Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:25
missa04
Abone

Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları

Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları

ado k
Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları burda hiç bir şey yok bu performans ödevi perşembeye kadar vakit var yardım eder misiniz ?


arifselim
Peygamber aleyhisselam ümmetine her konuda örnek olduğu gibi aile hayatında da örnek bir baba ve örnek bir eş idi. Onun kendi çocuklarına olan davranışları bütün babalar için ve aile büyükleri için örnek alınması gerekir.

Peygamber aleyhisselamın çocuklarına davranışları:

– O çocuklarına asla bağırmamış yüksek sesle konuşmamıştır.
– Çocuklarını asla dövmemiş tek bir tokat dahi atmamıştır.
– Çocukları ile birlikte oyun oynamış onların sevincine ortak olmuştur.
– İnsanların kız çocuklarını diri diri gömdükleri bir ortamda o kızı Fatımayı omuzlarına almış ve Mekke sokaklarında gezdirmiştir.
– Namaz kılarken onun omuzlarına çıkan torunlarına asla kızmamıştır hatta bu yüzden rüku ve secdelerini bile uzatmıştır.
– O çocuklarına sadece sözle öğüt vermemiştir aynı zamanda hal ve hareketleriyle de onlara örnek olmuştur.
– O kızı Fatıma’ya çok ilgi gösterir eve geldiği zaman onu sarılır ve öperdi.

Okudunuz mu?  Ruhani varlıklar görüyorum ve konuşuyorum

Cevap: Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları

Kayıtsız Üye
Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları

Hz. Peygamberimiz, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin doğduktan sonra onları görmek için daha sık Hz. Fatıma’nın evine gider olmuştu. Onların bakımlarıyla ilgileniyordu, onlarla oyunlar oynuyordu ve sık sık onlara olan sevgisini dile getiriyordu. Nitekim Hz. Peygamber torunu Hasan için, Allah’ım ben, O’nu seviyorum. O’nu sen de sev. O’nu seveni de sev. diye buyurmuşlardır.

Usame bin Zeyd Peygamber Efendimiz’in (sas) kendilerini nasıl sevdiğini bize şöyle anlatır:

Resulullah beni alır, dizi üzerine oturturdu. Hasan’ı da öbür dizine oturturdu. Sonra bizi göğsüne bastırır, Allah’ım bu ikisine rahmet ihsan eyle. Çünkü ben bunlara hayır ve saadet diliyorum. derdi. (Buhari, Kitab’ul-Edeb, 22)
Resulullah torunu Hasan bin Ali’yi öptüğü sırada yanında Akra bin Habis oturmaktaydı. Akra, Benim on tane çocuğum vardır, onlardan hiçbirini öpmedim. dedi. Resulullah ona doğru baktı ve sonra da adeta bize de örnek olacak bir söz söyledi, Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. buyurdu. (Buhari, Kitabu’l-Edeb, 26)

Okudunuz mu?  Yemin keffareti orucu hemen mi ödenmeli

Resulullah, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in gönüllerini namaz, cami ve manevi ilim meclislerinin aşkıyla daa çok küçük yaşlardan itibaren doldurmuştu. Bir gün cemaatle kılınan bir namaz esnasında Hz. Peygamber secdeye varmıştı. Secde o kadar uzun sürdü ki arkasında namaz kılanlar ne olduğunu merak ettiler. Anormal bir şeylerin olduğunu ya da vahyin geldiğini düşündüler. Namaz bittikten sonra bunun sebebini sordular. Hz. Peygamber onların sorusunu şöyle cevapladı:

Hüseyin, secdeye vardığımda sırtıma çıktı. Evde bu âdeti edindiğinden, onu sırtımdan atamadım ve böylece secde uzun sürdü. (Buhari, Kitabu’s-Salat, 52) Bir başka zamanda ise Resulullah (sas) hutbe vermekte iken Hasan ve Hüseyin gelir.

Okudunuz mu?  Gayrimüslim ne demektir kime denir?

Üstlerinde birer kırmızı gömlek vardı. Yürüyorlar ve arada bir sürçüyorlardı. Hz. Peygamber minberden indi, onları taşıyarak önüne koydu ve sonra şöyle buyurdu: Allah’ın, mallarınız ve çocuklarınız ancak bir fitnedir sözü, haktır. Şu iki çocuğa baktım. Yürüyorlar ve sürçüyorlar. Sabredemedim ve nihayet konuşmamı keserek onları kaldırdım. buyurmuştur. (Buhari, Fiten, 20)
Çocukluklarından kaynaklanan ufak yaramazlıklarına rağmen Resulullah, torunları Hasan ve Hüseyin’i camiden, namazdan ve sohbet meclislerinden uzaklaştırmıyordu. Aksine, Hz. Peygamber onların caminin manevi havasından faydalanmalarını sağlayarak gönüllerinde namaz ve sohbet aşkını canlandırıyordu.

