Anasayfa
11 Nisan 2022, 12:29
Gusul
Yönetici

Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir?

Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir?

Kayıtsız Üye
Diş arasında kalan yemek gusle engel mi

Selamun Aleyküm ben dişimi hiç fırçalamıyorum 4 5 günde 1 fırçalıyorum ben gusül abdesti almıştım dişim pisti yemek atıkları vardı. Ben tabi o gün bilmiyordum netten araştırınca yemek atığı olan diş gusül olmazmış peki şimdi ben sorularımı sorayım

1- Gusül abdestim kabul olur mu emin olmak istiyorum guslüm kabul olur mu ?
2- Eğer kabul olmazsa bu zamana kadar baya namaz kıldım günaha girer miyim ?
3- Eğer kabul olmazsa namazlarım kabul olur mu ?

Gusülün kabul olmadığını bilmiyorum emin değilim kabl mu değil mi beni aydınlatın lütfen


Cevap: Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir?

Ercan
Kardeş guslün farzı 3 tür.
-Ağza su vermek
-Burna su vermek
-Vücudun her yerini ıslatmak.

Gusülden önce diş fırçalamak şart değildir. O yüzden içiniz rahat olsun.

< 1- Gusül abdestim kabul olurmu emin olmak istiyorum guslüm kabul olurmu ? >
Ancak diş aralarında kalan yemek artıkları nohut tanesi kadarsa gusle engel olur. Bu artıklar temizlenmeli ve suyun her yere değmesi sağlanmalıdır. Bahsettiğiniz artıklar bu kadar büyük değilse, guslünüz de namazlarınız da inşAllah kabul olmuştur.

Okudunuz mu?  Cunup iken gusl abdestinde şampuan kullanmak guslü bozar mı?

Eğer bu kadar büyük artıklar kaldıysa kıldığınız namazlardan dolayı günaha girmezsiniz. Çünkü bilmediğiniz şeylerden sorumlu olmazsınız. Ancak namazları kaza etmeniz gerekir.

Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir.


Cevap: Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine enge

Desert Rose
< Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir?

>

Dişler arasında yemek artığı kalıp, altı yıkanamazsa, gusül caiz olur; çünkü su akıcı olup, bu artıkların altına sızar; fakat bu artıklar, katılaşmışsa, gusül caiz olmaz; çünkü su, bunun altına sızmaz. Bunda zaruret ve güçlük de yoktur.( Halebi-yi kebir)


Dişlerin arasında, diş kovuğunda katılaşmış yemek artığı bulunursa, gusül sahih olmaz. (Kadıhan)


Diş arasındaki yemek kırıntısı katılaşır da, suyu geçirmezse, gusle mani olur. (Mec. Zühdiyye)


Dürr-ül-muhtar’ın, (Diş çukurundaki şey, gusle zarar vermez diyen olmuşsa da, bu şey,
katı olup, altına su geçmezse, guslü caiz olmaz) ifadesini İbni Abidin hazretleri şöyle açıklıyor:
Zarar vermez denilmesi; su, dişteki şeyin altına sızıp, ıslatacağı içindir. Hulasat-ül-fetava’da da, böyle yazmaktadır.
Bu fetvadan da anlaşılıyor ki, altına su geçmezse, gusül caiz olmaz.
Hilye’de ve Münyet-ül-musalli şerhinde de böyle yazılıdır.
(Redd-ül-muhtar)

Okudunuz mu?  Ne kadar meni gelmesi gusül gerektirir


Merakıl-felah’ı açıklayan Tahtavi, (Diş çukurundaki yemek artıklarının altına su geçerse, gusül caiz olur.
Bunlar, sert olup altına su geçmezse, gusül caiz olmaz. Feth-ul-kadir’de de böyle yazılıdır) diyor.

Yine Tahtavi, (Dürr-ül-muhtar) haşiyesinde buyuruyor ki:

Diş çukuruna giren yemek parçası altına su sızacağı için gusle mani olmaz.
Suyun sızdığında şüphe varsa, bunları çıkarıp orayı yıkamalı.


Cevap: Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir?

