Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

Çörek otu ile ilgili hadisler hakkında bilgi verir misiniz? Çörek otu bütün hastalıklara şifa mıdır?

Çörek otu ile ilgili hadisler hakkında bilgi verir misiniz? Çörek otu bütün hastalıklara şifa mıdır?

Fetva Meclisi
Soru :Peygamber Efendimiz (asm) çörek otunun kullanılmasını tavsiye etmiş. Peki bunun dozu hakkında biligi vermiş mi yani çörekotu günde ne kadar kullanılmalı.yenilmeli mi, çiğnemeden yutulmalı mı? açken mi yoksa tokken mi alınmalı? sade mi yenmeli, bir karışımla mı alınmalı. yani peygamber efendimiz çörekotunu nasıl kullanmış ve nasıl kullanılmasını tavsiye etmiştir?

Cevap : 2. (3986)- Ebu Hüreyre (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071).>

Okudunuz mu?  Kelime i şehadet doğru okunuşu

AÇIKLAMA:

Bu hadiste, dilimizde çörek otu dediğimiz siyah habbenin ölüm dışında bütün hastalıklara şifa vereceği beyan edilmektedir. Hadis muhtelif vecihlerde gelmiştir. İbnu Hacer, hadisin bir vechinde yer alan -çok hapşırma ile gelen nezleye nasıl kullanılacağı hususundaki- bir açıklamayı merfu rivayetten bulduğunu kaydeder:

"Çörek otu ayıklanır incecik dövülür, zeytin yağıyla karıştırılıp burna üçer damla damlatılır." Bir diğer rivayetin açıklaması hangi hastalık için olduğu tasrih edilmeden yapılmaktadır. Şöyle denir:

"Dendi ki: "Siyah habbe nedir?" Şu cevabı verdi: "Şûnîz’dir" Tekrar sordu: "Onu nasıl kullanacağım?" dedi ki: "Yirmibir adet çörek otu tanesi alırsın, bir beze bağlarsın. Sonra bir suya koyup bir gece bekletirsin. Sabah olunca burnun sağ deliğine bir damla, sol deliğine iki damla damlatırsın. Ertesi günü sağ burun deliğine iki damla, sol deliğe bir damla. Üçüncü gün sağ deliğe bir, sol deliğe iki damla damlatırsın." İbnu Hacer açıklamasına devam eder:

Okudunuz mu?  Sürme çekmek sünnet diye duydum bu kadınlar için mi yoksa erkekler için mi

"Bu beyandan varılan sonuç şudur: "Çörek otunun her derde deva olmasının ma’nâsı, her hastalık için tek başına aynı şekilde kullanılması demek değildir. Aksine, bazan olur tek başına kullanılır, bazan olur mürekkep olarak kullanılır, bazan dövülüp inceltilmiş, bazan da dövülmemiş olarak kullanılır. Zaman olur yenilerek, içilerek, damlatılarak ve sarılarak vs. çeşitli şekillerde kullanılır.

Okudunuz mu?  Dini terimler ve anlamları

Hadiste geçen "her hastalığa" tabirini bazı âlimler pek mutlak bularak "onunla tedavi kabul eden…" diye kayıtlamak istemişler ve: "Çünkü o, soğuk hastalıklara iyi gelir, hararetli hastalıklara değil…" demişlerdir.

Hadis şârihleri burada teferruatına girmeyeceğimiz bir kısım açıklamalar yaparak, hadisin bütün hastalıklara şâmil olan âmm hükmünü "bir kısım hastalıklara" diye tahsis etmeyi uygun görürler. Hatta Ebu Bekr İbnu’l-Arabî bile bu görüşe katılır ve der ki:

"Tabibler nezdinde bal, bütün hastalıklara şifa olma yönüyle çörek otundan çok ileride yer alır, buna rağmen öyle hastalıklar var ki, onlara yakalananlar bal yiyecek olsalar ondan zarara uğrarlar. Bal hakkındaki فِهِ شِفَاءٌ لِلنَْاسِ "Onda insanlara şifa vardır" (Nahl 69) âyetinden murad, ekseri ve galib durum olursa, çörek otu hakkında gelen mutlak ifadeyi de "ekseri durum" diye tevil etmemiz evla olur."

Okudunuz mu?  Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?

Hadisin âmm olan hükmünü bu şekilde tahsis taraftarı olmayanlardan İbnu Ebî Cemre de şunu söyler:

"Âlimler bu hadis hakkında ileri geri konuşup, âmm hükmünü tahsis ettiler ve hadisi tıbb ve tecrübe ehlinin sözleriyle izaha yeltendiler. Bunu yapanların hatası açıktır. Zira biz, tabiblerin sözlerini tasdik edecek olursak ilimlerinin temelini zann-ı galibe dayanan tecrübe teşkil eden kimseleri esas almış oluruz. Şurası muhakkak ki, hevadan konuşmayan Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı tasdik etmek, onların kelamını kabulden evlâdır."

