İsarailoğulları
Günümüzdeki Durumu: Tahrif edilmiş bir kitap olarak bulunuyor.

Okudunuz mu?  Caminin bölümleri ile ilgili bilgiler

KUR’AN-I KERİM:
İsminin Anlamı:Okumak, toplamak, bir araya getirmek
Vahyedilen Peygamber: Hz. Muhammed(sav)
Diğer isimleri: Kitap, Zikir(hatırlatma), Furkan(hakkı batıldan ayıran ölçü), Hüda(hidayet)

ZEBUR HAKKINDA

Allah tarafından Hz. Dâvud (a.s)’a gönderilen Mezmurlar ve Mezâmir adı ile de anılan mukaddes kitap. Lügatte Mezmur, "Kavalla söylenen ilâhî, Hz. Dâvud’a inen Zebur’un sûrelerinin her biri" anlamlarına gelir. Mezmur "yazılmış" manasına gelen kitap anlamındadır. Büyük bilgin Zeccac, Zebur’un "Hikmetli kitap" manasına geldiğini; Âlu İmran, 3/184 ayetindeki "Zebûr" kelimesinin "menetmek" manasına gelen "Zebr" kökünden olduğunu açıklamıştır. Kitap da halkın hilâfına olan hususlardan meneden şeyleri bildirdiği için Zebûr diye adlandırılmıştır (Fahreddin er-Râzi, Mefâtihu’l-Gayb, Ankara, 1990, VIII, 417).

Okudunuz mu?  İmam Şafiinin Büyük Eseri El-Umm Kitabı Hakkında Bilgi

İlâhî kitapların ikincisi olan Zebur, Kur’ân-ı Kerîm’in üç ayrı âyetinde en-Nisâ, 4/163; el-İsrâ,17/55; el-Enbiya, 21/105 geçmektedir. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "Nûh’a, O’ndan sonraki peygamberlere vahy ettiğimiz ve İbrahim’e, İsmail’e, İshâk’a, Yakub’a, İsa ya, Eyyub’a, Yunus’a, Hârun’a ve Süleyman’a vahy eylediğimiz ve Davüd’a Zebur verdiğimiz gibi (Habibim) şüphesiz sana da vahy ettik biz" (en-Nisâ, 4/163); "Rabbin göklerde ve yerde olanları en iyi bilendir. Andolsun ki, biz peygamberlerin kimini kiminden üstün kılmışızdır. Davûd’a da Zebur verdik" (el-İsra, 17/55); son olarak el-Enbiya, 21/105 âyetinde de Cenab-ı Hak: Ândolsun, Tevrat’tan sonra Zebur’da da yazmışızdır ki, arza ancak salih kullarım mirasçı olur" (el-Enbiya, 21/105) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  Adağı yerine getirmeyenin başına belalar gelir mi? Adak hakkında bilgi...

Bu âyet meâllerinden ilk ikisi, dört ilâhî kitaptan biri olan Zebur’un Hz. Dâvud (a.s)’a verildiğini açıklamakta, üçüncü âyet de Zebur’un Tevrat’tan sonra nâzil olduğunu, yeryüzüne ancak salih kişilerin mirasçı olacaklarını bildirmektedir. Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s) de bir hadis-i şeriflerinde, ehl-i kitaptan bir fırkanın Zebur okuduklarını beyan buyurmuşlardır (Buharî, Teyemmüm, 6).

İmanın şartlarından olan "Allah’ın kitaplarına iman" ilkesi bir müslümanın, diğer ilâhî kitaplarla birlikte Zebur’a da inanmasını gerekli kılar. Ancak yine İslâm, bugün eldeki mevcut Zebur’un tahrife uğradığını da özellikle belirtir.
Hz. Peygamber (s.a.s)’in Hz. Ebû Bekir’e öğrettiği bir duâda Zebur, Allah’ım! Peygamberin Muhammed… hürmetine… Dâvud’a inen Zebur hürmetine…" şeklinde zikredilmektedir (el Gazalî, İhya, çev. A. Serdaroğlu, İstanbul, 1974, I, 913).

Okudunuz mu?  Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz?

Kitab-ı Mukaddes külliyatında ve Ahd-i Atik bölümü içinde yer alan "Mezmurlar" diye zikredilen kitabın içinde 150 Mezmur vardır. İlk Mezmur "Ne mutludur o adama ki, kötülerin öğüdü ile yürümez ve günahkârların yolunda durmaz" cümleleriyle başlamakta, 150. Mezmur da, "Bütün nefes sahipleri Rabbe hamdetsin, Rabbe hamdedin" sözleriyle son bulmaktadır (Kitab-t Mukaddes, Eski ve Yeni Ahit, İstanbul, 1954)

Hz. Dâvud’a indirilmiş. olan Zebur’da genellikle, O’nun Allah’a yakarışları ve ilâhîleri yer almaktadır. Zebur’un İbranice asıl metni manzumdur. Allah’ın birliği (tevhid) temeline dayanan dinler döneminin ilk ilâhî kitaplarından olan Zebur, doğruluğu terkeden, ahlâkî kaideleri tanımayan, kötülük ve günah içinde yüzen Yahudi kavmine Allah yolunu göstermek için nâzil olmuştur. Bütün bunlardan ayrı olarak Yahudilerin, "Tevrat’tan sonra kitap gelmeyecektir" yolundaki iddiaları Zebur’un Hz. Davud’a verilmesiyle nakzedilmiş bulunmaktadır (Elmalılı, Hak Dini Kur’ân Dili, İstanbul 1938, IV, 3081).
Günümüzde Zebur hemen bütün dünya dillerine tercüme edilmiştir. Zebur’da geçen konular, daha sonraları Batılı ressam, şair ve heykeltıraşlara ilham kaynağı olmuş ve sanatkârların eserlerinde çeşitli şekillerde işlenmiştir.