Kayıtsız Üye
Ben gusül aldım yatsı ve kaza namazı kıldım 1 saat sonra dişimin arasında pul biber olduğunu farkettim namazlarını kabul olurmu. Ondan sora artığı çıkartıp ağzımı calkaladim şu anda gusül abdestim varmidir


arifselim
Ağızda kalan bu kadar küçük bir yemek artığı gusle engel olmaz. Bu tür ufak şeylerden korunmak zordur ve mecburiyeti yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm

Gusül abdesti almadan önce dış cukurunda katı yemek parçası vardı Gusulden önce cikarmadim "Gusül abdesti ni tamamadan evvel kürdan ile çıkarırım dedim" ama cikarip yikamayi unuttum.Gusül den sonra aklıma geldi çıkarıp yıkadım Gusül abdestim geçerli olurmu?


arifselim
Aleykum selam. Evet bu durumda guslün geçerlidir. Zaten ufak tefek yemek artıkları gusül engel değildir. Ancak bir tabaka oluşturarak suyun tamamen ulaşmasına engel oluyorsa o zaman gusle engel olur.

Okudunuz mu?  Gusülden önce yıkanmak

Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm hocam benim sorum gusülu aldıktan sonra dişimde yiyecek artığı var olduğunu anladim ama daha önceden fark ettim mi etmedim mi hatırlamıyorum sonra kürdanla temizleyip ağzımı çalkaladım. Şimdi ben bir kere daha guşul almalı mıyım zaten banyolarım 1 1.5 saat falan sürüyor bu konuda çok vesveseliyim elimden geldiğince bu vesveseleri azaltmaya çalışıyorum .Yardımcı olur musunuz?


Sabır
Bir üstteki cevap senin için geçerlidir. En fazla ağzını yıka yeterlidir.


Kayıtsız Üye
– Gusülden sonra dişimin arasında yemek kaldığını fark ettim gusül aldıktan sonra ağzımı yıkasam guslüm kabul olur mu

– selamlar benim diş diplerinde beyaz katı artıklar var ve 10 dk fırçalasam azcık çıkıyor ayrıca diş teli var zor temizleniyo gusle mani midir


arifselim
– Ufak tefek yemek kırıntıları gusle engel olmaz. Şayet büyük bir artık olsa veya unutulmuş olsa bile sonradan ağzı yıkamak yeterlidir.

– Aleykum selam. Beyaz atıklardan kastın nedir bilmiyorum ama kalın bir tabaka olmayan hiç bir artık gusle engel değildir. Diş teli gusle engel olmaz.

Okudunuz mu?  Gusül abdest takıntısı

Gül988
Hocam 2 diş arasındaki yuvarlak küçük Bi şey kalmıştı ne oldugunu da bilmiyorum güsle engel olur mu ?


Kayıtsız Üye
hocam sadece farzlar yerine getiripte dişlerin arasındaki yemek artıklarını gusül alırken ağıza bol su vererek gideceğini düşüpte gusül alsak caiz olur mu? dişlerimin arasını temizlemek 10 15 dakika alıyor çok zaman harcıyorum. Allah razı olsun şimdiden


abdullahbiri
Ağzını 10 – 15 dakika değil 10 – 15 saniye çalkala yeterlidir. dişlerin aralarında ufak tefek şeyler kalabilir sakıncası yok.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm
Gusülden önce dişlerimi fırçalıyorum dişlerimin arasını diş ipi ile temizlemeye çalışıyorum .
Sonra gusül abdestimi alıyorum.
Buna rağmen gusül abdestinden sonra diş arasından toplu iğne başı kadar artık çıkması gusle mani olur mu?

Gusülde diş temizliğinin ölçüsü nedir?
Yanıt için şimdiden Allah razı olsun.


arifselim
Aleykum selam. Gusül için bu kadar diş temizliğine gerek yoktur. Ufak tefek yemek kırıntıları gusle engel değildir. Ağızda irili yemek kırıntıları varsa onları temizle bu yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam gusül abdesti aldıktan günler sonra diş taşları temizletilse bu durumda gusül abdestine bir zararı olurmu


arifselim
Aleykum selam. Diş temizliğini gusle hiç bir zararı yoktur. Dişlerdeki taşların temizlenmesi de öyledir gusle zararı yoktur. Dişlerin kirlenmesi, kir olması gibi şeyler gusle zarar vermez.

Okudunuz mu?  Kalkmış deri gusle mani midir?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum. Dişimde dolgu olacak kadar oyuk var. gusülden sonra bu oyuğun bir kısmında leblebi parçası olduğunu fark ettim. hemen çıkarıp ağzımı çalkaladım. gusül abdesti geçerli olmuş mudur,tekrarlamalı mıyım?

