Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:59
sizden01
Abone

Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir

Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir

konya442
EsSelamu Aleykum

Allah Resûlü (asm) Vedâ Hutbesinde: "Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Allah yanında en kıymetli olanınız, Ondan en çok korkanınızdır. Arabın Arap olmayana takvâdan başka üstünlüğü yoktur"


Cevap: Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir

Galus
kardeş açacağımız konu başlıklarına dikkat edelim.tek kelimeden oluşmamasına özen lütfen.

Okudunuz mu?  Elhamdürillahi mi elhamdülillahi mi okunur?

Cevap: Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir

Desert Rose
Buyur konya 442 kardeşim konu ile ilgili
hutbeyi okuyun faydalı olacağını düşünüyorum

——————————-

Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır. Allah yanında en kıymetli olanınız O’ndan en çok korkanınızdır. Azası kesik siyahî bir köle başınıza amir olarak tayin edilse, sizi Allah’ın kitabi ile idare ederse, onu dinleyiniz ve itaat ediniz.

Okudunuz mu?  Abdest alırken burun kanaması

Aziz mü’minler, Allah Resülü (asm) böyle seslenmişti Veda Hutbesinde.

Bugün bu seslenişteki manalara ne kadar çok muhtaç olduğumuz aşikârdır.

Allah Resulü (asm), ırkçılıktan şiddetle men etmiş; hepimizi kardeşliğe, birlik ve beraberliğe davet etmişti.

Ve bunları söylerken de şüphesiz Hucurat Suresi’nde yer alan şu âyet-i kerimeleri de nazara veriyordu aslında:

Okudunuz mu?  Bu salavat şirk mi

Muhakkak ki mü’minler kardeştirler; siz de kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki rahmete erişesiniz ve yine:

Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık; sonra da birbirinizi tanıyıp kaynaşasınız ve aranızdaki münasebetleri bilesiniz diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katından en şerefliniz, Ondan en çok korkanınızdır. Muhakkak ki Allah her şeyi hakkıyla bilir, her şeyden hakkıyla haberdardır. (Hucurat: 13)

Görülmektedir ki, Rabbimizin bizi farklı milletler olarak yaratmasının hikmeti birbirimizi tanımak ve kaynaşmaktır.

Okudunuz mu?  İstimna yapan lanetlidir

Tarih boyunca farklı kavim ve milletler birbirleriyle sosyal ve ekonomik anlamda çeşitli münasebetler kurmuşlar, yardımlaşmışlardır. Fakat ne hazin ki, sırf ırkçılık sebebiyle, birbirlerini ezdikleri, zulmettikleri, birbirleriyle savaştıkları da vaki olmuştur.

Halbuki âyet-i kerime, insanoğlunun farklı kavim ve milletler olarak yaratılmasının hikmetini, aralarındaki münasebetleri bilmeleri, birbirlerini tanımaları ve aralarında yardımlaşma ve dayanışmayı esas kılmaları olarak nazara veriyordu.

Okudunuz mu?  Öğretmen Cuma namazını nasıl kılacak

Her zaman olduğu gibi, bugün de bu manalara çokça muhtacız.

Şüphesiz birlik ve beraberliğin tesisi, kardeşliğin pekiştirilmesi ise, ferdi ve içtimai pek çok zararın def’ine sebeptir.

Milletlerin huzur ve barış içerisinde yaşaması, bu kardeşlik düsturunun tesisine bağlıdır.

Bu açıdan Allah Resulü’nün (asm) veda hutbesindeki Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız ifadesi ve seslenişine, millet olarak hepimiz kulak vermeliyiz.

Okudunuz mu?  Sabah namazını öğle namazından sonra kaza etsem olur mu?

İslâm medeniyeti, asırlardır İslâm ve insanlık ortak paydasında birbirleriyle barış ve huzur içerisinde yaşamayı bilmiş örnek tablolarla doludur. Ve işte bu huzur ve sükûnet ortamıdır ki, İslâmın da en güzel şekliyle yayılmasına ve nicelerin gönlünü fethederek hidayete kavuşmasına vesile olmuştur.

Okudunuz mu?  İman zayıflığı nasıl giderilir

Ne ki, bunu hazmedemeyenler her asırda var olagelmiş, nice fitne ve fesat tohumları ekerek bu kardeşlik atmosferini baltalamaya çalışmışlardır.

Mü’minler olarak bize düşen; bu gibi emellere ve ortamlara fırsat vermemek, kardeşliğimizi daha da pekiştirmektir, kuvvetlendirmektir.

Zira biz ehl-i tevhidiz. Vahdetle mükellefiz. Birlik ve beraberliğin tesisiyle vazifeliyiz.

Okudunuz mu?  Ahir Zamanda Genç Olmak

Bu cümleden olarak Rabbimizden niyaz ediyoruz ki, milletimizi ve bütün İslam âlemini her türlü fitne ve fesat hareketlerinden muhafaza ederek, birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.
İsmail Tezer


ey insanlar rabbiniz birdir, hepiniz ademdensiniz ayeti, ey insanlar sizin

Bu kategoride yer alan Parapsikoloji büyü yapmak gibi mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.