Okudunuz mu?  Kutuplar gavslar evliyalar sufiler şeyhler dervişler hakkında bilgi

Bilindiği üzere Zebur’la müstakil bir şeriat vazedilmemiş, Hz. Davud Hz. Musa’nın şeriatı ile amel etmiştir. Hz. Dâvud sesinin güzelliği ile de bilinmektedir. O, Mezmur denilen Zebur sûrelerini güzel sesi ile okurdu. Nitekim kalın, gür, pek hoş ve tesirli sesler için "Dâvûdî" tâbiri kullanılır (M. Âsım Köksal, Peygamberler Tarihi, Ankara 1990, II, 179 vd.). Kur’ân-ı Kerîm’in birçok âyetinde de (el-Bakara, 2/251; el-Mâide, 5/78; el-En’, 6/84; el-Enbiya, 21/78, 79; en-Neml, 27/15, 16; es-Sebe, 34/10-13; es-Sa’d, 38/17) çeşitli vesilelerle Hz. Dâvud’un adı geçmektedir.

Okudunuz mu?  Mevlüd okutmak hakkında bilgi verir misiniz?

Zebur önceleri İbranca idi ve İbrânî-Ârâmî alfabesiyle yazılmıştı. Hristiyanlığın yayılmasından sonra da Lâtinceye çevrilmiştir. Ancak günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur’a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur’dan parçalar okumaktadırlar. Özellikle hristiyanların pazar âyinlerinde Mezmur’dan seçilmiş parçalar okumayı ihmal etmedikleri bilinen bir husustur.

Okudunuz mu?  Regl durumunda cünüp olan gusul alması gerekirmi bilgi verirmisiniz?

Cevap: Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz?

Fetva Meclisi
zebur hakkında bilgi
zebur hakkında kısa bilgi

Dört büyük mukaddes kitaptan biri olan ve kelime olarak parça, yazılı şey ve kitap anlamlarına gelen Zebur, Yüce Allah tarafından Hz. Dâvud (a.s.)’a indirilmiştir. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: Rabbin göklerde ve yerde olanları en iyi bilendir. And olsun ki; biz Peygamberlerin kimini kiminden üstün kılmışızdır. Davûd’a da Zebur verdik. (İsra, 17/55) Bu âyetten Zebur’un Hz. Dâvud (a.s.)’a indirildiği açıkça anlaşılmaktadır. Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s.) de bir hadis-i şerifte, Zebur’un ehl-i kitap tarafından okunduğunu haber vermiştir (Buhârî, Teyemmüm, 6).

Okudunuz mu?  Sadaka çeşitleri hakkında bilgi

İsrailoğulların’a doğru yolu göstermek için nâzil olan Zebur’un aslı İbranîcedir. Kaynaklarda belirtildiğine göre Zebur’un metni manzumdur. Zebur’da genellikle Hz. Dâvud’un Allah’a yakarışları ve ilâhîleri yer almaktadır. Yahudilerin, ‘Tevrat’tan sonra kitap gelmeyecektir. ‘ yolundaki iddiaları Zebur’un Hz. Dâvûd’a verilmesiyle nakzedilmiş bulunmaktadır (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, İstanbul 1938, IV, 3081).

Şüphesiz Zebur Yüce Allah tarafından indirilmiştir. Bu bakımdan, Allah’tan Hz. Dâvûd’a indirildiği şekliyle ona inanmak, imanın gereklerindendir. Fakat günümüzde Zebur’un bu orijinal metni mevcut değildir. Bu gün Kitab-ı Mukaddes içerisinde, Ahd-i Atik bölümünde Mezmurlar adı altında mevcut olan kitap, insanlar tarafından müdahaleye mâruz kalmış ve bozulmuştur. Zebur Hıristiyanlığın yayılmasından sonra Lâtinceye çevrilmiştir. Bugün Yahudiler ve Hıristiyanlar ayinlerinde Zebur’u okumaktadırlar. Özellikle Hıristiyanlar ayinlerinde Zebur’dan seçilmiş parçalar okumayı ihmal etmemektedirler.

Okudunuz mu?  Kerbela nedir? Kerbela hakkında kısaca bilgi

Günümüzde Zebur’da yer alan bilgiler hakkında bir Müslüman’ın takınması gereken tavır şu şekilde ifade edilebilir: Eğer bu bilgiler, Kur’an ve sahih hadislerdeki bilgilere uygunsa kabul; değilse reddedilir. Ayet ve hadislerde bu bilgilerden hiç bahsedilmiyor ve İslâm’ın temel prensiplerine de zıt düşmüyorsa Hz. Peygamber (s.a.s.)’in şu tavsiyesi doğrultusunda hareket edilir: Ehl-i Kitabı tasdik de etmeyin, tekzip de (yalanlamayın). ‘Biz Allah’a ve bize indirilenlere iman ettik’ deyin. (Buhârî, Tefsîr, 13)

Okudunuz mu?  Med lerle ilgili kısa bilgi

zebur hakkında bilgi, zebur isminin anlamı, zebur nedir zebur hakkında bilgi verir misiniz

Bu kategoride yer alan Ayet-el Kürsi Türkçe Arapça okunuşu ve fazileti hakkında bilgi istiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.