Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:11
missa01
Abone

Sala vakti ve zamandır?

Sala vakti ve zamandır?

Misafir
sala vakti ne demektir


Cevap: sala vakti ve zamandır?

Muhammed
Sela-Sala Nedir, Sela Vakti ve Ne Zaman Okunur detayları aşağıda verilmiştir.

Salâ (Salât) (ar. i.)

Arabça "duâ, namaz rahmet" manâlarına gelen salâ kelimesi dinî musikimizde, Hz.Peygamber’e Allah’tan rahmet ve selâm dualarını ihtiva eden bestelenmiş eserlere verilen addır. "Salâ" ve Salât" tâbirlerinin her ikisi de kullanılır. Sözleri Arabça ve mensurdur. Salâlar sabahleyin ezandan önce; öğle, ikindi ve yatsı’da da ezanı takiben okunurlar. Zamanımızda salâ vermek daha çok Cuma ve Pazartesi günleri. Cuma ve Kandil geceleri iie cenazelerde âdet olmuştur. Sabah salası dışındakiler, ezan hangi makamda okunmuş ise o makamdan icrâ edilirdi. "Durak evferi" usulü ile bestelenen salâlar ezanlarda tatbik edildiği gibi, iki veya birkaç müezzin tarafından da okunabilir. İki müezzin tarafından verilen salâ’ya "çifte salâ" adı verilir.

Okudunuz mu?  Nureddin Yıldız Hoca Güvenilir Mi

Cumâ ezanından evvel salâ verilmek usulü, H.1300 tarihlerinde Mısır hükümdan Melik Nâsır Kalavun’un iradesiyle ihdas olunmuştur. Daha sonraları 1388 tarihinde ve Melik Salih b. Eşref zamanında akşam ezanı dışında bütün ezanların arkasından salâ okumak adeti konulmuştur.

Salâlar, okundukları yer ve zamana göre birkaç kısma ayrılırlar:

Okudunuz mu?  Namaz kılarken sureyi unutmak

  1. Sabah salâsı: Sabah ezanından önce, dilkeş-hâveran makamında ve tesbit edilmiş bestesine göre okunur. Bestenin altı defa tekrar edilip arkasından bir Na’t-ı Peygamberî okunması âdeti vardı.
  2. Cenâze salâsı: Cenaze olduğunu haber vermek için okunur.
  3. Cuma ve Bayram salası: Bayram ve Cumâ namazlarından önce müezzin mahfelinden okunur.
  4. Salât-ı Ümmive: Bazı dinî törenlerde, belirli dini günlerde Hz. Peygamber’e aıt eşyanın merasimle ziyaretinde, cenâzelerde, kısaca salât ü selâm getirilmesi gereken yerlerde okunur. Bugün elimizdeki örneği, Itrî’nin Segâh makamındaki Salat-ı Ümmiye’sidir.

Ayrıca Mevlevîlerde dâvet manâsına geien ve çağırana göre sebebi de değişen bir "salâ da vardır. Bu saiâ, Mevlevîhânenin orta yerinde yüksek bir yerde maksada binaen bağırmaktan ibaretti.


Yorum: Sala vakti ve zamandır?

berfin
Ben bir istek için fetih süresi okuyacagim ve orda diyor ki cuma günü sala vaktine kadar okunup bitmesi lazım ve tam olarak saat kaçta sala vakti okundugunu bilmiyorum

Okudunuz mu?  Sarhoşken boşol demek

sela vakti ne zaman, sela vakti, sala vakti

Bu kategoride yer alan Memurluk Sınavında Mülakatı Geçip Torpil Yaptıranın durumu nedir?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sala vakti ve zamandır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.