Caminin feyzi ve namaz aşkıyla yetişen Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin 7-8 yaşlarındayken hatalı abdest alan bir kişiye hatalı abdest aldığını söyleyemeyecek derecede ahlaki olgunluğa ulaşmışlardı. Onun gönlünü kırmak istemiyorlardı.

Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den birisi doğru, diğeri hatalı abdest alarak adama Hangimiz doğru abdest alıyoruz? diye sormuşlar. Böylece adamın hatasını anlamasını sağlamışlardı.

Okudunuz mu?  Küs olan Anne Babayı barıştırmak

Hz. Muhammedin çocuklarına örnek davranışları kısaca

Kayıtsız Üye
Peygamberimiz Hz Muhammed çocuklarına nasıl davranırdı

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in tüm insanlığa örnek olan şefkati, merhameti vePeygamberimiz (sav) hem kendi çocukları ve torunları hem de ashabının çocukları ile çok yakından ilgilenmiş, doğumlarından isimlerinin konmasına, sağlıklarından ilimlerinin artmasına, giyimlerinden oynadıkları oyunlara kadar onlar için tavsiyelerde bulunmuş, hatta bizzat yol göstermiş, ilgilenmiştir. müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da çok yoğun olarak görülmektedir.

Örneğin, Peygamber Efendimiz (sav), kızı Hz. Fatıma (ra)’a, her iki torununun doğumundan hemen önce "Doğum olunca bana haber vermeden çocuğa hiçbir şey yapmayın" diye tembihlemiştir. Bebeklerin doğumundan sonra ise onların beslenmelerini, bakımlarını ve nasıl korunacaklarını bizzat göstererek anlatmıştır.

Peygamberimiz (sav) ayrıca, yeni doğan bebeklere, çocuklarına, torunlarına ve ashabının çocuklarına hep dua etmiştir. Onları severken ya da onların oyunlarını izlerken, onlar için Allah’tan hayırlı ve uzun bir ömür, ilim, hikmet ve iman istemiştir. Örneğin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e her vesilede dua etmiş ve bu duasının, Hz. İbrahim (as)’ın Hz. İshak (as) ve Hz. İsmail (as) için ettiği dua olduğunu belirtmiştir.

Okudunuz mu?  İsyan ediyorum imanım tehlikede...!

Ashabından İbn-i Abbas (ra) çocukken Peygamberimiz (sav)’in kendisine "Allah’ım buna hikmeti öğret" diye dua ettiğini aktarır. Ashabından Enes (ra)’a ise çocukluk döneminde, Allah’ın mal ve evladını çok ve ömrünü uzun kılması ve verdiklerinin Enes (ra) hakkında hayırlı ve mübarek olması için dua etmiştir.


Kayıtsız Üye
Peygamberimiz çocuklarına nasıl davranırdı?

Resulullah (sas) çocuklarına hem maddî harcamalardahem de içten ve samimi davranmada eşit davranan anne babaları överdi.

Efendimiz Hazretleri (sas), sadece maddî alanda değil, duygusal alanda da çocuklara eşit davranılmasını isterdi. Nitekim Sevgili Peygamberimiz bir defasında bir adamın küçük yaşlardaki oğlunu kucağına alıp öptüğünü kızına ise bu ilgi ve sevgiyi esirgediğini görünce, ikisini de bir tutması doğrultusunda onu uyardı. Bu anlamda Sevgili Peygamberimiz çocuklarına düşkün olan ve hepsine hem maddî harcamalarda hem de şefkat ve merhametin gereği olan duygulu, içten ve samimi davranmada eşit davranan anne-babaları takdir eder, överdi.

Okudunuz mu?  Kuranda Geçen Güzel İsimler Ve Manaları Nelerdir?

Kutlu Zaman diliminde Efendimiz’in sağlığında bir hanım, yanına küçük yaştaki iki kızını da alarak Hazreti Âişe’yi ziyarete gitmişti. Olacak ya, o sırada Hazreti Âişe’nin yanında bir tek hurma vardı. O bir tek hurmayı hanıma ikram etti. Hanım ise kendisine ikram edilen hurmayı ikiye bölerek yarısını kızlarından birine, diğer yarısını da ötekine yedirdi. Anne şefkatinin bu samimi görüntüsünden son derece etkilenen Hazreti Âişe, daha sonra bu durumu Peygamber Efendimiz’e ilettiğinde Sevgili Peygamberimiz annenin bu yaptığı güzel davranışı takdirle anarak kız çocuklarına iyi davranıp onları güzel bir şekilde yetiştirenlerin cehennem ateşinden uzak olacakları müjdesini verdi.

Okudunuz mu?  Hz. Aişe annemizin çocukları neden olmamıştır?