Ben gusül abdesti aldıktan sonra hem öğlen hem de ikindi namazını kıldım akşam namazınızda kıldıktan sonra fark ettim dişimden dometes çekirdeği gibi bir yiyeceğin çekirdeği çıktı ama nohut tanesinden de büyük değildi aklımı kurcalayıp duruyor ben tekrar gusül abdesti almalı mıyım


ACİLSERVİS
Yeniden gusül almana gerek yok ağzını da çalkalamışsın zaten. Bu kadar yeterli.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Gusül abdesti aldıktan sonra 1-2 saat sonra çok afedersiniz gaz çıkarttım. Sonra yatmadan önce dişlerimi fırçalarken yemekte yemiş olduğum cacığın içindeki salata parçasının kırık ve oyuk olan dişimin içinde olduğunu fark ettim. Dişimi fırçalarken su ile temizlediğim için gusül abdestim kabul olmuş mudur? Gaz çıkartmış olmak su ile çalkalayıp guslü tamamlamaya engel midir? Şimdiden Allah razı olsun. Hayırlı cumalar.


Hoca
Dişler arasındaki yemekler gusül alamaya engel değildir. Gaz konusunu anlamadım gusül ile ne alakası var

Okudunuz mu?  Gusul abdesti alınırken iç çamaşırı ustunde olması mecburımıdır?

Kayıtsız Üye
Hocam Selamun Aleykum Benim 2 Tane Sorum Olacaktı

1. Sorum Benim Disimin Üzerinde Arasında Degil Üzerinde Beyaz Kalıntılar Oluyor Yumusak Elimle Temizledim Dislerimi Yıkadım Ertesi Gün gene Aynısı Vardı Gene Yıkadım Guslum Olmusmudur Hocam ?

2. Sorum İse Gene Disimin Üzerinde kalan Birsey Var Siyah Disimin Üzerinde Çürük Var dedim El ile Cıkmıyor Cok zorlamadım Hem Acır Hemde Zararlı Diye siyah Birsey Katı Birde Gusle Engel mi Hocam

Hocam Bu 2 Sorumu Cevaplarsanız çok Rahatlayacagım Ve Bu Vesvese İse Tekrarlamayacagım İnsALLAH cevaplarsınız Hocam İyi Günler.


ACİLSERVİS
Böyle soru ve düşüncelerle kendinize zulmetmeyin. Şöyle bir benzetme yapsam sanırım yanlış olmaz. Bir insanın derdi yok ve kendine dert olacak bir dert çıkarıyor.


Kayıtsız Üye
Herkez bunu okusun boş soru sormaya gerek kalmaz…
Diyelimki gusül almak gerekti ve banyoya girdiniz eminimki niyet ederken euzubesmeleyi bile acaba yanlış mı okudum diye vesvese ederek sırf 10-15 dk yi buna ayiran vardır. .zaten niyet etmek farz değil sünnettir…niyet ister edin ister etmeyin ağıza ve buruna en az bir kere su vermek farz üç er kere vermek sünnettir…mutlu olmak için acaba yanlişmi dedidim diye bakmaksızın niyet edin ağza ve burna sünnet gereği üç kere su vermek iyidir …Bütün vucudu su akıcı dır bunu unutmayın yani vesvese ye grrek yok yıkayın. ..banyodan çıkın acaba şuramı yada buramı yıkamadımm8 derseniz %100 emin olmanız gereklı kuru kaldığına dair her gusülden sonra bu acaba varsa sakın tekrar gusül almayın yada orayı yıkamayın emin olunki bu vesvesedir…çıktıktan sonra vucudunuzda yada dişinizde kati yani suyu geçirmeyen bir madde varsa çıkarın sadece orayı ıslatın.. gün içinde aklınıza geldikçe eğzubesmele cekin felak ve nas surelerini okuyun….kendinize zulüm etmeyin kolaylaştıran olun zorlaştırmayın…namazı vaktinde kılın her namazdan sonra tesbih ve duayı ihmal etmeyin göreceksiniz vesvese uçup gider..Çünkü şeytanın amacı vesvese vererek insanı acaba namazım kabulmuki guslümden emin değilimki bakalım RABBİM beni kabul edecekmiki..işte şeytanın amacı bu…siz vesvese gelse bile inatla ibadete devam edin bir kaç gün zorlayın bakın nasıl ferahlıcaksınız….ALLAH a emanet olun ….şeytan ibadet etmek isteyenlerle uğraşır diğerleri zaten gafil avlanmıştır…

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra gelen vesvese

Kayıtsız Üye
Merhaba. Gusül abdesti almak için banyoya girdim . Dişinde sarı tabaka vardı . Banyoya girdikten hemeb sonra aklıma diş fırçalamak geldi . Böyle olunca boş verdim .Guslumü aldıktan sonra dişimi fırçaladım . Kabul olmuş mudur?


