Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:11
missa07
Abone

Genç Komutan Hz. Üsame

Genç Komutan Hz. Üsame

Kayıtsız Üye
Genç Komutan Üsame hakkında bilgiler verir misiniz.


Cevap: Genç Komutan Hz. Üsame

Desert Rose
Öyle bir ordu düşünün ki, bu ordunun başında henüz on dört yaşında çocuk denilebilecek yaşta genç bir komutan var. Ve yine düşünün ki bu durumu orduda bulunan hiç kimse yadırgamıyor. Çünkü herkes biliyordu ki İslamordusunun başına geçen bu genci Allah Resulü atamıştı ve bu genç komutan her yönüyle çok donanımlıydı. Gerek bilgisi, gerek savaş kabiliyeti mükemmel birisiydi.

Okudunuz mu?  Karıncalar Evi Bastı Büyü Mü Var?

İşte İslamordusunun bu genç yaştaki kumandanın ismiHz. Üsame b. Zeyd idi. Allah Resulü’nün azatlı kölesi Hz. Zeyd b. Harise’nin oğluydu Hz. Üsame. Hz. Üsame’nin çocukluğu Allah Resulü’nün yanında geçiyor, Efendimizin ilmi ve terbiyesiyle yetişiyordu. Bu arada İslamdini büyüyor yeni yeni yerlere ulaşıyordu. Fethedilecek yerlere İslamordusu gönderiliyor ve orada İslam herkese anlatılıyor, tebliğ yapılıyordu. İşte böyle bir zamanda Allah Resulü kendi eliyle yetiştirdiğiHz. Üsame b. Zeyd’i orduya kumandan tayin etti.

Okudunuz mu?  Ankete yanlış cevap vererek kazandığım para helal midir?

ORDUNUN BAŞINDA BiR ÇOCUK VAR!

Hz. Üsame, Efendimizle pek çok savaşa katılmıştı. Yine bir gün Allah Resulü onu azgın birmüşrik topluluğu olan Übna kabilesine bir baskın yapmakla vazifelendirdi. Bu sıradaHz. Üsame sadece yirmi bir yaşındaydı. Ve düşünün ki bu ordudaHz. Ömer,Hz. Said b. Ebi Vakkas gibi önde gelen sahabiler de vardı. Ancak bu büyük sahabiler asla Hz. Üsame’yi küçük görmüyordu.Onun liyakatli olduğuna inanıyor, ona itaat ediyorlardı. İşte o büyük sahabilerdeki şuur da böyleydi. Yaşı küçük de olsa bir komutana itaat edilir ve güvenilir idi.Önemli olan soy, yaş ve asalet değil liyakatti. İşte tambu sıralarda bazı kimseler arasında, Ordunun başında bir çocuk var. dedikodusu yapılmaya başlandı.

Okudunuz mu?  Hadislerde geçen "beni asfar" Rumlar mı demek?

Allah Resulü bunu duyunca çok üzüldü ve yatağından hasta hasta kalkarak şöyle buyurmuştu: Ey insanlar!Hz. Üsame b. Zeyd’in kumandanlığına karşı çıkıyorsunuz. Siz bundan evvel Üsame’nin babası Zeyd b. Harise’nin kumandanlığına da dil uzatmıştınız. Allah’a yeminler olsun ki Zeyd b. Harise bu işe layıktı. Allah’a yemin ederimki o insanlar arsında en sevdiğimbirisiydi. Allah’a yemin ederimki Üsame de bu işe layıktır.O babasından sonra insanlar arasında en çok sevdiğimbirisidir. Şimdi onu size tavsiye ediyorum. Çünkü o sizin salih olanlarınızdandır.

Okudunuz mu?  Zina Yapılan Ev İle Zina Yapılmayan Ev Arasındaki Fark

EFENDiMiZ VEFAT EDiYOR

Hz. Üsame b. Zeyd, Allah Resulü’nün verdiği bu önemli görevi yerine getirmek için ordusuyla tamyola çıkmaya hazırlanmıştı ki, bir haber aldı. Allah Resulü’nün hastalığı gittikçe artmıştı.Hz. Üsame yola çıkmadan Efendimizi ziyarete gitti. Çok üzgündü ve o gün sefere çıkmadı. Ertesi gün yine Allah Resulü’nün ziyaretine geldi. Bu sefer Allah Resulü: Haydi Allah yardımcın olsun diyerek savaşa yolladı.

Okudunuz mu?  Bir insanın dış görünüşüyle dalga geçmek

Ne var kiHz. Üsame’nin ordusu tamyola çıkacakken Allah Resulü’nün vefat haberi geldi.Hz. Üsame ve diğer sahabiler çok üzüldü. Gözyaşları içinde tekrar Medine’ye döndüler.Hz. Üsame b. Zeyd, Allah Resulü’nün defin işleriyle de bizzat ilgilenmişti.Onun omübarek naaşını kabre bırakanlar arasındaydı.

ONU NASIL AZLEDEBiLiRiM?

Okudunuz mu?  İslamda hile yapmak hükmü nedir?

Efendimizin vefatından sonraHz. Ebubekir halife seçilmişti.Hz. Ebubekir kendisindenHz. Üsame’yi ordunun başından alınması gerektiğini teklif edenlere: Allah Resulü’nün ordunun başına getirdiği bir kumandanı nasıl azledebilirim! Allah’a yemin ederimki kaplanların beni parçalayacağını bilsem Resulullah’ın emretmiş olduğu bir orduyu seferden alıkoyamam. İşte bu genç yaştaki sahabi kendisinden sonra gelen nesillere hep örnek teşkil etmiştir ve edecektir. Günümüz gençlerinin Hz. Üsame’nin hayatını önemle incelemelidirler. O, daha çocuk denilebilecek bir yaşta İslam ordusunu kumanda etmesini bilmiştir. Bu ne sorumluluk, bu ne şuur?
BİR DUA

Okudunuz mu?  Cehennemin dibine git demek boşama yerine geçer mi


Yorum: Genç Komutan Hz. Üsame

Hoca
usame bin zeyd in hikayesi kısaca

17 yaşında komutan olan sahabe diyebilir ama üsame bin zeyd hangi savaşın komutanlığı 20 yaşlarında gerçekleşti. Bir adaztlı kölenin oğlunun asil kişilere komutan olabileceğini göstermek için efendimiz onu seçti
gerçek hikmetini Allah bilir.

Okudunuz mu?  Kızgınlıkla çocuğun üzerine edilen yemin

Yorum: Genç Komutan Hz. Üsame

Kayıtsız Üye
Hz Usamenin faziletleri ile ilgili hadis

Ey insanlar! Üsâme bin Zeyd’in kumandanlığına karşı çıkıyorsunuz. Siz bundan evvel de onun babası Zeyd’in kumandanlığına dil uzatmıştınız! Allah’a yemin ederim ki, o bu işe layıktı. Allah’a yemin ederim ki, o, insanlar arasında benim en çok sevdiğim birisiydi. Allah’a yemin ederim ki, Üsâme bin Zeyd de kumandanlığa layıktır. Allah’a yemin ederim ki, o, babasından sonra benim insanlar arasında en çok sevdiğim birisidir. Şimdi onu size tavsiye ediyorum; çünkü o, sizin salih olanlarınızdandır.

Okudunuz mu?  Zişan kelimesi ne demek

17 yaşında komutan olan sahabe, usamenin ordusu, 19 yasinda ordu basina getirilen sahabe

Bu kategoride yer alan Çanakkaleyi anlatan gezi yazısı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Genç Komutan Hz. Üsame Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.