Sevgili Peygamberimiz, özellikle hayatın zorluklarını omzunda taşımakta zorlanan yoksul, hizmetçi ve kimsesiz çocuklarla daha yakından ilgilenilmesini ister, kendisi de şahsen böyleleriyle ilgilenirdi. Bir gün gömlek satın almak için elbiseci dükkânına gitmişti. Cebinde on lirası vardı. Dört lirasına bir gömlek aldı. Dışarıya çıkınca yoksul bir Medineli, "Ey Allah’ın Resûlü! O gömleğe çok ihtiyacım var, onu bana verir misin?" dedi. Peygamber Efendimiz, elindeki gömleği yoksula verdi. Peşinden elbiseci dükkânına tekrar girdi, geri kalan paranın dört lirasına kendisi için bir gömlek satın aldı. Dışarıya çıkınca özgürlüğü kısıtlı cariye statüsünde hizmetçi bir kız gördü. Öylelerinin özgürlüğü, hizmet ettiği ailelerin elindeydi. Kız ağlıyordu. Hemen yanına yaklaştı, sebebini sordu.

Hizmetçi kız, "Ev sahibim bana un almak için iki lira vermişti, onu kaybettim, onun için ağlıyorum." diye sızlandı. Gönlü şefkat ve merhametle dolu Peygamberimiz, son kalan iki lirayı da bu kızcağıza verdi. Fakat kızcağız yine de ağlamaya devam ediyordu.

Okudunuz mu?  Hz. Aişe (radiyAllahu anha) annemizin Hayatı

Peygamber Efendimiz tekrar sordu: "Kaybettiğin iki liraya yeniden kavuştuğun hâlde niçin ağlıyorsun?" Fakat hizmetçi kız bu sefer de, "Eve geç kaldım, beni dövmelerinden korkuyorum." diye dertlendi. Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz küçük kızın elinden tuttu ve "Korkma yavrum, gel benimle." dedi. Onu eve kadar götürdü. Eve varınca önce selâm verdi. Ancak üçüncü selâmında kapı açıldı. Sevgili Peygamberimiz, "İlk selâmımı duymadınız mı?" deyince, "Duyduk ama selâmınızın artmasını ve sesinizi daha çok duymayı arzu ettik, sana canımız feda ey Allah’ın Resûlü! Buraya kadar niye zahmet ettiniz." dediler. Peygamber Efendimiz, "Şu kızcağız, geç kaldım diye dövülmekten korkuyordu da bunu size kadar getirdim." cevabını verdi. Ev sahibi, Peygamber Efendimiz’in gelişinden çok mutlu oldu ve O’nun eve gelişine vesile olan bu kız çocuğunu Allah rızası için özgür bıraktı. Böylece kız çocuğu, Peygamber Efendimiz’in gösterdiği sıcak ilgi sebebiyle özgürlüğü kısıtlı cariye statüsünden kurtulmuş oldu.

Okudunuz mu?  Mevlevilik nedir kısaca özeti

Kayıtsız Üye
Size çok teşekkür ederim sayenizde performansımı yaptım


gaye
torunlarını örnrk verr çünkü torunlarını çok sever mesela bir gün peygamber efendimiz namazdayken hasan ve hüseyin gelir peygamberimiz namazdayken oyun oynarlar peygamber efndimizde namaz bittikten sonra onları öperr…


Kayıtsız Üye
Enes bin Mâlik anlatıyor:

"Bir defasında Peygamber Efendimiz secdede iken Hasan ve Hüseyin geldiler, sırtına çıktılar. İninceye kadar Peygamberimiz secdeyi uzattı.

"Oradakiler sordu:

"Yâ ResulAllah, secdeyi uzatmış olmadınız mı?"

"Peygamber Efendimiz buyurdular ki:

"Oğlum sırtıma çıkınca acele etmekten çekindim."


Kayıtsız Üye
Peygamber efendimiz in hayatı nı örnek alıyorum


Kayıtsız Üye
hz.Muhammed çoçukları öper koksardı

en kısaca


Kayıtsız Üye
siteniz çok işime yarıyo.Dinle ilgili bir ödevim olduğunda direk sizin sitenizden bakıyorum.

Okudunuz mu?  İlim ile ilgili sorular

Kayıtsız Üye
çok saolun hem bana ödedi hemde çok güzeldi çok teşekürler…


Kayıtsız Üye
Kısacası peygamber efendimiz çoçuklara çok iyi davranırdı peygamberimiz çoçokları çok sever ve çocuklarla şakalaşırdı


Kayıtsız Üye
Peygamberimiz bütün çocuklara şevkatli ve merhametli davranırdı


Kayıtsız Üye
Sizin sayenizde peygamberimiz’i örnek olarak alacağım…


peygamberimizin çocuklara davranışı örnekleri, peygamber efendimizin çoçuklara davranışları maddeler halinde, peygamber efendimizin çocuklara davranışları

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin çocuklarına örnek davranışları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.