ACİLSERVİS
Ne sarı tabaka nede sonradan dişlerini fırçalaman gusle engel olmaz. Yukarıdaki yazıları oku.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almasam ne olur

Kayıtsız Üye
Hocam Selamünaleyküm gusül abdesti almadan önce dişlerimi kürdanla güzelce temizledim sonra da gusül abdesti aldım ama aldıktan sonra yolda gezerken dişimin arasından gusül abdesti almadan ve kürdanla temizlemeden önce çekirdek yemiştim o çıktı sizce gusül abdesti geçerli mi yoksa yeniden gusül abdesti almalıyım


mum
Toprak mahsulleri gusül almaya engel olmazlar.


Kadir78
Hocam arkadaşım bilmek istiyor dış etinin içine çekirdek kabuğu girmiş çıkartamamış ve hala dış etinin içind E çekirdek kabuğu duruyormuş ve gusül abdesti almış guslum kabul olurmu diyor bende benim bildiğim bir site var orada bilgili hocalar var onlara sory im haberirim dedim


ACİLSERVİS
Gusle hiç bir şey engel değil. Ağzına burnuna su verip vücudunu yıkasın ve çıksın kafasını hiç bir şey ama hiç bir şeye yormasın. Ayrıca diş etinin altında çekirdek kabuğu olmaz olsa daha ilk sorulacak yer hastanedir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm dün gusül abdesti almadan önce dişimin arasında pislik vardı küçükte olsa tırnağımla çok uğraştım çıkarmaya çıktımı çıkmadımı azmı kaldı tam hatırlamıyordum bugün dişimi fırçaladım ve ağzımı suyla çalkaladım guslümde sorun olmuşumdur veya o küçük yemek artığı gusle engel midir

Okudunuz mu?  Hamilelik sırasında leke gorulmesi gusul abdesti gerektirirmi?

muvaffak
Hanefi mezhebinde gusülde ağzı çalkalamak farzdır. Şafiilerde değildir. Aklınıza takılmaması adına siz gusül etmeden önce dişlerinizi fırçalayınız. Mümkünse tekrar gusleden ve bu şekilde gusül almaya özen gösterin.


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben dün gusüllendim söylemesi ayıptır ve ağzımda ihtiyaçtan ötürü bir dişim dolgu kaplama fakat iltihaplı ve ben maddi sebepler vs değiştiremiyorum ilaç tedavi etmiyor hep iltihaplı bazen arasına yemek kaçıyor diş ipi ile temizliyorum ama hem iltihaplı bölge hem de diş ipi kullanınca kanıyor bazen de unutuyorum bugün internette bu kaplamaların arasına yemek kaçınca güsulün geçersiz olduğunu okudum fırçalıyorum ama diş ipini kanatıyor diye kullanmıyorum. Benim şimdi tekrar mı güsül abdesti almam lazım ve namazlarımda geçersiz mi sayılır ayrıca yatsıyı kılacağım kaza mı etmem gerekir? Gusülüm geçersiz midir?

Merhabalar ben sünniyim benim diş dolgum var ama iltihaplı tedavisi baştan yaptırmak şu an ona gücüm yetmiyor ve diş ipiyle temizleyince kanatıyor iltihap olduğu için çok uğraşmak da istemiyorum bazen yemek artığı kaçıyor ve daha dün gusüllendim ve geçerli olmadığını okudum namaz kılmam da lazım tekrar mı güsül almam lazım ve diş temizliğine nasıl devam etmem lazım? Ve bugün kıldığım namazlar geçerli midir?

Okudunuz mu?  Tek Seferde Gusül Alamıyorum

Ensar
Ölçü şudur abdest sırasında ağza bol su verip çalkalamak tır. Cünüp halinde olan biri ağzını çalkalamak ve çalkalamak yerine hatta o anda suyu içseniz dahi ağız yıkanmış olur. Dolayısıyla farz olanı bu şekilde yapmış olmaktasınız. Sizler üzerinize düşeni yapın ağızda çıkmayan kırıntı lardan dolayı dibe suyun inmemesi dahi gusle mani değildir. Sizler elinizden geldiğince temizleyin yeterki üstüne düşeni yap inşAllah gusül geçerlidir, tedavi olmayı da ihmal etmeyin. Namazlarınızı bu durumdan dolayı ihmal da etmeyin.


diş arasında kalan yemek gusle engel mi, gusülde diş araları, diş arasındaki yemek artıkları gusle mani midir

Bu kategoride yer alan Kırıktan dolayı ameliyatlı olan bir kol ile nasıl gusül abdesti alabilirim ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül için Diş temizlemek zorunlumu? Dişler arası artıklar boy abdestine engelmidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.