Okudunuz mu?  Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur?

İbnu Hacer, bu farklı görüşleri kaydettikten sonra münakaşayı şöyle bağlar: "Çörek otunu tek başına, tek tarzda değil, farklı terkibler ve çeşitli şekillerde almanın kastedilmiş olacağını göstererek, ma’nâsının âmm olmasının esas olduğunu belirttik. Hadisin ma’nâsına böyle yaklaşmanın herhangi bir mahzuru yoktur, hadisin zahirinden çıkma da mevzubahis değildir."

Esasen Resulullah, hiçbir ilacın hiçbir hastalığa kesin deva vereceğini vaadetmiyor, daha önce de geçtiği üzere "Allah’ın izni"yle kayıtlıyor. Sadedinde olduğumuz çörek otunun dahi, -İbnu Hacer’in de belirttiği gibi dozajını, terkibini alınış tarzını tesbit edebildiğimiz takdirde- bu çeşit ifadelerde tekid maksadı da bulunmakla beraber "Bütün hastalıklar için" demede bir mahzur olmamalıdır. Madem hadis âmmdır, öyleyse ülemânın belirttiği kayıtlar çerçevesinde bütün hastalıklar için çörek otunun az veya çok tedavi edici bir tesirinin varlığını kabul etmemiz daha uygundur. Zira O (aleyhissalâtu vesselâm), her ne söylemişse haktır, gerçektir, mübalağa ve mücâzefeden berîdir.

Okudunuz mu?  Güvercin beslemek uçurmak, takla attırmak günah mıdır?

(İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)


Çörek otu yağı nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
Çörek otu yağı nasıl yapılır

Arkadaşlar çörek otu yanının nasıl yapılacağı hakkında bana kısaca bilgiler verip çörek yağı tarifini açıklar mısınız ?


Cevap: çörek otu yağı nasıl yapılır

Üstad
Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Okudunuz mu?  Kul ne demektir? Kimlere kul denir? Allah´ın iyi kullarının yanında kafir veya fasık kimselerde Allah´ın kulu mudur?

Çörek tohumu, yağı, kuru bitki ve kapsülleri
1. Yöntem:
Bir miktar taze çörek otu bitkisi (tohum değil) iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Şifalı Otlar Kitabı

Okudunuz mu?  Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu?

2.Yöntem:
30 gr. öğütülmüş çörek otu tohumu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün bekletilir ve süzülür.
Süzme işlemi çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç ile yapılmalıdır (3 – 4 kat tülbentten geçirilerek süzülebilir). Sonra bu karışımı yemeklerde ve salatalarda sos veya günde 20 gr. alarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Kullanmayınız !
Bu şekilde ürettiğiniz yağı kulak, burun ve göze damlatarak kullanmayınız. Çünkü ne kadar süzerseniz süzün yinede ufacık çörek otu parçacıkları süzme işleminden geçebilmektedir. Çörek otu tohumunun kabuğu mide asidine dayanabilmektedir , çiğnenmeden yendiğinde sindirilemeyen bir tohumdur. Bu sebepledir ki damlattığınız bölgede uzun müddet kalabilir veya tıkanmaya sebep olabilir.

Okudunuz mu?  Kuranın Arapça metninin Latin harflerle yazılışından okumak

Cevap: Çörek otu ile ilgili hadisler hakkında bilgi verir misiniz? Çörek otu bütün hastalıklara şifa mıdır?

ASUDE
çörek otu tohumu çok şifalıdır bugün bir çok hastalıkta tedavi amaçlı kullanılmaktadır sevgili peygamberimizde bu hususa değinmiş ve kullanılmasını önermiştir


Kendinibulanadam
Hadis:" Çörek otu ölüm hariç her hastalığa şifadır." Peki nasıl kullanilacak? Hadis 2:"Peygamber efendimiz s.a.v hasta olduğunda,bir avuç çörek otunu yerdi."


Kendinibulanadam
Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]. Kütüb-i sitte’de bulunabilir. Bir avuç yenecegide rivayet ediliyor. Hadis olup olmadığı kesin değildir. Ama bana doğru gibi geldi.

Bu kategoride yer alan Koltuk altı kılı hangi yöne kesilmeli başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çörek otu ile ilgili hadisler hakkında bilgi verir misiniz? Çörek otu bütün hastalıklara şifa mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.